×
اقتصادی
شناسه خبر : 225097
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/03/01 ساعت 09:52
مکانیسم تکرار تجربه ارز در بازار کالا و خدمات

آلبرت بغزیان

مکانیسم تکرار تجربه ارز در بازار کالا و خدمات

چگونه می‌توان از ثبات نسبی ایجاد شده در بازار ارز حفاظت کرد و زمینه‌های گسترش آن را به بازار کالا و خدمات فراهم کرد؟ از منظری خاص این پرسش مهم‌ترین دغدغه امروز بسیاری از فعالان اقتصادی و عمومی مردم است.

نورنیوز-گروه اقتصادی: نباید فراموش کرد که نرخ ارز در اقتصاد ایران در روزهای انتهایی سال قبل و آغاز سال جدید به محدوده بالای ۱۰۰هزار تومانی (۱۰۶هزار تومان) صعود کرد و بعد به دلیل تحولات دیپلماتیک و البته سیاستگذاری‌های دولت و بانک مرکزی امروز نزولی قابل توجه (۳۰درصد) را تجربه می‌کند. اما به رغم کاهش نرخ ارز و سکه و طلا و ایجاد ثبات نسبی در قیمت مسکن و... قیمت کالا و خدمات مورد نیاز مردم که در زمان افزایش نرخ ارز بلافاصله گران شده بود، کاهش نیافته است. اما چرا؟

۱) در این واقعیت که بانک مرکزی در حال مدیریت بازار آزاد است، شکی نیست. نباید فراموش کرد در دولت قبل، در برخی برهه‌ها که شرایط مناسبی هم در اقتصاد وجود داشت سرعت رشد نرخ ارز بالاتر از عدد و رقم فعلی بوده است. بنابراین تیم اقتصادی دولت و بانک مرکزی توانسته‌اند این بازار را به‌طور نسبی مدیریت کنند.
اما متاسفانه بازار کالا و خدمات همزمان مانند بازار ارز و طلا کاهشی نشده است. این موضوع به دلیل اصل چسبندگی قیمت‌ها شکل گرفته است. اصلی که می‌گوید، قیمت‌ها در زمان نوسانات به سرعت واکنش نشان داده و بالا می‌روند اما در زمان ثبات در برابر کاهش قیمت مقاومت می‌کنند. باید تصمیمات و سیاستگذاری‌هایی اتخاذ شوند تا این روند بهبود پیدا کند.در شرایطی که بانک مرکزی به خوبی توانسته نرخ ارز را ثبات بخشد، باید زمینه کاهش قیمت کالا و خدمات و ایجاد ثبات مطابق نرخ ارز را فراهم ساخت.

۲) این ثبات حُسن دیگری هم دارد؛ در صورت تداوم وضعیت با ثبات در بازار ارز می‌توان انتظار داشت که بازار به سمت تک نرخی شدن حرکت کند. یعنی اگر نرخ ارز بازار آزاد که طی روزهای اخیر حول و حوش اعداد و ارقامی بین ۸۰ تا ۸۲ هزار تومان در نوسان بوده  به نرخ ارز بازار توافقی که حدود ۷۰هزار تومان است نزدیک شود، بر اثر سیاست‌های پولی و رویکردهای معقول، زمینه تک‌نرخی شدن ارز نیز فراهم می‌شود.
برای این منظور بانک مرکزی باید به گونه‌ای سیاست‌گذاری کند که ارز به اندازه کافی برای اقلام ضروری و موارد مورد نیاز مردم توزیع شود. ممکن است اخبار دیپلماسی باعث شکل‌گیری نوسان در بازارها شود، اما سیاست‌گذاری‌ها باید به گونه‌ای شود که این اخبار یا در اقتصاد ایران تاثیرگذار نباشد یا کمترین تاثیر را بگذارد. اگر قبلا بازارهای هرات و سلیمانیه و... بودند که نرخ ارز در بازارهای ایران را تعیین می‌کردند، امروز بانک مرکزی است که نرخ ارز بازار آزاد را راهبری می‌کند. 

3) یکی از مهم‌ترین دستاوردهای دولت چهاردهم ایجاد همین ثبات در نرخ‌گذاری ارز است. امروز بانک مرکزی ایران بازیچه بازار آزاد نیست، بلکه این بانک مرکزی است که وضعیت بازار آزاد را تعیین می‌کند. معتقدم نرخ ارز تا حد امکان باید ثبات بیشتری داشته باشد، هرچند برخی سوداگران و سودجویان تلاش می‌کنند فاصله‌ای میان نرخ بازار توافقی و بازار آزاد برای کسب سود بیشتر ایجاد کنند، اما دولت نباید تسلیم یک چنین سوداگری‌هایی شود.
در مرحله بعد باید به دنبال تاثیر این ثبات و کاهش نرخ ارز و سکه در اقلام اساسی مردم بود. وقتی نرخ ارز ثبات دارد و حول و حوش یک عدد قرار دارد، قیمت مرغ، تخم‌مرغ، گوشت، روغن، لبنیات، سیمان و...نیز باید ثبات یافته و روی یک عدد باقی بمانند. معتقدم دلیل این گرانی‌ها در بازار کالا و خدمات ایران ناشی از بی‌اطمینانی در اقتصاد ایران است.
تولید‌کنندگان، کسبه و فعالان اقتصادی احساس می‌کنند این ثبات پایدار نیست و ممکن است بر اثر تحولات بیرونی دچار تغییر شوند. وزارت صمت، وزارت جهاد کشاورزی، حتی وزارت راه و شهرسازی در کنار بانک مرکزی باید به فکر تکرار تجربه کاهش نرخ و ثبات بازار ارز و طلا در سایر بازارهای مرتبط با کالاها و خدمات باشند. در این صورت است که مردم هم می‌توانند از اثرات این بهبود بهره‌مند شده و احساس کنند یک ثبات نسبی در بازارها ایجاد شده است.


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
هشدار اردوغان نسبت به بازگشت به فضای نسل‌کشی در غزه
لغو قطعی اعزام فوتسال زنان ایران به بازی‌های کشورهای اسلامی
جنگ غزه و جهش میلیاردی کمک‌ها
یونیسف: 56 هزار کودک در غزه والدین خود را از دست دادند
بورس آمریکا ریخت
سرانجام یوان از دلار سبقت گرفت
هولوکاست غزه پایان می‌یابد؟
مکرون دوباره لکورنو را به نخست‌وزیری فرانسه منصوب کرد
نطق پوتین را چگونه باید فهمید؟
بیانیه مشترک حماس و جهاد اسلامی
حملات مجدد رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان+فیلم
ترامپ: تعرفه 100 درصدی بر صادرات چین اعمال می‌کنم
برنده نوبل ادبیات: تلخ‌کامی محرکی است برای نوشتن
پس از آتش‌بس
صلح منطقه‌ای در پیش است؟
برنامه مسابقات ورزشی امروز 19 مهر 1404+ جدول پخش
وضعیت آب و هوا امروز 19 مهر + وضعیت استانها
زنان خطر ژنتیکی بسیار بالاتری برای ابتلا به افسردگی دارند
پلتفرم جدید هوش مصنوعی گوگل برای کسب‌وکارها
پیش بینی تست جدید سرطان قبل از به وجود آمدن آن با استفاده از یک روش نوین
نوراینفو| 7 مسکن طبیعی برای کاهش درد عضله
هوش مصنوعی و تغییرات چشمگیر در مدار زمین طی دهه آینده
ایران سومین کشور صاحب فناوری نانوآجرهای نیروگاهی
چگونه پاییز را با روحیه‌ای تازه و شاد سپری کنیم؟
الجزیره جزئیات مراحل اجرایی طرح توقف جنگ غزه را منتشر کرد
آمریکا برای قطر پایگاه نیروی هوایی می‌سازد
طرح خطرناک رژیم صهیونیستی در لبنان با شکست مواجه شد
واکنش نروژ در ارتباط با آتش‌بس در غزه
شایعه ترور سردار قاآنی تکذیب شد
سقوط مینی‌بوس به داخل رودخانه در ماسوله + آمار مصدومین
توضیحات سردار تنگسیری درباره انهدام ناو ساموئل رابرت آمریکا
آیت‌الله کعبی: ترور دانشمندان جنایت علیه بشریت و حمله به تمدن اسلامی است
ترامپ در ادامه نشست صلح غزه به مصر می‌رود تا با رهبران جهان دیدار کند
نصیری با 2 مدال روی سکوی جهانی رفت
تکذیب فرود سخت هواپیما در فرودگاه دشت ناز
ایران‌خودرو تا تایید مراجع قانونی مجاز به افزایش قیمت نیست
استقبال دولت موقت سوریه از لغو قانون تحریمی «قیصر»
نمایندگان ایران در مسابقات زورخانه‌ای قهرمانی آسیا 5 طلا گرفتند
«ماچادو» جایزه صلح نوبل را به ترامپ تقدیم کرد!
بازگشت پروازهای کوچک و فوق سبک به شرایط عادی
تماس تلفنی دبیرکل سازمان ملل با وزیر خارجه قطر درباره اجرای مرحله نخست توافق غزه
دبیر شورای‌عالی مناطق آزاد عازم چین شد
کشتی پهلوانی ایران قهرمان آسیا شد
جزئیات جدید کاهش سن بازنشستگی مادران شاغل در قانون حمایت از خانواده
ماجرای دود غلیظ در خیابان انقلاب چه بود؟
27 درصد از شاغلان ایرانی دانشگاهی‌اند، اما 40 درصد فارغ‌التحصیلان بیکار هستند
انهدام باند وارد کننده کالای ممنوعه در سواحل غرب هرمزگان
ترامپ دیدارش با رئیس‌جمهور چین را کنسل کرد
اسپانیا: به تلاش برای موج جدید به رسمیت شناختن فلسطین ادامه می‌دهیم
اعلام برنامه مسابقات دوستانه ایران در فیفادی آینده
X
آگهی تبلیغاتی