×
اقتصادی
شناسه خبر : 93332
تاریخ انتشار :

اعمال عوارض صادراتی بر قیر چه تاثیری بر صنعت خواهد داشت؟

در حالی خبر اعمال عوارض صادراتی بر قیر 1401 شنیده می‌شود که صادرکنندگان و تولیدکنندگان قیر ایران در ماه های اخیر از حاشیه سود نامناسب برای فروش در بازار صادراتی قیر رنج می برند و بازارهای صادراتی قیر ایران در خطر تصاحب توسط رقبای جهانی می باشد.

نورنیوزـگروه اقتصاد: اخذ عوارض صادراتی توسط دولتمردان و سیاستگذاران معمولاً با اهداف جلوگیری از صادرات بیش از حد و کنترل بازار داخل و اخذ درآمد برای دولت اجرا می گردد. 

در حالیکه به دلایل زیر صنعت قیر ایران آمادگی وضع عوارض صادراتی را نداشته و چه بسا این موضوع ضربه مهلکی بر تولید و صادرات قیر ایران وارد خواهد نمود. 

 آمار بورس کالا نشان می دهد که در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال قبل تولید و صادرات قیر ایران با کاهش مواجه بوده است.

بر اساس آمار گمرک سال ۱۳۹۹ صادرات قیر ایران با حجم ۴.۳۶ میلیون تن ثبت شد در حالیکه آمار صادرات قیر در سال 1400 از گمرک ایران در دسترس نبود لکن کاهش  حجم صادرات حداقل 500  تا 800 هزار تنی در سال  ۱۴۰۰ نسبت به سال قبل مورد تخمین کارشناسان می باشد.

این موضوع در حالی است که تولید کنندگان قیر ایران در سال گذشته با کاهش حجم عرضه وکیوم باتوم به عنوان خوراک و افزایش شدید قیمت آن مواجه بودند.

بر اساس آمار بورس کالا در سال ۱۴۰۰ وکیوم کمتری در اختیار قیر سازان قرار گرفت و حجم فروش وکیوم باتوم با ۱۲.۶ درصد کاهش از ٦.٣ میلیون تن در سال ۱۳۹۹ به حدود پنج و نیم میلیون تن در سال ۱۴۰۰ رسید. که موجبات کاهش حجم تولید و صادرات قیر و افزایش شدید قیمت های قیر را در پی داشت.

این موضوع در حالی است که بر اساس قانون بودجه ۱۴۰۱  معادل دو و نیم میلیون تن وکیوم باتوم برای قیر تهاتری در بودجه تخصیص یافته است که افزایش ٢٢ درصدی نسبت به سال گذشته دارد بر این اساس فعالان بازار انتظار دارند امسال نیز وکیوم باتوم در دسترس برای تولید و صادرات قیر، کاهش بیشتری یابد ، از طرفی نیز پالایشگاهها برنامه ای مبنی بر افزایش حجم عرضه وکیوم باتوم در سال جدید را در دستور کار ندارند.

در نتیجه کاهش حجم تولید قیر توسط بخش خصوصى و افت صادرات قیر ایران در سال جدید دور از انتظار نمی باشد بر اساس قوانین بودجه قیمت قیر مورد مصرف پروژه های داخل با نرخ ثابت و بدون تغییر نسبت به سال گذشته و با حجم بیشتر در بودجه پیش بینی گردیده است که نیاز به کنترل بیشتر بازار صادراتی را بر طرف می نماید.

 

در حالیکه تولید کنندگان و صادر کنندگان قیر ایران در ماه‌های گذشته به ویژه بعد از تنش های روسیه و اکراین و افزایش شدید و نوسانات قیمتی بازار نفت با کاهش حجم صادرات و افت شدید تقاضا در بازارهای صادراتی مواجه هستند و متحمل زیان در فروش های صادراتی اخیر شده اند  لذا سیاستگذار بایستی بمنظور حمایت بیشتر برای حفظ مزیت رقابتی صادراتی و خلق درآمدارزی برای میهن عزیزمان در شرایط تحریمی از صنعت قیر ایران حمایت بیشتری نماید.

 

 در ادامه شرایط جدید در بازار های صادراتی  و دلایل آن شرح می گردد

قیمت گذاری قیر در بازارهای شرق آسیا در ماه‌های گذشته با تغییراتی مواجه بود:

 قیمت گذاری قیر ایران : قیمت قیر به طور مستقیم با قیمت وکیوم باتوم به عنوان خوراک رابطه دارد در حالی که قیمت گذاری وکیوم باتوم از فرمول ثابتی وابسته به نرخ فیول در بازارهای جهانی پیروی می کند و بر مبنای حراج باز در بورس کالا با رقابت بین تولیدکنندگان به فروش می  رسد اما قیمت گذاری قیر در بازارهای شرق آسیا در ماه‌های گذشته با تغییراتی مواجه بود.

تغییر رویکرد کره جنوبی برخلق مزیت های رقابتی صادراتی در صنعت پالایشی خود و باز پس گیری سهم بازاربا حاشیه سود بالای پالایشگاه های کره بعد از بروز رسانی Upgradeرقم می خورد

 به طوری که کره جنوبی که در مارچ ۲۰۲۱ قیر صادراتی خود را ۳۰ تا ۴۰ دلار بالاتر از نرخ فیول صادراتی به فروش می رساند در ماه های اخیر قیر صادراتی خود را ۱۴۰ تا ۱۵۰ دلار کمتر از نرخ فیول به فروش می رساند.

بدیهی است در این شرایط اختلاف نرخ قیر صادراتی ایران با سایر تامین کنندگان در آسیا بسیار کم و غیر قابل رقابت می باشد برای مقایسه:  قیر فله ایران که در فروردین ۱۴۰۰ با نرخ‌های ۲۸۰ تا ۲۹۵ دلار فوب بندرعباس به فروش می‌رسید دقیقا در زمان مشابه کره جنوبی و سنگاپور قیر خود را ۴۰۰ دلار تا ۴۳۵ دلار فوب صادراتی عرضه می کردند، حائز توجه است اختلاف حداقل ۱۲۰ دلاری بین نرخ فوب ایران و سنگاپور فرصت صادرات قیر ایران به بازارهای خاور دور و شرق آسیا را فراهم می‌کرد که معادل کرایه حمل دریایی حدود ۱۲۰ دلار میان ایران و چین بود.

در حالی که در فروردین ماه ۱۴۰۱ قیر فله ایران ۴۳۵ تا ۴۵۷ دلار فوب قیمت گذاری شد در حالیکه کره جنوبی قیر خود را ۴۵۰ تا ۴۷۰ دلار فوب و سنگاپور نیز قیر خود را ۵۵۰ تا ۵۷۰ دلار cfrبازارهای شرق آسیا پیشنهاد می دهد ;که از قیمت های صادراتی ایران به این مقاصد کمتر است.

این موضوع در حالی است که سنگاپور و کره جنوبی از مزیت کرایه حمل کمتر و معافیت عوارض وارداتی به کشورهای حوزه آسیا پاسیفیک برخوردارند و در ماه‌های گذشته در تلاش برای بازپس گیری سهم بازار از دست رفته خود در سالهای گذشته موفق بودند. در حالی که قیر ایران مزیت رقابتی خود را در بازار چین و شرق آسیا از دست داده، قیمت های صادراتی قیر ایران قابل رقابت و مورد استقبال خریداران نبوده است.

اثرات  بروز بحران روسیه و اوکراین: با نوسانات و افزایش شدید قیمت نفت در بازار جهانی رکوردهای قیمت های نفت و قیر از سال ۲۰۰۸ شکسته شد این موضوع موجب کاهش شدید مصرف قیر و توقف پروژه‌های جاده ای در کشورهای مختلف گردیده است به طوری که بودجه‌های تخصیص یافته توسط دولت ها برای پروژه ها جوابگوی قیمتهای جهش یافته قیر در ماه‌های اخیر نیست و بسیاری از پروژه ها در آسیا و افریقا  و حتی اروپا خرید قیر و اجرا را تا کاهش قیمت ها متوقف نموده اند این موضوع رکود سنگین در بازارهای صادراتی قیر و تقاضا کمتر در بازارهای هدف ایران را در سال جاری را نوید می دهد.

از سوی دیگر کاهش مصرف داخلی قیر در کشورهای جنوب اروپا وترکیه به علت رشد قیمت قیر منجر به افزایش حجم عرضه صادراتی آنها گردید و با عرضه بیشتر قیر توسط سایر تامین کنندگان در جهان که اتفاقا به دنبال فرصت مناسب برای نفوذ و یافتن بازارهای صادراتی  جدید هستند صادرکنندگان قیر ایران، در تنگنا قرار دارند،  و لذا ادامه این موضوع و قیمت گذاری نامناسب قیر ایران می تواند فرصت اربیتراژ قیر از ترکیه ، آذربایجان و تولید کنندگان شرق و جنوب اروپا که احتمالا از نفت خام ارزان و سنگین روسیه نیز بهره می برند را به بازارهای هدف ایران فراهم نماید.

به علاوه دسترسی به نفت سنگین روسیه با قیمت های مناسب برای چین و هند به عنوان بزرگترین مصرف کنندگان و تولید کنندگان قیر در آسیا در شرایط اخیر فرصت تولید قیر بیشتر و با قیمت پایین تر را برای این کشورها فراهم خواهد نمود و فشار مضاعف بر قیمت های وارداتی از ایران اعمال خواهد کرد.

بدیهی است در شرایط رکود تورمی صادرکنندگانی در بازار جهانی موفق به حفظ بازارهای صادراتی و فروش خود خواهند بود که توان عرضه محصول با کمترین قیمت به صورت مدت دار و غیر نقد را داشته باشند.، لیکن در شرایطی که تولیدکنندگان قیر ایران با مشکلات نقدینگی به علت تاخیر در دریافت باز پرداخت مالیات ارزش افزوده و افزایش شدید قیمت خوراک، نوسانات بازار ارز ،افزایش شدید کرایه حمل های دریایی ، تحریم های بانکی و افزایش هزینه های تولید و حمل و نقل و بارگیری مواجه هستند اخذ عوارض صادراتی می‌تواند ضربه مهلکی بر تولید کنندگان این صنعت وارد نموده و اندک صادرات به بازارهای موجود را نیز از بین ببرد.

 

دکتر مائده مزینانی- کارشناس ارشد اقتصاد بین‌الملل


نورنیوز
کلید واژگان
قیرانجمن قیر ایران
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
گل سعید برای شباب الاهلی بی ثمر بود + خلاصه بازی
جنوب تهران زیر گردوغبار + فیلم
هانسی فلیک هیچ امتیازی را از دست نمیدهد | بارسا 2 - وایادولید 1 + خلاصه بازی
لحظه طلایی بالا بردن جام توسط الاهلی + تصاویر و فیلم
تاریخ جدید انتشار بازی جی تی ای 6 مشخص شد
طوفان شدیدی که البرز را تاریک کرد؛ برق سه شهرستان البرز قطع شد
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ تا کنون 46 نفر از جانباختگان شناسایی شدند
زنگ خطر زلزله در کرج؛ گسل ماهدشت فعال است
وزش باد شدید در تهران تا کی ادامه دارد؟ + فیلم
جدول گروهB جام جهانی فوتبال ساحلی پس از بازی با پاراگوئه| 13 اردیبهشت
نورنما | رکورد عجیب در یک رالی پینگ پنگ
عکس های منتخب ایران، شنبه 13 اردیبهشت 1404
طوفان تندری تهران را درنوردید
نگرانی از تحریم‌های جدید، بر تصمیم اوپک‌پلاس سایه انداخت
سرنوشت آزمون استخدامی آموزش و پرورش چه خواهد شد؟
پادکست | آنگلا مرکل و روایت16 سال قدرت در کتاب"آزادی"
فرصت ویژه دریافت بن خرید کتاب برای سازمان‌ها و نهادها
ترامپ کمک را قطع کرد، معامله را آغاز!
پیامک‌های پوششی!
قایدی گل زد و پاس گل داد ، اما دلش در بندر شهید رجایی بود+ فیلم
الاهلی تاریخ‌ساز شد؛ نخستین قهرمان لیگ نخبگان آسیا از عربستان + خلاصه بازی
11 استان درگیر طوفان و رگبار و صاعقه می شوند
بلایی که جنگ تجاری ترامپ بر سر اپل آورد!
باوارایی ها در لحظات آخر پیروزی را با تساوی عوض کردند/قهرمانی یک هفته عقب افتاد
ثبت نام تاکسی‌های برقی با تسهیلات ویژه در تهران
خشونت خیابانی مجدد علیه یک دختر جوان + فیلم
اعلام جزییات و زمان ثبت نام وام 400 میلیونی ودیعه مسکن
پشت پرده انتشار خبر دپوی ماده منفجره در بندر شهید رجایی
افزایش بی‌سابقه بودجه آموزش و پرورش + فیلم
نجات دو توله پلنگ در معرض انقراض
از خیابان تا بازداشتگاه؛ زورگیران تلفن‌قاپ در تله پلیس! + فیلم لحظه دستگیری
آلودگی در مرز هشدار؛ خوزستان قربانی مدیریت فرسوده
آخرین جزئیات آتش‌سوزی گسترده در اراضی اشغالی/ آتش‌ دست از سر اسرائیلی‌ها برنمی‌دارد +فیلم
خبر رفع محدودیت چت جی پی تی درست است ؟
لحظات دلهره آور از غرق یک خودرو در سیل اخیر ارومیه! + فیلم
درخشش ساحلی‌ بازان ایران؛ برد پرگل مقابل پاراگوئه در جام جهانی + خلاصه بازی
2 برابر دنیا مصرف می‌کنیم؛ آیا وقت تغییر نرسیده؟
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (23)«استهبان»
خانه جدید سیاه پوش شد؛ قتل دردناک پسر توسط پدر!
وداع در میانه وداع؛ سقوط مرگبار صاعقه در مراسم خاکسپاری
لحظه دلهره آور انفجار زیر بالگرد هلال احمر در بندر شهید رجایى +فیلم
قیمت طلا، سکه، دلار و سایر ارزها امروز 13 اردیبهشت 1404/افزایش چشمگیر قیمت ها
فدراسیون در مورد جشن قهرمانی تراکتور چه زمانی تصمیم می گیرد؟
حادثه ای مرگبار با 7 کشته در ینگه دنیا +فیلم
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (22)«اسکو»
عملیات یمن با موشک بالستیک هایپرسونیک به یافای اشغالی +فیلم
احتمال وقوع زلزله 7 ریشتری جدی است؛زمین زیر پا ناآرام است
تروریست بمب گذار در انفجار بمب کشته شد
مصرف برق محدود شد!
کلید اولیه کنکور 1404 کی منتشر می شود؟
X
آگهی تبلیغاتی