×
بین الملل
شناسه خبر : 227577
تاریخ انتشار :

سیدمحمدکاظم سجادپور:

ابرگفتمان‌های استراتژیک بین‌المللی اجلاس شانگرلا، آمریکا و چین

سجادپور نوشت: «اجلاس شانگرلا که می‌توان آن را «داووس نظامی» یاد کرد، بی‌تردید یکی از مراکز و محافلی است که منعکس‌کننده «نبض استراتژیک جهان» می‌باشند و لذا ابر گفتمان‌های استراتژیک بین‌المللی به صور مختلف در آن مطرح می‌شوند.»

نورنیوز ـ گروه بین‌الملل: سیدمحمدکاظم سجادپور در یادداشتی نوشت: «در روزهای ۳۰ ماه مه تا اول ژوئن ۲۰۲۵ (۹ تا ۱۱ خرداد ۱۴۰۴)، بیست و دومین اجلاس شانگرلا در سنگاپور، با حضور ۴۰ وزیر دفاع، ۲۰ فرمانده ستاد مشترک و شمار قابل توجهی از مقامات سیاسی، منجمله مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، انور ابراهیم نخست‌وزیر مالزی و پت‌هگ‌سس، وزیر دفاع ایالات متحده برگزار شد. به‌طور کلی در این کنفرانس نظامی و امنیتی، نمایندگانی از ۴۷ کشور از آنچه که به نام منطقه هندوپاسفیک خوانده می‌شود و همچنین رهبران اروپائی شرکت داشتند. نطق وزیر دفاع آمریکا، در این اجلاس، از نظر استراتژیک، چارچوب فکری، عملیاتی دولت آمریکا در قبال چین را روشن ساخت و با سروصدای قابل ملاحظه‌ای روبرو گشت. این اجلاس که می‌توان آن را «داووس نظامی» یاد کرد، بی‌تردید یکی از مراکز و محافلی است که منعکس‌کننده «نبض استراتژیک جهان» می‌باشند و لذا ابر گفتمان‌های استراتژیک بین‌المللی به صور مختلف در آن مطرح می‌شوند. با توجه به این روزنه، پرسشی قابل ملاحظه به ذهن متبادر می‌گردد و آن اینکه اجلاس شانگرلا و بحث‌های محتوایی آن را چگونه می‌توان مورد ارزیابی و تجزیه و تحلیل قرار داد؟

در پاسخ باید «ماهیت اجلاس شانگرلا»، «طبیعت و چگونگی گفتمان‌های مطرح در آن» و «برجسته‌ترین جهت مباحث استراتژیک آن اجلاس» را مورد مداقه قرار داد. درخصوص ماهیت اجلاس باید گفت که برگزارکننده اجلاس شانگرلا، موسسه بین‌المللی مطالعات استراتژیک موسوم بهIISS می‌باشد. این موسسه که قالب و ظاهر غیردولتی دارد، در کنار موسسه بین‌المللی مطالعات صلح استکهلم موسوم بهSIPRI، عمده‌ترین نهادهای تولید داده‌های استراتژیک، پرورش گفتمان‌های استراتژیک و فراهم کننده ارتباطات استراتژیک می‌باشند. موسسه بین‌المللی مطالعات استراتژیک، با سابقه‌ای بیش از شش دهه فعالیت، بخشی از نظام استراتژیک غرب بوده و علاوه بر انتشار داده‌ها و تحلیل‌های نظامی، سالانه چندین اجلاس برگزار می‌کند که از جمله آنها می‌توان به اجلاس نظامی ورشو، اجلاس امنیتی منامه و اجلاس شانگرلا اشاره کرد. اجلاس شانگرلا در ۲۰۰۲ راه‌اندازی شد و علاوه بر موسسه مزبور، نقش دولت سنگاپور در برگزاری آن قابل توجه است.

حضور مقامات عالی‌رتبه بین‌المللی، عمدتاً با طراحی و پیگیری دولت سنگاپور و شخص نخست‌وزیر آن کشور امکان‌پذیر می‌شود. هرچند که کنفرانس ماهیت بین‌المللی دارد اما تمرکز آن بر حوزه مسائل نظامی و استراتژیک شرق آسیاست. سخنرانی‌ها و موضع‌گیری‌ها در این اجلاس غیررسمی و غیردیپلماتیک، بازتابی از گرایش‌های استراتژیک کلان در سطح جهانی به‌طور عام و شرق آسیا به طور خاص می‌باشد. به یک تعبیر، رسمی‌ترین و جدی‌ترین حرف‌های استراتژیک در اجلاس غیررسمی مطرح می‌گردد.در زمینه، طبیعت و چگونگی بحث‌های اجلاس بیست‌ودوم شانگرلا، باید گفت طیف گسترده‌ای از مباحث استراتژیک دنیا، از نوآوری‌های صنعتی در امور نظامی گرفته تا ائتلاف‌های استراتژیک در گوشه و کنار جهان، در جلسه‌های مختلف آن اجلاس مورد بحث و بررسی قرار گرفت. تحلیل محتوای سخنرانی‌های مقامات رسمی و غیررسمی در اجلاس شانگرلا روشن می‌کند که دغدغه‌های استراتژیک بازیگران، به هیچ وجه از خاستگاه اجماعی و مشترک برنمی‌خیزد. سخنرانی ماکرون که می‌توان از آن به عنوان دایرۀ‌المعارف چالش‌های استراتژیک اروپا یاد کرد، به گستره فراوانی از موضوعات استراتژیک می‌پردازد که البته از همه آن‌ها برجسته‌تر موضوع اوکراین و چگونگی مدیریت پدیده روسیه‌های اروپاست. و جالب آنکه در سخنرانی پت‌هگ‌سس، وزیر دفاع آمریکا، حتی یک مرتبه به روسیه و اوکراین پرداخته نمی‌شود. 

سخنرانی انور ابراهیم، نخست‌وزیر مالزی، عمدتاً به آسه‌آن و دستاوردها و نقش آن تأکید می‌کند. مخصوصاً اشاره به این نکته که مالزی برگزارکننده چهل‌وششمین اجلاس سران آسه‌آن بوده، پرداخته شده است. شاید بتوان گفت این تحلیل محتوی نشان می‌دهد که ابر چالش‌های استراتژیک بین‌المللی، متعدد و رنگارنگ است ولی اجماعی درخصوص همه آن‌ها بین کنشگران وجود ندارد. این به معنای نبودن مخرج مشترک بین آنها نباید تلقی گردد. اما دغدغه‌های استراتژیک در بین کنشگران یکدست نیست.در عین حال باید گفت موضوع استراتژیک فراگیر، چین به‌طور عام و روابط آمریکا و چین به‌طور خاص، مخصوصاً در دور دوم ترامپ است. جهت اصلی کنفرانس شانگرلا و بحث‌های استراتژیک حول چگونگی ارزیابی‌های موجود پیرامون چین می‌چرخد و جالب آنکه در این زمینه، موضع‌گیری ماکرون، انور ابراهیم و پت‌هگ‌سس، ماهیتاً متفاوت و از ساختار ادراکی و شناختی ناهم‌سویی برخوردار است. اما بیش از همه، ابر گفتمان استراتژیک، آمریکا درخصوص چین، در این اجلاس و مخصوصاً در سخنرانی وزیر دفاع ایالات متحده، برجسته است. نطق او، علیرغم تعارفات اولیه در مورد چین، منجمله ستایش مردم و فرهنگ چین، عمیقاً ضد چینی است و نشانگر آن است که تمرکز اصلی استراتژیک آمریکا بر مهار چین، مخصوصاً مهار نظامی و استراتژیک آن کشور در منطقه موسوم به هندوپاسفیک است. وزیر دفاع آمریکا، ضمن انتقاد شدید به دولت‌های پیشین آن کشور در دوره‌های اوباما و بایدن و حتی بوش پسر، سیاست تغییر رژیم‌ها و دولت‌سازی واشنگتن در خاورمیانه، بر تمایلات هژمونیک چین، به عنوان اصلی‌ترین موضوع تمرکز می‌کند. او گزارشی از اقداماتی که در چند ماه گذشته، ایالات متحده در مناطق پیرامونی چین انجام داده ارائه می‌کند که نشانگر جدیت آمریکا بر مهار چین است.

گفتنی است که معمولاً وزیر دفاع چین، در اجلاس‌های پیشین شانگرلا شرکت می‌کرد و در حاشیه با همتای آمریکایی خود ملاقاتی برگزار می‌کرد، اما در این اجلاس، بالاترین مقام چینی، معاون دانشگاه دفاع چین بود و البته چین حرف‌های وزیر دفاع آمریکا را مورد انتقاد قرار داد. هرچه هست در شرق آسیا و پهنای هندوپاسفیک، محور چین و آمریکا، موضوعی جدی خواهد بود.»


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
حسین ابرقویی با پرسپولیس به توافق رسید؛ امضای قرارداد به‌زودی انجام می‌شود
اتابک: خسارت خودروهای آسیب‌دیده در جنگ 12 روزه خارج از نوبت پرداخت می‌شود
دولت و آزمون مهم صداقت و شجاعت
عضو سابق منافقین پس از سال‌ها جنایت به سزای اعمالش رسید که بود؟
دستور اژه‌ای برای شناسایی عاملان حمله تروریستی به دادگستری زاهدان +عکس و فیلم حادثه
فریده شجاعی: شخصاً حسینی را دوست دارم و می‌خواستم بماند
قیمت خودرو امروز دوشنبه 6 مرداد 1404 +جدول
انتقاد شدید حجازی از مدیریت استقلال و از دست دادن حسینی
زلزله 4.9 ریشتری عسلویه بوشهر را لرزاند
مستند سازی جنایات و ثبت مستندات مربوط به تخلفات و جنایات بین المللی آغاز شده است+فیلم
پیش‌بینی دمای بالای 50 درجه در برخی مناطق کشور
تنها یک مانع برای پیوستن سرژ اوریه به پرسپولیس باقی مانده!+ عکس
بهمن فرزانه در دادگاه رسیدگی به پرونده قتل الهه حسین‌نژاد: «مرا جادو کرده بودند!» +عکس
اربعین را با بسته‌های اینترنتی ویژه و ارزان‌تر همراه اول تجربه کنید!
مداردیپلماسی | مذاکرات استانبول رونمایی از شمشیر بدون دسته اروپا
یکی از سرنشینان کشتی حنظله: هیچ تعهدی به تل‌آویو ندادیم
وزیر کشور: حدود یک میلیون افغانستانی به کشورشان بازگشتند +فیلم
یمن: مرحله چهارم محاصره دریایی رژیم صهیونیستی آغاز شد
کمک‌های ادعایی به غزه ممکن است باعث سقوط دولت نتانیاهو شود
️ آغاز مرحله جدید طرح کالابرگ الکترونیک +جزئیات
وضعیت آب و هوا امروز دوشنبه 6 مرداد 1404+ وضعیت استان‌ها
گاردین: ترامپ حتی ریاست‌جمهوری را معامله می‌بیند!
رضا غندی پور رسما به شباب الاهلی امارات ملحق شد
توافق بزرگ ایران و چین برای برقی‌سازی 1000 کیلومتر ریل
وزیر خارجه آمریکا: «ویتکاف» برای مذاکرات آتش‌بس در غزه تلاش می‌کند!
دیپلمات فرانسه به وزارت خارجه صهیونیست‌ها احضار شد
بقائی: ایران تحت فشار از حقوق هسته‌ای خود نخواهد گذشت
ترامپ: ایران حق غنی‌سازی اورانیوم ندارد
وزیر نفت: امکان قاطی شدن آب و بنزین در جایگاه‌ها وجود ندارد
سخنگوی دولت: تعطیلی یک‌هفته‌ای تابستانه در دست بررسی است
پیاتزا 25 والیبالیست را به اردوی تیم ملی دعوت کرد
انتقاد بازیگر «بازی تاج‌وتخت» از سکوت هالیوود در برابر کشتار در غزه
167 کیلوگرم شمش طلا در مرکز مبادله معامله شد
استاندار تهران: تعویض کاهنده‌ها با هزینه بسیار محدود در اختیار شهروندان قرار می گیرد
کمک‌های هوایی به غزه یا مهندسی گرسنگی؟
آلودگی در مرز قرمز؛ هوای تهران برای همه ناسالم شد
بقایی حمله رژیم صهیونیستی به کشتی «حنظله» را محکوم کرد
پزشکیان:اگر مسئولی اشتباهی کرد کمک کنیم آن را رفع کند و پرونده‌سازی نکنیم
وزیر جهاد کشاورزی: قیمت برنج داخلی به‌زودی متعادل می‌شود
رئیس سازمان اطلاعات سپاه: امنیت کشور در شرایط خوبی قرار دارد
فاجعه در بزرگراه پاکستان؛ واژگونی مرگبار اتوبوس در پنجاب
فداکاری در دل شب؛ ناجی‌ای که برای نجات 6 نفر جان باخت
کمبود نیروی کار ماهر؛ مهم‌ترین چالش صنعت کشور از نگاه کارفرمایان
نتانیاهو: اجازه ورود کامل کمک به غزه را نمی‌دهیم
انتقال پایتخت به سواحل جنوبی مخاطرات امنیتی ندارد
خروج ایران از NPT در واکنش به فعال‌سازی مکانیسم ماشه
برنامه کامل هفته‌های اول تا پانزدهم نیم‌فصل اول اعلام شد
خلافِ واقع!
استقلال و پرسپولیس مهرماه به ورزشگاه آزادی بازمی‌گردند
جهش فناوری در ایران؛ ساخت بازوی رباتیک فایبرکربنی برای صنعت خودرو
X
آگهی تبلیغاتی