×
سیاسی
شناسه خبر : 65690
تاریخ انتشار :

تخریب و ویرانی، نتیجه 20 سال اشغال افغانستان توسط غربی‌ها

به گزارش گاردین نتیجه حضور 20 ساله دنیای غرب و به خصوص انگلیس در افغانستان هر چه باشد، پیروزی نبوده است!

نورنیوز ـ گروه بین‌الملل: «سایمون جنکینز» در گاردین نوشته که آمریکا و انگلیس در زمان حمله به افغانستان ادعا می‌کردند که با هدف نفوذ و افزایش بازدارندگی در برابر تروریسم دست به این کار می‌زنند. بهانه‌هایی که از آن‌ها می‌توان به عنوان کلیشه‌های نئوامپریالیستی برای توجیه اقداماتی که به گواهی زمان کمترین عایدی چه برای دنیای غرب و چه برای افغانستان نداشته‌اند، نام برد.

جنکینز با اشاره به این که «حمله به افغانستان و اشغال این کشور طولانی‌ترین، بی‌هدف‌ترین و ناموفق‌ترین جنگ 70 سال اخیر انگلیس بوده» خبر از «پایان این حضور تا ماه سپتامبر» داده- که البته بعید است توجه کسی را جلب کند؛ چون این پیروزی است که جشن گرفته می‌شود، نه شکست؛ و نتیجه حضور 20 ساله دنیای غرب و به خصوص انگلیس در افغانستان هر چه باشد، پیروزی نبوده است!

سایمون جنکینز با یادآوری تصمیم 20 سال پیش آمریکا برای انتقام از اسامه بن‌لادن و البته سرنگونی رژیم حاکم افغانستان (به تقاص حملات ۱۱ سپتامبر) که باعث شد به بهانه مساله امنیت جهانی پای انگلیس و دیگر نیروهای ناتو را نیز به جنگ افغانستان باز کند؛ مدعی شده این جنگ (چه آن زمان و چه در تمام 20 سال بعد) کمترین نفعی برای انگلیس نداشت و این کشور فقط به دلیل علاقه تونی بلر به جورج دبلیو. بوش در آن درگیر شد.

در ادامه نتیجه حضور نیروهای غربی در افغانستان چنین توصیف شده است: آمریکایی‌ها و انگلیسی‌ها در افغانستان با اهداف بلندپروازانه‌ای مانند «محو تروریسم»، «ایجاد دموکراسی و یک متحد جدید» و «آزاد کردن زنان» وارد این کشور شدند. اهدافی که حس وهم‌آور اولین حضور انگلیس در افغانستان در سال 1839را داشتند.

از نظر این نویسنده نکته جالب این که در سال‌های اول جنگ افغانستان بیشتر آمریکایی‌ها حضور در این کشور را یک امر موقت می‌دیدند و قصد خروج از این کشور و تمرکز روی کشورسازی در عراق را داشتند. اما انگلیس که نفعی هم از حضورش نمی‌برد، به ماندن و اجرای طرح‌های آینده‌نگرانه فکر می‌کرد و حتی برنامه‌هایی برای از بین بردن خشخاش نیز ارائه و اجرا کرد. طرح‌ و برنامه‌ای که در نهایت عملکرد عکس داشت و باعث شد کشت خشخاش که در شش استان رواج داشت، به 28 استان افزایش یافته و درآمد این محصول به رکورد 2.3 میلیارد دلار برسد!

در سطور بعدی مثال‌هایی دیگر درباره نگاه جدی انگلیس به حضور طولانی‌مدت در افغانستان ذکر شده است، از جمله حمله و فتح شهرها و استان‌های دیگر این کشور و اجرای تز «فتح قلب و ذهن ساکنین شهرهای کوچک»- که در نهایت در عملیات فتح هلمند پشتون اوضاع اشتباه پیش رفت و به کشته شدن 454 سرباز انگلیسی ختم شد. عملیات‌هایی که تنها به نفع روس‌ها بود که بعد از حدود ده سال که از خروج‌ اجباری‌شان از افغانستان می‌گذشت، از بی‌کفایتی غربی‌ها حیرت‌زده و البته خوشحال شده بودند. انگلیس اما ناچار به توجیه بود و بنابراین گوردون براون، نخست‌وزیر انگلیس در سال 2009 سعی کرد به مردمش بباوراند که سربازان انگلیسی برای امن نگه داشتن خیابان‌های کشورشان ناچار به حضور در هلمند شده‌ و جان‌شان را بر سر این هدف باخته‌اند!

در ادامه می‌خوانیم:

از آن پس عقب‌نشینی از افغانستان هدف اصلی آمریکا و انگلیس و دیگر کشورهای عضو ناتو بوده؛ البته به نحوی که با استفاده از ابزار دیپلماتیک از تحقیر و سرافکندگی نجات پیدا کنند. در این مدت سه رئیس‌جمهور آمریکا تعهد داده‌اند برنامه «خروج نیروها» را اجرایی کنند، که به دلیل فقدان قدرت سیاسی قادر به این کار نشده‌اند.‌ آخرین آن‌ها جو بایدن بوده- که او نیز تاکنون در رسیدن به این هدف موفق نبوده و حداقل این که یک بار برنامه خروج را که روی ماه مه تنظیم شده بود، تا ماه سپتامبر به تعویق انداخته است.

سایمون جنگینز ضمن اشاره به این که «گفته می‌شود تا ماه سپتامبر 2300 سرباز آمریکایی از کشور افغانستان خارج خواهند شد» این را به معنای خروج نیروهای انگلیس نیز خوانده است: همانطور که یک منبع نظامی انگلیس به گاردین گفته خروج آمریکا، غربی‌ها را هم مجبور به خروج خواهد کرد.

اما دلیل الزام ایالات متحده آمریکا به پایان دادن به جنگ افغانستان از نگاه نویسنده گاردین:

آمریکا تاکنون در این جنگ هزینه زیادی متحمل شده است: 2216 کشته و بیش از دو تریلیون دلار هزینه- که گزارش شده میلیاردها دلار از این پول‌ها از بازار املاک دوبی سر در آورده‌اند. در این میان غیرنظامیان افغان نیز هزینه‌های حیرت آوری پرداخته‌اند که از جمله می‌توان به 50000 تا 100000کشته اشاره کرد که به تاوان میزبانی از عاملان حملات ۱۱ سپتامبر جان داده‌اند. آیا می‌توان این‌ آمار و ارقام را دستاوردهای اشاعه ارزش‌های غربی نامید؟!

شاید در پاسخ به این پرسش باشد که آمریکا ضرب‌الاجل جدیدی برای خروج تعیین کرده و شاید برای توجیه کسانی که می‌پرسند «اگر قرار بر خروج بی‌دستاورد بود، پس دلیل بیست سال هزینه کشورهای غربی در افغانستان چه بوده»، مدعی شده که «حالا منطقه در وضعیتی است که اگر تهدیدی علیه آمریکا از جانب افغانستان به وجود بیاید، بدون حضور فیزیکی نیروهای نظامی نیز می‌توان به آن رسیدگی کرد». شرایطی که قطعا سال‌ها پیش نیز وجود داشت، اما انگلیس و آمریکا خواستند آن‌جا باشند و هنوز هم آن‌جا هستند.

حالا در شرایطی که طالبان در افغانستان دست بالا را دارد و به این دلیل دل به مذاکره با طرف‌های دیگر افغان نمی‌دهد؛ این کشور در وضعیتی است که دولت افغانستان بدون کمک آمریکا کار دشواری برای حفظ کنترلش بر کشور دارد؛ و در مواجهه با این خطر بزرگ که در نبود فرماندهان قدرتمند افغان که اغلب توسط پهپادهای آمریکا شکار شده‌اند، داعش فعالیت‌هایش را بر افغانستان متمرکز کرده است؛ یک بار دیگر می‌توان پرسید که «دستاوردهای مداخله انگلیس و آمریکا در افغانستان چه بوده است»؟

بهترین پاسخ برای این پرسش را می‌توان از ژنرال روپرت اسمیت شنید. این تئوریسین نظامی در کتابی به نام «کارآمدی نیرو» می‌گوید که «ارتش‌های مدرن در مواجهه با شبه‌نظامیان کارایی‌شان را از دست داده و بی‌استفاده می‌شوند». در توضیح بیشتر این حکم می‌خوانیم: «ارتش‌های مدرن غربی در افغانستان، لیبی یا هر کشور دیگری در خاورمیانه جز ایجاد یک سری کشورهای ویران و از بین رفته موفق به کار دیگری نشده‌اند».

در این میان توجیهات کلیشه‌ای وزارت خارجه انگلیس درباره افزایش نفوذ، بازدارندگی در برابر تروریسم و سربلندی در جهان به عنوان اهداف بیست سال حضور در افغانستان نیز یک سری مسائل پوچ امپریالیستی جلوه می‌کنند. انتظار می‌رود در جهان عذرخواهی‌ها شاهد چند معذرت‌خواهی بزرگ در ماه سپتامبر باشیم.


نورنیوز
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
طوفان و رعدوبرق ایلام را فراگرفت+ فیلم
ستارگان سینما در «یزدان»؛ ترکیبی دیدنی و جذاب در شبکه سه!
زن جوان در دام زورگیران موتورسوار مقابل مترو شهید محلاتی
گزارش زنده: گام بلند تراکتور برای قهرمانی با دو گل در ابتدای مسابقه+ فیلم
نتیجه نهایی بازی استقلال(5) - آلومینیوم (1) | لبخندغرور آمیز جباری برای تیمش + خلاصه بازی
تسریع و تداوم عملیات سردسازی کانتینر بندر شهید رجایی+ فیلم
قیمت طلا امروز جمعه 12 اردیبهشت 1404/ افزایش قیمت+ جدول
ترامپ در مقابل رسانه‌ها!
نمایش پهپادی در دبی به مناسبت یک میلیاردی شدن‌ تلگرام+ فیلم
حواشی کنکور 1404: وقتی تنها پول انگیزه انتخاب رشته تجربی می‌شود!+ فیلم
دفترچه سوالات علوم تجربی نوبت اول کنکور 1404 منتشر شد
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ جمع جانباختگان شناسایی شده به 33نفر رسید
جولان مرگبار سگ‌های ولگرد در دماوند
ترکیب احتمالی تراکتور در بازی سرنوشت
چالوس از ساعت 18 یک‌طرفه می‌شود
نورنما | سه کلمه ای که باعت خوشبختی ما میشه!
گودال عجیب انفجار در بندر شهید رجایی+ فیلم
روایت خلبان فداکاری که فرشته نجات بندر شهید رجایی شد+ فیلم
قرارداد استقلال و مذاکرات پیچیده با ماتزاری و شروطی عجیب
کار دست معلّم نیست
انحصار سلاح یا انکار واقعیت؟ بازخوانی موضع جوزف عون در سایه تهدیدات اسرائیل
نتایج اولیه کنکور چه زمانی اعلام می شود؟+ فیلم
آخرین جزئیات آتش‌سوزی گسترده در اراضی اشغالی/ آتش مهار نشد،نتانیاهو زیر آتش نقدها +فیلم
فیلم های سینمایی امروز تلویزیون
آغاز رقابت نفس‌گیر برای صندلی‌های پزشکی
وضعیت آب و هوا امروز 12 اردیبهشت +وضعیت استانها
فرصت جدید ایران‌خودرو برای مشتریان دارای حساب وکالتی+جزییات و لینک ثبت نام
برنامه مسابقات امروز 12 اردیبهشت + پخش زنده
ساعت کاری ادارات تغییر خواهد کرد / جزئیات جدید از تصمیم دولت +فیلم
یمن: به پایگاه رامات دیوید در شرق حیفا حمله کردیم +فیلم
خلاصه بازی منچستریونایتد و اتلتیک بیلبائو +فیلم
سقوط تیم هوادار پس از 4 فصل + خلاصه بازی
مسکن ارزان‌تر با مشارکت مردمی؛ وقتی مردم بهتر از دولت می‌سازند
جاده چالوس 10 روز بسته می‌شود؛ ایمنی، اولویت راه‌سازی
طوفان خاک در راه است، اما خوزستان غافلگیر نمی‌شود
جدول گروهB جام جهانی فوتبال ساحلی پس از بازی های روز اول | 11 اردیبهشت
دستورات جدید ترامپ برای تحریم نفت ایران
جدول لیگ برتر در هفته بیست و هشتم پس از بازی های امروز 5 شنبه 11 اردیبهشت
خوابیدن کنار موبایل به مغز آسیب می‌رساند؟/ تأثیر گوشی‌های هوشمند بر کیفیت خواب
نورنما | سفر مجازی به پایتخت موسیقی جهان!/سنندج
این‌گونه از هوش مصنوعی بپرسید / 7 اصل طلایی برای گرفتن پاسخ بهتر
صدها تروریست در سیستان و بلوچستان منهدم یا دستگیر شدند
مشکل مطهری با روحانیت چه بود؟
به دنیای نوجوانان نزدیک شویم؛ کلیدهای گفت‌وگو
نتیجه بازی فولاد (1) - چادرملو اردکان (1) | بازی در بارش سخت باران + خلاصه بازی
جنایت فجیع خانوادگی
نورنما | 12 اردیبهشت سالروز شهادت آیت الله مرتضی مطهری و روز معلم گرامی باد
پیام مدیرعامل فولاد مبارکه به مناسبت روز کارگر؛ تقدیر از دستان خستگی‌ناپذیر
نتیجه نهایی بازی پرسپولیس (3) مس رفسنجان (0) + خلاصه بازی | انتقام قرمز ها در باشگاه مس
هشدار هواشناسی: احتمال باران، باد شدید و صاعقه در تهران
X
آگهی تبلیغاتی