×
سیاسی
شناسه خبر : 233314
تاریخ انتشار :

محسن عبداللهی:

12 نکته درباره مکانیسم ماشه

عبداللهی نوشت: «اصطلاح مکانیسم ماشه در برجام وجود ندارد، اما نظر به ماهیت امکان بازگرداندن وضعیت به قبل از برجام از سوی هر دو طرف آن، از آن به‌عنوان مکانیسم ماشه یاد شده است.»

نورنیوز - گروه سیاسی: محسن عبداللهی در یادداشتی نوشت: «به‌عنوان نکته اول می‌توان گفت اصطلاح مکانیسم ماشه در برجام وجود ندارد، اما نظر به ماهیت امکان بازگرداندن وضعیت به قبل از برجام از سوی هر دو طرف آن، از آن به‌عنوان مکانیسم ماشه یاد شده است.

دوم؛ بعد از سال ۲۰۱۸ و پس از خروج غیرقانونی آمریکا از برجام، ایران به‌طور عملی از این سازوکار استفاده کرده و برخی از تعهدات برجامی خود را معلق کرده است: غنی‌سازی بالای 64.3 (تا ۶۰ درصد) و همچنین افزایش ذخایر اورانیوم تا ۴۰۸کیلوگرم. 

سوم؛ دولت‌های اروپایی عضو برجام‌‌‌، بدون در نظر گرفتن بازگشت تحریم‌های یکجانبه آمریکا، اقدامات ایران را نقض تعهدات برجامی اعلام کرده‌‌‌اند.

چهارم؛ این دولت‌ها بدون حسن‌نیت تا آخرین لحظاتی که می‌توانستند از مکانیسم ماشه استفاده کنند، از این کار خودداری کرده‌‌‌اند تا پس از بهره‌‌‌مندی از مواهب نظارتی برجام، در دقیقه نود، پس از ۱۰سال ماشه را بچکانند. آنها اکنون که به دلیل بمباران سایت‌های اتمی ایران و خارج شدن بازرسان آژانس دیگر نظارتی بر سایت‌های ایران ندارند، تهدید به استفاده از مکانیسم ماشه کرده‌‌‌اند. اما این مکانیسم چیست؟ این مکانیسم در بندهای 37 -۳6 بخش کلیات برجام با عنوان مکانیسم حل و فصل اختلافات برجام گنجانیده شده است.

پنجم؛ به موجب این مکانیسم هرکدام از طرف‌های برجام، اعم از ایران و 1+5، درصورتی‌که بر این باور باشد که طرف مقابل تعهدات برجامی خود را انجام نمی‌‌‌دهد می‌تواند موضوع را را به «کمیسیون مشترک برجام» ارجاع بدهد. این ارجاع گام اول چکاندن ماشه محسوب می‌شود اما این انتهای کار نیست. 

ششم؛ باید فرآیندی برای حل اختلاف طی شود. کمیسیون ۱۵روز وقت دارد که به حل اختلاف بپردازد. البته کمیسیون می‌تواند با اجماع این مهلت را تمدید کند که با توجه به ضیق وقت بعید است. در صورت عدم‌ توفیق کمیسیون، هر دولتی می‌تواند موضوع را به «وزاری خارجه» اعضای برجام ارجاع بدهد.

هفتم؛ وزرای خارجه ۱۵روز وقت دارند که به موضوع اختلاف رسیدگی کرده و حل اختلاف بکنند. البته ممکن است موازی با رسیدگی وزیران یا به جای آن، موضوع در «هیات مشورتی» مرکب از نمایندگان دولت‌های طرف اختلاف به‌علاوه یک نماینده ثالث، مطرح و طی ۱۵روز رسیدگی شود. نظر هیات مشورتی، غیر‌الزامی است.

هشتم؛ کمیسیون مشترک حداکثر تا ۵روز وقت دارد تا با لحاظ نظریه هیات مشورتی، حل اختلاف بکند (مجموعا تا اینجا ۳۵ روز طی شده است). اگر باز هم توافق حاصل نشود دولت یا دولت‌های آغازگر مکانیسم می‌توانند ادعای خود را به‌عنوان یک «عدم‌پایبندی جدی» در نظر بگیرند. 

نهم؛ در این صورت آنها دو گزینه دارند: گزینه اول اینکه این دولت یا دولت‌ها می‌توانند موضوع حل‌نشده را به‌عنوان مبنایی برای توقف اجرای بخشی یا تمام تعهدات در برجام در نظر بگیرند. این گزینه در مورد دول غربی نامحتمل است، زیرا آنها قبلا با همراهی با تحریم‌های یکجانبه دولت آمریکا، عملا اجرای تعهدات خود را متوقف کرده‌‌‌اند. 

دهم؛ اما طبق گزینه دوم، دولت یا دولت‌های غربی آغازگر مکانیسم ماشه، می‌توانند اعتقاد خود مبنی بر عدم‌پایبندی دولت ایران را به شورای امنیت سازمان ملل گزارش کنند. این گزارش باید همراه با گزارشی از طی با حسن‌‌‌نیت سازوکار حل اختلاف برجام برای حل اختلاف باشد.

یازدهم؛ در این صورت شورا تا ۳۰روز (پس جمعا ۶۵روز) وقت خواهد داشت که قطعنامه‌‌‌ای دایر بر «تداوم لغو تحریم‌ها» تصویب کند. اعضای دائم شورا در تصویب این قطعنامه حق وتو خواهند داشت و بدیهی است که آنها چنین قطعنامه‌‌‌ای را وتو خواهند کرد. البته ممکن است طی توافقی با ایران این تداوم لغو برای مدت محدودی تصویب شود تا امکان مداخله برجامی شورا همچنان محفوظ باشد. 

دوازدهم؛ در هر صورت اگر چنین قطعنامه‌‌‌ای در ۳۰ روز تصویب نشود تمامی قطعنامه‌‌‌های تحریمی سابق شورای امنیت علیه ایران (۵قطعنامه) اعاده خواهند شد. مگر اینکه شورا تصمیم دیگری بگیرد. در مقابل در برجام ذکر شده که ایران در صورت اعاده تحریم‌ها، این اقدام را به عنوان مبنایی برای عدم‌اجرای تعهدات برجامی‌اش در نظر خواهد گرفت، یعنی بازگشت همه به قبل از برجام! مطالعه سازوکار حل اختلاف برجام نشان می‌دهد که هرچند ایران باید تمام تلاش خود را برای ممانعت از فعال‌سازی مکانیسم ماشه به خرج بدهد اما خود این مکانیسم به معنای آغاز فرآیند ۶۵روزه مذاکرات و تعاملات سیاسی است. در هر کدام از این فواصل زمانی ایران با همکاری با چین و روسیه و البته مذاکره مستقیم موازی با آمریکا می‌تواند ابتکاراتی برای عقیم گذاشتن مکانیسم ماشه پیشنهاد کند. بحث دقیق فنی و حقوقی در مورد منتفی شدن بخشی از موضوع برجام به دلیل بمباران و تخریب تاسیسات هسته‌‌‌ای و تحدید غنی‌سازی برای اطمینان از تامین نیازهای فعلی و آتی و حتی تعلیق موقت غنی‌‌‌سازی برای برون‌رفت از انسداد فعلی از جمله این پیشنهادهاست که باید مورد بررسی قرار گیرند.»


اخبار مرتبط
مکانیسم ماشه در جیب، لبخند دیپلماسی بر لب! اروپا کدام را جدی گرفته؟
یکشنبه 1404/04/29 ساعت 10:01
نورنیوز بررسی می‌کند؛
مکانیسم ماشه در جیب، لبخند دیپلماسی بر لب! اروپا کدام را جدی گرفته؟
اروپا همزمان با تأکید بر لزوم ازسرگیری مذاکرات با ایران، تحریم‌های جدیدی علیه مقامات ایرانی تصویب کرده است. این سیاست دوگانه، نشان از سردرگمی و نفاق دیپلماتیک غرب در مواجهه با تهران دارد. آیا اروپا به دنبال گفتگوست یا اعمال فشار بیشتر؟
تاب‏آوری در برابر ماشه
چهارشنبه 1404/04/25 ساعت 10:55
حسن بهشتی‌پور:
تاب‏آوری در برابر ماشه
بهشتی‌پور نوشت: «فعال‌سازی احتمالی «مکانیزم ماشه» در چارچوب برجام و قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل، بار دیگر موضوع بازگشت تحریم‌های چندجانبه بین‌المللی علیه ایران را در مرکز توجه افکار عمومی و نخبگان سیاسی و اقتصادی قرار داده است.»
وزیر خارجه فرانسه: مکانیسم ماشه تا پایان اوت علیه ایران فعال می‌شود
سه‌شنبه 1404/04/24 ساعت 17:55
وزیر خارجه فرانسه: مکانیسم ماشه تا پایان اوت علیه ایران فعال می‌شود
وزیر امور خارجه فرانسه در اظهاراتی صریح اعلام کرد که اگر تا پایان ماه اوت توافقی درباره برنامه هسته‌ای ایران حاصل نشود، تروئیکای اروپا شامل فرانسه، انگلیس و آلمان «مکانیسم ماشه» را علیه تهران فعال خواهند کرد. این در حالی است که وزیر امور خارجه ایران ضمن محکوم کردن این تهدیدها، بر لزوم استقلال عمل و بی‌طرفی اروپا تأکید کرده است.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
گاردین: ترامپ حتی ریاست‌جمهوری را معامله می‌بیند!
رضا غندی پور رسما به شباب الاهلی امارات ملحق شد
توافق بزرگ ایران و چین برای برقی‌سازی 1000 کیلومتر ریل
وزیر خارجه آمریکا: «ویتکاف» برای مذاکرات آتش‌بس در غزه تلاش می‌کند!
دیپلمات فرانسه به وزارت خارجه صهیونیست‌ها احضار شد
بقائی: ایران تحت فشار از حقوق هسته‌ای خود نخواهد گذشت
ترامپ: ایران حق غنی‌سازی اورانیوم ندارد
وزیر نفت: امکان قاطی شدن آب و بنزین در جایگاه‌ها وجود ندارد
سخنگوی دولت: تعطیلی یک‌هفته‌ای تابستانه در دست بررسی است
پیاتزا 25 والیبالیست را به اردوی تیم ملی دعوت کرد
انتقاد بازیگر «بازی تاج‌وتخت» از سکوت هالیوود در برابر کشتار در غزه
167 کیلوگرم شمش طلا در مرکز مبادله معامله شد
استاندار تهران: تعویض کاهنده‌ها با هزینه بسیار محدود در اختیار شهروندان قرار می گیرد
کمک‌های هوایی به غزه یا مهندسی گرسنگی؟
آلودگی در مرز قرمز؛ هوای تهران برای همه ناسالم شد
بقایی حمله رژیم صهیونیستی به کشتی «حنظله» را محکوم کرد
پزشکیان:اگر مسئولی اشتباهی کرد کمک کنیم آن را رفع کند و پرونده‌سازی نکنیم
وزیر جهاد کشاورزی: قیمت برنج داخلی به‌زودی متعادل می‌شود
رئیس سازمان اطلاعات سپاه: امنیت کشور در شرایط خوبی قرار دارد
فاجعه در بزرگراه پاکستان؛ واژگونی مرگبار اتوبوس در پنجاب
فداکاری در دل شب؛ ناجی‌ای که برای نجات 6 نفر جان باخت
کمبود نیروی کار ماهر؛ مهم‌ترین چالش صنعت کشور از نگاه کارفرمایان
نتانیاهو: اجازه ورود کامل کمک به غزه را نمی‌دهیم
انتقال پایتخت به سواحل جنوبی مخاطرات امنیتی ندارد
خروج ایران از NPT در واکنش به فعال‌سازی مکانیسم ماشه
برنامه کامل هفته‌های اول تا پانزدهم نیم‌فصل اول اعلام شد
خلافِ واقع!
استقلال و پرسپولیس مهرماه به ورزشگاه آزادی بازمی‌گردند
جهش فناوری در ایران؛ ساخت بازوی رباتیک فایبرکربنی برای صنعت خودرو
سودجویان در کمین‌اند؛ ارز و سیم‌کارت را فقط از مراکز مجاز تهیه کنید
رسانه ژاپنی: «زاهدی» کلید تقویت خط حمله «توکیو وردی» است
بارسلونا با پیروزی 3-1 گام نخست خود را محکم برداشت
ثبت احوال بدون مراجعه حضوری گواهی انحصار وراثت صادر می‌کند
راه اندازی مسیر دریایی خرمشهر-بصره برای زائران اربعین
دیلی تلگراف خبر داد: آتش‌بس در غزه تعارض آشکار دیدار ترامپ و استارمر
4 دلار میزان تخفیف نفتی ایران به چین
قانون‌گذاری برای سکوت یا مقابله با اخبار جعلی؟
نورویدئو | چهل روز گذشت
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: ارتباطات پایدار از ایران تا کربلا تامین می‌شود
حمله نظامیان صهیونیست به کشتی حنظله/حنظله چیست؟/جهاد اسلامی اقدام اسرائیل را محکوم کرد
محور هراز سه شب متوالی بسته می‌شود
قیمت خودرو امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از وعده پایان جنگ ها تا بمب‌های رادارگریز؛ تناقض بزرگ سیاست ترامپ
قیمت دلار و سایر ارزها امروز یکشنبه 5 مرداد 1404
ناگفته‌های جنگ 12 روزه از زبان وزیر امور خارجه ایران
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از عفو نظام تا بازگشت به ترور؛ بهروز احسانی اسلاملو که امروز اعدام شد کیست؟
آخرین وضعیت پرونده قتل الهه حسین‌نژاد؛ بررسی اتهامات و مراحل قانونی
خشونت در فروشگاه آمریکایی؛ 11 نفر قربانی چاقوکشی شدند
«ابرقویی‌نژاد» پرسپولیسی شد
X
آگهی تبلیغاتی