×
بین الملل
شناسه خبر : 234510
تاریخ انتشار :

نورنیوز از خروج دوباره آمریکا از یونسکو گزارش می‌دهد؛

یونسکو تاوان دفاع خود از مردم غزه را پرداخت

علت اصلی خروج مجدد آمریکا از یونسکو را باید در نگرش عمیقاً ضدنهادی ترامپ دانست. از نظر او، سازمان‌هایی نظیر یونسکو صرفاً ابزارهایی برای محدود کردن حاکمیت آمریکا و تحمیل معیارهای جهانی بر این دولت‌‌هاست؛ معیاری که به‌ویژه در موضوعاتی چون فلسطین، اقلیت‌ها، تنوع فرهنگی، تغییرات اقلیمی و آزادی بیان با اولویت‌های جریان راست افراطی آمریکایی تضاد دارد.

نورنیوز- گروه فرهنگی: اعلام رسمی خروج ایالات متحده آمریکا از یونسکو در تابستان ۲۰۲۵ توسط دونالد ترامپ، نه یک تصمیم تازه، بلکه تکرار یک الگوست: الگویی مبتنی بر بی‌اعتمادی به نهادهای بین‌المللی، تضعیف چندجانبه‌گرایی، و بازتعریف منافع ملی بر مبنای انزواطلبی ایدئولوژیک. این دومین‌بار در کمتر از یک دهه است که ترامپ این تصمیم را اتخاذ می‌کند. در سال ۲۰۱۷ نیز در نخستین دوره ریاست‌جمهوری‌اش، آمریکا را از یونسکو خارج کرد؛ تصمیمی که در دوران ریاست‌جمهوری جو بایدن لغو و عضویت آمریکا احیا شد. اما اکنون، با بازگشت ترامپ به قدرت، بار دیگر چرخش شدیدی در سیاست خارجی فرهنگی آمریکا رقم خورده است.

پشت صحنه تصمیم ترامپ

در اکتبر ۲۰۱۷، دولت ترامپ در بیانیه‌ای اعلام کرد که به دلیل «گرایش ضداسرائیلی یونسکو»، «عدم اصلاحات ساختاری» و «مدیریت ناکارآمد مالی»، ایالات متحده قصد دارد از این نهاد وابسته به سازمان ملل متحد خارج شود. خروج رسمی در آغاز سال ۲۰۱۹ انجام شد. اما با روی کار آمدن بایدن، آمریکا مجدداً عضویت خود را در یونسکو بازیافت؛ تصمیمی که با استناد به  اهمیت بازگشت به نظم جهانی و ترمیم روابط با متحدان سنتی آمریکا اتخاذ شد. دولت بایدن همچنین بخشی از بدهی انباشته آمریکا به این سازمان را پرداخت کرد.

اما با بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید در سال ۲۰۲۵،  تصمیم به خروج مجدد  از یونسکو رسماً اعلام شده است. این رخداد، صرفاً یک اقدام سیاسی یا تاکتیکی نیست؛ بلکه نشانه‌ای واضح از بازگشت یک گفتمان خاص در سیاست خارجی و فرهنگی آمریکاست: گفتمانی که با بی‌اعتمادی به نهادهای بین‌المللی، ضدیت با قواعد چندجانبه، و اولویت‌دادن به اراده یک‌جانبه آمریکا در تعاملات جهانی شناخته می‌شود.

گرچه دولت ترامپ بار دیگر دلایل مشابهی را تکرار کرده ( «یک‌سویه‌گرایی در موضوعات خاورمیانه»، «هدررفت منابع آمریکا» و «بی‌عدالتی در تخصیص کرسی‌ها و دستور کارهای فرهنگی») اما تحلیل دقیق‌تر نشان می‌دهد که علت اصلی را باید در نگرش عمیقاً ضدنهادی رئیس‌جمهور دانست. از نظر ترامپ، سازمان‌هایی نظیر یونسکو صرفاً ابزارهایی برای محدود کردن حاکمیت ملی و تحمیل معیارهای جهانی بر دولت‌های مستقل‌اند؛ معیاری که به‌ویژه در موضوعاتی چون فلسطین، اقلیت‌ها، تنوع فرهنگی، تغییرات اقلیمی و آزادی بیان با اولویت‌های جریان راست افراطی آمریکایی تضاد دارد.

واقع مطلب این است که  مواضع همدلانه یونسکو با مردم مظلوم غزه و فلسطین طی سال‌های اخیر، همواره خشم سیاستمداران نژادپرست تل‌آویو و نیز دولتمردان کاخ سفید را در پی داشته است. شورای اجرایی یونسکو، در جریان دویست و بیست و یکمین دوره نشست‌های خود در پاریس در فروردین امسال، قطعنامه‌ای جدید با عنوان «تأثیر و پیامدهای وضعیت جاری در نوار غزه» تصویب کرد که بر حمایت فوری از مردم غزه و محکومیت شدید اقدامات "اسرائیل" تأکید داشت.

این قطعنامه خواستار اجرای برنامه کمک اضطراری در غزه شده و به‌طور مشخص حملات عمدی به دانش‌آموزان، معلمان، خبرنگاران، کارکنان سازمان ملل و نیز تخریب گسترده زیرساخت‌ها، مؤسسات آموزشی و اماکن فرهنگی و تاریخی توسط رژیم اشغالگر را محکوم کرد. همچنین بر ضرورت توقف فوری تجاوزات "اسرائیل"، تضمین آزادی تردد افراد و عبور کمک‌های بشردوستانه تأکید کرد و از کشورهای عضو و نهادهای کمک‌رسان خواست تا منابع مالی خود را برای بازسازی غزه افزایش دهند.

یونسکو؛ قربانی یا شاخص؟

یونسکو، از بدو تأسیس خود در ۱۹۴۵، نهادی بوده برای ترویج آموزش، علم، فرهنگ و صلح از مسیر دیالوگ و همکاری جهانی. برخلاف تصور رایج، این نهاد صرفاً کار ثبت آثار تاریخی را برعهده ندارد، بلکه حوزه‌هایی همچون سواد رسانه‌ای، آزادی مطبوعات، حفاظت از زبان‌های در حال زوال، آموزش برای توسعه پایدار، و مقابله با افراط‌گرایی فرهنگی را نیز پوشش می‌دهد. بنابراین خروج مجدد آمریکا از یونسکو، بیش از آنکه یک چالش بودجه‌ای یا دیپلماتیک باشد، پیامی ژئو‌فرهنگی دارد. این خروج نشان‌دهنده گسست آمریکا از پروژه‌ای است که خود از بنیان‌گذاران آن بود: پروژه «تمدن‌سازی پساجنگ» با تکیه بر گفت‌وگو، تساهل، و مشارکت فرهنگی.

 خروج دوباره آمریکا از یونسکو البته بی‌گمان پیامدهایی دربر خواهد داشت که برخی از آنها از این قرار است:

1.  کاهش نفوذ فرهنگی آمریکا: حضور در یونسکو، سکوی مؤثری برای دیپلماسی نرم ایالات متحده بود. با این خروج، آمریکا فضای رقابت با قدرت‌های نوظهوری چون چین، هند و روسیه را در عرصه‌های فرهنگی و آموزشی از دست می‌دهد.

2.  تضعیف نظم چندجانبه: این اقدام، ادامه زنجیره‌ای از رفتارهای ضدنهادی ترامپ است که شامل خروج از معاهده پاریس، برجام، شورای حقوق بشر سازمان ملل و سازمان جهانی بهداشت نیز بوده. به این ترتیب، روند تضعیف رژیم‌های همکاری بین‌المللی تشدید می‌شود.

3.  افزایش شکاف با متحدان غربی: بسیاری از کشورهای اروپایی، این خروج را حرکتی خلاف ارزش‌های لیبرال‌دموکراسی و همکاری جهانی می‌دانند. در نتیجه، شکاف آمریکا با متحدان سنتی‌اش در اروپا عمیق‌تر خواهد شد.

4.  اثر منفی بر اعتبار جهانی آمریکا: تغییرات مکرر در سیاست خارجی، به‌ویژه در حوزه‌هایی مانند فرهنگ و آموزش، چهره‌ای غیرقابل پیش‌بینی از آمریکا ترسیم می‌کند. برای کشورهای عضو سازمان ملل، چنین رفتارهایی نشانه‌ای از عدم ثبات، و در نتیجه کاهش اعتماد به رهبری ایالات متحده است.

این دومین خروج آمریکا از یونسکو طی کمتر از ده سال است. سؤالی اساسی که مطرح می‌شود این است که آیا عضویت آمریکا در نهادهای بین‌المللی به گروگان تغییر دولت‌ها تبدیل شده؟ اگر پاسخ مثبت باشد، این نشانه‌ای خطرناک برای آینده نظم جهانی است؛ نظمی که به تداوم، پیش‌بینی‌پذیری و اعتماد میان کشورها نیاز دارد. این خروج دوباره، بیش از هر چیز نشانه‌ای از تقابل دو گفتمان ریشه‌ای در سیاست جهانی امروز  است: گفتمان همکاری و گفت‌وگو در برابر گفتمان انزوا و اولویت مطلق منافع. ترامپ، با تکرار تصمیم پیشین خود، بار دیگر نشان داده که به گفتمان دوم پایبند است؛ گفتمانی که ممکن است در کوتاه‌مدت رأی‌آور و محبوب بخش‌هایی از جامعه باشد، اما در بلندمدت، سرمایه‌های نرم و اعتباری یک کشور را فرسایش می‌دهد.


اخبار مرتبط
غزه، پایتخت یتیمان جهان؛ فاجعه‌ای انسانی که توجه جهانی را می‌طلبد
پنج‌شنبه 1404/05/02 ساعت 09:30
غزه، پایتخت یتیمان جهان؛ فاجعه‌ای انسانی که توجه جهانی را می‌طلبد
بر اساس گزارش با افزایش 135% ای مرکز آمار فلسطین، تعداد کودکان یتیم در نوار غزه به طور چشمگیری افزایش یافته است. از جنایات اخیر رژیم صهیونیستی، این آمار به 39 هزار و 384 نفر رسیده است.
رونامه انگلیسی: چاپ آواربرداری غزه 40 سال طول می‌کشد
چهارشنبه 1404/05/01 ساعت 23:45
رونامه انگلیسی: چاپ آواربرداری غزه 40 سال طول می‌کشد
روزنامه چاپ لندن گزارش داد نتایج یک مطالعه نشان می‌دهد که میلیون‌ها تن آوار به جا مانده از بمباران غزه توسط اسرائیل می‌تواند بیش از 90 هزار تن گازهای گلخانه‌ای تولید کند و جمع‌آوری و فرآوری آنها تا 4 دهه طول بکشد.
فریبکاری راهبردی غرب؛ مشارکت پنهان در نسل‌کشی غزه
چهارشنبه 1404/05/01 ساعت 22:52
نورنیوز بررسی می‌کند؛
فریبکاری راهبردی غرب؛ مشارکت پنهان در نسل‌کشی غزه
غرب با روایت‌سازی‌های تحریف‌شده، تحریم حامیان فلسطین و سفیدسازی جنایات اسرائیل، فاز تازه‌ای از مشارکت خود در نسل‌کشی غزه را آغاز کرده است. اروپا و آمریکا با پوشش حقوق بشری، در حال زمان‌خری برای صهیونیست‌ها و انحراف افکار عمومی از حقیقت میدان هستند.
تبریک وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی برای خروج آمریکا از یونسکو
سه‌شنبه 1404/04/31 ساعت 21:43
تبریک وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی برای خروج آمریکا از یونسکو
در پی تصمیم ایالات متحده برای خروج از یونسکو، مقامات رژیم صهیونیستی از این اقدام استقبال کردند و آن را پاسخی به آن‌چه «تعصب ضد اسرائیلی» در سازمان ملل می‌خوانند، دانستند. آن‌ها خواستار اصلاحات بنیادین در نهادهای بین‌المللی شدند.
آمریکا به بهانه جانبداری علیه اسرائیل به طور رسمی از یونسکو خارج شد!
سه‌شنبه 1404/04/31 ساعت 18:50
آمریکا به بهانه جانبداری علیه اسرائیل به طور رسمی از یونسکو خارج شد!
آمریکا در ادامه حمایت‌های بی‌وقفه خود از رژیم صهیونیستی، روز سه‌شنبه اعلام کرد به دلیل آنچه «جانبداری علیه اسرائیل» و «ترویج موضوعات تفرقه‌انگیز» در یونسکو خوانده، عضویت خود را در این نهاد فرهنگی سازمان ملل متحد به‌طور رسمی پایان می‌دهد.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
همدلی مردم انگلیس با فلسطینیان افزایش یافت
اعدام 2 عضو گروه منافقین در تهران +تصاویر
روبیو: ترامپ پلیس جهان است!
احتمال ادامه تعطیلی چهارشنبه‌ها تا پایان تابستان
تجربه تعامل ایران و تروئیکای اروپا در پرونده هسته‌ای
استفاده از موبایل برای نمایندگان در صحن مجلس ممنوع شد
مسئله آب در ایران و گسست قدرت
مجلس با دوفوریت لایحه مقابله با انتشار محتوای خلاف واقع در فضای مجازی موافقت کرد
ماکرون: فلسطین باید اسرائیل را به رسمیت بشناسد!
موج محکومیت علمای اهل سنت در پی حادثه تروریستی دیروز زاهدان
پایان بازی دوستانه منچستریونایتد 2 - وستهم 1 + خلاصه بازی
ایران‌نما | معرفی جاذبه‌های گردشگری شهرهای ایران(58) «برزُک»
روایت پزشکیان از حمله اسرائیل به شورای عالی امنیت ملی +فیلم
ولایتی: دشمنان با طرح دالان زنگه‌زور در پی تهدید تمامیت ارضی هستند
اینترنت و تماس ارزان اربعینی فقط با ثبت‌نام در سماح!
نوراینفو | سالروز عملیات افتخارآفرین مرصاد
پرداخت مرحله سوم کالابرگ الکترونیکی از فردا آغاز می‌شود +جدول زمان واریز برای دهک‌ها
وزیر علوم: مدت دوره‌ی کارشناسی سه ساله می‌شود
رئیس مجلس: تروریسم در زاهدان انتقام دشمن از مقاومت مردم ایران بود
وضعیت آب و هوا امروز یکشنبه 5 مرداد 1404+ وضعیت استان‌ها
کسب 3 طلا و یک نقره توسط تیم ایران در المپیاد جهانی زیست‌شناسی
انتقاد درویش از زنوزی؛ اگر حق با شماست، چرا دنبال مصالحه‌اید؟
سرژ اوریه در آستانه پیوستن به پرسپولیس+ عکس
تکذیب شایعات پرآبی سدهای تهران:/وضعیت منابع آبی بحرانی است
رژیم صهیونیستی تهدید کرد؛ کشتی «حنظله» را توقیف می کنیم
کریستیانو رونالدو همچنان در رتبه اول پردرآمدترین فوتبالیست‌ های جهان
احداث سازه مجاور برج آزادی بدون تایید میراث فرهنگی!
تخت‌روانچی: غنی‌سازی باید جزء جدایی‌ناپذیر هر توافقی باشد/مذاکره باید برد-برد باشد
ورود 117 کامیون کمک بشردوستانه به نوار غزه
سردار ابن‌رضا جانشین وزیر دفاع شد
نورنما | کودکان چه نقشی در جنگ دارند؟
یک کفش کتانی، راز سرقت میلیاردی در تهران را فاش کرد
اربعین زنان؛ کنشگری خیر دینی زنان ایرانی عراقی در آیین پیاده‌روی اربعین
امیدی تازه در درمان تومورهای مقاوم
دستور وزیر کشور برای پیگیری حادثه زاهدان/عارف و اژه‌ای پیام دادند، مولوی عبدالحمید بیانیه
عکس های منتخب ایران، شنبه 4 مرداد 1404
چرخش خطرناک قدرت؛ از دوحزبی‌گری تا فاشیسم
دوربین‌ شهروندان راست می‌گوید یا آمار و تحلیل دولت؟
زلزله 4.7 ریشتری در عسلویه/ تاسیسات نفت و گاز آسیبی ندیدند
قدرت‌نمایی هواوی با رونمایی از سیستم پیشرفته‌تر از انویدیا
چگونه با پویش «کلیک امن» پلیس فتا گرفتار کلاهبرداران اینترنتی نشویم؟
جزئیات زمانبندی جدید دانشگاه آزاد برای جاماندگان امتحانات نیمسال دوم
مسیر اربعین برای مشمولان فاقد معافیت در اربعین 1404 بسته است!
ماکرون در مورد ایران با سران آلمان و انگلیس رایزنی کرد
600 جایگاه CNG در جنگ 12 روزه گاز رایگان عرضه کردند
نصب سیستم اعلان عمومی آژیر هشدار در تهران آغاز شد
«ابرقویی‌نژاد» به پرسپولیس پیوست
ایرانخودرو نصف مشتریانش را از دست داد!
توضیحات سخنگوی سپاه درباره نقش شهدای اقتدار در توسعه قدرت‌ دفاعی ایران
نوراینفو | دانستنی‌هایی در مورد سفر اربعین
X
آگهی تبلیغاتی