دوشنبه 20 مرداد 1404 | ساعت 22:55
دوشنبه 20 مرداد 1404 | ساعت 22:55
×
سیاسی
شناسه خبر : 99998
تاریخ انتشار : یکشنبه 1401/04/12 ساعت 11:21

نورنیوز بررسی کرد؛

حقوق پناهجویان در غرب؛ از نظریه تا عمل

در حالی که گسترش ابعاد مهاجرت‌های اجباری در جهان موجب شکل‌گیری دیدگاه‌های مختلف اجتماعی، فلسفی و اخلاقی پیرامون نقش دولت‌ها در ایجاد بحران و حقوق اساسی پناهجویان شده اما در رفتار دولت‌هایی نظیر آمریکا و انگلیس با پناهجویان خبری از رعایت هیچکدام از این دیدگاه‌ها نیست.

نورنیوزـ گروه بین‌الملل: امروزه اغلب پناهجویان به کشورهایی تعلق دارند که یا تحت تاثیر نزاعهای داخلی و بحران‌های سیاسی هستند و یا بر اثر جنگهای خانمان سوزی که قدرت‌های بین‌المللی بر آن‌ها تحمیل کرده‌اند مجبور به مهاجرت شده‌اند.

در حال حاضر،ماهیت پناهندگی و مهاجرت اجباری با اشکال مختلف آن تا پیش از شکل گیری دنیای مدرن تفاوتهای زیادی کرده است. مهمترین شاخص پناه جویی در شرایط فعلی گسترش اجتناب ناپذیر این پدیده است. از این رو روند پناه جویی در دوران بعد از جنگ‌های اول و دوم جهانی را که به مسئله ای بین المللی تبدیل شده  به عنوان پدیده ای پسامدرن در نظر می‌گیرند.

گستردگی مسئله پناهجویان، جدید بودن آن در این ابعاد، بلاتکلیفی دولت‌ها و نقض فاحش حقوق انسانی پناهجویان توسط برخی دولت‌ها موجب شده که مقوله «پناهجویان» و حقوق آن‌ها، دستمایه اندیشه‌ورزی بسیاری از اندیشمندان به خصوص در غرب شود.

«نوام چامسکی» نظریه پرداز اجتماعی و زبان شناس مشهور آمریکایی در اظهار نظری پیرامون این موضوع، مهم‌ترین عامل بروز بحران پناه‌جویان را جنگ‌افروزی کشورهای غربی دانسته‌است. او در مصاحبه‌ای با روزنامه حریت ترکیه در سال ۲۰۱۵ به طور کامل دیدگاه‌های خود را پیرامون موضوع پناهجویان بیان کرده است. چامسکی معتقد است به طور کلی دولت‌‌ها سه نوع واکنش‌ را در قبال موضوع پناهندگان از خود نشان می‌دهند: «کشورهایی که به آن دامن می‌زنند، کشورهایی که پناهجویان را می‌پذیرند و کشورهایی که ضمن ایجاد و توسعه این بحران، نمی‌خواهند پناهجویان را بپذیرند.»

او از کشورهای آمریکا و انگلیس به عنوان ایجاد کنندگان بحران نام می‌برد و می‌گوید: «حمله به عراق به تنهایی نزدیک به ۲ میلیون آواره بر جای گذاشت و علاوه بر آن منطقه را نیز نابود کرد.»

اسلاوی ژیژک فیلسوف و جامعه‌شناس اسلوونیایی نیز یکی از چهره‌هایی است که اظهار نظرهای پرشماری در خصوص مسئله پناهجویان داشته و در کتابی به نام «علیه اخاذی مضاعف: پناهجویان، ترور و دیگر دردسرهای مربوط به همسایگان» موضوع پناهجویان را مورد بررسی قرار داده است. ژیژک در این کتاب بر روی مشکلات پناهجویان در کشورهای مقصد متمرکز شده  اما در بخش‌هایی از کتاب نیز به ریشه‌های این پدیده می‌پردازد.

ژیژک عقیده دارد «دینامیک لگام گسیخته‌ی سرمایه‌داری جهانی باعث نابودی زندگی و فرهنگ و بروز بحران پناهجویی شده است». او در مباحث خود راهکار غرب برای حل مسئله پناهجویان را «خشکاندن ریشه پناه جویی» عنوان کرده است. اسلاوی ژیژک می‌گوید «تهدید جدی برای اروپا نه پناهجویان بلکه بی‌برنامگی در رسیدگی به امور پناهجویان است». او معتقد است که «این بی‌برنامگی باعث بروز افراط گرایی در اروپا خواهد شد».

یورگن هابرماس جامعه شناس و فیلسوف آلمانی نیز در سال‌های اخیر در خصوص این مسئله اظهار نظر کرده است. بسیاری از محافل علمی غرب، هابرماس را بزرگترین اندیشمند حال حاضر اروپا می‌دانند. هابرماس قوانینی که پناهندگی را «حق» تلقی می‌کنند کافی نمی‌داند و از آن به عنوان یک «حق اساسی» یاد می‌کند. او در مصاحبه‌ای که پس از دریافت «نوبل فلسفه» انجام داده می‌گوید:« باید با همه‌ی کسانی که به دلایل سیاسی درخواست پناهندگی می‌کنند با عدالت برخورد کرد و در صورت امکان، تقاضای پناهندگی آنان، با تمام پیامدهای آن، پذیرفته شود.» هابرماس دولت‌های اروپایی را به دلیل عدم اتخاذ سیاست مشترک در قبال پناهجویان  مسئول می‌داند.

این اندیشمندان در حالی عمده مسئولیت اخلاقی و حقوقی بحران پناهجویان را متوجه دولت‌های غربی می‌دانند که همواره در بیانیه‌ها و گزارشات سازمان‌های بین‌المللی از اشاره به علل این بحران صرف نظر می‌شود. مواضع سازمان‌هایی نظیر کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امورپناهندگان عمدتا به بازگوکردن بدیهیات و اعلام آمارها می‌پردازند اما مطلقا از نقش دولت‌های ایجاد کننده این بحران چنان که اندیشمندان می‌گویند ذکری به میان نمی‌آورند.

مقایسه آراء اندیشمندان برجسته غربی با سیاست‌های دولت‌ها در برابر پناهجویان بیانگر این نکته مهم است که سیاست‌گذاری در این کشورها بیش از آنکه بر چارچوب‌های فلسفی و اخلاقی بنا شود، بر اساس منافع احزاب و گروه‌های مسلط تدوین می‌شود. سیاست‌هایی نظیر تبعید پناهجویان به رواندا، محرومیت از خدمات اجتماعی و نگهداری آن‌ها در کمپ‌های مرزی برای مدت‌های طولانی ضمن ان که با ایده‌های فلسفی و اخلاقی اندیشمندان غربی همخوانی ندارد حداقل های حقوق انسانی را نیز تآمین نمی کند


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
روایت معاریو از وحشت اسرائیل نسبت به تاکتیک‌های حمله فوری ایران
انتقاد شدید ماکرون از اقدامات اسرائیل/ اشغال غزه فاجعه است
نظری جویباری از مدیرعاملی استقلال استعفا کرد
هواداران لیورپول خواستار محرومیت تیم اسرائیلی از رقابت‌های فیفا شدند
دروازه بان سابق پرسپولیس به صنعت نفت پیوست
گرمای بی‌سابقه عراق را در خاموشی فرو برد
وزیر میراث: اداره هیات امنایی تخت جمشید بزودی به صورت رسمی ابلاغ می‌شود
اسلامی: حفظ منافع ملی و پیشرفت علمی اولویت اصلی ماست
بادامچیان: پیروزی ایران بر اسرائیل معادلات پشت‌پرده بین‌المللی را تغییر داد
واکنش «دیده‌بان حقوق بشر» و «عفو بین الملل» به کشتار بی سابقه خبرنگاران در غزه
شلیک به صدا، تصویر، روایت
تسلیم باشگاه استقلال در برابر انتقادات از رونمایی لباس جدید
عون: اجرای طرح انحصار سلاح قطعا اجرایی می شود/مقام حزب‌الله: خلع سلاح مقاومت محال است
مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران: ثبت نام دانش‌آموزان اتباع بدون مدرک هویتی ممکن نیست
غریب آبادی: معاون گروسی پس از مذاکرات، تهران را ترک کرد
ترامپ: نرخ جرم و جنایت در واشنگتن بالاست/گارد ملی ورود می کند
گزارش تصویری | دیدار تیم‌های فوتبال استقلال - تراکتور در سوپر جام فوتبال ایران
نبرد ستاره‌های تازه‌نفس در سوپرجام 1404/تراکتور قهرمان شد+ فیلم
دبیر ستاد ملی جمعیت: مشکل کاهش جمعیت با بخشنامه حل نمی‌شود
امانی: هوش مصنوعی نمی‌تواند جایگزین مسئولیت‌های انسانی خبرنگار شود
سازمان ملل هشدار داد: قتل خبرنگاران فلسطینی نقض جدی قوانین بین‌المللی است
شناسنامه‌دار کردن کالاها، راه نجات اقتصاد از قاچاق و احتکار
استرداد کلاهبردار 167 هزار دلاری به کشور
حمله مرگبار به چهره سیاسی کلمبیا؛/نامزد احتمالی انتخابات کشته شد
سومین مدرسه تابستانه چین؛ پل علمی و راهبردی برای تعمیق روابط ایران و چین
معجزه در کرج؛ نوزاد 23 روزه دوباره به زندگی بازگشت
وزیر جهادکشاورزی خبر داد؛ برنج احتکاری با نرخ مصوب توزیع می‌شود
کیفیت هوای تهران قرمز شد /ناسالم برای تمام گروه های سنی
سایت فاقد مجوز فروش بلیت هواپیما مسدود شد
مقصد غیرمنتظره بعدی جهانبخش کجاست؟
عارف: ستاد تنظیم بازار نقش کلیدی در مدیریت اقتصادی کشور دارد
نابودی اعتماد عمومی نسبت به ترامپ
هوشمندسازی پارک ملی گلستان با دستور ویژه رئیس جمهور
بانک‌های تخصصی به‌زودی راه‌اندازی می‌شوند
اظهارات عراقچی درباره واگذاری پرونده مذاکرات به دبیر شورای عالی امنیت ملی
حزب‌الله : ترور خبرنگاران در غزه جنایت جنگی کامل است
نیمی از زائران اربعین به کشوربازگشتند
ترفندهای جدید کلاهبرداران برای کلاهبرداری از زائران اربعین
سفری تعیین‌کننده با دستور کار تأمین امنیت منطقه‌ای
دفتر موسیقی وزارت فرهنگ: افزایش قیمت بلیت کنسرت‌ها پذیرفتنی نیست
تمدید مهلت ثبت نام داوطلبان آزمون پروانه مشاوره قوه قضاییه
بورس باز قرمز شد/ شاخص کل بورس اینبار چقدر کاهش یافت؟
سینماها روزهای آخر هفته تعطیل است
ادارات کدام استان ها چهارشنبه تعطیل است؟ + اسامی استان‌ها
دیدار علی لاریجانی با رئیس‌جمهور عراق/ امضای تفاهم امنیتی مشترک بین ایران و عراق
پوستر باشگاه استقلال و تراکتور برای دیدار سوپرجام امشب منتشر شد
صدها خلبان صهیونیست علیه گسترش جنگ در غزه تظاهرات می‌کنند
تئاترهای عمومی در ایام اربعین تعطیل شد
نیمه شهریور بعد از 7 سال در ایران ماه‌گرفتگی رخ می‌دهد
برنامه دولت برای 3 میلیون تبعه غیرمجاز باقی‌مانده چیست؟
X
آگهی تبلیغاتی