×
سیاسی
شناسه خبر : 229858
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/04/02 ساعت 09:12

احسان هوشمند

لزوم ارائه ابتکار عمل واقع‌بینانه برای مهار بحران جنگی

پس از 10 روز از آغاز تجاوز نظامی اسرائیل، آمریکا نیز به صورت رسمی به اسرائیل پیوست و به بمباران بخش‌هایی از تأسیسات هسته‌ای ایران در فردو و نطنز و اصفهان پرداخت. اسرائیل از ابتدا هدف از تجاوز نظامی خود به ایران را تخریب تأسیسات هسته‌ای ایران و جلوگیری از دستیابی ایران به بمب هسته‌ای اعلام کرده بود.

نورنیوز-گروه سیاسی: پس از 10 روز از آغاز تجاوز نظامی اسرائیل، آمریکا نیز به صورت رسمی به اسرائیل پیوست و به بمباران بخش‌هایی از تأسیسات هسته‌ای ایران در فردو و نطنز و اصفهان پرداخت. اسرائیل از ابتدا هدف از تجاوز نظامی خود به ایران را تخریب تأسیسات هسته‌ای ایران و جلوگیری از دستیابی ایران به بمب هسته‌ای اعلام کرده بود.

اما پس از 10 روز بمباران بی‌وقفه و حملات کم‌سابقه به مراکز نظامی ایران مشخص شد حملات اسرائیل به تأسیسات زیرزمینی نطنز و فردو چندان اثربخش نبوده و در ادامه این تجاوز ارتش آمریکا نیز اقدام به بمباران مراکز هسته‌ای ایران کرد. ارتش آمریکا در حالی اقدام به بمباران فردو کرد که پیش‌ از‌ این ترامپ با طراحی ظاهری فرصتی برای دیپلماسی، اقدام به فریب کرده بود. حتی در دو روز گذشته نیز اعلام شد ترامپ تا دو هفته دیگر درباره ورود مستقیم به جنگ با ایران و حمله به ایران تصمیم خواهد گرفت اما هنوز دو روز از این خبر نگذشته بود که فردو هدف آمریکا قرار گرفت. به سخن دیگر در هفته‌های گذشته فریب به ابزاری برای پیشبرد سیاست‌های آمریکا در میان التهاب ناشی از حملات اسرائیل به ایران مبدل شده بود. بی‌آنکه امکانی بین‌المللی برای مؤاخذه طرف آمریکایی یا اسرئیل وجود داشته باشد.

ورود آمریکا به درگیری نظامی با ایران و حملات به فردو و دیگر مراکز هسته‌ای ایران در حالی روی داد که تجاوز اسرائیل به ایران از طرف نهادهای بین‌المللی مانند شورای امنیت سازمان ملل متحد، دبیر کل سازمان ملل متحد، شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، اتحادیه اروپا و کشورهای اروپایی مانند انگلیس و فرانسه و آلمان محکوم نشده بود. به عبارت دیگر به نظر می‌رسد در‌حال‌حاضر مانعی حقوقی و مؤثر برای محکومیت یا مقابله با اقدامات تجاوزکارانه اسرائیل و آمریکا وجود ندارد. گذشته از آن حتی ابتکار عملی نیز در میانه این بحران روی میز قرار ندارد. نه کشورهای اروپایی و آمریکا و نه کشورهای منطقه جنوب غربی آسیا و نه چین و روسیه تاکنون هیچ ابتکاری برای کنترل بحران ارائه نداده‌اند.

در چنین شرایطی ایران نیز به حملات موشکی به اسرائیل ادامه داده است، اما از سوی ایران پیشنهاد یا ابتکار عملی که به مدیریت بحران ختم شود، هنوز عرضه نشده است. در چنین شرایطی ممکن است دامنه بحران گسترش یابد و به تشنجی مهارناپذیر مبدل شود. پس از حملات شامگاه یکشنبه یکم تیرماه آمریکا به فردو و چند نقطه دیگر از ایران، گروهی به‌سرعت خواهان واکنش متقابل و حملات تلافی‌جویانه ایران و حتی بستن تنگه هرمز شده‌اند. اما این گروه برای اقدامات بعدی و وضعیت بعدی منازعه و پیامدها و سناریوهای متعاقب این وضعیت سکوت کرده‌اند. از سوی دیگر از طرف دولت و نیز نیروهای اصلاح‌طلب هیچ ایده یا ابتکار عملی برای مهار بحران پیشنهاد و طرح نشده است. در دوره انتخابات ریاست‌جمهوری گروه‌های اصلاح‌طلب حامی آقای پزشکیان با این گزاره برای جلب اقبال افکار عمومی اقدام کردند که در صورت پیروزی آقای جلیلی جنگ روی می‌دهد. اینکه این گزاره چه اندازه درست بود یا خیر، موضوع این یادداشت نیست.

اما اینک که شرایط جنگی بر کشور حاکم شده و ایران مورد تجاوز نظامی اسرائیل و آمریکا قرار گرفته، باید راهبرد صلح‌طلبانه و کاهش تنش از سوی این گروه از اصلاح‌طلبان مورد توجه قرار گیرد. به سخن دیگر اینک که کشور با شرایط جنگی مواجه شده، راهبرد پیشنهادی اصلاح‌طلبان و دیگر نیروهای سیاسی کشور برای گذر کم‌خطر و بازگشت صلح و آرامش به کشور چیست؟ آیا ایده‌ای طراحی شده است؟ یا اینکه اصلاح‌طلبان مانند برخی جریان‌های رقیب نیز معتقدند تشدید درگیری‌های نظامی و حتی آزمایش بمب اتمی می‌تواند منافع کشور را تضمین کند؟

اگرچه نهادهای بین‌المللی با سکوت و حتی همراهی ضمنی با حملات اسرائیل تاکنون از ارائه هر نوع ابتکار عملی خودداری کرده‌اند و از دیگر سو برخی از کشورها یا جریان‌ها نیز جنگ و افزایش تنش و درگیری را تنها راه‌حل گذر از بحران موجود می‌دانند، ضروری است که نیروهای سیاسی اصلاح‌طلب و دیگر جریان‌های سیاسی یا نیروهای ایران‌خواه با ارائه ابتکار عمل واقع‌بینانه و مبتنی بر مصالح ملی راه‌حل خود برای عبور از این پیچ خطیر تاریخی را ارائه دهند. سکوت در برابر بحران پیش‌رو و احتمال افزایش تنش و دامنه جنگ می‌تواند مخاطرات سهمناکی برای منطقه در پی داشته باشد. فراموش نکنیم که همیشه در برابر حمله متجاوزان و تحمیل جنگ، راه‌حل در جنگ خلاصه نمی‌شود و گاه راه‌حل‌های مبتکرانه و صلح‌طلبانه و عادلانه و مبتنی بر مصالح و منافع ملی و در نظر گرفتن همه ملزومات می‌تواند واقع‌بینانه‌تر باشد. ظرفیت‌های دیپلماتیک کشور هم در‌این‌باره باید بیش‌از‌پیش در تدارک ارائه چنین ابتکار عمل‌هایی با مشارکت نیروهای اندیشمند در داخل کشور و همراهی کشورهای دوست یا دیگر قدرت‌های جهانی باشد.


اخبار مرتبط
بحران‌زائی رژیم صهیونیستی زمینه‌ها، روندها و پی‌آمدها
دوشنبه 1404/04/02 ساعت 09:30
دکتر سیدمحمدکاظم سجادپور
بحران‌زائی رژیم صهیونیستی زمینه‌ها، روندها و پی‌آمدها
تعرّض رژیم صهیونیستی به کشور عزیز ما و حمایت ایالات متحده در همه ابعاد از آن منجمله مورد حمله قرار دادن تأسیسات هسته‌ای ایران، بی‌تردید بحرانی است که ساخته و پرداخته تل‌آویو است. واضحاً نتانیاهو در پی کشاندن ترامپ به این منازعه بود و هست.
طالبان حمله آمریکا به تاسیسات هسته‌ای ایران را محکوم کرد!
دوشنبه 1404/04/02 ساعت 07:00
طالبان حمله آمریکا به تاسیسات هسته‌ای ایران را محکوم کرد!
وزارت امور خارجه طالبان به تازگی با صدور بیانیه‌ای، حملات نظامی آمریکا به تأسیسات هسته‌ای ایران را محکوم کرد. این گروه نسبت به بی‌ثباتی در منطقه ابراز نگرانی کرده و ضمن تأکید بر ضرورت احترام به حاکمیت ملی کشورها، این اقدام را نقض تمامیت ارضی ایران قلمداد کرد.
هیچ کدام از مصدومان حمله دیشب آمریکا آلودگی پرتوی هسته‌ای نداشته‌اند
یکشنبه 1404/04/01 ساعت 20:06
هیچ کدام از مصدومان حمله دیشب آمریکا آلودگی پرتوی هسته‌ای نداشته‌اند
حسین کرمان‌پور سخنگوی وزرات بهداشت اعلام کرد تمهیداد اورژانس‌های هسته‌ای از سال‌ها قبل صورت گرفته و هیچ کدام از مصدومان آلودگی پرتوی هسته‌ای نداشتند.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
مقابله با تجاوزگری اسرائیل مستلزم اقدام عربی، اسلامی و بین‌المللی است
کره جنوبی: سرمایه‌گذاری در آمریکا بدون تغییر سیستم صدور روادید ممکن نیست
کریستیانو رونالدو بهترین بازیکن تاریخ فوتبال پرتغال شد
اظهارات تند نخست وزیر قطر درباره خیانت به دوحه و پیامدهای آن
ستاره استقلال بازی اول لیگ قهرمانان آسیا را از دست داد
نورنما | خودرو سواری به داخل رستوران رفت
کشته شدن 19 عنصر طالبان پاکستانی در نزدیک مرز افغانستان
هشدار قاطع دیپلمات چینی به واشنگتن درباره تایوان
مبادله دو اسیر مقاومت در مقابل جاسوس اسرائیلی
آمادگی همکاری ایران با آژانس مشروط به رعایت حقوق مشروع خود
یارانه نقدی کارگران چرا قطع شد؟
مهلت ثبت‌نام و انتخاب رشته بدون آزمون دوباره تمدید شد
آمارباورنکردنی استفاده از فیلترشکن؛ تهدید جدی برای امنیت کشور
ترامپ عامل ترور چارلی کرک را چپ رادیکال‌ دانست
رونمایی از دستاوردهای فناورانه شیمیایی جهاد دانشگاهی تهران در ایران‌پلاست
کاهش سرعت رشد اقتصادی آمریکا؛ زنگ هشدار برای سیاست‌گذاران واشنگتن
انفجار تانکر گاز باعث حادثه تلخ در پایتخت مکزیک شد + آمار تلفات جانی
نماینده سپاه: دشمن به دنبال سست کردن پایه‌های امید در جامعه است
لغو ممنوعیت واریز وجه به حساب شخص ثالث
خالی شدن 80 درصد مخازن سد کرج
صدراعظم آلمان: روسیه در منطقه بالتیک اقدامات تحریک‌آمیز دارد
قطر در واکنش به تهدیدات نتانیاهو: میزبانی دوحه از حماس در چارچوب تلاش برای صلح است
حضور اسرائیل در کنفرانس امنیتی دبی از سوی امارات ممنوع شد
حمله معترضان جنگ به استودیو شبکه 14 رژیم صهیونیستی
رایزنی تلفنی مکرون، ترامپ و امیر قطر پیرامون بحران‌های خاورمیانه
حضور وزیر ارشاد در میان مسلمانان سن‌پترزبورگ برای اقامه نماز + فیلم
قیمت خودرو امروز پنجشنبه 20 شهریورماه 1404 + جدول
امکان ثبت درخواست نقل و انتقال دانش‌آموزان سمپاد فعال شد
تنها نماینده بوکس ایران مقابل قهرمان المپیک کوبا شکست خورد
واکنش نخست وزیر هند به حمله اسرائیل به دوحه
500 دوربین ثبت تخلفات رانندگی تا پایان سال نصب می‌شود
سفر نخست وزیر پاکستان به قطر با هدف ابراز همبستگی
مرحله چهارم اعتبار کالابرگ الکترونیکی برای سرپرستان خانوار‌ واریز شد
پزشکیان: کیفیت آموزشی باید ارتقا یابد/ مدرسه‌ها و دانشگاه‌ها آینده کشور را می‌سازد
بزرگ‌ترین ظرفیت ذخیره‌سازی خون بندناف را در اختیار داریم
عفو شامل حال مجرمان کلان اقتصادی نخواهد شد
روسیه در سال 2026 میزبان هفته فرهنگ ایران می‌شود
آیا دریاچه ارومیه از دست رفته است؟
استارمر در گفتگو با رئیس‌جمهور اسرائیل: بحران انسانی در غزه نگران کننده است
ورود زبان‌های خارجی به دبستان‌ها نیازمند بررسی‌های کارشناسی است
وزیر خارجه روسیه حمله اسرائیل به قطر را شدیداً محکوم کرد
جزئیات افزایش 45 درصدی حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی اعلام شد
تصادف در «گردنه چری» 19 کشته برجای گذاشت
آخرین وضعیت ترافیکی محورهای شمالی/ جاده چالوس دو طرفه شد
فیلم‌های سینمایی امروز تلویزیون | پنجشنبه 20 شهریور ماه
آغاز بزرگترین رزمایش مشترک نظامی آمریکا و ژاپن
برنامه مسابقات ورزشی امروز پنج‌شنبه 20 شهریور 1404
حمله موشکی یمن به سرزمین های اشغالی
وضعیت آب و هوا امروز پنجشنبه 20 شهریور 1404 + وضعیت استان‌ها
امیر تتلو مشمول عفو رهبری نشد
X
آگهی تبلیغاتی