×
سیاسی
شناسه خبر : 237489
تاریخ انتشار :

نورنیوز از تصمیم دولت برای استرداد لایحه اخبار غیرواقعی گزارش می‌دهد؛

پیشروی یا عقب‌نشینی؟

دستور استرداد لایحه، نخستین آزمون جدی رئیس‌جمهور مسعود پزشکیان در عرصه حکمرانی متوازن میان اقتدار و مشارکت اجتماعی ارزیابی می‌شود. تغییر تصمیم در سیاست، همواره نشانه ضعف نیست. در بسیاری از دموکراسی‌های پیشرفته، دولت‌ها اگر در مسیر اجرا با مقاومت‌های کارشناسی و عمومی مواجه شوند، مسیر تجدید نظر و بازنگری را طی می‌کنند.

نورنیوز- گروه سیاسی: در روزهای گذشته، ماجرای لایحه «مقابله با اخبار غیرواقعی در فضای مجازی» به یکی از مناقشه‌برانگیزترین موضوعات سیاسی و اجتماعی کشور بدل شد. تصویب دو فوریت این لایحه در مجلس شورای اسلامی، بی‌درنگ واکنش‌های گسترده‌ای را در جامعه مدنی، میان کاربران شبکه‌های اجتماعی، نهادهای صنفی رسانه‌ای و حتی برخی نخبگان سیاسی برانگیخت. سرانجام و در پی این فشارها، رئیس‌جمهور دستور استرداد لایحه از مجلس و بازگرداندن آن به دولت را صادر کرد؛ اقدامی که بلافاصله تفاسیر متضادی در پی داشت.

دوگانه‌ای عمیق میان نظم و آزادی

عده‌ای از این تصمیم استقبال کردند و آن را نشانه‌ای از پاسخگویی و انعطاف دولت نسبت به خواست عمومی، صیانت از آزادی‌های مدنی، و نیز اعتنا به ارزیابی‌های کارشناسان حقوقی  سیاسی و رسانه‌ای دانستند؛ در حالی که گروهی دیگر از آن به عنوان عقب‌نشینی، عدم قاطعیت، تزلزل، عدم ثبات رأی و تسلیم در برابر فشارهای رسانه‌ای یاد کردند. اما حقیقت این است که چنین تصمیمی را باید فراتر از این دوگانه‌های تقلیل‌گرایانه دید. آن‌چه اهمیت دارد، درک عمق مسأله و زمینه‌های سیاسی، اجتماعی و حتی نهادی آن است.

اصل تدوین لایحه مقابله با اخبار غیرواقعی در فضای مجازی، گرچه به لحاظ نظری می‌تواند در جهت «صیانت از نظم عمومی، حفظ امنیت روانی جامعه، و مقابله با عملیات روانی دشمنان» توجیه‌پذیر باشد، اما در عمل با چالش‌های حقوقی و اعتماد عمومی گسترده‌ای مواجه است. سابقه اجرای قوانین مشابه در دهه‌های اخیر، چه در حوزه رسانه و چه در فضای مجازی،‌نشان داده که مرز میان مقابله با دروغ و محدودسازی آزادی بیان بسیار شکننده است، به‌ویژه در جامعه‌ای که سطح مشارکت مدنی و شفافیت نهادی هنوز در حال رشد است.

از همین رو، بسیاری از نخبگان سیاسی و رسانه‌ای نگران بودند که این لایحه به ابزاری برای تحدید آزادی‌های مشروع مردم، روزنامه‌نگاران، و کاربران فضای مجازی تبدیل شود. انتقادها نه صرفاً به مفاد لایحه، بلکه به مبهم بودن تعاریف، فقدان نهاد نظارتی بی‌طرف، و شائبه برخورد گزینشی با محتوای مجازی بازمی‌گشت.

پزشکیان و آزمون نخست حکمرانی

دستور استرداد لایحه، نخستین آزمون جدی رئیس‌جمهور مسعود پزشکیان در عرصه حکمرانی متوازن میان اقتدار و مشارکت اجتماعی ارزیابی می‌شود. رئیس جمهور که همواره از «شنیدن صدای مردم» و «اصلاح امور بر اساس گفت‌وگو» سخن گفته، این بار در عمل نیز بر این موضع ایستاد. استرداد لایحه را می‌توان اقدامی مسئولانه دانست، مشروط بر آن‌که مبتنی بر گفت‌وگو با نهادهای صنفی، فعالان رسانه‌ای، و نخبگان حقوقی صورت گرفته باشد.

نکته کلیدی اینجاست که تغییر تصمیم در سیاست، همواره نشانه ضعف نیست. در بسیاری از دموکراسی‌های پیشرفته، دولت‌ها اگر در مسیر اجرا با مقاومت‌های کارشناسی و عمومی مواجه شوند، مسیر تجدید نظر و بازنگری را طی می‌کنند. هنر حکمرانی مدرن، توانایی در اصلاح مسیر بدون از دست دادن انسجام سیاسی است.

در مقابل، آن‌چه می‌تواند نگران‌کننده باشد، شتاب‎زدگی دولت بدون طی کردن فرآیند مشارکتی پیشینی است. چه چیزی موجب شد لایحه‌ای با این درجه از حساسیت، ابتدا با دو فوریت به مجلس برود، و سپس در فاصله‌ای کوتاه، از سوی دولت پس گرفته شود؟ این نوسان تصمیم‌گیری، اگرچه در ظاهر به نفع آزادی بیان تمام شد، اما در عمق، سؤالاتی درباره فرآیند سیاست‌گذاری، هماهنگی درون‌دولتی، و توجه به بدنه کارشناسی برمی‌انگیزد.

در یک دستگاه اجرایی حرفه‌ای، پیش‌بینی واکنش‌ها، بررسی اثرات حقوقی و اجتماعی، و مشورت با ذی‌نفعان باید پیش از ارسال لایحه انجام شود، نه پس از بروز بحران. از این منظر، استرداد لایحه نباید تنها به عنوان یک پیروزی یا شکست دیده شود، بلکه باید به عنوان نشانه‌ای از ضرورت اصلاح سازوکارهای تصمیم‌سازی در دولت جدید تلقی شود.

تصمیم رئیس‌جمهور به استرداد لایحه، اگرچه می‌تواند اعتماد عمومی به دولت را افزایش دهد، اما در عین حال هشداری است نسبت به پیامدهای تصمیم‌گیری شتاب‌زده. باید از این تجربه درس گرفت که در عصر ارتباطات، هیچ لایحه‌ای، به‌ویژه در حوزه آزادی‌های مدنی، بدون گفت‌وگو با مردم و نخبگان مشروعیت نخواهد یافت. دولت اگر خواهان ارتقای سرمایه اجتماعی خود است، باید مبنای حکمرانی را بر مشارکت، شفافیت، و گفتمان عمومی قرار دهد. حکمرانی مقتدرانه نه در لجاجت با نقدها، بلکه در توانایی جذب آن‌ها و بازنگری مدبرانه در سیاست‌ها تجلی می‌یابد.


نورنیوز
اخبار مرتبط
سخنگوی دولت: استرداد لایحه فضای مجازی مصوب شد
چهارشنبه 1404/05/08 ساعت 08:50
سخنگوی دولت: استرداد لایحه فضای مجازی مصوب شد
فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت، با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی خود اعلام کرد: در راستای حفظ انسجام ملی و تاکید رییس‌جمهور استرداد لایحه فضای مجازی در جلسه امروز دولت مصوب شد.
لایحه‌ای برای رواج خلاف‌گویی
شنبه 1404/05/04 ساعت 11:00
عباس عبدی:
لایحه‌ای برای رواج خلاف‌گویی
لایحه دو فوریتی تحت عنوان «مقابله با انتشار محتوای خبری خلاف واقع در فضای مجازی» که در 30 تیر از سوی رییس‌جمهور به مجلس ارسال شد، بازتاب گسترده‌ای داشت و خیلی‌ها آن را حرکتی از سوی دولت برخلاف شعارهایش دانسته و محکوم کردند.
لایحه 2 فوریتی مقابله با انتشار اخبار جعلی در دستور کار مجلس
شنبه 1404/05/04 ساعت 02:00
لایحه 2 فوریتی مقابله با انتشار اخبار جعلی در دستور کار مجلس
عباس گودرزی، نماینده بروجرد در مجلس شورای اسلامی‌، از بررسی لایحه 2 فوریتی «مقابله با انتشار محتوای خبری خلاف واقع در فضای مجازی»‌، خبر داد و گفت‌: «این لایحه فردا در صحن علنی مجلس اعلام وصول شده و درخواست 2 فوریت آن مورد بررسی قرار خواهد گرفت.»
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
گوگل از هوش مصنوعی برای شناسایی کاربران زیر 18 سال استفاده می‌کند
آتش سوزی شدید در محدوده بیمارستان قائم مشهد + فیلم
جزییات نرخ جدید حق بیمه درمانی اعلام شد
همکاری نزدیک موکب‌های ایرانی و عراقی در مراسم اربعین سامرا
نشست وزیران خارجه سوریه و رژیم صهیونیستی در باکو
95 درصد کشتی‌ها از پهلوگیری در بندر ایلات امتناع می‌کنند
سرژ اوریه به صورت رسمی به پرسپولیس پیوست
فرونشست و بحران آب نتیجه توسعه بدون توجه به محیط زیست است
قیمت خودرو امروز پنج‌شنبه 9 مرداد 1404 +جدول
پزشکیان: تهران در آستانه بحران جدی آب / چمن‌کاری ممنوع!
ایران رکورد دمای زمین را شکست/ امیدیه با 51 درجه، داغ‌ترین نقطه کره زمین
در صورت گم‌شدن گذرنامه اربعین در عراق چه کنیم؟
حریق اتوبوس مسافربری بدون مصدوم در محور سمنان-مشهد
تحریم یا جنگ؟ خزانه‌داری آمریکا زیرساخت‌های اقتصادی ایران را نشانه گرفت
«کریدور زنگزور» ابزار خفگی ژئوپلیتیکی ...
واکنش هند به تعرفه‌های ترامپ: از منافع خود دفاع می‌کنیم
افزایش 75 درصدی واردات برنج
ایران‌نما | معرفی جاذبه‌های گردشگری شهرهای ایران(60) «بِزَنجان»
تا وقتی با هم هستیم، هیچ‌ قدرتی نمی‌تواند ما را زمین‌گیر کند
پنج ضلعی افکار ایرانیان از جنگ 12 روزه
بازتعریف روابط با قاهره
بازگشایی پارکینگ بزرگ اربعین در مرز مهران
حمله به مقر نظامی ارتش سوریه در لاذقیه
برنامه مسابقات ورزشی امروز 9 مرداد +پخش زنده
صدور کارت ملی برای نوزادان در آستانه تصویب نهایی +فیلم
واکنش «ترامپ» به اقدام کانادا در به رسمیت شناختن کشور فلسطین
راهپیمایی اعتراضی زائران پاکستانی در واکنش به ممنوعیت سفر زمینی اربعین
شرط ازسرگیری مذاکرات با آمریکا/ برای برنامه هسته‌ای ایران راه‌حل نظامی وجود ندارد
آیا همدلی روزهای جنگ را به شکاف در دوره صلح تبدیل می‌کنیم؟
سقوط جنگنده اف 35 نیروی دریایی آمریکا +فیلم
کانادا قصد دارد فلسطین را به رسمیت بشناسد
وضعیت آب و هوا امروز پنج‌شنبه 9 مرداد 1404 + وضعیت استان‌ها
فیلم‌های سینمایی امروز تلویزیون | پنج‌شنبه 9 مرداد
چرا اظهارات ایلان ماسک درباره جنگ نگران‌کننده است؟
فردا؛ اولین سفر وزیر خارجه دولت موقت سوریه به روسیه
فاکس نیوز: از غزه تا گرینلند، مکرون برای بحران‌های جهانی راهی متفاوت از ترامپ پیش گرفت
نقش نوشابه‌های رژیمی در ایجاد دیابت نوع 2
انفجار نخستین موشک ماهواره‌بر استرالیا تنها 14 ثانیه پس از پرتاب +فیلم
تهدید هوایی از یمن با نفوذ پهپاد به اراضی اشغالی
جنگ اقتصادی واشنگتن با تهران با هدف گیری شبکه فروش و انتقال نفت
ثبت‌نام سفر عمره 1404 از 11 مرداد آغاز می‌شود + جزئیات اعزام
زمان و مکان آزمون عملی هنر در کنکور 1404 اعلام شد + جزییات
قیمت جهانی طلا در سراشیبی
تحرکات نظامی تازه در غرب عراق /درگیری عشایر با دروزیها
عنوان قهرمانی جهان به تیم ملی کشتی فرنگی نوجوانان ایران رسید
پزشکیان: گام اساسی در مبارزه با مواد مخدر، آگاهی‌سازی است
گزارش قالیباف از اجلاس ژنو: تمرکز بر بحران غزه و دیپلماسی منطقه‌ای
«وزیر سابق اطلاعات» قائم‌مقام معاونت امور مجلس ریاست جمهوری شد
آغاز ثبت‌نام خودروهای وارداتی از 11 مرداد + جزییات
عکس های منتخب ایران، چهارشنبه 8 مرداد 1404
X
آگهی تبلیغاتی