×
بین الملل
شناسه خبر : 239868
تاریخ انتشار : شنبه 1404/05/25 ساعت 15:21
پیام های نتانیاهو چقدر جدی است؟

جمیله کدیور؛

پیام های نتانیاهو چقدر جدی است؟

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی، در پیام ویدیویی اخیر خود ضمن دعوت مردم ایران به اعتراض علیه بحران بی‌آبی، بار دیگر تعهدش به تحقق ایده «اسرائیل بزرگ» را اعلام کرد؛ رویایی با مرزهایی فراتر از مرزهای فعلی اسرائیل که شامل بخش‌های گسترده‌ای از خاورمیانه می‌شود.

نورنیوز-گروه بین الملل: بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی برای ششمین مرتبه طی یک سال گذشته (بعد از پیامهای نوامبر ۲۰۲۴، سپتامبر ۲۰۲۴، دسامبر ۲۰۲۴، آوریل ۲۰۲۵، ژوئن ۲۰۲۵) روز سه‌شنبه۲۱مرداد    خطاب به مردم ایران پیام ویدیویی جدیدی منتشر کرد و با اشاره به بحران بی‌آبی در ایران، از ایرانیان خواست به خیابان‌ها بیایند و اعتراض کنند و آینده‌ای بهتر برای خانواده‌ها و همه ایرانیان بسازند. نفتالی بنت، نخست‌وزیر پیشین نیز در همان روز   با انتشار پیام ویدیویی مشابه با اشاره به بحران بی‌آبی ایران گفت :ایران می‌تواند به انتخاب جنگ ادامه دهد یا صلح و راهی برای همکاری با اسرائیلرا انتخاب کند. گیلا گاملیل، وزیر علم و فناوری، هم در پیام مشابهی پیش از این دو با اشاره به میزبانی از رضا پهلوی در سفر یک سال و نیم قبل او و بازدید از تأسیسات آب‌شیرین‌کن «شورک» إبراز امیدواری کرد سال آینده در تهران آزاد! باشد.  این پیام ها در شرایطی منتشر شد که اسرائیل سالهاست از آب غزه و کرانه باختری سرقت می کند.غزه بیش از ۲۲ماه از دسترسی به حداقل های زندگی از جمله آب آشامیدنی محروم است و هیچگاه نتانیاهو درصدد حل مشکلات آبی کشورهای همسایه و دوست اسرائیل که با آنها پیمان صلح دارند، برنیامده، بعضا اقدام به دزدی از منابع آب آنها هم کرده است.

در همان روز سه شنبه نتانیاهو در مصاحبه با کانال اسرائیلیi۲۴ از دلبستگی عمیق خود به ایده «اسرائیل بزرگ» هم سخن گفت و از «رویای اسرائیل بزرگ» به عنوان یک «ماموریت نسلی» که از نسلی به نسل دیگر منتقل می‌شود، یاد کرد و گفت که احساس می‌کند در یک ماموریت «معنوی و تاریخی» برای قوم یهود است.  در طول مصاحبه، شارون گال، مصاحبه کننده آویزه ‌ای با نقشه‌ای از اسرائیل بزرگ  معروف به سرزمین موعود، به نتانیاهو داد. وقتی گال این هدیه را به او داد، پرسید که آیا با این چشم‌انداز اسرائیل بزرگ احساس نزدیکی می‌کند؟ و نتانیاهو دو بار پاسخ داد: «بسیار زیاد.» نتانیاهو با تأکید بر اینکه هنوز کارهای زیادی پیش رو دارد، به دو محور اصلی سیاست‌هایش یعنی مهار برنامه هسته‌ای ایران که آن را «سرطان» خواند که باید ریشه‌کن شود و ادامه جنگ غزه اشاره کرد.  همزمانی این پیامها در یک روز اتفاقی نیست.

ریشه ایده «اسرائیل بزرگ» به آموزه‌های دینی و متون مقدس یهود بازمی‌گرد که در آن وعده‌ای از سوی خدا به ابراهیم، اسحاق و یعقوب درباره «سرزمین موعود» داده شده است. این وعده‌ها در چند آیه  سفر پیدایش ، سفر تثنیه و سفر یوشع به‌صورت مرزهای جغرافیایی ذکر شده و مبنای تفاسیر دینی و ایدئولوژیک صهیونیست ها قرار گرفته است. بر اساس این آیات، مرزهای سرزمین موعود یا اسرائیل بزرگ  چنین توصیف شده است:
جنوب غرب: «رود مصر» که بیشتر مفسران یهودی آن را وادی العریش یا شاخه‌ای از نیل در صحرای سینا می‌دانند.
شمال: رشته‌کوه‌های لبنان .
شرق: رود فرات (در عراق امروزی)
غرب: دریای مدیترانه.
این محدوده‌شامل تمام فلسطین تاریخی (سرزمین‌های اسرائیل و فلسطین امروزی)، تمام اردن، بخش بزرگی از جنوب و غرب سوریه (شامل دمشق)، بخش‌هایی از جنوب لبنان (تا رود لیطانی یا فراتر) بخش‌هایی از شمال غرب عربستان سعودی، بخش‌هایی از شرق مصر (صحرای سینا)و بخش‌هایی از غرب و میانه عراق (تا حوالی رود فرات) است. 

اعلام دلبستگی خیلی زیاد نتانیاهو به  اسرائیل بزرگ  در بحبوحه اعلام اشغال کامل غزه که ابعادی فراتر از کنترل امنیتی موقت دارد و جدیدا غیر از اسرائیل، وزیر خارجه دولت خودگردان هم خواهان خلع سلاح مقاومت شده است، با توسعه شهرک سازی صهیونیست ها در کرانه باختری و مصوبه سه هفته پیش کنست برای اعمال حاکمیت بر کرانه باختری و درخواست الحاق آن با هدف جلوگیری از امکان ایجاد یک کشور فلسطینی در آینده، با تصویب طرح پیشنهادی آمریکا برای  لبنان و درخواست خلع سلاح حزب الله در حالی که حملات مستمر رژیم صهیونیستی به بخش‌هایی از جنوب لبنان ادامه دارد و ۵نقطه آن همچنان در اشغال اسرائیل است  و همینطور نقض مکرر تمامیت ارضی و حریم هوایی سوریه  توسط اسرائیل و توسعه مناطق اشغالی سوریه و سکوت و بی عملی دولت جدید در برابر این تجاوزات همخوانی دارد.

غیر از موارد فوق، رویای  اسرائیل بزرگ  یا  سرزمین موعود  نتانیاهو شامل مناطقی فراتر از مرزهای سرزمین‌های اشغالی فعلی اسرائیل در غزه و کرانه باختری و لبنان و سوریه است و شامل تعدادی از کشورهای متحد و متعاهد از جمله اردن و مصر که هر دو با اسرائیل پیمان صلح دارند و شامل بخش‌هایی از عربستان سعودی که مدت‌هاست به دنبال عادی سازی روابط با آن است و روابط غیر رسمی زیادی با هم دارند و همینطور عراق هم می شود؛ بنابراین، نتانیاهو با اعلام تعهد به این دیدگاه، رسماً ابعاد و مرزهای خاورمیانه جدید مورد نظر خود را اعلام کرده است. کشورهایی که پیشتر با کوتاهی در مقابل جنایت های اسرائیل در غزه سکوت کردند، دیر نباشد که قربانی بعدی 
توسعه طلبی اسرائیل باشند. 

طبیعی است که نتانیاهو پشتگرم به حمایت های آمریکا  برای توسعه مرزهای اسرائیل است. ترامپ در ۱۷اوت ۲۰۲۴طی برنامه های انتخابات ریاست جمهوری گفته بود: «مساحت جغرافیایی اسرائیل روی نقشه کوچک به نظر می‌رسد و من همیشه به این فکر کرده‌ام که چگونه می‌توانم آن را گسترش دهم». ترامپ یک روز پیش از دیدار با نتانیاهو در کاخ سفید در ۴فوریه ۲۰۲۵، هم در پاسخ به سئوالی راجع به احتمال حمایت از الحاق کرانهٔ باختری گفته بود: «در این مورد صحبت نخواهم کرد. مسلماً این کشوری کوچک، کشوری کوچک از لحاظ تملّک زمین است ...»

پایبندی به اسرائیل بزرگ فقط محدود به جریان‌های مذهبی یهودی نیست و افرادی چون دیوید بن‌گوریون، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی که فردی غیرمذهبی بود، نیز در جریان جنگ سوئز- ۱۹۵۶-هدف اصلی را بازگرداندن «مرزهای پادشاهی داوود و سلیمان» بیان کرده بود و این رویا نسل به نسل در خفا و آشکار توسط صهیونیست های سکولار و مذهبی دنبال شده است. اظهارات نتانیاهو را باید به عنوان جهت‌گیری سیاسی رسمی فعلی اسرائیل تلقی کرد؛ جهت‌گیری‌ای که دیگر محدود به صهیونیست های مذهبی و راست افراطی و افرادی چون اسموتریچ و بن گویر نیست  و اگر موضع ضعیف اعراب به همین شکل باقی بماند، بی عملی کشورهای عربی او را وسوسه خواهد کرد تا از خطوط دیگر هم عبور کند.
 نتانیاهو پیش از این دیدگاه خود را در مورد خاورمیانه جدید که در آن مرزهای اسرائیل در سراسر قلمرو فلسطین تاریخی امتداد می‌یابد، بیان کرده بود. او در هفتاد و هشتمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل در سپتامبر ۲۰۲۳در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد نقشه‌ای از خاورمیانه با مرزهای جدید نشان داد که کرانه باختری اشغالی و نوار غزه بخشی از اسرائیل بود. طی ماه های گذشته هم در کمال مصونیت، گام های دیگری برای توسعه مرزهای خود و تحقق اسرائیل بزرگ برداشته است.

پیام‌های اخیر نتانیاهو از درخواستش از مردم ایران برای خیزش و اعتراض و سرنگونی از یک سو و وعده حل آب آنها از دیگر سو، ازاعتراف به آسیب ندیدن ذخایر ۴۰۰کیلوگرمی اورانیوم غنی شده و نابود نشدن کامل برنامه هسته‌ای ایران و اینکه «از قبل می‌دانستیم که آسیب نخواهد دید» تا اذعان به این موضوع که همچنان در پی نابودی همه ذخایر هسته‌ای ایران است و بالاخره اعلام رسمی باور به  اسرائیل بزرگ  در فاصله چند ساعت، تکه هایی  مهم از یک پازل مرتبط به هم هستند. پیام هایی که هم از بین خطوط آن می توان اشاراتی به برنامه ریزی و بسترسازی برای شورش و جنگ برای ایران دید و هم اشغال کشوهای عربی و توسعه مرزهای اسرائیل. تجربه نشان داده است اسرائیل برای تحقق اهداف خود عجله ندارد وبرنامه های خود را به نحو خستگی ناپذیری با طمأنینه و صبوری و برنامه ریزی های محاسبه شده پیش می برد. شواهد حاکی از آن است که برای نتانیاهواولویت با سرنگونی نظام مستقر در ایران است. با براندازی از طریق اعتراضات داخلی اهداف دیگر اسرائیل با کمترین هزینه هم به تدریج حاصل می شود. اگر در جنگ ۱۲روزه موفق به برانگیختن مردم به حضور خیابانی نشد، حال با موضوع بحران آب و به تدریج با طرح سایر کمبودهای کشور اعم از برق و گاز و ... در صدد برانگیختن مردم و ایجاد شورش و تغییر از درون است. اتفاقی که می تواند به عنوان کاتالیزور برای تحقق رویای دیرینه  اسرائیل بزرگ  نیز در قالب خاورمیانه جدیدی که ایران و متحدانش در محور مقاومت سد راه توسعه طلبی های اسرائیل نباشند، کمک کند. به همین دلیل اتفاقات 

پیش بینی نشده اعم از خرابکاری و عملیات تروریستی و ... برای ایجاد فضای مورد نظراسرائیل  بعید نیست.

 اوری آونری، عضو سابق کنست و روزنامه‌نگار چپ‌گرای اسرائیلی،   ضمن مطالعه تاریخ دولت عبری، پیش‌بینی کرده بود که اشتهای صهیونیستی برای گسترش، در صورت ایجاد فرصت، فراتر از مرزهای  اسرائیل بزرگ  گسترش خواهد یافت. از همین رو، هوشیاری و توجه همه در همه سطوح در چنین شرایطی شرط عقل است.


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
نخستین کشتی ناوگان صمود به آستانه غزه رسید
هشدار ناگهانی هواشناسی برای شمال کشور+فیلم
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز پنجشنبه 10 مهر1404+ جدول
معمای نابرابری مالی در مرکز و حاشیه؛ 9هزار هزار میلیارد تومان در تهران
کفه استدلال چگونه به نفع تصویب CFT شد؟
ترافیک سنگین در محور چالوس+ادامه محدودیت‌های ترافیکی در جاده‌های شمال
حمله پهپادی رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان
سعید افروز با شکستن رکورد جهان طلا گرفت
جزییات آغاز ثبت‌نام گواهینامه موتورسیکلت برای نوجوانان 16 ساله+فیلم
دیدار قالیباف با آیت‌الله شیخ جعفر سبحانی از مراجع عظام تقلید
قیمت نفت جهشی شد
واکنش تند پاکستان به توقیف کشتی‌های صمود
سردار آزمون دومین بازیکن ارزشمند لیگ امارات شد
برنامه کامل مسابقات ورزشی روز پنجشنبه 10 مهر
چه کشوری فرمان صادرات خودرو جهان را در دست دارد؟
نرمش در سیاست داخلی ضرورتی برای حفظ ایران
واکنش تند نخست وزیر پاکستان درباره حمله اسرائیل به ناوگان الصمود
بازگشت سرمایه‌های ایرانی؛ توسعه یا تورم
توافق گروه هفت برای افزایش فشار بر خریداران نفت روسیه
رئیس شورای امنیت سازمان ملل: اعمال دوباره تحریم‌ها علیه ایران را به رسمیت نمی‌شناسیم
گفت وگوی تلفنی وزرای خارجه ایران و پاکستان درباره صلح منطقه‌ای
نگرانی ایرلند نسبت به توقیف کشتی‌های ناوگان الصمود
هشدار سخنگوی سازمان ملل درخصوص گرسنگی و سوءتغذیه‌ زنان و کودکان غزه
هوای تهران در وضعیت نارنجی قرار گرفت
جدول فیلم‌های سینمایی امروز تلویزیون | پنجشنبه 10 مهر
مهلت ثبت‌نام محصولات ایران‌خودرو تمدید شد+زمان ثبت نام
پزشکیان: مردم را برای مدرسه سازی به میدان بیاوریم/ لزوم صرفه‌جویی در هزینه‌ها+فیلم
وضعیت آب و هوا امروز پنجشنبه 10 مهر 1404 + وضعیت استان‌ها
بانک رفاه به بازنشستگان و مستمری‌بگیران سازمان تامین اجتماعی وام می دهد+جزییات
نتایج انتخاب رشته علوم پزشکی آزاد منتشر شد+لینک سامانه
استعفای بی‌سابقه 100 هزار کارمند دولت فدرال آمریکا
طرح ترامپ برای غزه؛ طناب نجات نتانیاهوی در آستانه سقوط
تعطیلی دولت و زندگی آمریکایی‌ها
گام بزرگ چین در اکتشاف اعماق دریا با زیردریایی سرنشین‌دار+فیلم
پژوهشگران چینی کرم ضدپیری با اثبات علمی ساخته‌اند
شرکت‌ها ناچار به رعایت خطوط قرمز یمن هستند
فروش میلیون دلاری مجموعه «گیرمو دل تورو»
پلیس رژیم صهیونیستی خیاباهای قدس را بست
ایروانی: شورای امنیت آتش‌بس فوری و دائمی در غزه را تصویب و اجرا کند
تلاش برای مسموم کردن بشار اسد در مسکو
گزارش «المیادین» درباره جزئیات طرح ترامپ برای نوار غزه
دستور نتانیاهو به نیروی دریایی درباره ناوگان الصمود/توقیف چهارمین کشتی
ابراز تأسف قطر از تصویب نشدن قطعنامه آتش‌بس غزه در شورای امنیت
نفتکش روسیه در سواحل فرانسه توقیف شد
بازداشت فعالان و خبرنگاران حاضر در کشتی‌های «ناوگان صمود»
خبرگزاری فرانسه: حماس خواستار اصلاح طرح ترامپ است
تعداد شهدای خبرنگار غزه به 254 تن رسید
احضار ساپینتو به باشگاه استقلال
رژیم صهیونیستی کشتی‌های ناوگان «صمود» را محاصره کرد
لاریجانی: آمریکا با جنگ، هر روز تشییع جنازه خواهد داشت
X
آگهی تبلیغاتی