×
فرهنگی
شناسه خبر : 73780
تاریخ انتشار :

استرس خانواده‌ها در اثر معلق بودن مدیریت پاندمی کرونا

یک روانپزشک خانواده درباره تاثیر طولانی شدن پاندمی کرونا بر سلامت روان جامعه می گوید: معلق بودن وضعیت و نداشتن برنامه‌ای منسجم خود ایجاد استرس می‌کند.

نورنیوز-گروه جامعه: معلق بودن وضعیت پاندمی کرونا و نداشتن برنامه‌ای منسجم موجب استرس برای خانواده ها شده است

دکتر مهتاب امیری، در گفت وگویی در پاسخ به این سوال که با توجه به طولانی شدن اپیدمی کرونا در کشور چه تبعات در حوزه سلامت روانی جامعه متصور است؟ گفت: واقعیت این است که ما برنامه روشن و مشخصی درباره کرونا نداریم و زبان ما به نوعی تنظیم شده که اگر برای کارهایمان جدول مشخصی داریم احساس آرامش بیشتری می‌کنیم.

معلق بودن وضعیت و نداشتن برنامه‌ای منسجم خود ایجاد استرس می‌کند. ما به عنوان کسانی که در زمینه بهداشت روان کار می‌کنیم توصیه داریم این وضعیت را به عنوان یک فرصت قلمداد کرد. خانواده‌ها در این وضعیت به نوعی رفتار کنند که فرصت قلمداد شود.

حالا که نمی‌دانیم در آینده دقیقاً چه شرایطی داریم چگونه این وضعیت را بهتر مدیریت کنیم؟ واقعیتی که امروز جامعه انسانی با آن درگیر است ابتدا حالت‌هایی است که بخاطر ماندن زیاد در خانه با آن روبرو است یعنی زمینه‌های افسردگی به صورت کلنیکال کمی بیش از قبل فراهم است و اضطراب که قطعاً بیشتر شده و یکی از مسائلی که مطرح می‌شود وسواس است به دنبال این قضیه وسواس جبری بیشتر شده است اما در مجموع ما می‌بینیم که هیچ چیزی از نظر بهداشت روان به نفع ما نبود ولی اگر بخواهیم از چیز بدی تا حدودی استفاده ببریم توصیه می‌کنیم از مهارت‌های زندگی که یکی حل مساله و دیگری تصمیم گیری است استفاده کنند، چون در مورد آن هم گاهی مسائلی را حل می‌کنیم که همه داده‌های آن را نداریم و یا تصمیم گیری می‌کنیم در حالیکه همه شرایط مشخص نیست ولی کمک می‌شود تا حداقل کمی از شرایط سخت استفاده ببریم.

فرصت ها و تهدیدات فضای مجازی

او در مورد اینکه یکی از تبعات پاندمی کرونا آشنا شدن بچه‌ها با فضای مجازی بود که پیامدهایی به دنبال دارد. همانطور که چندی پیش شاهد یک دورهمی برنامه ریزی شده در فضای مجازی بودیم که دختران نوجوان اصفهانی در پارکی جمع شدند و کار به درگیری کشید. چنین پدیده هایی را چگونه می توان توصیف کرد؟ اظهار داشت: واقعیت این است که اگر بخواهیم صحبتی علمی داشته باشیم باید بگوییم که نمی‌توانیم هیچ کدام از این موارد را با اطمینان به این مساله مرتبط بدانیم.

قبل از پاندمی کرونا نیز فضای مجازی رشد خود را داشت و اینکه تا چه حد مدرسه باعث شده یا فضای مجازی مقصر است مشخص نیست. البته که ما بسیار خوشحال می‌شویم که مسئولین هر چه زودتر واکسیناسیون را انجام بدهند و ما بتوانیم در مورد این مسائل علمی صحبت کنیم و فقط جو ندهیم. برای ابراز نظر علمی و کارشناسی باید گفت که ما هنوز داده‌های کافی نداریم که بگوییم این مساله باعث شده است. ما این مشکلات را قبل از کرونا نیز داشتیم و این معضلی ارتباطی است و فضای مجازی جدا از ظرفیت استفاده برای یادگیری محل دوست یابی بچه‌ها شده است.

کنترل واقعی درونی است

دکتر امیری درباره اینکه این مساله به کنترل بیشتر خانواده‌ها نیاز دارد یا مسئولین باید توجه بیشتری داشته باشند؟ افزود: وقتی از کنترل صحبت می‌شود در کشور ما به سرعت توجه به کنترل‌های بیرونی است، کنترل‌های بیرونی از نظر ما کم ارزش‌ترین کنترل‌ها هستند. اینکه اینترنت را قطع کنید و… درحالیکه کنترل واقعی کنترل درونی است. کنترل درونی به این بر می‌گردد که آیا ما در تربیت فرزندانمان آنها را چک کرده‌ایم یا نه؟

آیا فضایی را برای ارتباط در داخل خانه برای فرزندانمان فراهم کرده‌ایم؟ در حقیقت کنترل درونی است و کودکان خودشان خود را کنترل می‌کنند. ما نمی‌توانیم از والدین بخواهیم کنترل را بر عهده بگیرند. مادر و پدری که از نسل‌های قدیمی‌تر هستند و پدر و مادری که 60 سال دارند چطور می‌توانند فرزندشان را کنترل کنند؟ همین باعث می‌شود استرس بیشتری داشته باشند و اعتماد بنفس والدین پایین‌تر بیاید و فضای ارتباطی خود را از دست می‌دهند.

در یک فضای ارتباطی خوب کودکان با خانواده هستند و کنترل درونی است. یعنی خودشان می‌دانند که چطور باید رفتار کنند. همه بچه‌ها می‌دانند فحش چیست و فحش بلد هستند ولی وقتی در سیستم خانوادگی خوبی تربیت شده باشند و سیستم ارزشی خانواده ادب و احترام باشد کودک فحش نمی‌دهد. چون کنترل درونی است.

آموزش و پرورش باید مهارت‌های زندگی را به بچه‌ها یاد بدهد

این روانپزشک در خصوص اینکه شما عقیده دارید این مهارت‌ها بیش از اینکه آموزش داده شوند درونی هستند؟ گفت: قطعاً ولی آموزش باید داده شود ولی باید مهارتی باشد و این ضعف آموزش و پرورش ما است. ما سی چهل سال است داریم می گوییم آموزش و پرورش باید مهارت‌های زندگی را به بچه‌ها یاد بدهد ولی متاسفانه تنها چیزی که آموزش داده نمی‌شود مهارت‌های زندگی است و سعی می‌کنند بچه‌ها را بترسانند و با ایجاد اضطراب مدیریت کنند.

گاهی این اضطراب‌ها را به صورت اضطراب مذهبی در می‌آورند و گاهی به صورت تنبیه ناظم و … است ولی وقتی مدتی می‌گذرد و کودکان بزرگ می‌شوند و به این پی می‌برند که برخی از این موارد تنها جنبه تهدید داشته است متاسفانه تمام ماجرا را زیر سؤال می‌برند.

امروز ما می بینیم احترام اولیای مدرسه خیلی خوب نگه داشته نمی‌شود چون بسیاری از آنها به بچه‌ها دروغ گفته‌اند و چیزهایی به بچه‌ها گفته‌اند که بعدها ارزش خودشان را پایین آورده‌اند، حتی در مورد مسائل مذهبی افراط شد و می‌بینیم که نسل جوان ما از مذهب دور شده است. مواردی به مذهب چسبانده شد که اصلاً ربطی به مذهب نداشت بچه‌ها بزرگتر شدند و در این فضای اطلاعاتی محتوایی را کسب کردند که متوجه مسائلی شدند و زیر همه چیز زدند تا زمانی که دوباره عقل آنها برسد و داده‌هایشان کامل شود و مجدداً به سیستمشان برگردند. این واقعیتی است که نشان می‌دهد کنترل بیرونی مؤثر نیست.


شفقنا
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
قول رفع کمبود انسولین تا هفته‌های آینده؛ وعده یا راه‌حل؟ + ویدیو
ترامپ: حملات به یمن متوقف می‌شود!
خانه‌سازی بدون زمین و وام؛ طرح ملی در خطر توقف
مک کارنی: کانادا فروشی نیست، حتی برای ترامپ!
مسیری به سمت فینال مونیخ | ترکیب بارسا و اینتر مشخص شد + لینک پخش ساعت 22:30
نورنما | یک ساخت و ساز کامل با جزئیات مینیاتوری
عکس های منتخب جهان، 6 می 2025
زنگ خطر خشکسالی در پایتخت؛ آب تهران لب‌ مرز بحران
آغاز شمارش معکوس برای نهمین انتخابات نظام پزشکی کشور
خون‌بهای اتحاد: پاسخ قاطع ارتش پاکستان به حمله تروریستی
علت قطع روابط دیپلماتیک سودان با امارات چه بود؟
سردار حسینی: واردات خودرو در بن‌بست محدودیت‌های بی‌منطق
محدودیت در راه است؟ هشدار جدی استاندار تهران
تولید بنزین در اردیبهشت ماه افزایش یافت
اشغال غزه یا انحراف بحران؟ رمزگشایی از لفاظی‌های امنیتی تل‌آویو
هوش مصنوعی در سرزمین وحی
فردریش مرتس این بار صدراعظم آلمان شد!
انتشارات انقلاب اسلامی با دو اثر تحسین شده از سوی رهبر انقلاب در نمایشگاه کتاب حضور دارد
آزادراه تهران-کرج تا کی مسدود شد؟
قیمت‌گذاری برای اقلام اساسی ادامه دارد
اقساط‌ میلیونی برای خانه‌دار شدن
جولانی در نقش مایکل جردن+ فیلم
همزمانی مواضع اروپا با مذاکرات مسقط؛ فشار هماهنگ یا تصادف؟
دردسرهای تولید مازاد مرغ/ صادرات ناپایدار بحران‌ساز شد
مرثیه‌خوانی سه مقام ارشد برای آموزش و پرورش
حمله جنگنده‌های اسرائیلی به فرودگاه بین‌المللی صنعا + فیلم
پوستر باشگاه خیبر برای دیدار برابر پرسپولیس
سرمایه‌ها در تله، خودرو در رؤیا، پاسخ‌ها در سکوت!
انتخابات یا رفراندوم مقاومت؟ پیروزی حزب‌الله، سقوط پروژه‌های مهندسی‌شده
پوستر باشگاه های بارسلونا و اینتر میلان برای بازی امشب
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (25)«اشتهارد»
آماده‌باش مخفیانه بریتانیا برای جنگ با روسیه!
لباس سبز بورس در پایان معاملات امروز 16 اردیبهشت 1404
قیمت دلار، یورو و سایر ارزها امروز 16 اردیبهشت 1404
گزارش تصویری | نشست خبری هفتگی سخنگوی دولت با اصحاب رسانه
#اختصاصی/دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا یکشنبه در مسقط برگزار می‌شود
زمین‌لرزه کهک قم را لرزاند
آلودگی هوا از چرخ موتورها بالا می‌رود!
عبور مرگبار از آزادگان
قیمت روز سکه و طلا امروز سه شنبه 16 اردیبهشت ماه 1404
رسوایی بانک آینده؛ وام‌های بلاعوض به خودی‌ها، تورم کمرشکن برای مردم!
راهبرد های اساسی وزیر نیرو برای افزایش شدید مصرف اب در راستای افزایش دمای هوا
ترامپ: می‌خواهیم به غزه کمک کنیم، حماس نمی‌گذارد!
نورنما | خرس قهوه ای در الیگودرز شکار دوربین شد
اثرات راهبردی اصابت موشک انصارالله به فرودگاه بن گوریون از نگاه شمخانی
بحران کم آبی را جدی بگیرید
قیمت خودرو امروز 16 اردیبهشت 1404+ جدول
هزار مبتلا به سرخک در ایران؛ پای مهاجران در میان است
احتمال تعویق مذاکرات ایران و آمریکا به دلیل سفر ترامپ به منطقه
ثبت نام بن کارت دانشجویی نمایشگاه کتاب آغاز شد
X
آگهی تبلیغاتی