×
سیاسی
شناسه خبر : 57190
تاریخ انتشار :

اختصاصی نورنیوز؛

نقش «مرکز اعتدال سعودی» در بحران‌های منطقه‌ای و بین‌المللی

از جمله مهم‌ترین عملیات‌های مرکز اعتدال از ابتدای تاسیس تاکنون راهبری مجازی اغتشاشات خیابانی و تخریب اعتماد عمومی به نظام‌های حاکم در لبنان، عراق و ایران در سال‌های 97 و 98 بوده که در بستر شبکه‌های اجتماعی به عنوان بازوی کمکی رسانه‌های اصلی جریان ضد مقاومت به ایفای نقش پرداخته است.

نورنیوز ـ گروه بین الملل: عربستان سعودی در سال 2017 (1396 شمسی) در جریان سفر «دونالد ترامپ» به این کشور مرکز سایبری موسوم به «مرکز اعتدال» را با حضور ملک سلمان، ترامپ و ژنرال عبدالفتاح السیسی و با هدف ادعایی «مبارزه با افراط‌گرایی» تاسیس کرد.

مرکز اعتدال که مقر مرکزی آن در شهر ریاض است، بنا به ادعای مسئولان سعودی به صورت تخصصی در سه حوزه مربوط به فناوری اطلاعات، تحلیل و داده کاوی فعالیت می‌کند، اما بررسی عملکرد این مرکز تاکنون نشان می‌دهد که عمده فعالیت آن در چارچوب تولید هشتگ‌های خاص و هدف‌مند به منظور داغ کردن در توئیتر بوده است.

این مجموعه یکی از مراکز طراحی و اجرای عملیات روانی به شمار می‌رود که گرچه با هدف ادعایی مقابله با افراط‌گرایی تاسیس شد اما در عمل عهده‌دار عملیات روانی علیه محور مقاومت و حمایت از تروریست‌های افراطی در منطقه شده است.

بیشتر فعالیت‌های سایبری و اینترنتی حاکمیت رژیم سعودی در زمان «محمد بن‌سلمان» زیر نظر «سعود القحطانی» عنصر امنیتی نزدیک به ولیعهد صورت گرفته و مرکز اعتدال نیز از این قاعده مستثنی نیست و دست کم بخشی از فعالیت‌های سایبری آن با اهداف اطلاعاتی و امنیتی پیگیری می‌شود.

اطلاعات رسیده به «نورنیوز» از پشتیبانی گسترده اندیشکده‌ها و سرویس دهنده‌های بزرگی چون فیس بوک، توئیتر و گوگل از این مرکز حکایت دارد، به گونه‌ای که این سرویس دهنده‌ها پایش و تحلیل محتواهای سفارش داده شده را به صورت انبوه و یا موردی برای این مرکز انجام می‌دهند.

بنابر این اطلاعات؛ از مهم‌ترین محورهای عملکرد و نیز وضعیت پروژه‌های این مرکز که به صورت مستمر برای مقامات عالی سعودی گزارش می‌شود، می‌توان به تولید گفتمان معتدل (بخوانید: سلفی ـ وهابی) برای غلبه بر گفتمان افراط‌گرایی (بخوانید: محور مقاومت) و... اشاره کرد.

اهداف راهبردی پیش‌بینی شده در این مرکز عمدتا بر عملیات روانی علیه گروه‌های غیر هم‌سو و توان‌بخشی گروه‌های هم‌سو در راستای ترویج افکار و عقاید مدنظر تمرکز داشته و برای ایجاد فشار تبلیغی و رسانه‌ای به نهادهای بین‌المللی برای وادارسازی آنان به اقدام علیه گروه‌های مخالف تنظیم شده است.

به دلیل سابقه سیاه رژیم سعودی در تاسیس و راهبری گروه‌های افراطی با تفکرات تکفیری، مرکز اعتدال ذیل سند راهبردی موسوم به اصلاحات بن‌سلمان، ماموریت ویژه‌ای نیز در خصوص تطهیر این رژیم دارد لذا عموم فعالیت‌های تخریبی این مرکز با پوشش فعالیت‌های فرهنگی به ظاهر اعتدال‌گرا انجام می‌شود.

مروری بر فعالیت‌های این مرکز در بازه زمانی 2017 تا 2019، مانند پذیرش 100 هیئت بازدیدکننده خارجی از 30 کشور جهان و 40 نهاد بین‌المللی همسو، ایجاد همکاری و مشارکت با سمن‌ها، موسسات خیریه، دانشگاه‌ها و انجمن‌های دینی، ایجاد دفاتر نمایندگی در اروپا، آمریکای شمالی، آسیا و آفریقا و ایجاد بانک اطلاعاتی با موضوع گروه‌های افراط‌گرا و مراکز تبلیغاتی و رسانه‌ای آنها روند این فعالیت‌های پوششی را نشان می‌دهد.

این مرکز در همین مدت و زیر پوشش فعالیت‌های ذکر شده عملابه جمع‌آوری اسناد، سخنرانی‌ها، بیوگرافی متعلق به افراد و شخصیت‌های هدف، بیوگرافی متعلق به سایر شخصیت‌ها، عکس،  آرم سازمان‌های مختلف، فیلم‌های ویدیوئی و مشخصات لهجه‌ها و گویش‌های متداول بین گروه‌های غیر هم‌سو اقدام کرده و آنها را در اختیار سرویس‌های اطلاعاتی عبری ـ غربی برای آنالیز و طراحی عملیات‌های مختلف قرار داده است.

جالب اینکه؛ عمده گروه‌های مورد بررسی اخوان المسلمین، حماس، حزب‌الله، حوثی‌ها، عصائب اهل حق، جبهة النصرة (اخوانی)، سازمان بدر، شاخه سیاسی طالبان و... بوده‌اند.

از سویی؛ با توجه به هماهنگی کامل انجمن اینترنتی آمریکا (گوگل، فیسبوک، توئیتر و آمازون) با مرکز اعتدال و دسترسی‌های ویژه‌ای که برای این مرکز ایجاد شده، این مرکز به طور مداوم در حال رصد و تحلیل محتوای کاربران در شبکه‌های اجتماعی به ویژه توئیتر برای کشف گرایش‌های فکری اهداف خود است.

مرکز اعتدال همچنین رصد عمده فعالیت‌های نهادهای بین‌المللی مانند مرکز مشارکت جهانی (GEC)، گروه کار اجرائی ضدتروریسم (CTIF)، مرکز جهانی همکاری‌های امنیتی (Global Center)، سازمان امنیت و همکاری اروپا ( OSCE) و شبکه آگاهی‌بخشی درباره تندروی (RAN) را مستمرا در دستور کار خود دارد.

این فرآیند البته به همین‌جا ختم نمی‌شود و بخش اجرایی مرکز اعتدال پس از رفت و برگشت اطلاعات با کارفرمایان عبری ـ غربی و تدوین سناریوهای عملیاتی، تازه مشغول به کار شده و بر اساس دستورالعمل‌های رسیده اقدام به عملیات روانی می‌کند.

از جمله مهم‌ترین عملیات‌های این مرکز از ابتدای تاسیس تاکنون، راهبری مجازی اغتشاشات خیابانی و تخریب اعتماد عمومی به نظام‌های حاکم در لبنان، عراق و ایران در سال‌های 97 و 98 بوده که در بستر شبکه‌های اجتماعی به عنوان بازوی کمکی رسانه‌های اصلی جریان ضد مقاومت به ایفای نقش پرداخته است.

بر این اساس آنچه روشن است اینکه؛ این مرکز گرچه نام اعتدال را بر خود نهاده اما عملا به کام محور غربی ـ صهیونیستی است و کارویژه‌ای جز بسترسازی برای توسعه خشونت، تفرقه و تروریسم تکفیری ندارد.


نورنیوز
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
دفترچه سوالات علوم تجربی نوبت اول کنکور 1404 منتشر شد
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ جمع جانباختگان شناسایی شده به 33نفر رسید
جولان مرگبار سگ‌های ولگرد در دماوند
ترکیب احتمالی تراکتور در بازی سرنوشت
چالوس از ساعت 18 یک‌طرفه می‌شود
نورنما | سه کلمه ای که باعت خوشبختی ما میشه!
گودال عجیب انفجار در بندر شهید رجایی+ فیلم
پرواز برای نجات+ فیلم
قرارداد استقلال و مذاکرات پیچیده با ماتزاری و شروطی عجیب
کار دست معلّم نیست
انحصار سلاح یا انکار واقعیت؟ بازخوانی موضع جوزف عون در سایه تهدیدات اسرائیل
نتایج اولیه کنکور چه زمانی اعلام می شود؟+ فیلم
آخرین جزئیات آتش‌سوزی گسترده در اراضی اشغالی/ آتش مهار نشد،نتانیاهو زیر آتش نقدها +فیلم
فیلم های سینمایی امروز تلویزیون
آغاز رقابت نفس‌گیر برای صندلی‌های پزشکی
وضعیت آب و هوا امروز 12 اردیبهشت +وضعیت استانها
فرصت جدید ایران‌خودرو برای مشتریان دارای حساب وکالتی+جزییات و لینک ثبت نام
برنامه مسابقات امروز 12 اردیبهشت + پخش زنده
ساعت کاری ادارات تغییر خواهد کرد / جزئیات جدید از تصمیم دولت +فیلم
یمن: به پایگاه رامات دیوید در شرق حیفا حمله کردیم +فیلم
خلاصه بازی منچستریونایتد و اتلتیک بیلبائو +فیلم
سقوط تیم هوادار پس از 4 فصل + خلاصه بازی
مسکن ارزان‌تر با مشارکت مردمی؛ وقتی مردم بهتر از دولت می‌سازند
جاده چالوس 10 روز بسته می‌شود؛ ایمنی، اولویت راه‌سازی
طوفان خاک در راه است، اما خوزستان غافلگیر نمی‌شود
جدول گروهB جام جهانی فوتبال ساحلی پس از بازی های روز اول | 11 اردیبهشت
دستورات جدید ترامپ برای تحریم نفت ایران
جدول لیگ برتر در هفته بیست و هشتم پس از بازی های امروز 5 شنبه 11 اردیبهشت
خوابیدن کنار موبایل به مغز آسیب می‌رساند؟/ تأثیر گوشی‌های هوشمند بر کیفیت خواب
نورنما | سفر مجازی به پایتخت موسیقی جهان!/سنندج
این‌گونه از هوش مصنوعی بپرسید / 7 اصل طلایی برای گرفتن پاسخ بهتر
صدها تروریست در سیستان و بلوچستان منهدم یا دستگیر شدند
مشکل مطهری با روحانیت چه بود؟
به دنیای نوجوانان نزدیک شویم؛ کلیدهای گفت‌وگو
نتیجه بازی فولاد (1) - چادرملو اردکان (1) | بازی در بارش سخت باران + خلاصه بازی
جنایت فجیع خانوادگی
نورنما | 12 اردیبهشت سالروز شهادت آیت الله مرتضی مطهری و روز معلم گرامی باد
پیام مدیرعامل فولاد مبارکه به مناسبت روز کارگر؛ تقدیر از دستان خستگی‌ناپذیر
نتیجه نهایی بازی پرسپولیس (3) مس رفسنجان (0) + خلاصه بازی | انتقام قرمز ها در باشگاه مس
هشدار هواشناسی: احتمال باران، باد شدید و صاعقه در تهران
تعویق مذاکرات رم؛ آیا پای اعتراض به دیپلماسی تهدید و تحریم در میان است؟
برد نفس گیر ایران در اولین دیدار؛ ایران(5) - موریتانی(4) + فیلم
برنامه بازی های بعدی تیم ملی ایران در جام جهانی فوتبال ساحلی 2025
ورود پزشکان به سامانه نسخه‌نویسی، دو مرحله‌ای شد
«گرگ پارسی» تاریخ‌ساز شد؛ پرافتخارترین بدنساز ایران در جهان!
بمب بزرگ استقلال؛ ماتزاری آمد؟ / باشگاه واکنش نشان داد
جنایت اسید پاشی در مدرسه
نخستین واکنش از شرکت سینا: "هیچ تقصیری نداریم"+ویدیو
آغاز فروش 2 محصول جدید سایپا دیزل + لینک ثبت نام
هشدار رسمی ایران در واکنش به رفتار های ضد و نقیض آمریکا
X
آگهی تبلیغاتی