×
سیاسی
شناسه خبر : 70406
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1400/03/19 ساعت 12:34

محمد فاضلی

آیا رییس جمهور در ایران هیچ کاره است؟

رئیس‌جمهور قدرت بلامنازع نیست؛ محدودکننده‌های قدرت او و دولت هم فقط رقبا، مخالفان یا قانون نیست. قدرت او را شیوه به‌کارگیری قدرت، ظرفیت دولت، کم و زیادی منابع، شیوه ارتباط‌گیری با مردم، کیفیت آدم‌هایی که به‌کار می‌گیرد، و مسیرهایی که در پیش می‌گیرد هم تعیین می‌کند.

نورنیوز-گروه سیاسی: محمد فاضلی* در کانال تلگرامی خود نوشت: می‌شنویم که «رئیس‌جمهور هیچ‌کاره است.» این گزاره صحت ندارد؛ و به همان اندازه این گزاره که رئیس‌جمهور اختیاردار اجرای برنامه‌ها و اهدافش است، صحیح نیست. چند دلیل:

یک. رئیس‌جمهور یک نفر نیست، بلکه مدیر شبکه‌ای از آدم‌هاست. کیفیت افکار، ایده‌ها و توانمندی‌های این شبکه، اثر تعیین‌کننده‌ای دارد. ایدئولوژی و جهت‌گیری آن‌ها هم اثرگذار است. شبکه آدم‌های خاتمی، احمدی‌نژاد و خاتمی فرق می‌کردند و تفاوت عملکردها محصول تفاوت این شبکه هم هست. 

دو. رئیس‌جمهور، کنشگر با قدرت ثابت نیست. مقداری اختیارات و قدرت برای رئیس‌جمهور از قبل تعریف شده، و نوع و کیفیت بهره‌گیری از قدرت تعریف‌شده، به علاوه ساختن صورت‌هایی از قدرت که تعریف نشده‌اند – نظیر قدرت ناشی از ارتباط‌گیری صحیح با مردم، ناشی از اعتمادسازی، ناشی از موفقیت پله پله در برخی عرصه‌ها و ... – از قبل تعریف نشده است بلکه رئیس‌جمهور آن‌ها را می‌سازد.

سه. رئیس‌جمهور مدیر هدایت‌کننده هزاران نفر مدیری است که به‌کار می‌گمارد، تنظیم‌کننده روابط و جریان‌های قدرت مؤثر بر صدها هزار میلیارد تومان منابع مالی، قدرت اثرگذار بر تعریف روابط خارجی (در چارچوب، تعامل یا تعریف دستور کار برای شورای عالی امنیت ملی)، و دارای قدرت نهادسازی است. چند مثال:

محمود احمدی‌نژاد تعریف‌کننده و پیش‌برنده تأثیرگذار مسکن مهر، هدفمندی یارانه‌ها و ریل‌هایی در سیاست خارجی است. اثرات این سه کار وی تا دهه‌ها ایران را متأثر می‌سازد. حسن روحانی نیروی مؤثر بر شکل‌گیری برجام است – بخواهیم یا نخواهیم – و هر دولتی در آینده هم ناگزیر از پذیرش میراث اوست. اکبر هاشمی رفسنجانی با برنامه تعدیل اقتصادی، و محمد خاتمی با دستور کار توسعه سیاسی، و شماری دست‌آوردهای اقتصادی مهم بر تاریخ ایران اثر گذاشته‌اند. 

وزیری نظیر آذری جهرمی با همراهی رئیس‌جمهور حسن روحانی بر روند توسعه اینترنت و شبکه‌های اجتماعی در ایران اثر گذاشته؛ و حسن قاضی‌زاده هاشمی با اجرای طرح تحول سلامت بر سرنوشت نظام سلامت و حتی نظام بودجه‌ریزی این کشور اثری ماندگار – کاری به خوب و بدش ندارم – گذاشته است. درخصوص اغلب بقیه مقامات ارشد نیز می‌توان چنین اثرگذاری‌هایی را سراغ گرفت. 

چهار. قدرت یک رئیس‌جمهور در میزان توانایی برای «ساختن روح یک ملت» تعریف می‌شود. رئیس‌جمهور فرصت دارد هر لحظه که اراده کند با مردم سخن بگوید، در فضای مجازی باشد، در رسانه‌های معتبر خارجی سرمقاله بنویسد، توئیت‌های مهم بزند، و حتی عکس‌هایی از او منتشر شود که معناهای مهم داشته باشد. او شکل‌دهنده به یک نظام ارتباطی است؛ و ارتباط‌گیری بر محور زبان و نمادها یکی از بزرگ‌ترین دارایی‌ها و اختیاری است که به رئیس‌جمهور داده می‌شود تا قدرت بسازد و روح یک ملت را تعریف کند. حرف زدن رئیس‌جمهور مهم است. 

پنج. رئیس‌جمهور می‌تواند بنیان‌گذار باشد، بنیان‌گذار ایده‌های مهم، و سازمان‌دهنده به آدم‌هایی که ایده‌ها را پیش ببرند. رئیس‌جمهور شنیده می‌شود و می‌تواند ایده‌ها را در گستره‌ جهان و ملت منتشر کند. من حیرت می‌کنم وقتی می‌بینم سلبریتی‌ها با دو سه میلیون فالوور بیشتر احساس قدرت و اثرگذاری می‌کنند تا کسانی که رئیس‌جمهور دارای پشتوانه میلیون‌ها رأی را بی‌قدرت جلوه می‌دهند. 

شش. رئیس‌جمهور تعیین‌کننده ۱۸ وزیر، چندین معاون رئیس‌جمهور، با اختیار تعریف کردن معاونت‌های جدید، نیروی مؤثر بر تعیین ده‌ها سفیر، قدرت تأثیرگذار بر تعیین و کیفیت ده‌ها معاون وزیر، دارای اختیار تعریف دستور کار برای چندین شورای عالی، دارای قدرت اثرگذاری بر دستورکار سازمان‌های عظیمی نظیر سازمان تأمین اجتماعی، سازمان حفاظت محیط‌زیست، سازمان مناطق آزاد، سازمان امور اداری و استخدامی، سازمان امور مالیاتی، گمرک و ... است.

رئیس‌جمهور قدرت بلامنازع نیست؛  در هیچ نظامی حتی در آمریکا هم قدرت بلامنازع نیست. محدودکننده‌های قدرت او و دولت هم فقط رقبا، مخالفان یا قانون نیست. قدرت او را شیوه به‌کارگیری قدرت، ظرفیت دولت، کم و زیادی منابع، شیوه ارتباط‌گیری با مردم، کیفیت آدم‌هایی که به‌کار می‌گیرد، و مسیرهایی که در پیش می‌گیرد هم تعیین می‌کند. قدرت رئیس‌جمهور امر ثابت نیست، محدوده تغییرات دارد، بیشتر می‌شود یا افت می‌کند. 

یکی از دروغ‌هایی که باید در برابر آن ایستاد و نگذاشت باعث فرار از مسئولیت‌پذیری شود، گزاره «هیچ‌کاره بودن رئیس‌جمهور» است. قدرت چندبعدی هر رئیس‌جمهوری – از هر جناحی - و شبکه همکارانش، همواره راهی برای بهتر عمل کردن باز می‌کند. اگر این قدرت و اختیار نبود، پاسخ‌گویی معنایی نداشت.

*عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
نسل‌کشی در غزه واقعیت است
تعلل صنایع انرژی‌بر در ساخت نیروگاه
پایان دوران فاکتورهای کاغذی از دی‌ماه
اولین فرنگی کار ایرانی با شکست حریف چینی استارت زد+ فیلم
ایران (0) - فیلیپین (1) / نبرد برای صعود به یک هشتم والیبال قهرمانی جهان
ایران با یک پله سقوط در رتبه بیست و یکم فیفا
حمایت ایتالیا از تحریم وزیران اسرائیلی
سارق حرفه‌ای لپ‌تاپ در تهران دستگیر شد+ فیلم
رئیس‌جمهور برزیل: ترامپ امپراتور جهان نیست
شهادت فرمانده انتظامی شهرستان «سیب و سوران»
هر پنج دقیقه یک نفر در ایران به آلزایمر مبتلا می‌شود
ترور یک چهره سرشناس در روستای چاه جمال+فیلم
تحولات خاورمیانه زیر سایه پیمان دفاعی ریاض-اسلام‌آباد
نورنما | انقلابی در نمایش هوایی کوادکوپترها
حمله پهپادی رژیم صهیونیستی به منطقه ای در جنوب لبنان
جریمه نقدی 621 راننده شبکه قاچاق سوخت
تصادف مرگبار اتوبوس تهران–مشهد در جاده گرمسار
پرونده موبایل موسوی با پنج هزار شاکی به‌زودی به نتیجه می‌رسد
11 هزار میلیارد تومان چک برگشتی سایپا
غزه در انتظار رأی سرنوشت‌ساز قطعنامه آتش‌بس
ترامپ: جنبش چپگرای «آنتیفا» را رسماً در فهرست تروریستی قرار می‌دهم
پاشینیان: سفر پزشکیان، نقطه عطف روابط ایران و ارمنستان بود
مواضع روسیه در دفاع مقدس 12 روزه بسیار خوب و محکم بود
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران(84) «بندرعباس»
پیام جدی پکن: جهان باید در برابر قانون جنگل متحد شود
رئیس‌جمهور سابق برزیل به سرطان مبتلا شد
تحریم جام جهانی 2026 ؛ واکنش اسپانیا در صورت حضور رژیم صهیونیستی
یک بررسی مقدماتی درباره اعتراضات جوانان در نپال و درس‌‏های آن
هشدار مقام نظامی سابق رژیم صهیونیستی به ادامه جنگ
تعداد شهدای خبرنگار فلسطینی به 250 نفر رسید
اتصال 300 هزار تبعه خارجی ساکن ایران به سامانه ثنا
اسلواکی در آستانه قطع واردات نفت روسیه
پیام یمن به اسرائیل پس از حملات به بندر الحدیده
تأمین 3.5 میلیون دوز واکسن آنفلوانزا + قیمت
اظهارات گستاخانه وزیر افراطی صهیونیست
دستگیری سارقان تجهیزات و کابل‌های برق تهران
امکان ارسال اظهارنامه الکترونیکی از طریق سامانه عدل ایران فراهم شد
اروپا در آستانه انتخابی سرنوشت‌ساز قرار دارد
بازی‌های جنگی ایرانی در راه‌اند
حامیان رژیم نسل‌کش باید مشارکت و همدستی در نسل‌کشی فلسطینیان را متوقف کنند
مقاومت میلیونی در برابر کوچ اجباری در غزه
امروز مصاف سرنوشت ساز والیبال ایران و فیلپیین
نورنما | 27 شهریور ، روز شعر و ادب پارسی و روز بزرگداشت استاد شهریار گرامی باد +فیلم
اجرای حکم قصاص قاتل پزشک یاسوجی در ملاء عام
هراس از تصادف با هواپیمای ترامپ
سقوط بی‌وقفه بورس تل آویو
وضعیت غزه هر ساعت بدتر می‌شود
پزشکیان: دوران یکجانبه‌گرایی در دنیا به سرآمده است
بارش پراکنده در مناطقی از شمال کشور + وضعیت آب و هوا
فیلم های سینمایی آخر هفته از قاب تلویزیون
X
آگهی تبلیغاتی