×
سیاسی
شناسه خبر : 225741
تاریخ انتشار :

نورنیوز از اهداف و اهمیت سفر نخست وزیر پاکستان به ایران گزارش می‌دهد؛

سفری بهنگام در شرایطی استثنایی

سفر شهباز شریف به ایران، نه سفری تشریفاتی یا نمادین، بلکه تلاشی برای احیای مسیرهای گفت‌وگو و توسعه چندلایه میان ایران و پاکستان است. درشرایطی که منطقه با شوک‌های امنیتی ، تهدیدهای تروریستی، بلاتکلیفی در افغانستان، رقابت‌های کریدوری، و شکاف‌های قومی و مذهبی دست‌به‌گریبان است،همکاری ایران و پاکستان می‌تواند ستون استوار برای ثبات باشد.

نورنیوز- گروه سیاسی: در روزهای پر التهاب غرب آسیا و جنوب آسیا، سفر رسمی شهباز شریف، نخست‌وزیر پاکستان به تهران را باید حرکتی سنجیده و استراتژیک در مسیر بازتنظیم روابط دو همسایه مهم منطقه دانست؛ سفری که تنها چند ماه پس از تنش بی‌سابقه مرزی میان ایران و پاکستان انجام شد و در عین حال، حامل پیام‌هایی فراتر از ترمیم روابط دوجانبه است.

دی‌ماه ۱۴۰۲، ایران و پاکستان شاهد تبادل آتش و حملات محدود در مناطق مرزی بودند. هرچند حادثه با خویشتنداری دو طرف مهار شد، اما اعتماد متقابل تاحدودی آسیب دید. در چنین فضایی، سفر شریف به تهران را باید آغاز فصلی تازه از بازسازی روابط  و گفت‌وگوی راهبردی دانست؛ نشانه‌ای از اراده سیاسی اسلام‌آباد و تهران برای عبور از سوء تفاهم‌ها و بازگشت به مسیر همکاری.

اهداف راهبردی سفر نخست‌وزیر پاکستان

دیدار شریف با رئیس‌جمهور ایران و سایر مقامات عالی‌رتبه، بیش از هر چیز در پی تحقق اهدافی مهم است که برخی از آنها از این قرار است:

۱. ترمیم تصویر دیپلماتیک پاکستان در ایران: پس از بحران دی‌ماه، دولت پاکستان نیاز داشت که یک اقدام عملی برای بازسازی اعتماد متقابل انجام دهد. سفر نخست‌وزیر، به‌عنوان عالی‌ترین مقام اجرایی، سیگنالی روشن به تهران و جهان است که اسلام‌آباد خواهان همکاری، نه تقابل، با تهران است.

۲. گشودن راه برای همکاری‌های اقتصادی و مرزی: در سفر شریف، احتمالا رایزنی برای تبادلات مهم تجاری و اقتصادی از طریق تأسیس یا فعال سازی بازارچه‌های مرزی مورد توجه خواهد بود. این تفاهمات می تواند در توسعه مناطق محروم مرزی دو کشور مؤثر باشد.

3.هم‌افزایی در پرونده افغانستان: تهران و اسلام‌آباد، هر دو با دولت موقت طالبان تعامل دارند، اما نگاه و منافع متفاوتی را دنبال می‌کنند. سفر شریف فرصتی برای نزدیک‌کردن دیدگاه‌ها، مقابله مشترک با ناامنی‌های مرزی و حتی احتمال همکاری در قالب‌های سه‌جانبه با افغانستان فراهم می‌کند.

 4. تقابل با فشار هند و موازنه در منطقه: پاکستان نگران گسترش روابط هند با ایران، به‌ویژه در پروژه بندر چابهار است. این سفر می‌تواند تلاشی  برای حفظ توازن استراتژیک، و جلوگیری از تبدیل ایران به شریک انحصاری هند در پروژه‌های منطقه‌ای به حساب بیاید.   

سایه درگیری‌های هسته‌ای هند و پاکستان

یکی از دلایل استراتژیک تمایل ایران به تقویت روابط با پاکستان، ترس از شعله‌ور شدن درگیری‌های تاریخی هند و پاکستان است. این دو کشور از زمان استقلال‌شان سه جنگ تمام‌عیار را پشت سر گذاشته‌اند و هم‌اکنون هر دو قدرت هسته‌ای هستند. تحرکات نظامی در کشمیر، تهدید به حمله پیش‌دستانه، و جنگ سایبری، منطقه جنوب آسیا را به‌طور دائم در حالت بی‌ثباتی نگه داشته است.

در چنین شرایطی، ایران به‌عنوان همسایه غربی پاکستان و بازیگری مسئول در منطقه، نگران گسترش بحران‌های امنیتی به مرزهای شرقی خود است. سفر شریف می‌تواند مقدمه‌ای برای گفت‌وگوهای چندجانبه منطقه‌ای باشد که محور آن، کاهش تنش‌های هند-پاکستان و حفظ ثبات منطقه‌ای باشد.

کریدورهای اقتصادی؛ رقابت یا هم‌افزایی؟

در کنار مسائل امنیتی، رقابت زیرپوستی میان پروژه‌های بزرگ ترانزیتی در منطقه، به یکی از موضوعات اصلی روابط ایران و پاکستان تبدیل شده است. از یک‌سو، ایران تلاش دارد چابهار را به‌عنوان رقیب گوادر در پروژه‌های ترانزیتی هند و آسیای مرکزی مطرح کند؛ از سوی دیگر، پاکستان با پروژه بزرگ CPEC و حمایت چین، به‌دنبال تسلط بر کریدور جنوب به شمال است.

اما کارشناسان پیش بینی می کنند که نخست‌وزیر پاکستان در تهران از رویکرد تکمیلی به‌جای رقابتی دفاع کند؛ دیدگاهی که در صورت تداوم، می‌تواند گوادر و چابهار را به دو قطب همکار در اتصال خاورمیانه، آسیای جنوبی و آسیای مرکزی تبدیل کند؛ به‌ویژه در شرایطی که افغانستان، تاجیکستان و حتی روسیه علاقه‌مند به دسترسی‌های بندری بیشتر هستند.

فراتر از اقتصاد و سیاست، ایران و پاکستان دارای ریشه‌های عمیق فرهنگی، مذهبی و زبانی هستند. زبان فارسی تا قرن بیستم زبان رسمی دربارهای منطقه سند و پنجاب بود.  احیای این پیوندهای نرم، می‌تواند بستر اجتماعی پایداری برای روابط سیاسی ایران و پاکستان ایجاد کند. نهادهای فرهنگی، دانشگاه‌ها، و رسانه‌ها باید به این بعد مهم بپردازند تا دیپلماسی دو کشور، صرفاً در سطح نظامی و اقتصادی باقی نماند.

  فرصت‌سازی میان گسل‌های ژئوپلتیکی

به نظر نمی‌رسد که سفر شهباز شریف به ایران، سفری تشریفاتی یا نمادین باشد؛ بلکه تلاشی برای احیای مسیرهای گفت‌وگو و توسعه چندلایه میان دو کشور همسایه و مسلمان است. در شرایطی که منطقه با شوک‌های امنیتی در مرزهای شرقی، تهدیدهای تروریستی، بلاتکلیفی در افغانستان، رقابت‌های کریدوری، و شکاف‌های قومی و مذهبی دست‌به‌گریبان است، همکاری ایران و پاکستان می‌تواند یک ستون استوار برای ثبات منطقه باشد. تنها در صورتی که اعتمادسازی سیاسی، اتصال اقتصادی، و تعامل فرهنگی به‌صورت همزمان دنبال شوند، این همکاری به الگویی پایدار و مؤثر تبدیل خواهد شد.


نورنیوز
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
صعود ریحانه به فینال پرش طول قهرمانی آسیا
پشت‌پرده ماجرای تسورکوف به روایت روزنامه‌نگار برجسته عراقی
نخستین انتقال بانکی ایران و عمان در آستانه اجرا
استقلال و ملوان برای جام و آسیا در اراک
عراقچی: تا چند روز آینده زمان دور جدید مذاکرات ایران و امریکا مشخص می شود!
سوخت تشویقی به کامیونداران+ فیلم
آغاز فروش فوق‌العاده ایران‌خودرو از 8 خردادماه +جدول قیمت و مهلت ثبت نام
صنعا زیر آتش، تهران زیر اتهام!
جان باختن دو کودک در دریاچه
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران(41)"بابلسر"
از دینامو زاگرب تا نقش‌جهان؛ محرمی زردپوش شد
هواپیماهایی که نیامدند؛ ایرلاین وابسته به زنجانی مجوز ندارد!
دیدار وزیر کشور و استانداران با رهبر انقلاب
دروازه‌بان گل‌گهر دروازه سپاهان را می‌بندد
شهادت 9 فرزند یک پزشک در غزه
لاوروف: مذاکرات ایران و آمریکا در مسیر درستی است
رادان: اتباع غیرمجاز شناسایی، دستگیر و از کشور طرد می‌شوند
بازگشت تحریم‌سازان به واقع‌گرایی: غنی‌سازی را نمی‌توان نادیده گرفت
بانک آینده؛ اصلاح یا انحلال؟
سه آرامستان جدید در راه تهران؛ پایان کار بهشت زهرا(س) نزدیک است
نورنما | شوخی امیرحسین قیاسی با خاموشی های برق
سرپرست حجاج ایرانی مطرح کرد: علت کاهش تعداد نیروهای اجرایی ستاد حج
پرونده قضایی حادثه مرگبار پیست آزادی در حال رسیدگی است | واکنش وزیر ورزش
حمله رژیم صهیونیستی به فرودگاه صنعاء+ فیلم
310 کارمند سازمان ملل در موشک باران های غزه جان خود را از دست دادند!
قیمت خودرو امروز چهارشنبه 7 خرداد 1404+ جدول
سخنگوی دولت: اگر یارانه حذف شود، مردم آسیب نخواهند دید
قیمت طلا و سکه امروز چهارشنبه 7 خرداد 1404+ جدول
اسپانیا فریاد عدالت برای غزه را بلندتر می‌زند
وزیر ارتباطات: افزایش 75 درصدی تعرفه اینترنت دور از ذهن است
پرواز «استارشیپ» باز هم به انفجار ختم شد
نورنما | سالروز ازدواج حضرت علی(ع)و حضرت فاطمه(س)مبارک باد
اسلامی: احتمال پذیرش بازرسان آمریکایی در صورت توافق
قیمت های جدید محصولات سایپا برای خردادماه 1404 اعلام شد+ قیمت ها
پرسپولیس پوست‌اندازی کرد؛ جدایی شش بازیکن از پرسپولیس
گازوئیل سه‌نرخی فعلاً از دستور کار خارج شد
چگونه در سامانه اسکان و املاک ثبت نام کنیم؟
پایان التهاب در بازار سیمان
هشدار صریح سردار سلامی به آمریکا
گمرک: کالاهای خطرناک فورا از بنادر ترخیص شوند
برخورد قطار با عابران کنار ریل در کاشان
اقتصادنگار | تورم دست از سر زندگی برنمی دارد
تجدید میثاق نمایندگان مجلس با آرمان‌های امام (ره) + فیلم
بیراهه بیرو
تمام احتمالات مذاکرات ایران و آمریکا
گوی سیاست همچنان می‌چرخد
از آسمانی‌کردن قدرت تا پاسخ‌گویی اجتماعی
آخرین جزئیات از ترور قاضی شیرازی
سخنگوی قوه قضائیه: از وزارت خارجه بازداشت حجت الاسلام قاسمیان را پیگیری می‌کنیم
چرا سود سهام عدالت به صورت کامل پرداخت نشد؟
X
آگهی تبلیغاتی