همزمان با فشارهای آمریکا به کشورهای اروپایی برای محدود کردن فعالیت شرکتهای چینی در حوزه زیرساختهای فناوری و ارتباطات، یک دیپلمات ارشد چینی به اروپا هشدار داد که چنین کاری میتواند برای کشورهای اروپایی «تبعات فاجعهباری» به همراه داشته باشد.
«ژانگ مینگ» سفیر چین در اتحادیه اروپا در مصاحبه با نشریه «فایننشال تایمز» گفت تلاش برای محدود کردن حضور شرکتهای چینی در بازار اینترنت نسل پنجم (5G) اروپا، میتواند موجب شود تا شرکتهای چینی از سرمایهگذاری در اروپا صرف نظر کنند.
وی با بیان اینکه کشورهای اروپایی باید همکاری تجاری و بازار آزاد را ترویج کنند، گفت «در غیراینصورت [اوضاع] برای آنها فاجعهبار خواهد بود. چیزی که امیدوارم شاهدش باشیم، این است که اتحادیه اروپا به پایبندی به اصول چندجانبهگرایی و تجارت آزاد و همینطور اصول گشایش، انصاف، عدالت و عدم تبعیض، ادامه دهد.»
ژانگ گفت اقدامات اخیر برخی از کشورهای اروپایی علیه شرکتهای چینی، موجب شده تا این شرکتها درباره فعالیت در اروپا «ظنین» شوند و همین امر برخی از سرمایهگذاران چینی را درباره ادامه انتقال سرمایه به اروپا مردد کرده است.
وی که تا دو سال پیش معاون وزارت خارجه چین بود، افزود: «من و همکارانم شدیدا به ترویج همکاری چین و اتحادیه اروپا متعهد هستیم، از این رو من این تحولات را با علاقه و نگرانی دنبال میکنم. سرمایه، بسیار حساس است و حتی در برخی موارد ترسو. [سرمایه] در قبال هر تغییر یا تحولی بسیار هوشیار است و بعضا به سرعت فرار میکند.»
این دیپلمات چینی در بخش دیگری از مصاحبه با موضعگیریهای آمریکا و اتحادیه اروپا علیه مؤسسات «کنفوسیوس» و دیگر فعالیتهای چین در زمینه قدرت نرم اشاره کرد و گفت: «مدتی است که آمریکا و برخی از سیاستمداران و رسانههای غربی درباره مؤسسات کنفوسیوس مظنون هستند. آنها دارند به این مؤسسات حمله میکنند، اما تاکنون هیچ مدرک قاطعی در این زمینه ارائه نکردهاند.»
در ماههای گذشته برخی از کشورهای اروپایی از جمله بلژیک اعلام کردند فعالیت مؤسسات چینی کنفوسیوس را محدود میکنند. ژانگ چنین اقداماتی را «افراطی و تبعیضآمیز» توصیف کرد.
مراکز کنفوسیوس در دهها کشور جهان در قالب آموزش زبان چینی و بسط فرهنگ این کشور مشغول فعالیت هستند. با این وجود برخی از اندیشکدههای غربی مدعی هستند که این مراکز محلهایی برای بسط قدرت نرم و حتی جاسوسی برای چین است و به همین دلیل باید این مراکز را محدود کرد.
اظهارات این دیپلمات چینی در شرایطی مطرح میشود که آمریکا کشورهای اروپایی را برای مقابله با حضور شرکتهای چینی از جمله شرکت «هوآوی» در بازارهای اروپا تحت فشار قرار داده است. واشنگتن مدعی است که حضور شرکتهای چینی در زیرساختهای فناوری و ارتباطی اروپا میتواند امنیت این قاره را در معرض خطر قرار دهد و دسترسیهایی را به پکن بدهد که چین از آن برای جاسوسی و حملات سایبری استفاده کند.
واشنگتن به همین بهانه، امسال همکاری شرکتهای آمریکایی با گروهی از شرکتهای چینی را ممنوع کرد و تحریمهایی را نیز علیه هوآوی وضع کرد. اتحادیه اروپا هم قرار است در ماه آینده میلادی رسما در مورد همکاری با چین در حوزه فناوری و اینترنت نسل پنجم، موضع خود را اعلام کند.
خبرگزاری فارس