×
بین الملل
شناسه خبر : 234700
تاریخ انتشار :

نورنیوز از تصمیم مهم دولتمردان ماکرون درباره فلسطین گزارش می‌دهد؛

موضع بی‌سابقه فرانسه در به رسمیت شناختن کشور فلسطین

شناسایی رسمی کشور فلسطین توسط فرانسه را باید نقطه آغاز یک «بازتعریف مشروعیت» در مسئله فلسطین دانست. در جهانی که مشروعیت، از اراده جامعه جهانی، افکار عمومی و پایبندی به اصول بین‌الملل ناشی می‌شود، فلسطین در حال بازسازی موقعیت خود به‌عنوان «قربانی مقاومت‌ورز» در برابر «اشغالگر نامشروع» است.

نورنیوز – گروه بین‌الملل: در اقدامی که بی‌تردید می‌توان آن را نقطه عطفی در دیپلماسی اروپایی درباره بحران فلسطین دانست، فرانسه روز پنجشنبه به صورت رسمی کشور فلسطین را به رسمیت شناخت. امانوئل ماکرون، اعلام کرد که پاریس در ماه سپتامبر، آینده، در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، کشور فلسطین را به رسمیت خواهد شناخت. این تصمیم صرفاً نشانه‌ی یک تحول نمادین نیست، بلکه بازتاب یک تغییر بنیادین در نگرش بین‌المللی به بزرگ‌ترین و طولانی‌ترین منازعه تاریخی خاورمیانه است؛ تغییری که می‌تواند پیامدهای ژئوپلیتیکی، حقوقی و حتی راهبردی قابل‌توجهی برای آینده نظم منطقه‌ای و جهانی در پی داشته باشد.

 دلایل تصمیم فرانسه: از آرمان تا اضطرار

طبعاً وحشی‌گری‌ها و خشونت‌های بی‌مهار صهیونیست‌ها در اقدام علیه مردم غزه از طریق سلاح گرسنگی که بازتاب بسیار زیادی در افکار عمومی جهان داشته است، عامل مهمی در تصمیم اخیر پاریس می‌تواند باشد. از سوی دیگر، فرانسه از دیرباز خود را وارث سنت دیپلماسی چندجانبه‌گرایانه و مدافع حقوق بین‌الملل دانسته است. اما اقدام اخیر را نباید صرفاً در امتداد سیاست‌های سنتی پاریس تفسیر کرد. برعکس، چند عامل سیاسی و استراتژیک زمینه‌ساز این تغییر آشکار در سیاست رسمی فرانسه نسبت به مسئله فلسطین شده‌اند:

1. شوک غزه و افکار عمومی اروپا:  پس از حمله هفتم اکتبر و جنگ غزه، افکار عمومی در فرانسه – به‌ویژه در میان جوانان و بدنه دانشگاهی – به‌شدت نسبت به کشتار غیرنظامیان فلسطینی حساس شد. فرانسه که خود میزبان بزرگ‌ترین جمعیت مسلمان اروپا است، در معرض فشارهای اجتماعی و رسانه‌ای جدی قرار گرفت.

2. شکست پروژه دو دولتی از منظر میدانی: با ادامه روند شهرک‌سازی غیرقانونی اسرائیل، تخریب منازل فلسطینیان، و محصور ماندن غزه در یک فاجعه انسانی، بسیاری از دولت‌های اروپایی به این نتیجه رسیده‌اند که تنها راه حفظ «دو دولتی» شناسایی رسمی دولت فلسطین است؛ اقدامی برای زنده‌کردن یک راه‌حل فراموش‌شده.

3. چرخش عمومی در اروپا: پس از تصمیم اسپانیا، ایرلند، نروژ، سوئد و برخی دیگر از کشورهای اروپایی در سال‌های گذشته، فشار برای همگرایی سیاسی در اتحادیه اروپا افزایش یافته است. فرانسه با این تصمیم، جایگاه رهبری خود در بلوک اروپایی را در این حوزه تثبیت کرده است.

 4. توازن در روابط خاورمیانه‌ای: پاریس که در سال‌های اخیر با اتهام جانبداری از اسرائیل در افکار عمومی مسلمانان روبه‌رو بود، اکنون با این اقدام در پی بازتعریف بی‌طرفی راهبردی خود و بازسازی اعتماد در خاورمیانه است.

 به‌رسمیت‌شناختن فلسطین از سوی فرانسه، یک نقطه عطف در مشروعیت‌یابی دولت فلسطینی در سطح حقوق بین‌الملل است. در نظام بین‌المللی، شناسایی دولت‌ها توسط سایر کشورها از مهم‌ترین مولفه‌های مشروعیت و اعمال حاکمیت است. پیش از این، بیش از ۱۴۰ کشور عضو سازمان ملل، فلسطین را به‌عنوان دولت مستقل به رسمیت شناخته‌اند، اما این شناسایی عمدتاً در میان کشورهای جنوب جهانی یا جهان اسلام صورت گرفته بود.

اقدام فرانسه به این معناست که یکی از قدرت‌های غربی، عضو دائم شورای امنیت و کشور پیشرو در اتحادیه اروپا، برای نخستین بار صراحتاً حاکمیت فلسطین را به رسمیت شناخته است. این یک ضربه دیپلماتیک به انحصار اسرائیل در روایت‌سازی از منازعه است و بر معادله قدرت نمادین در سازمان ملل و نهادهای بین‌المللی تأثیر می‌گذارد.

  پیامدهای بین‌المللی: تغییر صحنه دیپلماتیک

تصمیم فرانسه را باید در بستر یک تغییر ژئوپلیتیکی تدریجی اما تعیین‌کننده در جهان غرب دید. شناسایی فلسطین از سوی پاریس می‌تواند موجی از مشروعیت‌آفرینی دیپلماتیک برای دولت فلسطین در پی داشته باشد. به‌ویژه در شرایطی که میزان حمایت از اسرائیل در افکار عمومی جهان غرب به‌شدت افت کرده؛ چین، روسیه و کشورهای جنوب جهان به‌طور کامل پشت خواسته فلسطینیان ایستاده‌اند؛ و جناح دموکرات در ایالات متحده نیز به‌تدریج دچار انشعاب در حمایت بی‌قید و شرط از اسرائیل شده است.

اقدام فرانسه می‌تواند کشورهای بزرگی چون بلژیک، پرتغال و حتی ایتالیا را به این مسیر سوق دهد. گزارش‌هایی منتشر شده که حکایت از فشار برخی نمایندگان مجلس به دولت انگلیس دارد تا لندن هم تصمیمی مشابه پاریس اتخاذ کند. در این صورت، اتحادیه اروپا که سال‌ها در سیاست خارجی دچار دوگانگی در موضوع فلسطین بود، به یک موضع متحد نزدیک می‌شود.

در سوی مقابل میدان، اسرائیل در واکنش به شناسایی فلسطین، دولت‌های شناسایی‌کننده را به «تشویق تروریسم» متهم کرد. این واکنش، از یک سو نشانه انزوای فزاینده اسرائیل در صحنه بین‌المللی است، و از سوی دیگر، بر شکاف بین تندروی سیاسی در تل‌آویو و رویکردهای میانه‌روتر در غرب مهر تأیید می‌زند.

در ایالات متحده نیز، اگرچه دولت ترامپ همچنان مخالف به‌رسمیت‌شناختن یک‌جانبه فلسطین است، و وزیر خارجه آمریکا اقدام فرانسه را غیرقابل قبول ارزیابی کرد، اما شکاف در کنگره و افزایش فشار از سوی نهادهای حقوق بشری و جامعه دانشگاهی، می‌تواند در آینده زمینه‌ساز تغییراتی جدی‌تر باشد.

نهایت اینکه شناسایی رسمی کشور فلسطین توسط فرانسه را باید نقطه آغاز یک «بازتعریف مشروعیت» در مسئله فلسطین دانست. در جهانی که مشروعیت دیگر صرفاً از لوله تفنگ نمی‌آید، بلکه از اراده جامعه جهانی، افکار عمومی و پایبندی به اصول بین‌الملل ناشی می‌شود، فلسطین در حال بازسازی موقعیت خود به‌عنوان «قربانی مقاومت‌ورز» در برابر «اشغالگر نامشروع» است.

فرانسه، با این اقدام، نه تنها از سنت دوگانه‌اش در قبال اسرائیل و فلسطین فاصله گرفت، بلکه زمینه را برای تبدیل فلسطین به یک بازیگر حقوقی، دیپلماتیک و حتی سیاسی معتبر در صحنه بین‌المللی فراهم‌تر کرد. این اقدام، اگر با پیوستن سایر کشورهای اروپایی و فشار بر اسرائیل همراه شود، می‌تواند بخشی از مسیر احیای صلح در خاورمیانه باشد؛ صلحی که بیش از هر زمان دیگر، به «اخلاق جهانی» و عدالت تاریخی نیاز دارد.

  


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
مرزهای شرقی برای ورود زائران اربعین 1404 فعال شد
اوباما خواستار اقدام فوری برای جلوگیری از قحطی در غزه شد
نورنما | آتش‌سوزی در هواپیمای بوئینگ 737
آموزش‌وپرورش: مدارس حق ندارند دانش‌آموزان با نمرات پایین را ثبت‌نام نکنند
اولین انتخابات مجلس سوریه پس از سقوط اسد شهریور برگزار می‌شود
شلاق اقلیمی
راز قتل مادر و دختر ساکن طبقه هفتم
کشورهای کوچک و گام‌های بزرگ
4 کشته در تیراندازی بازار معروف بانکوک +فیلم
آغاز دریافت کارت ورود به جلسه آزمون استخدامی آموزش و پرورش +جزئیات
وزیر کار: همسان‌سازی حقوق بازنشستگان مردادماه انجام می‌شود
نورنما | علائم و درمان گرمازدگی
حسین ابرقویی با پرسپولیس به توافق رسید؛ امضای قرارداد به‌زودی انجام می‌شود
اتابک: خسارت خودروهای آسیب‌دیده در جنگ 12 روزه خارج از نوبت پرداخت می‌شود
دولت و آزمون مهم صداقت و شجاعت
عضو سابق منافقین پس از سال‌ها جنایت به سزای اعمالش رسید که بود؟
دستور اژه‌ای برای شناسایی عاملان حمله تروریستی به دادگستری زاهدان +عکس و فیلم حادثه
فریده شجاعی: شخصاً حسینی را دوست دارم و می‌خواستم بماند
قیمت خودرو امروز دوشنبه 6 مرداد 1404 +جدول
انتقاد شدید حجازی از مدیریت استقلال و از دست دادن حسینی
زلزله 4.9 ریشتری عسلویه بوشهر را لرزاند
مستند سازی جنایات و ثبت مستندات مربوط به تخلفات و جنایات بین المللی آغاز شده است+فیلم
پیش‌بینی دمای بالای 50 درجه در برخی مناطق کشور
تنها یک مانع برای پیوستن سرژ اوریه به پرسپولیس باقی مانده!+ عکس
متهم در دادگاه پرونده قتل الهه حسین‌نژاد: نمی‌خواستم او را بکشم، مرا جادو کرده بودند +عکس
اربعین را با بسته‌های اینترنتی ویژه و ارزان‌تر همراه اول تجربه کنید!
مداردیپلماسی | مذاکرات استانبول رونمایی از شمشیر بدون دسته اروپا
یکی از سرنشینان کشتی حنظله: هیچ تعهدی به تل‌آویو ندادیم
وزیر کشور: حدود یک میلیون افغانستانی به کشورشان بازگشتند +فیلم
یمن: مرحله چهارم محاصره دریایی رژیم صهیونیستی آغاز شد
کمک‌های ادعایی به غزه ممکن است باعث سقوط دولت نتانیاهو شود
️ آغاز مرحله جدید طرح کالابرگ الکترونیک +جزئیات
وضعیت آب و هوا امروز دوشنبه 6 مرداد 1404+ وضعیت استان‌ها
گاردین: ترامپ حتی ریاست‌جمهوری را معامله می‌بیند!
رضا غندی پور رسما به شباب الاهلی امارات ملحق شد
توافق بزرگ ایران و چین برای برقی‌سازی 1000 کیلومتر ریل
وزیر خارجه آمریکا: «ویتکاف» برای مذاکرات آتش‌بس در غزه تلاش می‌کند!
دیپلمات فرانسه به وزارت خارجه صهیونیست‌ها احضار شد
بقائی: ایران تحت فشار از حقوق هسته‌ای خود نخواهد گذشت
ترامپ: ایران حق غنی‌سازی اورانیوم ندارد
وزیر نفت: امکان قاطی شدن آب و بنزین در جایگاه‌ها وجود ندارد
سخنگوی دولت: تعطیلی یک‌هفته‌ای تابستانه در دست بررسی است
پیاتزا 25 والیبالیست را به اردوی تیم ملی دعوت کرد
انتقاد بازیگر «بازی تاج‌وتخت» از سکوت هالیوود در برابر کشتار در غزه
167 کیلوگرم شمش طلا در مرکز مبادله معامله شد
استاندار تهران: تعویض کاهنده‌ها با هزینه بسیار محدود در اختیار شهروندان قرار می گیرد
کمک‌های هوایی به غزه یا مهندسی گرسنگی؟
آلودگی در مرز قرمز؛ هوای تهران برای همه ناسالم شد
بقایی حمله رژیم صهیونیستی به کشتی «حنظله» را محکوم کرد
X
آگهی تبلیغاتی