×
اقتصادی
شناسه خبر : 240404
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/05/28 ساعت 16:05
آیا ابرهوش متا واقعاً جهان را نجات می‌دهد یا فقط یک شعار تبلیغاتی است؟

کارستن دریس

آیا ابرهوش متا واقعاً جهان را نجات می‌دهد یا فقط یک شعار تبلیغاتی است؟

مارک زاکربرگ از متا به دنبال معرفی ابرهوش است، اما آیا این تحول برای جهان مفید خواهد بود یا فقط ابزاری برای افزایش قدرت و نفوذ بیشتر است؟

نورنیوز-گروه اقتصادی: مارک زاکربرگ اخیراً اعلام کرد که شرکتش، متا، در آستانه راه‌اندازی “ابرهوش” است. هرکسی تعریفی خاص از این ابرهوش دارد. آیا او بالاخره جهان را نجات می‌دهد، یا دیدگاهش بیشتر ترسناک است؟ من نظرم را با شما به اشتراک می‌گذارم.

ما گزارش دادیم که مارک زاکربرگ اعلام کرده است که متا به طور چشمگیری به ابرهوش نزدیک‌تر شده است. سؤالی جدی که برای همه دارم: آیا واقعاً به معنای این موضوع فکر کرده‌اید؟ من فکر کرده‌ام و چندین ایده دارم که معده‌ام را دچار لرزش می‌کند.

اول از همه، امیدوارم همه‌ ما موافق باشیم که ابرهوش شخصی زاکربرگ بیشتر یک دفاع روابط عمومی است تا یک چشم‌انداز آینده، درست است؟ این بخشی از راه ارتباطی در صنعت فناوری است که تصویری خوش‌بینانه از آینده شرکت هنگام اعلام آمار سه‌ماهه کشیده می‌شود. ایلان ماسک این استراتژی را به کمال رسانده است؛ تقریباً هر اعلامیه‌ای که توسط رئیس تسلا منتشر می‌شود، عطر این بخار‌گویی (یعنی محصولی که اعلام می‌شود اما هیچ‌وقت به واقعیت تبدیل نمی‌شود) را منتشر می‌کند.

ابرهوش دقیقاً چیست؟

بیایید به طور خلاصه مشخص کنیم که منظور از ابرهوش چیست. در دنیای هوش مصنوعی، صحبت‌های زیادی درباره AGI، ASI و در نهایت ابرهوش وجود دارد. AGI یا هوش عمومی مصنوعی، آستانه بعدی است که اوپن‌ای‌آی، گوگل و دیگر غول‌های هوش مصنوعی می‌خواهند به آن برسند. AGI به هوش مصنوعی اشاره دارد که به اندازه یک انسان هوشمند است. به عبارت دیگر، هیچ کدام از نمونه‌ها، از جمله چت‌ جی‌بی‌تی تاکنون به عملکرد سطح انسانی در نوشتن نرسیده‌اند. AGI به معنای این است که هوش مصنوعی می‌تواند هوش انسان را در هر زمینه‌ای، چه تعامل اجتماعی، ریاضیات، یا خلاقیت، تقلید کند.

ASI یا هوش مصنوعی فوق‌العاده اغلب به صورت مترادف با ابرهوش استفاده می‌شود، به معنای هوش مصنوعی که از یک انسان برتر است. به مراتب بهتر! حتی اگر درخشان‌ترین ذهن‌های جهان با هم جمع شوند، قادر نخواهند بود مشکلاتی را حل کنند که برای یک ASI مسأله‌ای بی‌اهمیت است. این دقیقاً نوع هوش است که مارک زاکربرگ درباره آن صحبت کرده است و می‌خواهد آن را در آینده‌ای نزدیک برای همه قابل دسترس کند.

زاکربرگ چه می‌گوید، چه منظور دارد و چرا این ترسناک است

یک نکته که باید در ابتدای این بخش به آن اشاره کنم این است که من دقیقاً قصد دارم نیت‌های زاکربرگ را بررسی کنم. می‌توان مطمئن بود که دیگر غول‌های فناوری هم در حال تفکر به همین روش هستند. اما با آخرین بیانیه‌اش، مارک زاکربرگ مشخص کرد که اصلاً به AGI توجه نمی‌کند و مستقیماً به سمت ابرهوش پیش می‌رود. او به وضوح این را بیان کرد که این چه معنی می‌تواند برای ما داشته باشد:

“چشم‌انداز متا این است که ابرهوش شخصی را برای همه قابل دسترس کند. ما به این باور داریم که این قدرت را به دست مردم بدهیم تا بتوانند از آن برای آنچه که برایشان در زندگی مهم است استفاده کنند.”

او چشم‌انداز خود را با رنگ‌های جسورانه توصیف کرده و صحبت می‌کند که چگونه ابرهوش به ما کمک خواهد کرد تا اهدافمان را تحقق بخشیم، هر ماجراجویی را تجربه کنیم و تبدیل به کسی شویم که واقعاً هستیم و بیشتر از آن. شبیه به یک رویای زیبا، نه؟ با این حال، بهتر است فریب این فروشنده روغن مار را نخورید. در نهایت، ما در مورد فردی صحبت می‌کنیم که می‌خواست تمام دنیا را با استفاده از فیسبوک به هم متصل کند: “دنیا را بیشتر باز و متصل کنیم” و همه آن‌ها…

و حالا از آن دنیا چه ساخته است؟ دنیایی که همه در گردن هم افتاده‌اند. دنیایی که شاید هیچ‌گاه بیشتر از این به هم متصل نبوده باشد، اما هرگز اینقدر تقسیم‌شده هم نبوده است. مارک زاکربرگ با پلتفرم خود به ساخت این دنیا کمک کرده است و آن را تحت نظر خود و الگوریتمش قرار داده است.

مشکل اصلی با ابرهوش

بیایید فقط مارک زاکربرگ و متا را سرزنش نکنیم — سایر غول‌های فناوری هم فرشته نیستند. مشکل واقعی بسیار عمیق‌تر است: جامعه ما هنوز آماده استفاده از چنین فناوری قدرتمندی نیست.

خطر این نیست که ابرهوش ما را از بین ببرد. خطر این است که نمی‌توانیم آن را به‌طور مسئولانه مدیریت کنیم. در حال حاضر، سه مانع بزرگ را می‌بینم:

اختلاف جهانی: چه فرهنگ، مذهب یا سطح دانش، ما آنقدر متنوع هستیم که نمی‌توانیم روی قوانین الزام‌آور توافق کنیم. بدون استانداردهای جهانی، خطر هرج‌ومرج از تلاش‌های انفرادی ملی وجود دارد.

توزیع نابرابر قدرت: پول و نفوذ در دست چند نفر است. برخی از مدیران اجرایی قدرتمندتر از دولت‌ها هستند و این قدرت با هر فناوری جدید که معرفی می‌شود، به‌طور تصاعدی رشد می‌کند.

انحصار به جای باز بودن: کسانی که ابرهوش را در دستان خود دارند، هیچ تمایلی به به اشتراک‌گذاری آن ندارند. برعکس، وسوسه برای انحصار آن بسیار زیاد است.

نتیجه‌گیری من

بله، البته یک یوپتوپیای شگفت‌انگیز ممکن است. اما این فقط یکی از دو گزینه است. ما همچنین می‌توانیم به سمت دیستوپیا در نقطه‌ای از جاده برویم. این واقعاً ساده است: با همبستگی، همدلی و اراده برای تغییر، ما می‌توانیم امروز به چیزهای زیادی دست یابیم. اما چگونه قرار است روی چیزی این‌چنین پیچیده به‌طور جهانی به توافق برسیم، اگر حتی نتوانیم بر سر محدودیت سرعت یا مناطق زمانی توافق کنیم؟

این دقیقاً دلیلی است که نه تنها سیاستمداران یا میلیاردرهای فناوری برای این تلاش نیاز دارند. این درباره هر یک از ما است. ما باید شایسته‌تر، بازتر و شاید هم سرکش‌تر شویم. قبل از آن که ابرهوش به ما کمک کند، باید خودمان به خود کمک کنیم.


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
وقوع دو تصادف مرگبار در زنجان به همراه کشته و مصدوم
گروه مرگ ایران در جام جهانی 2026 تغییر کرد
قیمت دلار و سایر ارزها امروز پنجشنبه 6 آذر 1404
پوتین بر اهمیت توسعه سامانه‌های پدافند هوایی تاکید کرد
ممنوعیت تردد در جنگل‌های سوادکوه تا بارش‌های پاییزی
هشدار وزارت بهداشت: قرص‌های لاغری عطاری‌ها بی‌خطر نیستند
60 درصد آلودگی هوای تهران از ناوگان حمل و نقل منتشر می‌شود
پیام رئیس‌جمهور به سرمایه‌گذاران: فرصت‌های بی‌نظیر اردبیل در انتظار شماست
بسیج، پیوند قومیت‌ها با ایران را صدچندان کرده است
هنگ‌کنگ در آتش؛ 55 قربانی و 279 مفقودی در حریق مرگبار
زلنسکی شرط تازه‌ای برای گفت‌وگوهای سرزمینی مطرح کرد
صالح حردانی به 100 بازی با پیراهن استقلال رسید
چالش 2 حزب اصلی بر سر پست ریاست جمهوری عراق
تداوم تحرکات نظامیان صهیونیست در جنوب سوریه
پایان پلمب فدراسیون ژیمناستیک؛ تغییر مدیریت و آغاز فعالیت دوباره
پیام رئیس‌جمهور ایران به چین و تاکید بر تقویت همکاری‌های گردشگری و صنایع‌دستی
مدیرعامل کنترل کیفیت هوا: داده‌های سایت‌های خارجی قابل اعتماد نیست
288 هزار خانواده فلسطینی در غزه در سرما و باران رها شده‌اند
ناصر مسعودی خواننده‌ی پیشکسوت گیلان درگذشت
مجری آمریکایی فاکس‌نیوز : نتانیاهو دشمن تمدن غرب است
قطار مرگبار در چین 11 کارگر را زیر گرفت
ایستگاه مترو مریم مقدس شنبه افتتاح می‌شود
نیروی دریایی آماده پاسخ پشیمان‌کننده به هر تجاوز احتمالی است
تورم در یک قدمی 50 درصدی شدن
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز پنجشنبه 6 آذر 1404+ جدول
مدرسه تلویزیونی جایگزین آموزش مجازی مدارس می‌شود
زلزله 6.6 ریشتری غرب اندونزی را لرزاند
آمریکا بررسی مهاجرت افغان‌ها را موقتاً متوقف کرد
پیام تبریک شمخانی به مناسبت هفتم آذر: دریا اگر لازم شود، میدان تصمیم خواهد بود
مقامات سوریه پس از تیراندازی درعا را منع تردد شبانه اعمال کردند
تورم سالانه آبان 1404 به 40.4 درصد رسید
کار و زندگی؛ دو عقربه، هزار روایت
شهادت یک مرزبان اهل سنت در حمله تروریستی سراوان
ترامپ از ژاپن خواست اختلاف با چین را تشدید نکند
معاون وزیر بهداشت: ای کاش خودروسازها بساطشان را جمع می‌کردند
ترامپ خواستار بازبینی کامل پناهندگان افغانستانی در آمریکا شد
از کل‌کل خیابانی تا قتل؛ پرونده جنجالی مرگ دختر جوان در شهرری
حمله پهپادی به میدان گازی کورمور در سلیمانیه+فیلم
اصلاح قیمت بنزین با هدف کنترل تورم و حمایت از معیشت است
نقدی بر طرح اصلاح قانون مهریه
پشت پرده تصمیم دولت استرالیا علیه ایران
قدم‌های کوچک برای حل مشکلات بزرگ
آغاز ثبت‌نام قطعی حج 1405 از 15 آذر
در هراس از نشانه‌گیری حزب‌الله
فرود از آسمان
تاکید وزیران خارجه ایران و فرانسه بر ضرورت کاهش تنش‌ها و تقویت صلح بین‌المللی
جدول فیلم‌های سینمایی امروز تلویزیون |پنجشنبه 6 آذر
مظنون احتمالی تیراندازی در واشنگتن یک تبعه افغانستان است
پشت پرده 70 سال تصمیم‌های بنزینی؛ چرا همیشه دیر و پرهزینه؟
ساپینتو: نبردیم اما به شاگردانم افتخار می‌کنم
X
آگهی تبلیغاتی