×
سیاسی
شناسه خبر : 252918
تاریخ انتشار : شنبه 1404/08/03 ساعت 08:26
رفع خطر استبداد با غبارروبی از فقه

نورنیوز با یادکردی از استاد زنده یاد داوود فیرحی از اندیشه سیاسی میرزای نائینی گزارش می‌دهد

رفع خطر استبداد با غبارروبی از فقه

میرزای نائینی را می‌توان «پدر فقه قانون در ایران» نامید؛ فقیهی که نشان داد فقه نیز می‌تواند زبان آزادی داشته باشد. کتاب تنبیه‌الامة و تنزیه‌الملة، سندی است از تلاشی دشوار برای ساختن پیوندی میان وحی و عقل، شریعت و قانون، دین و آزادی. تلاشی که داوود فیرحی آن را «در آستانه تجدد» خواند و ما امروز هنوز در همان آستانه‌ایم؛ میان ایمان و عقل، میان گذشته و آینده.

نورنیوز- گروه سیاسی: در تاریخ اندیشه سیاسی ایران، کمتر کتابی به اندازه‌ی «تنبیه‌الأمة و تنزیه‌الملة» نوشته‌ی آیت‌الله میرزا محمدحسین نائینی، چنین سرنوشت فکری و تاریخی پرماجرایی داشته است. این اثر که در سال‌های التهاب‌زده‌ی جنبش مشروطه نگاشته شد، نه فقط واکنشی به استبداد قاجاری بود، بلکه کوششی بود برای ترجمه‌ی آزادی و قانون به زبان فقه. نائینی می‌خواست از درون سنت، پلی به سوی جهان نو و مفاهیم جدید بزند؛ جهانی که در آن انسان مسلمان، نه در سایه‌ی سلطان، بلکه در پرتو قانون زندگی کند.

بسیاری از علمای بزرگ، درباره ارزش و اعتبار کتاب تنبیه‌الأمة، تأییدات جدی‌ای داشته‌اند؛ از جمله مرحوم آخوند خراسانی که این کتاب را اجلّ از تمجید دانسته و ملاعبدﷲ مازندرانی که تمام مبانی کتاب را مأخوذ از اسلام معرفی کرده است. آیت‌ﷲ طالقانی، این کتاب را با حرارت و استدلال محکم خوانده و شهید مطهری، تنبیه‌الأمة نائینی را تفسیری دقیق از توحید عملی، اجتماعی و سیاسی اسلام دانسته است.

 از فقه عبادی تا فقه سیاسی

پیش از مرحوم میرزای نائینی، در فقه شیعه، مباحث سیاسی عمدتاً به قلمرو احکام سلطانیه یا ولایت فقها در عصر غیبت محدود بود. نائینی اما با جسارتی کم‌سابقه، کوشید این انفعال تاریخی را درهم بشکند. او با زبانی فقهی و استدلالی، استبداد را «شرک عملی»، و اطاعت کورکورانه از حاکم را «عبادت غیرخدا» نامید. از این منظر، برحسب نگاه نائینی، مشروطه نه تقلیدی از غرب، بلکه بازگشت به توحید و عدالت علوی بود.

در دستگاه فکری نائینی، حکومت از جنس امانت است، نه مالکیت؛ و حاکم، «امین مردم» است، نه قاهر بر آنان. او در برابر دوگانه‌ی سنتی «سلطنت مشروعه» و «حکومت عرفی»، راه سومی گشود: «دولت قانون‌مندِ مقید به شریعت و عقل». این نگاه، هرچند به اعتقاد برخی تحلیل‌گران، در ظاهر محافظه‌کارانه و فقهی به نظر می رسد، اما در عمق خود تحولی معرفتی پدید آورد: سیاست به عرصه‌ی مسئولیت اخلاقی و مدنی بدل شد.

«تنبیه‌الأمة» از نظر ساختار، ترکیبی است از منطق اصول فقه و دغدغه‌ی سیاست عملی. نائینی برای دفاع از مشروطه، از ابزارهای سنتی فقه استفاده می‌کند، اما نتیجه‌ای می‌گیرد که به‌کلی مدرن است:«هیچ‌کس را بر دیگری ولایت نیست، مگر به اذن و رضایت عقلایی.» به‌تعبیر دیگر، او اصل «رضایت عمومی» را درون فقه جای می‌دهد و آن را مبنای مشروعیت قدرت سیاسی قرار می‌دهد.  

وی در برابر مخالفان مشروطه، و مشروعه‌خواهان که حکومت قانون را بدعت و تقلید از کفار می‌دانستند، با استدلالی ظریف پاسخ می‌دهد: اگر استبداد سیاسی منجر به تعطیلی عقل و عدالت شود، همان بدعت است؛ و حکومت محدود به قانون، پاسداشت مقاصد شریعت است، نه نفی آن.

میرزای نائینی البته خود در میانه‌ی دو جهان ایستاده بود: از یک‌سو فقیه اصولیِ نجف، و از سوی دیگر روشنفکرِ دلسوز جامعه‌ای که در «آستانه‌ی تجدد» ایستاده بود. او در آثار اصولی‌اش همچون «فوائدالاصول» به مفهوم ولایت فقیه تمایل نشان می‌دهد، ولی در «تنبیه‌الأمة» این ولایت را به امانت اخلاقی و مسئولیت اجتماعی تبدیل می‌کند.

فیرحی و بازگشت به نائینی

همین دوگانگی است که دهه‌ها بعد، پژوهشگرانی مانند استاد زنده‌یاد داوود فیرحی (2 آبان 1343- 21 آبان 1399)  را به بازخوانی دوباره‌ی نائینی واداشت. فیرحی در کتاب «در آستانه تجدد» نشان می‌دهد که نائینی، بیش از آن‌که نظریه‌پرداز ولایت باشد، اندیشمند «محدودسازی قدرت» است. در نگاه او، فقه نائینی تلاشی است برای اسلامی‌سازی مفهوم «حاکم مقید به قانون»؛ همان ایده‌ای که در فلسفه سیاسی غرب با نام (Rule of Law) شناخته می‌شود.

از درون این دستگاه نظری، چهار رکن اصلی فقه سیاسی نائینی سر برمی‌آورد:

اول: ولایت به‌مثابه امانت. حاکم امانت‌دار مردم است و مشروعیتش در گرو رعایت عدالت و قانون است.

دوم: شورایی بودن حکومت. هیچ فردی به تنهایی حق تصمیم‌گیری مطلق ندارد؛ شورا ابزار تحقق عدالت است

سوم: آزادی عقلانی مردم. بندگی سیاسی، با بندگی الهی ناسازگار است. انسان مؤمن باید آزاد بیندیشد تا بتواند مسئول باشد.

چهارم: مساوات در برابر قانون. هیچ قشری حتی علما در برابر قانون برتر نیستند؛ این اصل، جوهر عقلانیت سیاسی در فقه نائینی است.

این چهار اصل، درواقع چارچوبی فقهی برای فهم دموکراسی دینی پیش از آن است که این اصطلاح در گفتمان معاصر رواج یابد.

در نظر استاد زنده‌یاد دکتر فیرحی، یکی از رازهای ماندگاری «تنبیه‌الأمة» در تاریخ اندیشه ایرانی، سکوت‌های هوشمندانه‌ی آن است. نائینی در دوره‌ای می‌نوشت که هر کلمه‌ای درباره «فقیه و قدرت» می‌توانست حکم تکفیر یا تبعید داشته باشد. او در چاپ نخست کتاب، دو فصل مربوط به «ولایت فقیه» را حذف کرد و هرگز بازننوشت. این حذف، بیش از هر تصریحی، از درک او از شرایط سیاسی و اجتماعی زمانه خبر می‌دهد. در واقع، نائینی به‌خوبی می‌دانست که جامعه‌ای که هنوز در بند استبداد شاهی است، تابِ ولایت دینی ندارد. بنابراین، ترجیح داد نظریه‌ی خود را در سکوت‌های راهبردی بپیچد تا اندیشه‌اش از تیغ تکفیر در امان بماند.

  فیرحی در خوانش خود از نائینی، کوشید نشان دهد که جوهر تفکر نائینی نه در ولایت، بلکه در قانون و عقلانیت سیاسی است. او می‌گفت:«نائینی در دو غبار خفته است؛ غبار زمانه و غبار ایدئولوژی. جامعه ایران از تفکر مشروطه به تفکر جدیدی رفته و این دو غبار باعث شده ما ناخواسته در درک فضای ذهنی نائینی دچار مشکل شویم. باید این غبار را زدود تا فقه دوباره صدای آزادی را بشنود.» از نگاه فیرحی، «تنبیه‌الأمة» متنی است در «آستانه تجدد»؛ جایی میان سنت و مدرنیته، میان ایمان و قانون. بازخوانی او، تلاشی بود برای احیای ظرفیت‌های عقلانی در فقه سیاسی و یادآوری این نکته که سنت اسلامی، برخلاف تصور رایج، با مفهوم آزادی ناسازگار نیست.

امروز، بیش از یک قرن از نگارش «تنبیه‌الأمة» گذشته است، اما پرسش‌های نائینی هنوز زنده‌اند: آیا می‌توان از درون فقه، به نظریه‌ای از قانون عمومی و حقوق شهروندی رسید؟  آیا ولایت می‌تواند به امانت بدل شود؟ و آیا دین، می‌تواند ضامن آزادی انسان باشد، نه محدودکننده‌ی او؟ پاسخ نائینی، همچنان درخشان است: آری، اگر فقیه، خود را خادم مردم بداند، نه نایب خدا بر زمین.

از این‌رو، میرزای نائینی را می‌توان «پدر فقه قانون در ایران» نامید؛ فقیهی که نشان داد فقه نیز می‌تواند زبان آزادی داشته باشد. کتاب تنبیه‌الامة و تنزیه‌الملة، سندی است از تلاشی دشوار برای ساختن پیوندی میان وحی و عقل، شریعت و قانون، دین و آزادی. تلاشی که داوود فیرحی آن را «در آستانه تجدد» خواند و ما امروز هنوز در همان آستانه‌ایم؛ میان ایمان و عقل، میان گذشته و آینده.


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
کشتی آزاد امیدهای جهان؛ عظیمی طلا گرفت
نقض آتش‌بس در استان دروزی نشین؛ وزارت دفاع سوریه مرکز شهر السویدا را هدف قرار داد
انتخابات شهرداری نیویورک آغاز شد
حزب‌الله: سلاح خود را تحویل نمی‌دهیم
مصر، اتیوپی را به ایجاد سیل ساختگی با سد النهضه متهم کرد
ترامپ: برای کاهش تنش های تجاری به چین امتیازتی می دهیم
وقوع زلزله 5.5 ریشتری در شمال‌شرق چین
کامالا هریس ترامپ را مستبد خواند/او دوباره نامزد انتخابات می‌شود
تاثیر کاهش خرید نفت مسکو بر دهلی‌نو
یورش نیروهای ویژه اسرائیلی به شهر جنین
رضایت آمریکا از مذاکرات 5 ساعته با چین/ادامه مذاکرات تجاری از فردا
سینا خلیلی و ابوالفضل محمدنژاد فینالیست شد/مبارزه مهدی یوسفی برای مدال برنز
نجات مادر و کودک خردسال از گازگرفتگی
مکانیسم ماشه محصول تعلل در پیوستن به FATF بود
کانلی، نامزد طرفدار فلسطین رییس جمهور ایرلند می شود
عراقچی: بمب اتمی ایران، توانایی «نه گفتن» در برابر قدرت‌هاست
دلجویی مرزبانی سیستان‌ و بلوچستان از خانواده بانوی حادثه‌دیده در پایانه مرزی میلک
آمریکا با مصادره اموال روسیه به نفع اوکراین موافقت کرد
آبان گرم در انتظار پایتخت/ بارش فقط در ارتفاعات
هشدار دوم به بیمارستان‌های خصوصی برای تخلفات مالی
چرا ترامپ قادر به حذف ایران از جام جهانی نیست؟
ابلاغ برنامه وزارت اقتصاد برای رشد عدالت‌محور با 8 اولویت راهبردی و 6 ابرپروژه
واکنش سازمان ثبت احوال به انتشار آمار عجیب «نسبت طلاق به ازدواج»
بیش از 10 هزار شهید غزه ای زیر آوار است
جزئیات جدید از وضعیت ستاره والیبال ایران/پزشکان برای انتقال صابر کاظمی به قطر می‌روند
جاده چالوس یک‌طرفه شد
دموکرات‌ها ترامپ را به مخفی کاری متهم کردند
معرفی 90 اثر کتابی درباره جهان کودکی در ایران
تقدیر سپاه پاسداران از تولید سریال «پسران هور»
سیم‌پوز؛ راهکار پرداخت امن و بدون اینترنت برای کارتخوان‌های سیار
خداحافظی هاشمیان با بازیکنان پرسپولیس
اعمال قیمت جدید عوارض آزادراه تهران - شمال از امروز
اوپک آماده جبران کمبود احتمالی در بازار نفت
گسترش همکاری پژوهش های میراث فرهنگی ایران و چین
کورس شبانه در پایتخت برای یک سریال حادثه ساز شد
«گلزار» استعفا داد + عکس
تاجیکستان و ایران به دنبال لغو روادید دیپلمات‌ها و مقامات
رئیس‌جمهور سه عضو شورای‌ عالی فضایی را منصوب کرد
گل‌گهر(0) - تراکتور (5) | تحقیر خانگی تارتار به سر کردگی حسین‌زاده
قطب شمال؛ میدان جدید جنگ روسیه و ناتو؟
زمان واریز کالابرگ الکترونیکی اعلام شد/جزییات و دهک های مشمول
جزییات جدید از پرونده پژمان جمشیدی
ناگفته‌های دختر طلایی رویینگ ایران از اتفاقات قهرمانی آسیا
تصاویر برخورد خاور با 15 خودرو در بلوار سیمون بولیوار
واردات مرغ از اورآسیا برای تنظیم بازار
جنگ کوکائین یا نبرد هژمونی؟
تا 10 روز آینده خبری از بارش باران در تهران نیست
بورس از شرایط اضطراب خارج شده است
مهدی وظیفه حریفش را تسلیم کرد و به طلا رسید+فیلم
تجاوز رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان
X
آگهی تبلیغاتی