جمعه 24 مرداد 1404 | ساعت 8:45
جمعه 24 مرداد 1404 | ساعت 8:45
×
فرهنگی
شناسه خبر : 93656
تاریخ انتشار : دوشنبه 1401/01/29 ساعت 11:49

ماه خدا؛

نگاهی اجمالی به سوره مبارکه اعراف

نکاتی درباره تفسیر سوره‌های قرآن کریم بر اساس تفسیر المیزان را در «ماه خدا» می‌خوانید.

نورنیوزـگروه فرهنگ: 

سوره اعراف

در این سوره گویا چنین است که خداوند عهدى را از آدمیان گرفته که او را بپرستند و چیزى را شریک او قرار ندهند و این را مبنای کلام قرار داده است. آنگاه از سیر تاریخى این عهد که بر حسب مسیر انسانیت در امم و قرون گذشته طی شده است، بحث مى کند.
چون اکثر امم گذشته این عهد را شکسته و آن را از یاد بردند، و در نتیجه وقتى پیغمبرى در بین آنان مبعوث مى شده و آیات و معجزاتى مى آورده که آنان را به یاد عهد خود بیندازد، تکذیب مى کردند و جز عده کمى به وسیله آن آیات ، متذکر نمى شدند.

آرى ، عهد الهى که در حقیقت اجمالى است از تفصیل دعوت هاى دینى الهى ، در طبیعت انسان هاى مختلف از جهت اختلافى که در استعداد قبول و رد آن دارند، و همچنین از جهت اختلاف اماکن و اوضاع و احوال و شرایطى که به نفوس آنان احاطه دارد، مختلف 
مى شود.

در بعضى از نفوس پاک که بر اصل فطرت باقى مانده اند هدایت به سوى ایمان به خدا و آیات او ،نتیجه مى دهد، و در بعضى دیگر که همیشه اکثریت را تشکیل مى دهند و مردمى پست و مستغرق در شهوات دنیایند؛ خلاف آن را، که همان کفر و طغیان و سرپیچى است،
نتیجه مى دهد، و همین معنى باعث مى شود که مؤ منین مورد الطاف خاص الهى قرار گرفته ، و در دنیا موفقیت و نصرت و فتح ، و در آخرت نجات از آتش و بهره مندى از بهشت و لذایذ گوناگون آن نصیب شان شود  و در مقابل ، کفار مورد غضب و لعنت خدا قرار گرفته به عذاب هاى ناگهانى که همگى را هلاک ساخته و نسل شان را قطع مى کند، دچار مى شوند«فجعلناهم احادیث و مزقناهم کل ممزق»تازه این عذاب دنیاى شان است ، و عذاب آخرت بیچاره کننده تر است ، و در آن عذاب کسى یارى نمى شود.

این است آن سنتى که خداوند آن را در بین بندگان خود اجرا کرده ، و از این پس نیز اجرا مى کند«و الله یحکم لا معقب لحکمه و هو سریع الحساب».

شرح جزئیات همین سنت براى مردمى که ایمان به خدا ندارند، انذار است ، چون غرض از شرح آن واداشتن آنان به ایمان به خدا و آیات او است . و همین شرح و بیان ، نسبت به مردمِ با ایمان یعنى آنان که به طور اجمال علم به پروردگار خود و به مقام ربوبى او دارند تذکر و یادآورى آیات خدا و تعلیم معارف دینى او، و معرفت به خدا و اسماى حسنى و صفات علیاى او، و نیز شناسایى سنت جارى پروردگار در دنیا و آخرت است.

از آیه شریفه «لتنذر به و ذکرى للمؤ منین» هم، این معنا استفاده مى شود، و از آن به خوبى بر مى آید که غرض ادیان، همین دو معنا است : انذار غیر مؤ منین ، و یادآورى مؤ منین.

بر این اساس مى توان گفت : این سوره بنا بر اینکه همه آن در مکه نازل شده باشد و از اختلافى که مفسرین درباره چند آیه آن دارند صرفنظر کنیم، روى سخن در آن با مشرکین مکه و تعداد اندکى است که به رسول الله (ص)ایمان آورده بودند، خواهد بود و از  آیات آن نیز این معنا ظاهر مى شود؛ براى اینکه غالبا در اول یا آخر آیات آن، عموم مردم را انذار کرده و اقامه حجت و موعظه کرده ، و یا با ذکر داستان آدم و ابلیس و داستانهاى نوح ، هود، صالح ، لوط، شعیب و موسى (علیهم السلام ) وسیله عبرت شان را فراهم ساخته است.
و این بیان در عین اینکه براى اکثریت مردم انذار است ، براى مؤ منین یادآورى و تذکر است ، چون همین بیانات آنان را به یاد تفاصیل و جزئیاتى از معارف مربوط به مبدء و معاد و آیات الهى مى اندازد که اجمالِ ایمان خود آنان مشتمل بر آن است .

در اینجا باید خاطر نشان سازیم که این سوره قسمت عمده و مقدار قابل ملاحظه اى از معارف الهى را متضمن است ، از آن جمله وصف ابلیس و لشکرش ، وصف قیامت و میزان ، اعراف و عالم ذر و میثاق ، و وصف مردم با ایمانى که همیشه به یاد خدایند. و نیز از آن جمله ذکر عرش و تجلى پروردگار و اسماى حسناى او و بیان این حقیقت که براى قرآن تأویلی است . و نیز متضمن مجملاتى است از واجبات و محرمات مانند:قل امر ربى بالقسط وآیه : انما حرم ربى الفواحش ما ظهر منها و ما بطن و آیه: قل من حرم زینه الله التى اخرج لعباده و الطیبات من الرزق.

آیه مشهور سوره
یکی از آیات مشهور سوره اعراف آیه ۹۶ آن است:
«وَلَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرَ‌ىٰ آمَنُوا وَاتَّقَوْا لَفَتَحْنَا عَلَیهِم بَرَ‌کَاتٍ مِّنَ السَّمَاءِ وَالْأَرْ‌ضِ وَلَـٰکِن کَذَّبُوا فَأَخَذْنَاهُم بِمَا کَانُوا یکْسِبُونَ﴿۹۶﴾» و اگر مردم شهرها ایمان آورده و به تقوا گراییده بودند، قطعاً برکاتى از آسمان و زمین برایشان مى‌گشودیم، ولى تکذیب کردند؛ پس به [کیفر] دستاوردشان [گریبان‌] آنان را گرفتیم.

دلیل نام گذاری سوره:
نام‌گذاری این سوره به نام «اعراف» به دلیل سخن از اعراف و اصحاب آن در روز قیامت است.واژه اعراف دوبار در قرآن کریم در آیات ۴۶ و ۴۸ سوره اعراف ذکر شده است.
از منظر علامه طباطبایی اعراف قسمت‌های بالای حائلی است که میان اهل دوزخ و اهل بهشت قرار دارد، به گونه‌ای که اعرافیان در آنجا هم دوزخیان و هم بهشتیان را می‌بینند
در مورد مصادیق اعراف، میان اهل سنت و شیعه، اختلاف است. بنابر نظر اهل سنت، اصحاب اعراف کسانی‌اند که گناهان و کارهای خیر آنها با هم برابر است؛ اما بیشتر عالمان شیعه با استناد به آیات قرآن و روایات معتقدند اصحاب اعراف پیامبران الهی و ائمه اطهار(ع) هستند.
علامه طباطبائی دلائل متعددی ذکر می کند بر اینکه مراد از اعراف و اصحاب اعراف ، انسانهایی بسیار برجسته و مقربان درگاه الهی هستند.


نورنیوز
کلید واژگان
قرآنماه خدا
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
شیخ نعیم قاسم: امام خامنه‌ای، پرچمدار راه حسین (ع) در عصر حاضر است + فیلم
شهرک‌های صنعتی تهران دو روز در هفته تعطیل می شوند+علت تعطیلی
عارف: تاب‌آوری جمعی کلید مقابله با چالش‌های آینده اتحادیه اقتصادی اوراسیا است
آتش‌سوزی گسترده در پاساژ آشنا با تلاش چند ساعته مهار شد
گودرزوند: حذف چهار صفر از پول ملی باعث کاهش تورم نمی‌شود
انحراف اتوبوس زائران ایرانی از مسیر/ 43 زائر اربعینی مصدوم شدند
دیدار نخست وزیر روسیه با عارف
ترامپ خواستار حضور خبرنگاران در غزه شد/ دوست دارم کمک های بشردوستانه را ببینید
تکلیف حضور رونالدو در ایران تا چند ساعت دیگه معلوم می‌شود
پرداخت 70 درصد مطالبات گندم‌کاران توسط دولت
اعمال محدودیت ترافیکی از امروز در آزادراه تهران–شمال
عارف غلامی پس از وداع با تراکتور، آبی‌پوش شد
دادگاه کانادا درباره سانحه هواپیمای اوکراین حکم جدید صادر کرد
جزئیات جدیداز انفجار شدید در منزل سرلشکر باقری از زبان دخترش
نحوه فروش ویژه خودروهای وارداتی اعلام شد+ معرفی چهار محصول پرطرفدار سایپا
واکنش کاربران فضای مجازی به بازسازی چهره زلیخا با هوش مصنوعی
فیلم‌های سینمایی امروز تلویزیون | جمعه 24 مرداد
جنایت هولناک در آمل؛ 6 عضو خانواده عروس قربانی تیراندازی داماد شدند
برنامه مسابقات ورزشی امروز جمعه 24 مرداد
وضعیت آب و هوا امروز جمعه 24 مرداد 1404 + وضعیت استان‌ها
روسیه: طرح سه کشور اروپایی برای «اسنپ‌بک» علیه ایران مشروعیت ندارد
مهاجم فرانسوی به ایران می آید
پربارش‌ترین سال‌های تهران طی 100 سال اخیر کدام‌اند؟
ترامپ آماده استفاده از تمامی گزینه‌ها برای حل بحران اوکراین شد
فرود خطرناک هواپیمای بوئینگ در طوفان تایوان
عراقچی:جنگ قریب‌الوقوع نیست/ اجازه ندهیم با افکارعمومی ما بازی کنند
هشدار عراقچی درباره فضاسازی دشمنان درخصوص احتمال وقوع جنگ
آخرین وضعیت واردات گوشی های آیفون از زبان رئیس کل گمرک
عراقچی: ارمنستان تمام خط قرمزهای ایران را رعایت کرده است
بیرانوند با وجود محرومیت کنار تراکتوری‌ها ماند
فیلم لحظه انفجار گاز دراهواز
اوج گیری مجدد شایعات درباره زوال عقل رییس جمهور آمریکا
رکورد جابجایی مسافر در متروی تهران
مواضع مهم مسئول امنیت ملی ایران درخصوص تحولات منطقه، مذاکرات و احتمال وقوع تنش‌های آتی
سیستان و بلوچستان درگیر طوفان گردوخاک شدید شد+جزییات
آخرین جزییات از وقوع سیل ناگهانی در شهر چیسوتی واقع در کشمیر هند+تعداد کشته ها
ترامپ درتماس با وزیر دارایی نروژ:به من جایزه صلح نوبل بدهید!
آمار زائران ایرانی که هنوز در عراق حضور دارند
موج بازگشت زائران و فشار پنج برابری به ناوگان حمل و نقل جاده‌ای
عراقچی، دفتر یادبود مضیف حرم مطهر امام حسین (ع) را امضا کرد
آیا پوتین در آلاسکا حلقه محاصره ترامپ را تکمیل می کند؟
غلامی دوباره شاگرد ساپینتو می‌شود
محدودیت سقف اعتباری برای ثبت سفارش واردات 2000 دستگاه اتوبوس برون‌شهری رفع شد
وقتی ته سیگار، آینه بی‌مسئولیتی می‌شود
مدیرکل گمرک پرویزخان : فعالیت‌های ترانزیتی در این مرز به مدت 48 ساعت متوقف می شود
رونمایی از ترکیب هیئت همراه ترامپ در سفر به آلاسکا
زمان برگزاری اجلاس اضطراری وزرای امور خارجه سازمان همکاری اسلامی در جده اعلام شد
عارف برای شرکت در نشست اتحادیه اقتصادی اوراسیا به قرقیزستان رفت
شکنجه و حبس انفرادی کودکان اسیر فلسطینی
جزییات تصادف مرگبار در گردنه قرقچی
X
آگهی تبلیغاتی