×
اجتماعی
شناسه خبر : 233510
تاریخ انتشار :

نورنیوز از آخرین وضعیت منابع آبی کشور گزارش می‌دهد؛

یارانه مرگبار؛ وقتی آب رایگان، کشور را خشک می‌کند

آمارها نشان می‌دهد که میانگین مصرف آب در تهران، دو برابر استاندارد جهانی است. درحالی‌که تولید هر مترمکعب آب شرب در کشور بالغ بر 300 هزار تومان هزینه دارد، مشترکین شهری فقط 8 هزار تومان پرداخت می‌کنند؛ یعنی کمتر از 3 درصد بهای واقعی. نتیجه طبیعی چنین یارانه‌ای، شکل‌گیری فرهنگی است که آب را منبعی تمام‌نشدنی می‌پندارد.

نورنیوز- گروه اجتماعی: در روزهایی که پس از جنگ دوازده‌روزه، صدای غرش سلاح‌ها از نفس افتاده، صدای دیگری آرام‌آرام بلند می‌شود و به گوش می‌رسد؛ صدای خشکی، ترک‌خوردگی و فروپاشی منابع زیرزمینی. «آب» ،همان مایه‌ی زندگی، حالا نه فقط در جنوب، که در قلب پایتخت هم در حال عقب‌نشینی است. صدای خالی شدن سدها، ترک برداشتن دشت‌ها و ناله بی‌صدای آبخوان‌ها، آژیر خطری است که این‌بار از روی خاک و درون زمین برمی‌خیزد. تهران، یکی از پرمصرف‌ترین کلان‌شهرهای جهان، حالا در آستانه تجربه‌ یکی از شدیدترین بحران‌های آبی تاریخ خود قرار گرفته است.

  بحران از کجا شروع شد؟

پنج سال خشکسالی پی‌درپی، کاهش کم‌سابقه بارندگی، افزایش شدید دمای هوا و سیاست‌های غلط مصرفی، اکنون دست‌به‌دست هم داده‌اند تا ذخایر آبی سدهای تهران را به وضعیت هشدار برسانند. بر اساس اعلام رسمی وزیر نیرو، میزان ورودی آب به سدهای کشور نسبت به سال گذشته ۴۳ درصد کاهش یافته، و حجم کل ذخیره فعلی به ۲۳ میلیارد مترمکعب رسیده است. برای درک عمق فاجعه کافی است بدانید که این عدد، معادل تنها ۵۲ درصد ظرفیت کل سدهاست.

در تهران، سد ماملو، یکی از اصلی‌ترین منابع تأمین آب شرق و جنوب شهر، در صورت تداوم مصرف فعلی، تا پایان مرداد ماه خشک خواهد شد. این موضوع، نه در تحلیل‌های اقلیمی بلکه از زبان رسمی‌ترین مقام اجرایی حوزه آب کشور مطرح شده است.

آمارها نشان می‌دهد که میانگین مصرف آب در تهران، دو برابر استاندارد جهانی است. درحالی‌که تولید هر مترمکعب آب شرب در کشور بالغ بر ۳۰۰ هزار تومان هزینه دارد، مشترکین شهری فقط ۸ هزار تومان پرداخت می‌کنند؛ یعنی کمتر از ۳ درصد بهای واقعی. نتیجه طبیعی چنین یارانه‌ای، شکل‌گیری فرهنگی است که آب را منبعی تمام‌نشدنی می‌پندارد؛ فرهنگی که امروز، بهای آن را با خشکی سدها، جیره‌بندی احتمالی، و بحران‌های زیست‌محیطی می‌پردازیم.

این یک بحران چندبُعدی است. کاهش منابع آبی نه‌فقط امنیت زیست‌محیطی بلکه ثبات اجتماعی و اقتصادی کشور را تهدید می‌کند: در حوزه اجتماعی، هشدارها درباره احتمال قطعی گسترده آب در تابستان ۱۴۰۴، نارضایتی عمومی و مهاجرت‌ها را در پی دارد.  در حوزه اقتصادی، کاهش سطح زیرکشت در بسیاری از استان‌ها، بیکاری در بخش کشاورزی و افت شدید بازده تولید محصولات غذایی گزارش شده است. در حوزه زیست‌محیطی، خشکی تالاب‌ها، فرونشست زمین در بیش از ۳۰۰ دشت، و افزایش ریزگردهای داخلی از پیامدهای مستقیم بحران آب است. و در حوزه امنیتی، بروز احتمالی تنش‌های محلی بر سر تخصیص منابع آب در استان‌هایی چون فارس، زنجان، سیستان‌وبلوچستان، و حتی تهران، پیش‌بینی می‌شود.  

 


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
همدلی مردم انگلیس با فلسطینیان افزایش یافت
اعدام 2 عضو گروه منافقین در تهران +تصاویر
روبیو: ترامپ پلیس جهان است!
احتمال ادامه تعطیلی چهارشنبه‌ها تا پایان تابستان
تجربه تعامل ایران و تروئیکای اروپا در پرونده هسته‌ای
استفاده از موبایل برای نمایندگان در صحن مجلس ممنوع شد
مسئله آب در ایران و گسست قدرت
مجلس با دوفوریت لایحه مقابله با انتشار محتوای خلاف واقع در فضای مجازی موافقت کرد
ماکرون: فلسطین باید اسرائیل را به رسمیت بشناسد!
موج محکومیت علمای اهل سنت در پی حادثه تروریستی دیروز زاهدان
پایان بازی دوستانه منچستریونایتد 2 - وستهم 1 + خلاصه بازی
ایران‌نما | معرفی جاذبه‌های گردشگری شهرهای ایران(58) «برزُک»
روایت پزشکیان از حمله اسرائیل به شورای عالی امنیت ملی +فیلم
ولایتی: دشمنان با طرح دالان زنگه‌زور در پی تهدید تمامیت ارضی هستند
اینترنت و تماس ارزان اربعینی فقط با ثبت‌نام در سماح!
نوراینفو | سالروز عملیات افتخارآفرین مرصاد
پرداخت مرحله سوم کالابرگ الکترونیکی از فردا آغاز می‌شود +جدول زمان واریز برای دهک‌ها
وزیر علوم: مدت دوره‌ی کارشناسی سه ساله می‌شود
رئیس مجلس: تروریسم در زاهدان انتقام دشمن از مقاومت مردم ایران بود
وضعیت آب و هوا امروز یکشنبه 5 مرداد 1404+ وضعیت استان‌ها
کسب 3 طلا و یک نقره توسط تیم ایران در المپیاد جهانی زیست‌شناسی
انتقاد درویش از زنوزی؛ اگر حق با شماست، چرا دنبال مصالحه‌اید؟
سرژ اوریه در آستانه پیوستن به پرسپولیس+ عکس
تکذیب شایعات پرآبی سدهای تهران:/وضعیت منابع آبی بحرانی است
رژیم صهیونیستی تهدید کرد؛ کشتی «حنظله» را توقیف می کنیم
کریستیانو رونالدو همچنان در رتبه اول پردرآمدترین فوتبالیست‌ های جهان
احداث سازه مجاور برج آزادی بدون تایید میراث فرهنگی!
تخت‌روانچی: غنی‌سازی باید جزء جدایی‌ناپذیر هر توافقی باشد/مذاکره باید برد-برد باشد
ورود 117 کامیون کمک بشردوستانه به نوار غزه
سردار ابن‌رضا جانشین وزیر دفاع شد
نورنما | کودکان چه نقشی در جنگ دارند؟
یک کفش کتانی، راز سرقت میلیاردی در تهران را فاش کرد
اربعین زنان؛ کنشگری خیر دینی زنان ایرانی عراقی در آیین پیاده‌روی اربعین
امیدی تازه در درمان تومورهای مقاوم
دستور وزیر کشور برای پیگیری حادثه زاهدان/عارف و اژه‌ای پیام دادند، مولوی عبدالحمید بیانیه
عکس های منتخب ایران، شنبه 4 مرداد 1404
چرخش خطرناک قدرت؛ از دوحزبی‌گری تا فاشیسم
دوربین‌ شهروندان راست می‌گوید یا آمار و تحلیل دولت؟
زلزله 4.7 ریشتری در عسلویه/ تاسیسات نفت و گاز آسیبی ندیدند
قدرت‌نمایی هواوی با رونمایی از سیستم پیشرفته‌تر از انویدیا
چگونه با پویش «کلیک امن» پلیس فتا گرفتار کلاهبرداران اینترنتی نشویم؟
جزئیات زمانبندی جدید دانشگاه آزاد برای جاماندگان امتحانات نیمسال دوم
مسیر اربعین برای مشمولان فاقد معافیت در اربعین 1404 بسته است!
ماکرون در مورد ایران با سران آلمان و انگلیس رایزنی کرد
600 جایگاه CNG در جنگ 12 روزه گاز رایگان عرضه کردند
نصب سیستم اعلان عمومی آژیر هشدار در تهران آغاز شد
«ابرقویی‌نژاد» به پرسپولیس پیوست
ایرانخودرو نصف مشتریانش را از دست داد!
توضیحات سخنگوی سپاه درباره نقش شهدای اقتدار در توسعه قدرت‌ دفاعی ایران
نوراینفو | دانستنی‌هایی در مورد سفر اربعین
X
آگهی تبلیغاتی