×
سیاسی
شناسه خبر : 225616
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/03/05 ساعت 08:58

علیرضا سلطانی

رفتارشناسی بازار در قبال مذاکرات

بازار، به مهم‌ترین شاخص سنجش واقعی نتایج مذاکرات ایران و آمریکا تبدیل شده است؛ رفتاری که پس از هر دور گفت‌وگو یا اظهارنظر رسمی مقامات، مسیر واکنش‌ها را تعیین می‌کند و با دقتی خاص، اخبار منتشره را راستی‌آزمایی و جهت‌گیری‌ها را مشخص می‌سازد.

نورنیوز-گروه سیاسی : در روزهای بعد از مذاکرات دور پنجم، عمده بازارها به‌رغم موج نگرانی ایجاد‌شده در روزهای منتهی به انجام مذاکرات رم که ناشی از شفاف شدن مواضع دو طرف در مورد امکان غنی‌سازی در ایران یا عدم امکان آن بود، به اظهارات رسمی مقامات مذاکره‌کننده اعتماد کردند و مانند ۴ دور گذشته روندی باثبات و حتی مثبت را نشان دادند. قیمت ارز و طلا ثابت باقی ماند و بورس با ۲۶هزار واحد رشد، روز سبزی را سپری کرد. رفتار و واکنش بازار برای چندمین بار در سال جاری نشان داد که بازارهای داخلی ایران به مذاکرات سیاسی ایران و آمریکا خوش‌بین هستند و این مهم‌ترین و معتبرترین شاخص برای تقویت احتمال موفقیت مذاکرات است. 

این خوش‌بینی البته کاملا محتاطانه، آگاهانه و حتی مدیریت‌شده ارزیابی می‌شود.  واقعیت این است که در‌حال‌حاضر و با وجود تداوم چالش‌های اقتصادی و بعضا اجتماعی در کشور مانند کمبود برق و گاز، کمبود آب و همچنین کاهش قدرت خرید و افزایش سطح فقر در جامعه در کنار انفعال و فقدان ابتکار عمل سیاستی و سیاستگذاری در حوزه اقتصادی، مذاکرات سیاسی ایران و آمریکا به تنهاترین عنصر اتکا و خوش‌بینی بازاراهای داخلی تبدیل شده است.

اگرچه همواره رفتار بازارهای اقتصادی در قبال تحولات سیاسی، امنیتی و اقتصادی، کاملا منطقی، عقلانی و واقع‌بینانه است اما به نظر می‌رسد رفتار بازارهای داخلی ایران در قبال مذاکرات اخیر و در نبود دیگر سیگنال‌ها، بیش از حد مثبت و تا حدی هیجانی است. 

رفتاری که در شرایط طولاتی و گسترده برهوت و خشکسالی سیگنال‌های مثبت در اقتصاد ایران امری طبیعی و به عبارت دیگر قابل‌درک و پذیرش است. اقتصاد ایران برای بیش از دو دهه با بحران تولید و انتشار سیگنال‌های مثبت برای قرار گرفتن در ریل توسعه‌ای و پویایی قرار گرفته است. در طول دو دهه گذشته به جز دوران کوتاه مذاکره و اجرای برجام و برخی مقاطع بسیار محدود متاثر از مذاکرات سیاسی برای رفع تحریم‌ها (زمستان ۱۴۰۰)، کمتر عنصر یا متغیر فعال و مثبتی جهت رونق و پویایی بازار فعال بوده است.

بر این اساس روند تحولات متاثر از عوامل و متغیرهای سیاسی و ژئوپلیتیکی به گونه‌ای رقم خورده که معمولا رفتار بازارها در شکل التهاب و نوسانات بزرگ نمایان شده است. این شرایط به طور طبیعی زمینه و فرصت را برای کاسب‌کاری و سوءاستفاده اقتصادی برخی عوامل دولتی و غیردولتی که خود عامل تشدید التهابات بازار هستند، فراهم ساخته است. در این شرایط هم می‌توان گفت اصولا رفتار بازار بیش از آنکه متاثر از عوامل واقعی، واقع‌بینانه باشد، بیشتر ماهیت هیجانی و احساسی داشته است. بروز حباب‌های قیمتی در بازارها عمدتا ناشی از چنین شرایطی است.

در این اثنا دولت به‌عنوان سیاستگذار به دلیل محدودیت منابع اقتصادی و ارزی و پایین بودن قدرت مانور اقتصادی و مدیریتی در شرایط تحریمی، نه‌تنها به مهار و کنترل شرایط هیجانی کمک نکرده بلکه بعضا ناآگاهانه به تشدید التهابات دامن زده و در مواردی با اهداف مختلف، از جمله جبران بخشی از کسری بودجه، از این شرایط بهره‌برداری هم کرده است. 

با این تحلیل می‌توان به بازارهای ایران حق دارد که در برابر پدیده نوظهور و مثبتی مانند مذکرات سیاسی ایران و آمریکا که از آن در محافل سیاسی به‌عنوان پدیده سیاسی و ژئوپلیتیکی مهم برای آینده ایران و اقتصاد آن و چه بسا آخرین پدیده و فرصت نام برده می‌شود، حساس بوده و رفتاری هیجانی از خود نشان دهد. رفتاری که جلوه‌هایی از عقلانیت و آگاهی را نیز در خود دارد؛ به این معنا که بازار می‌خواهد این پیام مهم را به سیاستگذاران بدهد که از التهاب و بی‌ثباتی خسته و بی‌تاب‌و‌توان شده و دیگر می‌خواهد در یک فضای باثبات زندگی کند. رفتاری که می‌خواهد در حد توان و کارآیی خود، در همراهی و تقویت مذاکرات و تداوم آن برای رسیدن به نتیجه نهایی، یعنی توافق، نقش‌آفرینی مثبت داشته باشد.

در این شرایط به نظر می‌رسد اراده و خواست قوه عاقله بازار و بخش‌های ارزش‌آفرین و توسعه‌گرای بازار بر این رویکرد قرار گرفته که باید از حاشیه‌نشینی و نظاره‌گری خارج شد و در به ثبات رساندن اقتصاد و رها ساختن بازار از دست کاسبان و دلالان تحریم و التهابات داخلی، نقش‌آفرینی مفید و فعال داشته باشد.

اگرچه به نظر می‌رسد که سیاستگذاران از این رفتار و رویکرد بازار دل خوشی نداشته و آن را به‌عنوان یک سیگنال منفی در مذاکرات و تضعیف قدرت چانه‌زنی طرف ایرانی و سوءاستفاده طرف مقابل برای تحمیل خواست خود به ایران تلقی می‌کنند، اما واقعیت این است که دولت باید این نقش‌آفرینی بازار را نه به‌عنوان تهدید و عامل ضعف بلکه به‌عنوان یک فرصت بزرگ و کم‌نظیر برای اجماع داخلی و وحدت ملی و همچنین بسیج ظرفیت‌های کشور در عرصه نبرد دیپلماسی دیده و از آن بهره‌برداری لازم را در جریان مذاکرات و پیشبرد اهداف سیاسی و اقتصادی بکند.

تجربه ثابت کرده قهر بازار و بی‌تفاوتی و نقش‌آفرینی منفی و بعضا خنثای بازار، قدرت مانور دولت‌ها را برای موفقیت در کارزارهای دیپلماتیک و غیردیپلماتیک خارجی و همچنین رقم زدن سیاست‌ها و تحولات اقتصادی داخلی کاهش داده و آنها را با چالش‌های سیاسی و اقتصادی بزرگی مواجه می‌کند. دولت باید از بازگشت اعتماد بازار به خود و سیاست‌ها و تحرکات داخلی به‌عنوان فرصت استفاده کند. این مهم حتی بعد از توافق احتمالی و برای پیشبرد اهداف اقتصادی بعد از تحریم‌ها بسیار به کار دولت می‌آید.

در روزهای بعد از مذاکرات دور پنجم، عمده بازارها به‌رغم موج نگرانی ایجاد‌شده در روزهای منتهی به انجام مذاکرات رم که ناشی از شفاف شدن مواضع دو طرف در مورد امکان غنی‌سازی در ایران یا عدم امکان آن بود، به اظهارات رسمی مقامات مذاکره‌کننده اعتماد کردند و مانند ۴ دور گذشته روندی باثبات و حتی مثبت را نشان دادند. قیمت ارز و طلا ثابت باقی ماند و بورس با ۲۶هزار واحد رشد، روز سبزی را سپری کرد. رفتار و واکنش بازار برای چندمین بار در سال جاری نشان داد که بازارهای داخلی ایران به مذاکرات سیاسی ایران و آمریکا خوش‌بین هستند و این مهم‌ترین و معتبرترین شاخص برای تقویت احتمال موفقیت مذاکرات است. 

این خوش‌بینی البته کاملا محتاطانه، آگاهانه و حتی مدیریت‌شده ارزیابی می‌شود.  واقعیت این است که در‌حال‌حاضر و با وجود تداوم چالش‌های اقتصادی و بعضا اجتماعی در کشور مانند کمبود برق و گاز، کمبود آب و همچنین کاهش قدرت خرید و افزایش سطح فقر در جامعه در کنار انفعال و فقدان ابتکار عمل سیاستی و سیاستگذاری در حوزه اقتصادی، مذاکرات سیاسی ایران و آمریکا به تنهاترین عنصر اتکا و خوش‌بینی بازاراهای داخلی تبدیل شده است. اگرچه همواره رفتار بازارهای اقتصادی در قبال تحولات سیاسی، امنیتی و اقتصادی، کاملا منطقی، عقلانی و واقع‌بینانه است اما به نظر می‌رسد رفتار بازارهای داخلی ایران در قبال مذاکرات اخیر و در نبود دیگر سیگنال‌ها، بیش از حد مثبت و تا حدی هیجانی است. 

رفتاری که در شرایط طولاتی و گسترده برهوت و خشکسالی سیگنال‌های مثبت در اقتصاد ایران امری طبیعی و به عبارت دیگر قابل‌درک و پذیرش است. اقتصاد ایران برای بیش از دو دهه با بحران تولید و انتشار سیگنال‌های مثبت برای قرار گرفتن در ریل توسعه‌ای و پویایی قرار گرفته است. در طول دو دهه گذشته به جز دوران کوتاه مذاکره و اجرای برجام و برخی مقاطع بسیار محدود متاثر از مذاکرات سیاسی برای رفع تحریم‌ها (زمستان ۱۴۰۰)، کمتر عنصر یا متغیر فعال و مثبتی جهت رونق و پویایی بازار فعال بوده است.

 

بر این اساس روند تحولات متاثر از عوامل و متغیرهای سیاسی و ژئوپلیتیکی به گونه‌ای رقم خورده که معمولا رفتار بازارها در شکل التهاب و نوسانات بزرگ نمایان شده است. این شرایط به طور طبیعی زمینه و فرصت را برای کاسب‌کاری و سوءاستفاده اقتصادی برخی عوامل دولتی و غیردولتی که خود عامل تشدید التهابات بازار هستند، فراهم ساخته است. در این شرایط هم می‌توان گفت اصولا رفتار بازار بیش از آنکه متاثر از عوامل واقعی، واقع‌بینانه باشد، بیشتر ماهیت هیجانی و احساسی داشته است. بروز حباب‌های قیمتی در بازارها عمدتا ناشی از چنین شرایطی است.

در این اثنا دولت به‌عنوان سیاستگذار به دلیل محدودیت منابع اقتصادی و ارزی و پایین بودن قدرت مانور اقتصادی و مدیریتی در شرایط تحریمی، نه‌تنها به مهار و کنترل شرایط هیجانی کمک نکرده بلکه بعضا ناآگاهانه به تشدید التهابات دامن زده و در مواردی با اهداف مختلف، از جمله جبران بخشی از کسری بودجه، از این شرایط بهره‌برداری هم کرده است.  با این تحلیل می‌توان به بازارهای ایران حق دارد که در برابر پدیده نوظهور و مثبتی مانند مذکرات سیاسی ایران و آمریکا که از آن در محافل سیاسی به‌عنوان پدیده سیاسی و ژئوپلیتیکی مهم برای آینده ایران و اقتصاد آن و چه بسا آخرین پدیده و فرصت نام برده می‌شود، حساس بوده و رفتاری هیجانی از خود نشان دهد. رفتاری که جلوه‌هایی از عقلانیت و آگاهی را نیز در خود دارد؛ به این معنا که بازار می‌خواهد این پیام مهم را به سیاستگذاران بدهد که از التهاب و بی‌ثباتی خسته و بی‌تاب‌و‌توان شده و دیگر می‌خواهد در یک فضای باثبات زندگی کند. رفتاری که می‌خواهد در حد توان و کارآیی خود، در همراهی و تقویت مذاکرات و تداوم آن برای رسیدن به نتیجه نهایی، یعنی توافق، نقش‌آفرینی مثبت داشته باشد.

 

در این شرایط به نظر می‌رسد اراده و خواست قوه عاقله بازار و بخش‌های ارزش‌آفرین و توسعه‌گرای بازار بر این رویکرد قرار گرفته که باید از حاشیه‌نشینی و نظاره‌گری خارج شد و در به ثبات رساندن اقتصاد و رها ساختن بازار از دست کاسبان و دلالان تحریم و التهابات داخلی، نقش‌آفرینی مفید و فعال داشته باشد.

اگرچه به نظر می‌رسد که سیاستگذاران از این رفتار و رویکرد بازار دل خوشی نداشته و آن را به‌عنوان یک سیگنال منفی در مذاکرات و تضعیف قدرت چانه‌زنی طرف ایرانی و سوءاستفاده طرف مقابل برای تحمیل خواست خود به ایران تلقی می‌کنند، اما واقعیت این است که دولت باید این نقش‌آفرینی بازار را نه به‌عنوان تهدید و عامل ضعف بلکه به‌عنوان یک فرصت بزرگ و کم‌نظیر برای اجماع داخلی و وحدت ملی و همچنین بسیج ظرفیت‌های کشور در عرصه نبرد دیپلماسی دیده و از آن بهره‌برداری لازم را در جریان مذاکرات و پیشبرد اهداف سیاسی و اقتصادی بکند.  تجربه ثابت کرده قهر بازار و بی‌تفاوتی و نقش‌آفرینی منفی و بعضا خنثای بازار، قدرت مانور دولت‌ها را برای موفقیت در کارزارهای دیپلماتیک و غیردیپلماتیک خارجی و همچنین رقم زدن سیاست‌ها و تحولات اقتصادی داخلی کاهش داده و آنها را با چالش‌های سیاسی و اقتصادی بزرگی مواجه می‌کند. دولت باید از بازگشت اعتماد بازار به خود و سیاست‌ها و تحرکات داخلی به‌عنوان فرصت استفاده کند. این مهم حتی بعد از توافق احتمالی و برای پیشبرد اهداف اقتصادی بعد از تحریم‌ها بسیار به کار دولت می‌آید.


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
روز برگزاری دومین دیدار تدارکاتی تیم ملی فوتبال ایران تعیین شد
گزارش تصویری | « هفته دفاع مقدس»
دادستانی تهران علیه بلاگر وکیل‌نما اعلام جرم کرد
ترامپ ادعاهای خود علیه ایران را تکرار کرد/کنایه اردوغان به ترامپ در سازمان ملل
اطلاعیه سپاه ایلام در مورد انفجار کنترل شده طی امشب
اعلام جزییات نشست عراقچی با وزرای خارجه سه کشور اروپایی
رهبر معظم انقلاب اسلامی: اتحاد ملت ایران در جنگ دوازده‌ روزه دشمن را ناامید کرد
واریز مرحله پنجم وام 50 میلیونی بازنشستگان کشوری
نورنما | هفته دفاع مقدس گرامی‌باد
ناوگان الصمود به نزدیکی یونان رسید
دروغی به نام فرار ایران از میز مذاکره
استقبال حماس از بیانیه کنفرانس راهکار دودولتی در نیویورک
ایران 3-2 صربستان | با نمایش غیرت ملی پوشان، ایران به 8 تیم برتر جهان صعود کرد + بازی بعدی
گروسی رسما نامزد دبیرکلی سازمان ملل شد
قائم‌مقام معاون راهبردی رئیس‌جمهور منصوب شد
رایزنی عراقچی و دیپلمات‌های ارشد اروپایی در نیویورک
درخواست عربستان از همه کشورها برای به رسمیت شناختن کشور فلسطین
افزایش سه‌ درجه‌ای دما در تهران تا شنبه
دادگاه لاهه تحریم می‌شود
پیام جنگی جدید نتانیاهو؛ استراتژی عملیاتی یا فرافکنی؟
گزینه هاشمیان در خط حمله پرسپولیس چه بازیکنانی هستند؟
هشدار عراقچی نسبت به تبعات هرگونه استفاده ابزاری 3 کشور اروپایی از شورای امنیت+فیلم
معاون بهداشت: امسال شیر در مدارس ابتدایی توزیع می شود
سفیر ایران در ریاض: ایران و عربستان، آینده منطقه را می سازند
لاریجانی: دروغ است که ایران مذاکره نمی‌کند
پلیس مسئول صدور مجوز سلاح‌های شکاری و ورزشی شد
افزایش سقف کارت رفاهی متصل به اوراق گام به 500 میلیون تومان
خنثی‌سازی تهدید امنیتی علیه ترامپ در نیویورک
درخشش 8 کودک و نوجوان ایرانی در مسابقه جهانی ژاپن
گروسی: ایران تعلیق توافق قاهره را اعلام نکرده است
سقوط پهپاد اسرائیلی در مرکز یونیفل
مخالفت پکن با اقدامات تحریک‌آمیز آمریکا در افغانستان
روسیه: از مدت‌ها پیش حقوق فلسطینیان را به‌رسمیت می‌شناختیم
مکرون در خیابان‌های نیویورک: راه را باز کن، ترامپ!
تجلیل از تیم ملی کشتی‌ در «جشنی برای ایران» + ساعت و محل برگزاری
درهای کاخ گلستان باز شد
حمایت مدیران استقلال از ساپینتو
تصویب طرح مسکن استیجاری برای زوج‌های جوان +جزییات
کشف جسد سوخته در تهران؛ راز جنایت برملا شد
نورویدیو | معمای ورود پاکستان هسته‌ای به خلیج‌فارس!
اطلاعیه سپاه در خصوص صداهای ناهنجار این شب‌های مشهد
برنده بازگشت تحریم‌‌ها
دستیابی طلای جهانی به قله های جدید قیمتی
آغاز سال تحصیلی 5-1404 دانشگاه‌ها با حضور 3 میلیون دانشجو
انتقال یک زندانی ایرانی از بلژیک به کشور
پرداخت سود سهام عدالت توسط شرکت صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس
تقویم مهرماه 1404، ماه مهر و مناسبت‌ها
وقتی مقاومت غزه معادلات جهانی را تغییر داد
شروع سال تحصیلی با هدایا و بسته‌های ویژه همراه اول
عوامل موثر در آسم کودکان زیر 5 سال را بشناسیم
X
آگهی تبلیغاتی