×
سیاسی
شناسه خبر : 75189
تاریخ انتشار : شنبه 1400/06/13 ساعت 16:03

سعید غفاری

ستون های گفتمان رسانه ای طالبان

پس از تصرف و اشغال افغانستان، تجزیه و تحلیل پیام ها ، بیانیه ها و رفتارهای رسانه ای این گروه نشان می دهد انها روی گزاره های راهبردی مشخصی تمرکز کرده اند.

نورنیوز-گروه بین‌الملل: گروه طالبان پس از فتح کابل  تصویری منتشر کرد که در آن تعدادی از نیروهای این گروه در پوشش نظامیان آمریکایی به بازسازی تمسخرآمیز تصویری معروف از نظامیان آمریکایی در جنگ جهانی دوم پرداخته‌اند.

در این تصویر که به ویژه واکنش های سیاسی و رسانه ای بسیاری در محافل غربی و عربی پیدا کرد ، اعضای واحد کماندویی طالبان «بدری 313» دیده می‌شوند که در پوشش مذکور و با تجهیزاتی از جمله عینک‌های دید در شب ظاهراً در حال بازسازی تصویری معروف از نظامیان آمریکایی در جنگ جهانی دوم هستند.

 انتشار چنین تصویری نشان داد که طالبان از همان روزهای ابتدایی برای تصرف افغانستان با یک پیوست رسانه ای مشخص فعالیتش را آغاز نمود.  

از این منظر پیوست رسانه ای آنها را می توان به قبل و بعد از سقوط و تصرف افغانستان تقسیم نمود. 

در این یادداشت به برنامه رسانه ای طالبان پیش از تصرف کامل افغانستان نمی خواهم بپردازم ، که البته در جای خود به عنوان یک "رسانه جنگی" قابل تامل بوده و نکات مهمی دارد و بسیار مناسب است تا در قالب یک پایان نامه دانشگاهی دقایق و ظرایف ان تحلیل شود.

در این سیاهه می خواهم به بازخوانی پیوست رسانه ای گروه طالبان پس از تصرف افغانستان بپردازم و الگوی آنها را تبیین نمایم.

پس از تصرف و اشغال افغانستان،  تجزیه و تحلیل پیام ها ، بیانیه ها و رفتارهای رسانه ای این گروه نشان می دهد انها روی گزاره های راهبردی مشخصی تمرکز کرده اند.

 با بررسی و تحلیل آنچه گفته شد می توان  5 گزاره  اصلی را در میان پیوست رسانه ای  آنها شناسایی کرد که به تعبیری ستون های اصلی گفتمان رسانه ای طالبان را تشکیل می دهد:

  "پیروزی از طریق جنگ بدست آمد نه با مذاکره:

 طالبان مدعی است که خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان به دلیل فشارهای ناشی از جنگ علیه این نیروها در طول 20 سال گذشته بوده است ، آنها تاکید می کنند: "شکی نیست که ما در جنگ پیروز شدیم."

  این رویکرد ، منبع مشروعیت جدیدی است که طالبان از مفهوم "پیروزی مقاومت" برای خودش بوجود آورده است.

  در تأیید این پیروزی ، طالبان یک فیلم تبلیغاتی برای گردان عملیات ویژه اش منتشر کرد ه است که در ابتدای این یادداشت به آن اشاره کردم. نمایشی که تصویر پیروزی سربازمعروف آمریکایی "ایوو جیما" در جنگ جهانی دوم را تقلید کرده است.

انتشار هوشمندانه این تصویر هم در غرب و هم در کشورهای عربی بسیار بازتاب یافت .تصویری که در آن طالبان  فتح کابل را با جنگ‌جهانی دوم مقایسه کرد.

 

 اجرای نظام اسلامی به گونه ای که وضعیت مردم را در نظر خواهد گرفت:

طالبان در بیانیه ها و برخی رفتارهایش بر اجرای "نظام اصیل اسلامی که بهترین راه حل برای همه مشکلات افغان ها خواهد بود" اصرار  و تاکید می ورزد.

 این گروه از طریق حساب های سخنرانان خود در توییتر  و فیسبوک،  تاسیس امارت اسلامی افغانستان را در 102 مین سالگرد استقلال از بریتانیا و تنها 4 روز پس از سقوط کابل ، رسماً اعلام کرد.

با این حال ، تفسیر آنچه "اسلامی" است هنوز مبهم می نماید.

 در " افغانستان جدید"  ،نظام حکومتی اسلامی "متناسب با وضعیت کشور و در نظر گرفتن وضعیت مردم و ثبات آنها" ، بر اساس توصیف طالبان ، مبهم بوده و معمولا به یک پاسخ بسیار کلی هنگامی که صریحاً در مورد کاربرد مرزهای اسلامی پرسیده می شود ،اکتفا می گردد.

سهیل شاهین سخنگوی طالبان افغانستان در پاسخ به اینکه منظور طالبان از امارت اسلامی چیست ؟ گفت :  هر چیزی که خداوند متعال به ما امر می کند ، رویکرد و راهنمای ما در زندگی است. ما دین خود را نمی فروشیم ، صرف نظر از وسوسه ها ، و به هیچکس اجازه نمی دهیم اعتقاد یا تفکر فرهنگی مردم را تغییر دهد.

 

 گشودگی برای بازسازی:

طالبان با تأکید بر نگاه باز خود در برابر جهان و تعهد به چین مبنی بر عدم دخالت در مسئله مسلمانان اویغور ، تلاش می کند پیام های اطمینان بخشی را در سطح بین المللی منتشر نماید.

 آنها همچنین متعهد شده اند اجازه ندهند از سرزمین آنها علیه دیگران استفاده شود : ( با اشاره به میزبانی بن لادن در گذشته ) و ارتش افغانستان را متشکل از همه فرقه ها و قومیت ها تشکیل داده و بوجود آورند.

به نظر می رسد که این اطمینان بخشی ها مربوط به تمایل #طالبان برای جذب سرمایه گذاری خارجی است ، به ویژه آنکه بررسی ها نشان می دهد  بازسازی در افغانستان یکی از ضرورتهایی است که برای آن برنامه ریزی کرده اند.

 تأکید بر رعایت حقوق زنان:

طالبان روی این شعار تاکید دارند که : حقوق زنان در چارچوب قوانین اسلامی رعایت می شود و سعی می کنند از این جهت پیام های مطمئن و روشنی را در جامعه منتشر کنند.

آنها اعلام کرده اند:  پوشیدن برقع اختیاری است و زنان تنها موظفند حداقل حجاب (به معنی پوشش سر) را داشته باشند.

موافقت مولوی عبدالحق حمد یکی از مقامات ارشد طالبان  در مصاحبه با  بهشتا ارغند گوینده شبکه "طلوع نیوز" افغانستان ، از جمله مواردی بود که در همین رابطه تعجب همگان را برانگیخت، موضوعی که برای همه تازگی داشت. ( البته این نکته ناگفته نماند که تلاش نگارنده برای ارتباط با گوینده فوق در حساب فیسبوک ش بی نتیجه ماند. در حالی که پیش از این کاملا این حساب فعال بود.)

در واقع این برای نخستین بار بود که یک مقام طالبان پذیرفت با حضور در یک استودیوی تلویزیونی مقابل یک زن به مصاحبه پردازد. از این منظر می توان گفت یک تغییر عمده در قوانین رسانه ای طالبان بوجود آمده است.

ناگفته نماند اما هیچ کدام از این اقدامات و پیام ها نتوانسته است سبب شود تا نسبت به موضوع : احترام به حقوق زنان در افغانستان اطمینان کاملی بوجود آید. به ویژه پس از آنکه طالبان سخن از  "اقدامات کوتاه مدت" درباره فعالیت اجتماعی زنان به میان اورد .

اقداماتی که  شامل الزام زنان شاغل به ماندن در خانه به بهانه تدوین قوانین مناسب برای امنیت آنها بوده  است و یا پیگیری آموزش نیروهای امنیتی برای برخورد و گفتگو با زنان به گونه ای که امنیت همه جانبه برقرار شود و... 

مسایلی که به نظر نمی رسد که با توجه به آشفتگی موجود ، به زودی محقق شود و در دوره " کوتاه مدت" به سر انجام برسد.

 تضمین مشروط آزادی اطلاعات:

  طی 20 سال گذشته و پس از سرنگونی حکومت طالبان فضای رسانه ای افغانستان  کاملا تغییر یافت و با تاسیس ده ها سازمان رسانه ای ، حدود 12 هزار روزنامه نگار مشغول به فعالیت گردیدند.

در طی این مدت تقریبا  8 خبرگزاری ، 52 ایستگاه تلویزیونی ، 165 ایستگاه رادیویی و 190 موسسه انتشاراتی تاسیس گردید که هر کدام دارای گرایش ها و تعلقات گوناگونی بوده اند.

بنا  به گزارش گزارشگران بدون مرز ، که تایید هم گردید "طالبان جدید" اعلام نموده است که :  "رسانه های خصوصی می توانند همچنان آزاد و مستقل باشند و به فعالیت خود ادامه دهند اما نباید علیه ما کاری انجام دهند. " 

این پیام  نشان دهنده "دیدگاه ابزاری" آنها به رسانه در راستای حفظ منافع گروه طالبان در کوتاه مدت و میان مدت می باشد. طالبانی  که در دهه نود همه رسانه ها را به جز رادیو " شریعت ، تعطیل کرد.


اخبار مرتبط
بررسی تحولات میدانی افغانستان در میزگرد نورنیوز
سه‌شنبه 1400/06/30 ساعت 22:47
بررسی تحولات میدانی افغانستان در میزگرد نورنیوز
این میزگرد تحلیلی با حضور کیان عبداللهی سردبیر خبرگزاری تسنیم، صادق امامی دبیر بین‌الملل روزنامه فرهیختگان و محمد قادری سردبیر نورنیوز برگزار شد.
#نور_ویدئو| تکرار سناریو کثیف غربی در افغانستان
چهارشنبه 1400/06/17 ساعت 17:48
#نور_ویدئو| تکرار سناریو کثیف غربی در افغانستان
ویدئوی نورنیوز درباره تکرار سناریو کثیف غربی در افغانستان را ببینید:
باز هم تکرار یک سناریوی کثیف غربی؛ این بار افغانستان
دوشنبه 1400/06/15 ساعت 17:04
نورنیوز بررسی کرد؛
باز هم تکرار یک سناریوی کثیف غربی؛ این بار افغانستان
آمریکا که در نشست‌های پیشین درباره افغانستان با ادعای کمک‌های بشردوستانه هزینه‌های اشغال‌گری را تامین می‌کرد اکنون پس از اخراج بر آن است تا به نام پناه‌جویان افغان و امدادرسانی، درآمدهای جدیدی را کسب کند.
خطیب زاده: محاصره پنجشیر به هیچ وجه قابل قبول نیست
دوشنبه 1400/06/15 ساعت 16:30
خطیب زاده: محاصره پنجشیر به هیچ وجه قابل قبول نیست
سخنگوی وزارت خارجه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران موضوعات و تحولات مهم سیاست خارجی ایران را بیان کرد.
سخنگوی طالبان مدعی تسلط کامل بر پنجشیر شد
دوشنبه 1400/06/15 ساعت 13:52
سخنگوی طالبان مدعی تسلط کامل بر پنجشیر شد
به گفته مجاهد، همه مقامات از خود پنجشیر انتخاب خواهند شد.
الزامی شدن برقع در دانشگاه‌های افغانستان از سوی طالبان
دوشنبه 1400/06/15 ساعت 09:59
الزامی شدن برقع در دانشگاه‌های افغانستان از سوی طالبان
طالبان دانشجویان دختر دانشگاه‌های افغانستان را ملزم به پوشیدن چادر یا عبای مشکی و پوشاندن صورت‌هایشان با برقع کرده است.
7 اقدام راهبردی حاج قاسم برای افغانستان
یکشنبه 1400/06/14 ساعت 17:16
7 اقدام راهبردی حاج قاسم برای افغانستان
شناخت ایران از افغانستان فرای تصور آمریکاست
یکشنبه 1400/06/14 ساعت 16:42
رضا گنجی
شناخت ایران از افغانستان فرای تصور آمریکاست
این یک واقعیت است که توده افغان به همان میزان که از کشورهایی چون شوروی سابق، بریتانیای کبیر و بعضی از کشورهای مداخله گر همچون پاکستان گله مند و ناراضی بودند از ایالات متحده شکوه ای نداشتند.
تشکیل ستاد ویژه‌ برای کمک به دانشجویان افغان در ایران
یکشنبه 1400/06/14 ساعت 13:03
تشکیل ستاد ویژه‌ برای کمک به دانشجویان افغان در ایران
معاون بین‌الملل دانشگاه تهران گفت: با تشکیل ستاد ویژه‌ای در اداره کل دانشجویان بین‌الملل، سعی شده روند پذیرش دانشجویان افغان تا حد زیادی تسریع و تسهیل شود.
تلاش طالبان برای تفکیک جنسیتی دانشگاه‌های افغانستان
یکشنبه 1400/06/14 ساعت 10:37
تلاش طالبان برای تفکیک جنسیتی دانشگاه‌های افغانستان
شبکه 1 تی.وی افغان به نقل از وزارت آموزش عالی افغانستان گزارش داد، دانشگاه‌ها در این کشور تنها چند روز فرصت دارند تا پیشنهادات خودشان را درباره آموزش جداگانه برای دختران ارائه دهند.
آخرین گزارش‌ها از وضعیت پنجشیر و تداوم درگیری‌ها
شنبه 1400/06/13 ساعت 19:41
نورنیوز بررسی کرد؛
آخرین گزارش‌ها از وضعیت پنجشیر و تداوم درگیری‌ها
منابع نزدیک به طالبان معتقدند؛ طولانی شدن عدم اعلام رسمی حکومت جدید در افغانستان به دلیل تعیین نشدن تکلیف موضوع پنجشیر است. آنها می‌گویند تلاش خود را برای حل مسئله از طریق گفتگو انجام داده‌اند. در مقابل هم نیروهای احمد مسعود معتقدند گفتگو با طالبان راه به جایی نبرده است.
احمدمسعود: به مبارزه ادامه می‌دهیم
شنبه 1400/06/13 ساعت 15:24
احمدمسعود: به مبارزه ادامه می‌دهیم
فرزند فرمانده جهادی افغانستان گفت: برای ساختن افغانستانی آباد و آزاد و رسیدن به خواسته‌های برحق خود به مبارزه ادامه می‌دهیم.
تلفات سنگین طالبان در درگیری با جبهه مقاومت پنجشیر
شنبه 1400/06/13 ساعت 11:36
تلفات سنگین طالبان در درگیری با جبهه مقاومت پنجشیر
سخنگوی نیروهای جبهه مقاومت افغانستان به رهبری احمد مسعود جمعه شب اعلام کرد، در درگیری های مقاومت با طالبان 450 تن از نیروهای طالبان کشته و 130 تن اسیر شدند.
بحران پناه‌جویان افغان و مسئولیتی که غرب کتمان می‌کند
چهارشنبه 1400/06/10 ساعت 17:53
نورنیوز بررسی کرد؛
بحران پناه‌جویان افغان و مسئولیتی که غرب کتمان می‌کند
آمریکا و بیشتر کشورهای اروپایی از امضاکنندگان کنوانسیون 1951 پناه‌جویان بوده و بر اساس حقوق بین‌الملل موظف به پذیرش پناه‌جویان هستند لذا عدم پذیرش و یا اخراج پناه‌جویان توسط این کشورها امری خلاف قانونی است که خود بدان متعهد شده‌اند.
حقایقی درباره ادعاهای مکرون در حمایت از بغداد
سه‌شنبه 1400/06/09 ساعت 14:34
نورنیوز بررسی کرد؛
حقایقی درباره ادعاهای مکرون در حمایت از بغداد
مروری بر سوابق فرانسه نشان می‌‌دهد که این کشور نیز مانند سایر سلطه‌گران و استعمارگران نه تنها به دنبال امنیت سایر کشورها نبوده‌ بلکه خود مخل امنیت و حتی عامل نسل‌کشی بوده که نمونه آن را می‌توان در روآندا و افغانستان مشاهده کرد.
داعش و کارنامه 20 سال ادعای مبارزه غرب با تروریسم در افغانستان
سه‌شنبه 1400/06/09 ساعت 14:10
داعش و کارنامه 20 سال ادعای مبارزه غرب با تروریسم در افغانستان
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
جزئیات سه‌مرحله‌ای اجرای سکوهای دیجیتال در ایران
کاخ سفید: تحریم‌های ثانویه علیه روسیه پایان هفته اجرایی می‌شود
شهادت محیط‌بان پارک ملی گلستان در درگیری با شکارچیان غیرمجاز
معافیت مالیاتی طلا در بورس
دو وزیر غنا در سانحه سقوط بالگرد جان باختند
ایران اتهام ارسال موشک به روسیه برای جنگ اوکراین را رد کرد
تیراندازی مرگبار در پایگاه فورت استوارت ارتش آمریکا
نوسان محدود سکه و طلا در روز کم‌رمق بازار؛ کاهش معاملات به‌دلیل تعطیلی
دربی امیدها؛ تساوی بدون گل در درفشی‌فر
عراقچی: پیام‌هایی از طرف مقابل به ما رسیده است
ترامپ تعرفه واردات از هند را دو برابر کرد/هند واکنش نشان داد
پوتین امتیاز مهمی به ترامپ نمی‌دهد
وزیر خارجه آلمان: جنگ هسته‌ای نباید تکرار شود/ دیپلماسی راه‌حل ایران است
گشت‌زنی هواپیمای شناسایی آمریکایی در مناطق حساس هسته‌ای روسیه
هدیه بسته اینترنت 200 گیگی خبرنگاران شنبه فعال می‌شود
واکنش حزب الله به تصمیم دولت لبنان درباره سلاح‌های نظامی
قیمت برنج 210 تا 220 هزار تومان کاهش یافت
عکس های منتخب جهان ، 6 آگوست 2025
تعلیق یک شرکت هواپیمایی به دلیل گران‌فروشی بلیت اربعین
سرعت گرفتن پروژه تامین آب با ورود رئیس جمهور به موضوع خشکسالی
پزشکیان: نگذاریم مردم زیر چرخ فشارهای اقتصادی خرد شوند
رایزنی وزیر خارجه مصر با عراقچی و گروسی
اسپانیا خرید جنگنده‌های آمریکایی اف-35 را متوقف کرد
جشنواره فیلم ونیز هک و اطلاعات شرکت کنندگان لو رفت
موشک‌های ایران به کدام اهداف حساس اسرائیل اصابت کردند؟
عکس های منتخب ایران، چهارشنبه 15 مرداد 1404
کشف بزرگ‌ترین محموله سلاح آمریکایی در سیستان و بلوچستان+تصاویر
دروازه‌بان سابق رئال مادرید، استقلالی شد
دستگیری 37 هزار متهم اقتصادی و کشف میلیون‌ها قلم کالای احتکارشده توسط فراجا
از بمباران اتمی تا نسل‌کشی مدرن؛ سکوتی که خطر می‌آفریند
شهادت 232 و بازداشت 195 خبرنگار از ابتدای جنگ غزه
اعلام نتایج آزمون ورودی پایه هفتم مدارس استعدادهای درخشان
ایران به عضویت کمیته ارزیابی شهرهای تالابی جهان درآمد
ایران می‌تواند آسیب بزرگی به اسرائیل وارد کند
احمدیان نماینده ویژه پزشکیان شد
بیانیه سپاه پاسداران درباره واکنش قاطع به تهدیدات امنیتی
یوسف پزشکیان به سعید جلیلی پاسخ داد؛ مشاور قالیباف انتقاد کرد + عکس
روسیه: دیدار سه‌ ساعته پوتین و فرستاده ترامپ سازنده بود + فیلم
پایان هفته دوم مرداد با افت شاخص 34 هزار واحد بورس تهران
سناریوی مشترک واشنگتن و لندن؛ جوسازی هسته‌ای برای فشار بر ایران و روسیه
تمدید مهلت بخشودگی 100 درصدی جریمه دیرکرد بیمه شخص ثالث تا فردا
تاکنون یک میلیون و 700 هزار نفر برای راهپیمایی اربعین از مرزهای کشور خارج شده‌اند
در غزه، غذا اینگونه با مرگ معامله می‌شود + فیلم
تیم جدید طارمی برای فصل بعد لو رفت
گلایه قطعه‌سازان از وزیر صمت: هر دو خودروساز را به یک چشم ببینید! + فیلم
نوراینفو | شورای دفاع چه خواهد کرد؟
از رینگ بوکس تا کاخ ریاست‌جمهوری؛ کارول ناوروتسکی رئیس‌جمهور لهستان شد
ساعت بازی تراکتور و استقلال در دیدار هفته اول لیگ برتر
وام ازدواج و خرد با یک ضامن؛ دستور فرزین به مدیران بانک‌ها برای نظارت دقیق
جسد مردی گمشده بعد از 28 سال در منطقه‌ای کوهستانی پیدا شد
X
آگهی تبلیغاتی