نورنیوز - گروه اجتماعی: مطالعات جدید نشان میدهد که نوشابههای حاوی شیرینکنندههای مصنوعی میتوانند بهطور قابلتوجهی احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش دهند. در این تحقیق جامع، تاثیر مصرف نوشیدنیهای شیرینشده با شکر (SSB) و نوشیدنیهای دارای شیرینکننده مصنوعی (ASB) مورد بررسی قرار گرفته است.
طبق گزارشی از نیواطلس، پژوهشگران دانشگاه موناش و دانشگاه RMIT با بررسی دادههای سلامت 36,608 نفر از افراد 40 تا 69 سال به مدت میانگین 13.9 سال، دریافتند که مصرف روزانه نوشابه رژیمی خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را تا 38 درصد بالا میبرد.
شرکتکنندگان در این مطالعه براساس میزان مصرف نوشیدنیهای شیرینشده به چند دسته تقسیم شدند: هرگز یا کمتر از یک بار در ماه، یک تا سه بار در ماه، یک تا شش بار در هفته و بیش از یک بار در روز. سپس ارتباط بین این الگوهای مصرف و ابتلا به دیابت نوع 2 بررسی شد.
نتایج بهوضوح نشان داد که نوشابه رژیمی به اندازه یک قوطی در روز، بیشتر از نوشیدنیهای شیرینشده با شکر که خطر ابتلا را 23 درصد افزایش میدهند، ریسک دیابت را بالا میبرد. پروفسور «باربارا دِ کورتن»، نویسنده ارشد این تحقیق، میگوید:«شیرینکنندههای مصنوعی معمولاً بهعنوان جایگزینی سالم برای افراد در معرض دیابت توصیه میشوند، اما یافتههای ما نشان میدهد خود این مواد ممکن است خطراتی برای سلامتی داشته باشند.»
تحلیلهای آماری نشان میدهد که وقتی شاخص توده بدنی (BMI) و نسبت دور کمر به باسن در نظر گرفته میشود، رابطه بین مصرف نوشیدنیهای شیرینشده با شکر و دیابت از بین میرود که نشاندهنده نقش چاقی به عنوان عامل واسطهای است. اما در مورد نوشابه رژیمی این موضوع صادق نیست و حتی پس از تعدیل دادهها بر اساس شاخصهای چاقی، خطر 38 درصدی همچنان باقی میماند. این نکته به احتمال وجود تأثیرات متابولیکی مستقل از چاقی مانند تغییرات میکروبیوم روده یا اختلال در تنظیم قند خون اشاره دارد.
اگرچه این تحقیق به شیرینکنندههای خاصی اشاره نکرده، اما احتمال میرود ترکیباتی مانند آسپارتام، ساخارین، سوکرالوز و آسهسولفام پتاسیم در این روند نقش داشته باشند. تحقیقات پیشین نشان دادهاند که برخی از این شیرینکنندهها میتوانند پاسخ انسولینی پس از غذا را تحریک کنند و ترکیب باکتریهای روده را تغییر دهند.
یکی از فرضیات مطرح شده این است که طعم شیرین غیرطبیعی این مواد، بدن را به دریافت کالری شیرین عادت میدهد که میتواند به اختلال در تنظیم اشتها، حساسیت انسولینی و فرآیندهای متابولیکی منجر شود.
نویسندگان مقاله تأکید میکنند که نتایج این مطالعه نشان میدهد شیرینکنندههای مصنوعی الزاماً گزینهای سالمتر از شکر نیستند و باید در سیاستهای بهداشتی و توصیههای تغذیهای، با دقت بیشتری بررسی شوند.
این تحقیق در ژورنال Diabetes & Metabolism منتشر شده است.