×
سیاسی
شناسه خبر : 225945
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/03/07 ساعت 09:38

ابوالقاسم قاسم‌زاده

چرا ایران و آمریکا بدنبال برگزاری دور ششم مذاکرات هستند؟

دور پنجم گفتگوی وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران «عراقچی» و مشاور ارشد ترامپ «ویتکاف» انجام شد. به روال گذشته اگر چه به طور مستقیم از این گفتگوها اطلاع‌رسانی نشده است، اما هر دو طرف ادامه آن را برای انجام دور ششم خواهان شده‌اند و با نگاهی خوش‌بینانه و به دور از تنش آفرینی ارزیابی کرده‌اند. مدیریت دولت عمان برای ادامه گفتگو نیز باقی است.

نورنیوز-گروه سیاسی: موضوع گفتگوها همچنان بر اصل غنی‌سازی اتمی و چگونگی ادامه یا قطع آن می‌چرخد. طرف آمریکایی واقعیت قدرت علمی و اتمی جمهوری اسلامی ایران را تثبیت شده می‌داند و بر آن تبصره «کنترل» در ساخت سلاح هسته‌ای را دارد و طرف ایرانی همچنان باور نظام جمهوری اسلامی را بیان می‌کند که از اساس ساخت و تولید سلاح هسته‌ای (اتمی) را حرام می‌داند. شرایط برای اغلب خبرنگاران و خبرگزاری‌ها که هر بار به محل گفتگوها هجوم برده‌اند، همچنان بر دایره گمانه زنی گاهی «خوش‌بینانه یا بدبینانه» می‌چرخد.

این روال رسانه‌ای بعد از پنج دوره، مخاطبان  و البته خبرنگاران را نیز تا حدودی خسته کرده است. همان طور که گفته شد محور اصلی گفتگوهای دوطرف، واژه «غنی‌سازی» اتمی است و نماینده رئیس جمهوری آمریکا، آقای «ویتکاف» این گزاره را تکرار می‌کند که «رئیس جمهوری ترامپ همچنان مصمم به ممانعت از غنی‌سازی اتمی از سوی جمهوری اسلامی ایران است. ایران نباید به غنی سازی برای رسیدن به ساخت سلاح یا «بمب اتمی» دست یابد.»

پاسخ وزیر خارجه ایران تکرار این گزاره است که: «جمهوری اسلامی ایران به دنبال ساخت بمب اتمی نیست و آن را هم در ساحت فرهنگ ملی ایرانیان و هم به لحاظ باور دینی و اخلاقی خلاف شرع می‌شمارد.» آقای عراقچی وزیر خارجه به خبرنگاران اطلاع داد «... اکنون درباره موارد اختلافی بیشتر بحث شده و البته مواضع هر دوطرف به هم نزدیک شده و همچنان رو به جلو ارزیابی می‌شود.»

در این فاصله ترامپ که به طور رسمی از چند دولت عربی در حوزه خلیج فارس و به ویژه از عربستان دیدار رسمی انجام داد، این دیدارها را موفقیت‌آمیز و تعیین کننده برای ادامه سیاست‌ها و برنامه اجرایی‌اش در حوزه خلیج فارس و خاورمیانه نامید. پیش‌بینی اغلب مجامع سیاسی در داخل آمریکا و در اروپا چنین است که دیدار رسمی ترامپ از کشورهای عربی حوزه خلیج فارس مسیر رسیدن به توافق درباره پروژه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران را تسهیل کرده است. ترامپ در مصاحبه دو روز قبل خود رسیدن به توافق با جمهوری اسلامی را ممکن و قابل حصول نامید. انتشار این گفته ترامپ، به ویژه برای خبرنگاران غربی که از پنج دور مذاکره ایران و آمریکا آنچنان که باید خبررسانی نداشتند، خوش‌بینی برای توافق دوطرف در دور بعدی «دور ششم» را نشان می‌دهد.

«ترامپ» دیروز به خبرنگاران گفت: «مذاکرات ما با ایران پیشرفت واقعی داشته، پیشرفتی جدی.» رئیس جمهوری آمریکا گفت:«... هیأت ایرانی دیروز و امروز گفتگوهای خیلی خوبی داشته‌اند و من فکر می‌کنم در مورد ایران خبرهای خوبی را داشته باشیم.» خبرنگار از رئیس جمهوری آمریکا پرسید:« گمان می‌کنید چه زمانی خبری درباره نتیجه مذاکرات با ایران خواهید داشت؟» ترامپ پاسخ داد:«... من دوست دارم که خیلی زود این توافق روی دهد و فکر کنم شانس بالایی برای حصول آن وجود دارد.»

آقای عراقچی نیز در پایان دور پنجم مذاکرات با آمریکا به میزبانی عمان اعلام کرد: «یکی از حرفه‌ای‌ترین دوره‌های مذاکراتی را پشت سرگذاشتیم. در این دوره راهکارهای جدید ارائه شده که می‌توانند راهگشا باشند.»

هر دوطرف ایران و آمریکا با حضور نماینده رسمی دولت عمان می‌خواهند دور ششم از گفتگوهای دوطرفه را به زودی انجام دهند و  برای رسیدن به توافق مطلوب تهران ـ واشنگتن نگاهی مثبت دارند؛ اما به قول معروف، گوی سیاست و سیاستمداری در حال چرخش است، تا چه پیش آید و چه قبول یا رد شود.


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
تلاش آمریکا برای ازسرگیری میانجی‌گری قطر در مورد غزه
انفجار نزدیک سفارت رژیم اسرائیل در پایتخت نروژ
لاریجانی : ایران با تعصب از امنیت ملی دفاع می‌کند
تیراندازی به اردوگاه ارتش صهیونیستی در کرانه باختری
آغاز ثبت‌نام فروش فوق‌العاده سایپا و پارس‌خودرو از فردا
پسران هندبال ایران جهانی شدند
دیدار مجدد عراقچی و گروسی در نیویورک
نماینده فلسطین در سازمان ملل: به رسمیت شناختن کشور ما یک حق است
سردار نائینی: «وعده صادق 1 و 2» انسجام رسانه‌ای جنگ جدید را شکل داد
کشف تازۀ باستان‌شناسان در 2 کیلومتری تخت جمشید
برلین مدعی شد ارائه مهلت چندروزه به ایران از سوی تروئیکای اروپایی
پیشکسوت استقلال در بیمارستان بستری شد
نخست وزیر لبنان اظهارات نماینده آمریکا را محکوم کرد
دبیر: کسب 15 مدال در 20 وزن بی‌سابقه بود
ترامپ در دیدار با زلنسکی: روسیه از قدرت نظامی قابل‌توجهی برخوردار است
نورنما | کارون زیبا،اهواز
سه برابر شدن یارانه خانواده‌های غیرکارمند دارای 3 فرزند
گروسی: بازرسان آژانس در راه ایران هستند
حماس ادعاهای ترامپ را کاملا بی‌اساس توصیف کرد
ماکرون: آماده تحریم‌های اسرائیل هستیم
دیدار عراقچی با وزرای خارجه اسپانیا و قطر در نیویورک/توافق همکاری آموزشی ایران و مجارستان
مدافع ایرلندی در آستانه پرسپولیسی شدن
آلمان: درهای مذاکره با ایران باز است
تغییر ساعات کاری ساتنا و چکاوک از اول مهرماه+جزئیات
روز برگزاری دومین دیدار تدارکاتی تیم ملی فوتبال ایران تعیین شد
گزارش تصویری | « هفته دفاع مقدس»
دادستانی تهران علیه بلاگر وکیل‌نما اعلام جرم کرد
ترامپ ادعاهای خود علیه ایران را تکرار کرد/کنایه اردوغان به ترامپ در سازمان ملل
اطلاعیه سپاه ایلام در مورد انفجار کنترل شده طی امشب
اعلام جزییات نشست عراقچی با وزرای خارجه سه کشور اروپایی
رهبر معظم انقلاب اسلامی: اتحاد ملت ایران در جنگ دوازده‌ روزه دشمن را ناامید کرد
واریز مرحله پنجم وام 50 میلیونی بازنشستگان کشوری
نورنما | هفته دفاع مقدس گرامی‌باد
ناوگان الصمود به نزدیکی یونان رسید
دروغی به نام فرار ایران از میز مذاکره
استقبال حماس از بیانیه کنفرانس راهکار دودولتی در نیویورک
ایران 3-2 صربستان | با نمایش غیرت ملی پوشان، ایران به 8 تیم برتر جهان صعود کرد + بازی بعدی
گروسی رسما نامزد دبیرکلی سازمان ملل شد
قائم‌مقام معاون راهبردی رئیس‌جمهور منصوب شد
رایزنی عراقچی و دیپلمات‌های ارشد اروپایی در نیویورک
درخواست عربستان از همه کشورها برای به رسمیت شناختن کشور فلسطین
افزایش سه‌ درجه‌ای دما در تهران تا شنبه
دادگاه لاهه تحریم می‌شود
پیام جنگی جدید نتانیاهو؛ استراتژی عملیاتی یا فرافکنی؟
گزینه هاشمیان در خط حمله پرسپولیس چه بازیکنانی هستند؟
هشدار عراقچی نسبت به تبعات هرگونه استفاده ابزاری 3 کشور اروپایی از شورای امنیت+فیلم
معاون بهداشت: امسال شیر در مدارس ابتدایی توزیع می شود
سفیر ایران در ریاض: ایران و عربستان، آینده منطقه را می سازند
لاریجانی: دروغ است که ایران مذاکره نمی‌کند
پلیس مسئول صدور مجوز سلاح‌های شکاری و ورزشی شد
X
آگهی تبلیغاتی