×
اقتصادی
شناسه خبر : 233176
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/04/24 ساعت 15:55
زنگ خطر در صنعت خودرو؛ شکاف 600 همتی و سقوط 40 درصدی تولید

زنگ خطر در صنعت خودرو؛ شکاف 600 همتی و سقوط 40 درصدی تولید

دبیر انجمن قطعه‌سازان کشور با اشاره به فرسودگی زیرساخت‌ها و بحران مالی صنعت خودرو، از شکاف 600 هزار میلیارد تومانی قیمت بازار و کارخانه، زیان انباشته 280 همتی خودروسازان و بدهی 150 همتی آن‌ها به قطعه‌سازان خبر داد و تأکید کرد: «این وضعیت نشانه پیشرفت نیست، بلکه عقب‌گرد کامل است.»

نورنیوز - گروه اقتصادی:‌ آرش محبی‌نژاد دبیر انجمن قطعه‌سازان کشور، در نشست خبری امروز با انتقاد از وضعیت موجود در صنعت خودرو گفت: «تجهیزات و زیرساخت‌های صنعت خودرو و قطعه‌سازی به‌شدت فرسوده و عقب‌مانده‌اند. با این حال، ظرفیت تولید قطعه‌سازی کشور همچنان ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار دستگاه در سال است، در حالی‌که ظرفیت تولید خودروسازان تنها ۱ میلیون و ۷۰۰ هزار دستگاه است.»

وی تأکید کرد: «نباید این وضعیت به‌عنوان پیشرفت تلقی شود؛ بلکه نشان‌دهنده پسرفت است. برای رسیدن به هدف تولید ۳ میلیون دستگاه خودرو در سال ۱۴۰۴، باید سرمایه‌گذاری‌های لازم زودتر انجام می‌شد که متأسفانه به دلیل شرایط اقتصادی، این اتفاق نیفتاده است.»

محبی‌نژاد درباره وضعیت قیمت‌گذاری خودرو گفت: «هنوز مشخص نیست قیمت نهایی خودروها چگونه و توسط چه نهادی به ایران‌خودرو و سایپا ابلاغ خواهد شد. گرچه سایپا قیمت‌های پیشنهادی را طبق تأیید وزارت صمت اعلام کرده، اما اختلافاتی در این زمینه وجود دارد.»

سایپا
 

وی افزود: «در حال حاضر، زیان انباشته دو خودروساز بزرگ کشور به ۲۸۰ هزار میلیارد تومان رسیده و شکاف قیمت بازار و کارخانه به حدود ۶۰۰ هزار میلیارد تومان بالغ شده که این رقم هر روز بیشتر می‌شود.»

این فعال صنفی گفت: «بخش زیادی از مطالبات زنجیره تأمین، به‌ویژه قطعه‌سازان، هنوز تسویه نشده و بدهی خودروسازان خصوصی به ۱۵۰ هزار میلیارد تومان رسیده است. از مجموع بدهی‌های قطعه‌سازان نیز حدود ۵۵ هزار میلیارد تومان تعیین تکلیف نشده که بخش عمده آن مربوط به خودروسازان خصوصی است.»

او با اشاره به ضعف نقدینگی گفت: «در حال حاضر، بخش عمده تأمین مالی از طریق اوراق، چک‌های مدت‌دار، و روش‌های زنجیره‌ای صورت می‌گیرد. جالب است بدانید که حتی برخی از چک‌های خودروسازان، به‌ویژه خودروسازان خصوصی، برگشت می‌خورند.»

محبی‌نژاد تصریح کرد: «بدهی دو خودروساز بزرگ کشور معادل ۶۰۰ درصد قیمت محصولاتشان است؛ یعنی حدود ۲۵ برابر سرمایه پایه آن شرکت. این وضعیت در شرایطی به وجود آمده که هیچ فرصت واقعی در بازار وجود نداشته است.»

او با اشاره به تأثیر تحریم‌ها بر صنعت خودرو افزود: «ما در دو دوره تحریمی گذشته شرایط دشواری را پشت سر گذاشته‌ایم، اما وضعیت فعلی از نظر ساختاری نگران‌کننده‌تر است. در خردادماه سال جاری، تولید خودرو در کشور نسبت به خرداد سال گذشته کاهش داشته و تولید خودروهای سواری با کاهش ۴۰ درصدی روبه‌رو شده است. این کاهش در مجموع سه‌ماهه ابتدایی سال نیز به حدود ۱۵ درصد رسیده است.»

دبیر انجمن قطعه‌سازان تأکید کرد: «با وجود تعطیلات گسترده و مشکلات تولید در خردادماه، اگر تصمیمات درست اتخاذ شود، می‌توان وضعیت را جبران کرد. با این حال، آمار فعلی نشان می‌دهد که شکاف مالی صنعت خودرو به ۶۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده که دلیل عمده آن قیمت‌گذاری دستوری و نبود نقدینگی در بازار است.»

او همچنین گفت: «هم‌اکنون عرضه در بازار وجود دارد اما تقاضای واقعی وجود ندارد و این موضوع به دلیل کاهش توان خرید مردم است. کاهش گردش مالی در بازار به معنای رکود است، نه بهبود وضعیت. برخلاف تصور عمومی، پایین بودن تقاضا نشان‌دهنده بحران در بازار خودرو است.»

محبی‌نژاد درباره وابستگی صنعت خودرو به واردات نیز توضیح داد: «مواد اولیه صنعت خودرو عمدتاً داخلی هستند و به‌جز برخی اقلام خاص، وابستگی زیادی به واردات ندارند. اما با این حال، افزایش قیمت نهاده‌های تولید و تورم، باعث کاهش شدید قدرت خرید مردم شده است.»

او با اشاره به رانت و نظام توزیع خودرو گفت: «در حال حاضر، بسیاری از مردم قادر به خرید خودرو با قیمت کارخانه‌ای نیستند و مجبورند از بازار آزاد خودرو تهیه کنند. این در حالی است که واسطه‌ها و کسانی که از قرعه‌کشی خودرو بهره‌مند می‌شوند، از این تفاوت قیمت سود می‌برند.»

آرش
 

وی در پایان هشدار داد: «بیش از ۵۰ درصد جمعیت کشور را جوانان تشکیل می‌دهند و از هر خانواده دارای فرزند دوم به بالا، عملاً نیمی از جمعیت مشمول بحران تأمین خودرو هستند. همچنین، ۲۰ درصد از نیاز بازار مربوط به خودروهای فرسوده است. در چنین شرایطی، اگر تدابیر جدی اتخاذ نشود، بحران بازار خودرو و قطعه‌سازی در کشور تشدید خواهد شد.»


اخبار مرتبط
جهش فناوری در ایران؛ ساخت بازوی رباتیک فایبرکربنی برای صنعت خودرو
یکشنبه 1404/05/05 ساعت 18:45
جهش فناوری در ایران؛ ساخت بازوی رباتیک فایبرکربنی برای صنعت خودرو
مهندسان جهاددانشگاهی صنعتی شریف موفق شدند بازوی فایبرکربنی 150 سانتی‌متری ویژه ربات‌های صنعتی را طراحی و بسازند. این بازوی سبک و مستحکم در خطوط پرس صنعت خودروسازی کاربرد دارد و گامی مهم در بومی‌سازی تجهیزات پیشرفته رباتیک محسوب می‌شود.
دو خودروساز اصلی افزایش رسمی قیمت خودرو را کلید زدند
دوشنبه 1404/04/09 ساعت 16:45
نورنیوز گزارش می‌دهد؛
دو خودروساز اصلی افزایش رسمی قیمت خودرو را کلید زدند
افزایش رسمی قیمت محصولات ایران‌خودرو و سایپا با مجوز سازمان حمایت، بار دیگر بازار خودرو را ملتهب کرد؛ اما این افزایش شامل طرح‌های فروش فوری و پیش‌فروش‌های قبلی نخواهد بود.
سیاست جدید دولت؛ پایان تصدی‌گری خودروسازان
پنج‌شنبه 1404/03/15 ساعت 18:01
سیاست جدید دولت؛ پایان تصدی‌گری خودروسازان
وزیر صمت با اعلام سیاست دولت در دوری از تصدی‌گری در صنعت خودروسازی، از واگذاری شرکت‌هایی چون سایپا به بخش خصوصی خبر داد. او همچنین در جریان بازدید از طرح‌های فولادی کردستان، بر لزوم مشوق‌های خاص برای این استان جهت توسعه متوازن تأکید کرد.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
حوادث رانندگی در پایتخت؛ چهار کشته در هفت روز گذشته
درخواست‌های مهم ابوترابی از رئیس‌جمهور درباره آلودگی هوا و خودروسازان
جزییات جدید اجرای مرحله پنجم طرح کالابرگ الکترونیکی اعلام شد/زمان و دهک های مشمول
توسعه ناوگان حمل‌ونقل تهران؛ نیاز به 10 هزار اتوبوس برای کاهش آلودگی
عراقچی: در جنگ 12 روزه نیروهای مسلح ما از حق دفاع مشروع خود استفاده کردند
هیئت ایرانی در مراسم قرعه‌کشی جام جهانی 2026 شرکت نخواهد کرد +فیلم
حذف «اخراج موقت» دانش آموز و افزایش اختیارات مدرسه
پوتین هفته آینده به هند می‌رود
ارتش لبنان ادعای صهیونیست‌ها علیه حزب‌الله را رد کرد
پزشکیان: از حمایت رهبری انقلاب سپاسگزارم/مسیر پیشرفت را با همراهی مردم دنبال می‌کنیم
بیانیه چین درباره آزمایش تسلیحات هسته‌ای
مقامات کُرد عراق از آمریکا درخواست دریافت سامانه پدافند هوایی کردند
امضای یادداشت تفاهم میان ایران و مدیرکل کمیته بین‌المللی صلیب سرخ
ترامپ: مهاجرت از کشورهای جهان سوم متوقف می شود
هشدار روزنامه الریاض نسبت به استراتژی خصمانه تل‌آویو در لبنان
هشدار نارنجی هوا در تهران ادامه دارد؛ آلودگی تا اواسط هفته پیش‌بینی می‌شود
69 کشته و 59 مفقود در حادثه سیلاب‌ سوماترای اندونزی
زاخارووا: هدف اتحادیه اروپا ایجاد اختلال در رویکردهای سیاسی و دیپلماتیک نوظهور است
طلای جهانی در مسیر ثبت افزایش هفتگی سه درصدی؛ خوش‌بینی به کاهش نرخ بهره
گروه مرگ ایران در جام جهانی 2026 تغییر کرد + چهار حریف تازه برای ایران
تحویل پیام‌های وزیر خارجه ایران به وزیران خارجه نیجر و مالی
رفیع‌زاده: هیچ نیروی دو شغله‌ای در دولت وجود ندارد
معماری قدرت آمریکا؛ بازخوانی نقشه کمک‌ها
بزرگترین دعوای فوتبال؛ 17 اخراجی در یک بازی + فیلم
مدارس کدام استان شنبه و یکشنبه غیر حضوری می‌شود؟
شمس آذر_ پرسپولیس ؛ اوسمار به دنبال پیروزی پیش از دربی
درگیری مرگبار در روستای ارومیه؛ 3 نفر کشته شدند
وقوع زمین لرزه 3.8 ریشتری در پل سفید+ جزئیات
رئیس جمهور پیشین پرو به یازده سال زندان محکوم شد
منصوریان از هدایت تیم ملی ووشو بانوان کناره‌گیری کرد
محور چالوس امروز یکطرفه می‌شود / محدودیت‌های ترافیکی شمال کشور
سیل و رانش زمین در سریلانکا جان 40 نفر را گرفت
آخرین وضعیت اجرای برنامه شیر مدارس در سایه افزیش قیمت لبنیات
دیپلمات روس: ناتو و اروپا برای جنگ بزرگ با روسیه آماده‌اند
تهران آلوده‌ترین شهر جهان؛ نمی‌توانیم نفس بکشیم
وفاداری به هنر ملی، درخشش در هنر جهانی
آمریکا آماده حمله زمینی به ونزوئلا
ایران جنایات رژیم صهیونیستی در کرانه باختری را محکوم کرد
سه زلزله پیاپی در بهاباد یزد
آمریکا گرین‌کارت مهاجران 19 کشور را بازبینی می‌‌کند + اسامی کشورها
هشدار صریح رهبر علویان سوریه به دولت موقت
شمار قربانیان آتش‌سوزی هنگ کنگ به 94 نفر رسید
مرگ" سارا بکستروم" یکی از زخمی های حادثه تیراندازی در کاخ سفید
درخشش سینمای ایران در مسکو؛ جایزه ویژه اوراسیا به مجید مجیدی رسید
برنامه مسابقات ورزشی امروز 7 آذر 1404+ جدول پخش
جدول فیلم‌های سینمایی امروز تلویزیون |جمعه 7 آذر
وضعیت آب و هوا امروز جمعه7 آذر + وضعیت استان ها
نقش هورمون‌ها در شدت آنفولانزا؛ استروژن سپر دفاعی زنان در برابر سرماخوردگی
هشدار روان‌پزشکان؛ چت‌بات‌ها جای درمانگران واقعی را نمی‌گیرند
جهش علمی در ذخیره‌سازی اعضا؛ امیدی برای کاهش صف‌های طولانی پیوند عضو
X
آگهی تبلیغاتی