×
اجتماعی
شناسه خبر : 234253
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/04/31 ساعت 08:45

نورنیوز راه‌های عبور از تنش آبی را بررسی می‌کند؛

بحران آب، از آنچه در گزارش‌ها می‌خوانید وخیم‌تر است

بحران آب، نه صرفاً بحران منابع، بلکه بحران تفکر، برنامه‌ریزی، و اراده است. کشوری که روزگاری تمدنی آبی را در دل کویر بنا نهاد، امروز نیز می‌تواند از رهگذر دانش بومی، تجربیات جهانی، سیاست‌گذاری جسورانه، و مشارکت اجتماعی، خود را از این بحران نجات دهد.

نورنیوز – گروه اجتماعی: خشکی سدهای اطراف تهران – از لار و لتیان تا کرج و ماملو – تنها تصویر چند مخزن خالی از آب نیست. این صحنه‌ها نشانه‌هایی از واقعیتی عمیق‌تر و خطرناک‌ترند: فروپاشی تدریجی توازن میان جامعه و زیست‌بوم. هشدارها دیگر در قالب توصیه‌های محیط‌زیستی خلاصه نمی‌شود؛ بلکه امروز، بحران آب در استان تهران به آستانه‌ی تهدیدی برای امنیت انسانی، پایداری زیست‌شهری، و حتی نظم اجتماعی رسیده است. این ترجمانی از سخن مسعود پزشکیان، رئیس جمهور است که گفته «بحران آب از آنچه که امروز درباره آن صحبت می‌شود، جدی‌تر است و اگر از امروز فکری عاجل نکنیم، در آینده با شرایطی مواجه می‌شویم که نمی‌توان هیچ علاجی برای آن یافت.» آنچه بر همگان روشن شده، این است که سیاست‌گذاری‌های جزیره‌ای، رفتارهای مصرفی ناپایدار، و غفلت از اصلاحات ساختاری، ما را به لبه پرتگاهی رسانده که عبور از آن نیازمند جسارت در تفکر و قاطعیت در اقدام است.

در جست‌وجوی تجارب موفق ملی و جهانی 

واقعیت آن است که تهران – با جمعیتی بیش از ۱۳ میلیون نفر، سهمی نزدیک به ۲۰ درصد مصرف آب شرب کشور، و ساختاری آشفته در توزیع و مصرف منابع آبی، اکنون در مرکز یک بحران چندوجهی قرار دارد. این بحران، نه صرفاً پیامد کاهش بارش یا خشکسالی، بلکه نتیجه‌ی هم‌افزایی عوامل اقلیمی، سوءمدیریت نهادی، و بی‌اعتنایی اجتماعی به محدودیت منابع است. هرگونه راه‌حل برای گذار از این شرایط، باید با درک پیچیدگی مسئله، بهره‌گیری از تجارب جهانی، بازخوانی میراث ایرانی در مدیریت منابع و به‌ویژه بازتعریف نقش رسانه‌ها همراه شود.

در نگاه نخست، شاید تصور شود که تنها با افزایش بارش یا اجرای طرح‌های عمرانی می‌توان راهی به سوی تعادل گشود. اما بررسی تجربه‌های جهانی به ما می‌آموزد که مسئله آب، بیش از آنکه فنی باشد، مسأله‌ای حکمرانی، فرهنگی و اجتماعی است. کشورهایی نظیر استرالیا، که در دهه نخست قرن ۲۱ گرفتار خشکسالی بی‌سابقه‌ای موسوم به «خشکسالی هزاره» شد، توانست با اجرای بسته‌ای از اصلاحات مصرفی، نظام تعرفه‌گذاری بازدارنده، و توسعه بازچرخانی آب، بر بحران غلبه کند. سنگاپور، که منابع طبیعی آب ندارد، با راهبرد «چهار منبع» شامل واردات، ذخیره‌سازی شهری، تصفیه فاضلاب و آب‌شیرین‌کن، توانسته است نیاز آبی جمعیت پرتراکم خود را تأمین و حتی صادرکننده فناوری شود. کالیفرنیا نیز با تلفیق فناوری، اصلاحات کشاورزی، تجارت حقوق آب و اعمال محدودیت‌های شهری، الگویی در حکمرانی چندسطحی منابع آبی ارائه کرده است.

اما ایران، فراتر از این تجارب معاصر، خود واجد یکی از درخشان‌ترین سنت‌های مدیریت منابع آب در جهان است. نظام قنات، نمونه‌ای از فناوری سازگار با اقلیم خشک است که برخلاف شیوه‌های غارتگرانه‌ی امروزی، به ‌آرامی آب‌های زیرزمینی را استخراج کرده و از تخریب سفره‌ها جلوگیری می‌کرد. تقسیم عادلانه آب توسط «میراب‌ها» در مناطق کویری، نشان از عقلانیت اجتماعی و حکمرانی مشارکتی ایرانیان در طول تاریخ دارد. در فرهنگ ایرانی، آب نه کالایی مصرفی، بلکه عنصری حیات‌بخش، مقدس، و نیازمند حرمت‌گذاری اخلاقی و آیینی بود. امروز، ما نه‌فقط از الگوهای جهانی که از خودمان نیز فاصله گرفته‌ایم.

اقدامات فوری، میان مدت و درازمدت

برای خروج از وضعیت بحرانی تهران، نمی‌توان صرفاً به راهکارهای شعاری اکتفا کرد. باید تمایز روشنی میان اقدامات فوری برای جلوگیری از فروپاشی زیرساختی و اجتماعی، و اصلاحات بلندمدت ساختاری برای پایداری آبی قائل شد. در کوتاه‌مدت، لازم است نظام تعرفه‌گذاری آب اصلاح و از حالت یارانه‌ای خارج شود. منابع عمومی نباید صرف رفاه مصرف‌کنندگان پرمصرف در شمال تهران شود. تجهیز خانه‌ها به ابزارهای کاهنده مصرف، قطع یا محدودسازی مصارف غیرضروری، اولویت‌بندی مصارف حیاتی، و بازتخصیص منابع محدود از فضای سبز شهری به شرب انسان‌ها، از جمله اقدامات غیرقابل تعویق است. تأمین آب اضطراری با تانکر در برخی مناطق حاشیه‌ای تهران نیز در ماه‌های پیش‌رو ممکن است اجتناب‌ناپذیر شود.

در افق بلندمدت‌تر، باید نظام حکمرانی منابع آب بازطراحی شود. امروز، وزارت نیرو، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت کشور، شهرداری‌ها، محیط زیست و حتی نهادهای نظامی هر یک بخشی از معادله آب را در اختیار دارند؛ اما چه بسا ناکامی یک نهاد هماهنگ‌کننده با اختیارات فراگیر، باعث آشفتگی در سیاست‌گذاری آب شده است. شورای عالی آب با رویکرد فرابخشی و مشارکت‌مدار می‌تواند مهم‌ترین نهاد در این مسیر باشد. شورای‌عالی آب به‌منظور تصمیم‌سازی و سیاست‌گذاری جمعی در زمینه تأمین، توزیع و مصرف منابع آب کشور ایران خارج از وزارت نیرو و با همکاری نهادهای ذی‌نفع در مصرف آب (مثل وزارت کشاورزی و صمت) در سال ۱۳۸۱ تأسیس شده است. تصمیمات این شورا با تصویب هیئت وزیران یا کمیسیون مذکور در اصل ۱۳۸ قانون اساسی برای دستگاه‌های ذی‌ربط لازم‌الاجراست. 

در سطح زیرساخت، سرمایه‌گذاری در بازچرخانی آب شهری و صنعتی، توسعه تصفیه‌خانه‌های مدرن فاضلاب، و انتقال بخشی از آب شیرین‌شده از سواحل جنوبی، راه‌هایی برای تأمین منابع جایگزین خواهد بود. در عرصه کشاورزی، تنها با تغییر ترکیب محصولات، ترویج آبیاری هوشمند، و قیمت‌گذاری واقعی آب می‌توان به بهره‌وری مطلوب رسید.

با این‌همه، هر قدر ساختارها مهم باشند، بدون پویش اجتماعی و آگاهی همگانی، نمی‌توان به تغییری ماندگار امید داشت. در اینجا، رسانه‌ها، به‌ویژه صداوسیما، مسئولیتی تاریخی دارند. این رسانه ملی که توانست در برهه‌هایی مانند کرونا یا انتخابات، مشارکت گسترده‌تری را رقم بزند، باید اکنون نیز در خط مقدم هشدار، آموزش و بسیج افکار عمومی قرار گیرد. نمایش روزانه وضعیت سدها، گفت‌وگوهای علمی و بی‌طرفانه با کارشناسان مستقل، تولید مستندهای اقلیمی، کمپین‌های اجتماعی، و روایت‌های فرهنگی از ارزشمندی آب، می‌توانند در مدت کوتاهی فرهنگ مصرف را تحت‌تأثیر قرار دهند. بی‌تفاوتی رسانه‌ها به این بحران، به‌مثابه بی‌تفاوتی به حیات آینده‌ی کشور است.

بحران آب، نه صرفاً بحران منابع، بلکه بحران تفکر، برنامه‌ریزی، و اراده است. کشوری که روزگاری تمدنی آبی را در دل کویر بنا نهاد، امروز نیز می‌تواند از رهگذر دانش بومی، تجربیات جهانی، سیاست‌گذاری جسورانه، و مشارکت اجتماعی، خود را از این بحران نجات دهد. اما زمان اندک است. اگر اکنون نجنبیم، نه‌فقط تابستان آینده که سال‌های پیش‌رو، برای میلیون‌ها ایرانی در پایتخت، با رنج و ناامنی و مهاجرت‌های اجباری همراه خواهد بود.


نورنیوز
اخبار مرتبط
بحران آب در کشور  باران‌های سیل‌آسا
یکشنبه 1404/05/26 ساعت 22:27
بحران آب در کشور باران‌های سیل‌آسا
در حالی که انگلستان به باران‌های سیل‌آسا مشهور است، بحران آب و هوایی، رشد جمعیت و مصرف بی‌رویه آب موجب شده تا آنچه که زمانی غیرقابل تصور بود، ممکن شود.
اسرائیل؛ اولین گرفتار بحران آب در منطقه
چهارشنبه 1404/05/22 ساعت 12:16
نورنیوز بررسی می‌کند؛
اسرائیل؛ اولین گرفتار بحران آب در منطقه
برخلاف تبلیغات سیاسی تل‌آویو و وعده‌های بنیامین نتانیاهو برای حل بحران آب در ایران، آمارهای معتبر جهانی نشان می‌دهد جایگاه اسرائیل در شاخص تنش آبی حتی از ایران نیز بدتر است. این واقعیت نه‌تنها ضعف زیرساختی رژیم صهیونیستی را آشکار می‌کند، بلکه پیامدهای ژئوپلیتیکی مهمی برای آینده منطقه دارد.
بارش‌ها در ایران 40 درصد کاهش داشته است
چهارشنبه 1404/05/08 ساعت 11:05
بارش‌ها در ایران 40 درصد کاهش داشته است
بر اساس گزارش سازمان هواشناسی، بارش‌ها در ایران طی سال آبی جاری تا 6 مردادماه با کاهش 40 درصدی نسبت به میانگین بلندمدت مواجه شده است. کشور در این بازه تنها 137 میلی‌متر بارش داشته که نسبت به میانگین 228.2 میلی‌متر بسیار کمتر است.
شلاق اقلیمی
دوشنبه 1404/05/06 ساعت 14:15
حسین ایمانی جاجرمی:
شلاق اقلیمی
جاجرمی نوشت: «مصرف سرانه آب در تهران اگر بپذیریم که برابر 250 لیتر در هر روز است، نشان از مصرف فراتر از معیارهای جهانی دارد که سبب عمده آن می‌تواند تراکم جمعیت و رفتارهای مصرفی ناکارآمد باشد.»
استاندار  تهران: تعویض کاهنده‌ها با هزینه بسیار محدود در اختیار شهروندان قرار می گیرد
یکشنبه 1404/05/05 ساعت 22:30
استاندار تهران: تعویض کاهنده‌ها با هزینه بسیار محدود در اختیار شهروندان قرار می گیرد
استاندار تهران گفت: در تهران شرایطی فراهم کردیم که امور مشترکان جابجایی و تعویض شیرآلات کاهنده را انجام دهند که 30 تا 35 درصد باعث صرفه‌جویی در مصرف آب است
600 جایگاه CNG در جنگ 12 روزه گاز رایگان عرضه کردند
شنبه 1404/05/04 ساعت 15:45
600 جایگاه CNG در جنگ 12 روزه گاز رایگان عرضه کردند
معاون شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی اعلام کرد: «در روزهای بحرانی، بیش از 600 جایگاه CNG در سراسر کشور به‌صورت داوطلبانه و بدون دستور رسمی، گاز طبیعی را رایگان عرضه کردند؛ حرکتی انسانی که نمونه‌ای از همدلی صنفی در شرایط اضطراری محسوب می‌شود.
کاهش 100 میلیون متر مکعبی ذخایر سد کرج نسبت به پارسال +فیلم
شنبه 1404/05/04 ساعت 15:00
کاهش 100 میلیون متر مکعبی ذخایر سد کرج نسبت به پارسال +فیلم
ذخایر آبی سد کرج با کاهش نگران‌کننده‌ای مواجه شده و به 62 میلیون مترمکعب رسیده، در حالی که در زمان مشابه سال گذشته این رقم 160 میلیون مترمکعب بود. کارشناسان هشدار می‌دهند اگر روند فعلی برداشت و مصرف ادامه یابد، ذخایر سد تا مهرماه دوام نخواهد آورد.
خاموشی در کارخانه، تاریکی در زندگی کارگر
جمعه 1404/05/03 ساعت 12:57
نورنیوز از بحران برق صنایع و تبعات آن بر معیشت کارگران گزارش می‌دهد؛
خاموشی در کارخانه، تاریکی در زندگی کارگر
آنچه در موضوع قطعی برق کمتر به آن پرداخته شده، پیامد اجتماعی این خاموشی‌هاست. بسیاری از واحدهای تولیدی با اعمال خاموشی‌های ساعتی یا روزانه، ناگزیرند بخشی از نیروی انسانی خود را به مرخصی اجباری یا فعالیت غیرمولد بفرستند؛ پدیده‌ای که در نگاه اول شاید موقتی به نظر برسد، اما در واقع به فرسایش ساختارهای معیشتی اقشار کارگری می‌انجامد.
معتمدیان: نجات آب، اولویت فوری استان تهران است
جمعه 1404/05/03 ساعت 12:00
معتمدیان: نجات آب، اولویت فوری استان تهران است
استاندار تهران با هشدار نسبت به بحران شدید آب در پایتخت گفت: «نجات آب، اولویت فوری استان است.» محمد صادق معتمدیان تأکید کرد عبور از این وضعیت بدون مشارکت مردم، صرفه‌جویی 20 درصدی و تسریع طرح‌های انتقال آب ممکن نیست و همه دستگاه‌ها باید پاسخگو باشند.
آب استخرهای عمومی و خصوصی تهران قطع می شود
چهارشنبه 1404/05/01 ساعت 16:30
آب استخرهای عمومی و خصوصی تهران قطع می شود
در پی خشکسالی شدید و کاهش بی‌سابقه ذخایر آبی، شرکت آب و فاضلاب استان تهران اعلام کرد که از روز پنجشنبه دوم مرداد، انشعاب آب استخرهای عمومی و خصوصی پایتخت تا اطلاع ثانوی قطع خواهد شد تا منابع آبی صرف نیازهای اساسی شهروندان شود.
استاندار تهران: 87 درصد سدهای تهران خالی است
چهارشنبه 1404/05/01 ساعت 11:30
استاندار تهران: 87 درصد سدهای تهران خالی است
استاندار تهران با اشاره به منابع آبی استان تهران و با بیان اینکه به غیر از سد طالقان، 87 درصد از سدهای چهارگانه ای که وظیفه تامین آب شرب تهران را بر عهده دارند، خالی است، گفت: این درحالیست که 21 برابر میانگین کشور، بارگذاری جمعیتی در استان تهران داریم.
مشارکت ملی در روزهای سخت آبی
چهارشنبه 1404/05/01 ساعت 09:52
هاشم امینی:
مشارکت ملی در روزهای سخت آبی
مدیریت منابع آب در ایران دیگر تنها بر دوش وزارت نیرو نیست. این مسئله، امروز به یک دغدغه‌ ملی بدل شده که همه ارکان حاکمیت، دستگاه‌های اجرایی، نهادهای اقتصادی، بخش خصوصی و عموم مردم باید در آن نقش‌آفرینی کنند.
جنگ ادراکی آب؛ از تحریم تا تحریف حقیقت
سه‌شنبه 1404/04/31 ساعت 18:05
نورنیوز بررسی می‌کند؛
جنگ ادراکی آب؛ از تحریم تا تحریف حقیقت
در میانه بحران گرما و کم‌آبی ایران، رسانه‌های غربی با تحریف واقعیت‌ها، تلاش دارند تا ناکارآمدی ساختاری را به جمهوری اسلامی نسبت دهند؛ درحالی‌که خود، هم از خشکسالی می‌سوزند و هم با سکوت در قبال نسل‌کشی غزه، شریک جنایت‌اند.
30 درصد آب شرب شهری در لوله‌ها گم می‌شود؛ در 2 استان 50 درصد
سه‌شنبه 1404/04/31 ساعت 10:40
30 درصد آب شرب شهری در لوله‌ها گم می‌شود؛ در 2 استان 50 درصد
آخرین آمارها نشان می‌دهد تنها 14 درصد از ظرفیت سدهای تهران پُر است و حدود 30 درصد آب شرب شهری کشور بدون هیچ درآمدی در سیستم توزیع از بین می‌رود. در دو استان خوزستان و کهگیلویه‌وبویراحمد این عدد نگران‌کننده به حدود 50 درصد می‌رسد.
رئیس‌جمهور درباره وضعیت بحران آب در تهران هشدار داد
یکشنبه 1404/04/29 ساعت 23:00
رئیس‌جمهور درباره وضعیت بحران آب در تهران هشدار داد
رئیس‌جمهور با هشدار نسبت به وضعیت بحرانی آب در تهران، بر لزوم اقدام فوری برای مدیریت مصرف و تأمین منابع پایدار تأکید کرد. او گفت: «اگر از امروز فکری عاجل نکنیم، در آینده با شرایطی مواجه می‌شویم که نمی‌توان هیچ علاجی برای آن یافت.»
نوراینفو | راهکارهای مدیریت مصرف آب در کشور
یکشنبه 1404/04/29 ساعت 18:52
نوراینفو | راهکارهای مدیریت مصرف آب در کشور
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
گرامیداشت روز سینما همراه با مردم در باغ فردوس
نورینفو | چطور از آنفولانزا دور بمانیم؟
100 مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر در 8 استان به بهره برداری رسید + فیلم
واکنش ترامپ به ترور چارلی کرک/جزییات ترور +فیلم
آلمان در صدر لیست حامیان مالی اوکراین قرار گرفت
نورنما | ساحل مکسر بندر مقام در غرب استان هرمزگان
فرافکنی سفیر اتحادیه اروپا در شورای حکام: ایران فوراً همکاری با آژانس را از سر بگیرد
کانادا در روابط با رژیم صهیونیستی تجدیدنظر می‌کند
کدام استانها با کاهش چشمگیر بارش‌ها مواجه شدند
نتانیاهو در تله ترور؛ از شکست دوحه تا تهدید ترکیه
نتایج و جدول لیگ آزادگان پس از پایان روز اول از هفته سوم
پوستر باشگاه فولاد خوزستان برای بازی با پرسپولیس
شبکه 5 تهران HD شد
نتانیاهو، تروریست بی‌پروا؛ تهدید قطر و ترکیه پس از شکست در دوحه
پیاتزا: هیچ مسابقه‌ای پیش از آغاز آسان نیست
پوستر باشگاه سپاهان برای تقابل همزمان آقایان و بانوان سپاهان و گل‌گهر در روز جمعه
گفت‌وگوی پزشکیان و رئیس جمهور مصر
حماس حمله هوایی رژیم صهیونیستی به یمن را محکوم کرد
کوشکی اعلام کرد: مصدوم نیستم!
9 شهید و 118 مجروح در حمله امروز رژیم صهیونیستی به یمن
فاریاب کرمان لرزید
تماس تلفنی وزیر خارجه ایران با همتای قطری
پروژه «اسرائیل بزرگ» و پیام‌های سخنرانی دبیرکل حزب‌الله
هشدار پلیس راه درباره اوج‌گیری ترافیک در روزهای پایانی تابستان
توزیع یک میلیون دوز واکسن آنفلوانزا
دیدار وزیر امور خارجه با رئیس‌جمهور تونس
واکنش ستادکل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران به تجاوز رژیم صهیونیستی به قطر
جزییات عیدی بزرگ به بازنشستگان نیروهای مسلح
فعالیت‌های دریایی در مازندران ممنوع شد
ارتش یمن: بخش بزرگی از حمله دشمن را خنثی کردیم
قرارداد منیر الحدادی استقلال امضا شد
تصویب مشاغل حوزه آموزشی وزارت آموزش و پرورش و مشاغل ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا
علیرضا اکبرپور : تیم‌ملی با صعود از دور گروهی جام جهانی شق‌القمر نمی‌کند!
زارع به دنبال سومین طلای جهان +فیلم
تصاویر اولیه از حملات جنگننده‌های صهیونیستی به صنعا
اولیانوف: خواسته ایران برای دریافت تضمین درباره عدم تکرار تجاوزات کاملا موجه است
عارف: تصمیمات جدی درباره کالاهای اساسی و تنوع بخشی به واردات خواهیم گرفت
واکنش وزارت دفاع روسیه به ورود پهبادهای این کشور به لهستان
افتتاح سیلوی غلات در بندر امیرآباد
مجلس تعطیل نیست
تعیین تکلیف واردات 4 هزار کامیون و کشنده+فیلم
طول ترافیک در آزادراه قزوین - رشت به 29 کیلومتر رسید
واکنش عربستان از توافق جدید ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی استقبال کرد
حجاب برای دختران زیر 14 سال اتریش ممنوع شد
قیمت نوشت‌افزار افزایش یافت
اتهام سنگین علیه داور سابق لیگ برتر انگلیس
راه‌اندازی «تشکل ملی سوریه» به منظور مقابله با اشغال و تقویت امنیت ملی
ادامه درخشش شاگردان پیاتزا با غلبه بر آلمان
هشدار صریح رئیس کمیسیون اروپا به اسرائیل: تحریم‌ها در راه است
400 زوج در صف فرزندخواندگی , 110 کودک در انتظار خانواده
X
آگهی تبلیغاتی