×
اجتماعی
شناسه خبر : 246249
تاریخ انتشار : شنبه 1404/06/29 ساعت 08:23

نورنیوز از افزایش نرخ بیماری زوال عقل و فراموشی در کشور گزارش می‌دهد؛

سایه تهدید آلزایمر بر سر توسعه ایران

ایران در آستانه یک دگرگونی جمعیتی تاریخی است:حرکت پرشتاب به سمت سالمندی. طبق آمار رسمی، طی دو دهه آینده سهم جمعیت سالمند کشور به مرز 30 درصد نزدیک می‌شود. در چنین شرایطی، بیماری‌هایی همچون آلزایمر و سایر انواع زوال عقل به سرعت در حال بدل شدن به یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های بهداشت عمومی کشور هستند.

نورنیوز- گروه اجتماعی: ایران در آستانه یک دگرگونی جمعیتی تاریخی است:حرکت پرشتاب به سمت سالمندی. طبق آمار رسمی، طی دو دهه آینده سهم جمعیت سالمند کشور به مرز 30 درصد نزدیک می‌شود. در چنین شرایطی، بیماری‌هایی همچون آلزایمر و سایر انواع زوال عقل به سرعت در حال بدل شدن به یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های بهداشت عمومی کشور هستند.

هر پنج دقیقه یک آلزایمر

بر اساس اعلام انجمن آلزایمر ایران، هر پنج دقیقه یک نفر در کشور به این بیماری مبتلا می‌شود؛ عددی تکان‌دهنده که زنگ خطری جدی برای آینده جامعه به شمار می‌آید. اگر امروز سیاست‌گذاری علمی و راهبردی برای پیشگیری و مدیریت این بیماری آغاز نشود، ایران در سال‌های پیش رو با نسلی فراموشکار مواجه خواهد شد؛ نسلی که از حافظه و توان پردازش اطلاعات تهی می‌شود و هزینه‌های گزاف اجتماعی، اقتصادی و روانی آن گریبان کل جامعه را می‌گیرد.

آلزایمر نه تنها حافظه و هویت فردی را از بین می‌برد، بلکه خانواده‌ها و نظام سلامت را نیز درگیر می‌کند. براساس گزارش متخصصان، روند این بیماری  ۸ تا ۱۲ سال  طول می‌کشد و در هر مرحله مشکلات تازه‌ای بر بیمار و اطرافیان تحمیل می‌کند: از فراموش کردن مکان و زمان تا توهم، پرخاشگری و وابستگی کامل به دیگران.

هزینه نگهداری بیماران آلزایمری تنها مالی نیست؛ بلکه فشار روانی بر خانواده‌ها اغلب منجر به فرسودگی عاطفی، افسردگی و حتی ازهم‌پاشیدگی روابط خانوادگی می‌شود. روان‌درمانگران می‌گویند هیچ خانواده‌ای نباید در مسیر مراقبت از بیمار تنها بماند؛ اما واقعیت آن است که حمایت‌های اجتماعی در ایران اندک است و بیشتر بار بیماری بر دوش زنان خانه‌دار یا دختران خانواده می‌افتد.

  آلزایمر و توسعه ملی

این پرسش اساسی مطرح است که آیا کشوری که با بحران حافظه جمعی دست به گریبان شود می‌تواند مسیر توسعه را با قدرت ادامه دهد؟ توسعه نیازمند نسلی باهوش، فعال و خوش‌حافظه است. کشوری که بخش بزرگی از نیروی انسانی آن درگیر زوال شناختی شود، ناگزیر هزینه‌های هنگفتی را صرف درمان و مراقبت خواهد کرد؛ سرمایه‌ای که می‌توانست صرف آموزش، نوآوری و پیشرفت علمی شود.

همچنین، فراموشکاری جمعی می‌تواند به معنای کاهش حافظه تاریخی جامعه نیز باشد. وقتی سالمندان – به‌عنوان حافظان تجربه و تاریخ شفاهی – دچار زوال عقل شوند، پیوندهای فرهنگی و انتقال تجربه میان نسل‌ها گسسته خواهد شد. چنین وضعیتی می‌تواند جامعه را دچار خلأ هویتی و سردرگمی فرهنگی کند

 به گزارش  انجمن جهانی آلزایمر، امروز بیش از  ۵۵ میلیون نفر در جهان با این بیماری زندگی می‌کنند و پیش‌بینی می‌شود این رقم تا سال ۲۰۳۰ به  ۱۳۷ میلیون نفر برسد. در جهان، هر سه ثانیه یک نفر به دمانس یا زوال عقل مبتلا می‌شود و این بیماری به‌عنوان هفتمین علت مرگشناخته می‌شود.

ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست. سالمندی شتابان جمعیت کشور، ما را با موجی بی‌سابقه از بیماران آلزایمری روبه‌رو خواهد کرد. اما پرسش اینجاست: آیا زیرساخت‌های نظام سلامت، بیمه و خدمات اجتماعی ما آماده این موج هستند؟ پاسخ، متأسفانه منفی است.

 چه باید کرد؟

1. پیشگیری و آموزش عمومی: اصلاح سبک زندگی، تغذیه سالم، ورزش، و فعالیت‌های ذهنی می‌تواند روند بروز آلزایمر را به تأخیر بیندازد.

2. سرمایه‌گذاری در پژوهش: ایران نیازمند مراکز تحقیقاتی و آزمایشگاه‌های تخصصی برای مطالعه بر روی علل ژنتیکی و محیطی آلزایمر است.

3.  حمایت اجتماعی و بیمه‌ای: خانواده‌ها نباید در این مسیر تنها باشند. بیمه‌های درمانی و خدمات مراقبتی باید تقویت شوند.

4. آگاهی‌رسانی ملی: همان‌گونه که کمپین‌های مبارزه با دخانیات یا دیابت شکل گرفت، باید کمپین‌های ملی مقابله با آلزایمر نیز آغاز شود.

آلزایمر تنها یک بیماری فردی نیست؛ یک بحران ملی است. کشوری که با موج آلزایمر روبه‌رو شود، نه‌تنها حافظه فردی شهروندانش را از دست می‌دهد بلکه در معرض فراموشکاری جمعی و توقف مسیر توسعه قرار می‌گیرد. ایران اگر می‌خواهد آینده‌ای روشن داشته باشد، باید همین امروز برای حفظ حافظه ملی و سلامت شناختی نسل‌های آینده سرمایه‌گذاری کند. این پرسش جدی همچنان باقی است: آیا ایران در حال فراموشکار شدن است؟ و اگر چنین است، چه کسی حافظه آینده ما خواهد بود؟


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
تهران برای دستیابی به توافق نهایی با آمریکا نقشه راه ارائه کرد
پیمان دفاعی اسلام آباد- ریاض، شوک بزرگی برای تل آویو
تشویق 6/4 میلیاردلاری اسرائیل برای تداوم کشتار
گام تاریخی یوفا برای محرومیت فوتبال اسرائیل
نفوذی اسرائیل یا یک ضدایرانی در سازمان ملل؟
پرداخت 177 میلیارد تومان تسهیلات به چایکاران و صنایع چای
حلقه تحریم اسرائیل تنگ‌تر شده است
این فوتبال خطر جانی دارد!
تولید رسمی سریال «حضرت موسی کلیم‌الله» آغاز می‌شود
نورنما | روایت تکان‌دهنده پرویز پرستویی از محرومیت مردم در سیستان و بلوچستان
تظاهرات گسترده سراسری در آمریکا علیه سیاست‌های دولت ترامپ
اختلال گسترده در پروازهای اروپا بر اثر حمله سایبری
تایید حکم زندان 2 سال و 7 ماه برای شهردار معزول استانبول
10 کشور در مسیر به رسمیت شناختن کشور فلسطین
زمان برگزاری آزمون استخدامی فرزندان شهدا و ایثارگران تعیین شد
وزیر بهداشت: درمان کودکان کمتر از 7 سال همچنان رایگان است
14 مهر 1404 به عنوان «روز تهران» نامگذاری شد
راه‌اندازی پلتفرم جامع خدمات خودرویی/ افزایش امنیت خرید اینترنتی خودرو
جزئیات حمله ارتش آمریکا به قایق مواد مخدر در منطقه کارائیب
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز 29 شهریور 1404+ جدول
کسب نخستین مدال تاریخ فیدر بانوان ایران در تنیس‌روی‌میز
ممنوعیت شرکت اسرائیل در نمایشگاه بین المللی گردشگری ایتالیا
سازمان عفو بین‌الملل: اقدام آمریکا در وتوی قطعنامه آتش‌بس غزه غیرقابل بخشش است
روزنامه عبری‌زبان: نتانیاهو دستور ویرانی کامل غزه را داده است
ضبط یک ویلای 8 هزار متری از متهم ردیف اول پرونده چای دبش
نمایش و حراج اثری از پیکاسو در فرانسه
شهادت دو مأمور انتظامی بویراحمد در حادثه سقوط خودرو پلیس
اردوغان: حتی یک سنگریزه از قدس را به صهیونیست ها نخواهیم داد
احیای پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی پس از 6 سال توقف
برنامه کامل رقابت‌های کشتی فرنگی ایران امروز شنبه 29 شهریورماه
دوست‌داشتنِ منفورترین رژیم دنیا
دولت ترامپ به دنبال فروش 6.4 میلیارد سلاح به اسرائیل
جشنواره ملی آش ایرانی زنجان برترین های خود را شناخت
بازار طلای جهانی دوباره داغ شد
امین میرزازاده بعد از قهرمانی‌اش : «باز هم طلا می‌گیرم»
اسنپ‌بک و رؤیای برجام‌پلاس
جولانی: چاره‌ای جز توافق امنیتی با اسرائیل نداریم
پرتغال فردا کشور فلسطین را رسما به رسمیت می‌شناسد
حملات توپخانه‌ای رژیم اسرائیل به جنوب سوریه
گام آخر ماشه
پیمان عربستان با پاکستان و امنیت چین
حکم سارق اسید پاش در استان مرکزی صادر شد
حمله به سفارت تل آویو در هلند
واریز اعتبار کالابرگ دهک‌های 4 تا 7؛ امروز
سایه تهدید آلزایمر بر سر توسعه ایران
وضعیت آب و هوا امروز شنبه 29 شهریور 1404 + وضعیت استان‌ها
نوراینفو | قوانین چیدمان منزل؛ اشتباهات و راه‌حل
شیرین‌کننده‌های مصنوعی مغز را پیر می‌کنند
نقش رژیم غذایی در درمان بیماری سلیاک
مشاور امنیت ملی برکنارشده آمریکا پست گرفت
X
آگهی تبلیغاتی