×
اجتماعی
شناسه خبر : 224873
تاریخ انتشار :

نورنیوز نظرات موافق و مخالف طرح کاهش سقف اجرایی مهریه را بررسی می‌کند؛

مهریه فقط 14 سکه‌؟!

طرح کاهش سقف اجرایی مهریه به 14 سکه، اگرچه با هدف کاهش زندانیان مهریه و اصلاح قوانین خانواده ارائه شده، اما با مخالفت دولت و کارشناسان مواجه شده است. دولت بر این باور است که مهریه تنها یک جزء از پازل حقوقی و اقتصادی خانواده است و اصلاح آن بدون بازنگری در سایر اجزای این پازل، راه‌حل مؤثر و متوازنی نخواهد بود.

نورنیوز – گروه اجتماعی: در ماه‌های اخیر، طرحی در مجلس شورای اسلامی برای اصلاح ماده ۲۲ قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۹۱ و کاهش سقف اجرایی مهریه از ۱۱۰ سکه به ۱۴ سکه مطرح شده است. طبق گفته نمایندگان، این طرح با هدف کاهش تعداد زندانیان مهریه و اصلاح قوانین خانواده ارائه شده، اما با مخالفت دولت و به‌ویژه معاونت امور زنان و خانواده مواجه شده است. این مناقشه میان دولت و مجلس، مورد توجه شدید زنان و نیز نهادهای فعال در امور آنان قرار گرفته است.

اختلاف مجلس و دولت بر سر چیست؟

پیش از هرچیز باید دانست که مهریه، مالی است که مرد در هنگام عقد نکاح اسلامی به زن می‌پردازد یا متعهد به پرداخت آن می‌شود. در قانون مدنی ایران، مهریه به‌عنوان یک دین بر عهده زوج شناخته می‌شود و زوجه می‌تواند هر زمان که بخواهد آن را مطالبه کند. در سال ۱۳۹۱، ماده ۲۲ قانون حمایت خانواده به تصویب نمایندگان مجلس وقت رسید که بر اساس آن، مهریه تا ۱۱۰ سکه بهار آزادی دارای ضمانت اجرایی است و برای مطالبه بیش از این مقدار، زوجه باید توان مالی زوج را اثبات کند. این قانون با هدف کاهش زندانیان مهریه و ایجاد تعادل در روابط زوجین تدوین شد.

در سال ۱۴۰۴، کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی، طرحی را پیشنهاد کرد که بر اساس آن، سقف ضمانت اجرایی مهریه از ۱۱۰ سکه به ۱۴ سکه کاهش یابد. بر اساس این طرح، در صورت ناتوانی زوج در پرداخت مهریه، به جای زندان، از پابند الکترونیکی استفاده خواهد شد. هدف اصلی این طرح، کاهش زندانیان مهریه و اصلاح قوانین خانواده اعلام شده است.

چند روز پس از طرح این موضوع، زهرا بهروزآذر، معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده، مخالفت دولت با این طرح را اعلام کرده و نسبت به تصویب و اجرای آن هشدار داده است. دلایل مورد نظر این مقام ارشد دولتی در محورهای زیر قابل طبقه‌بندی است: 

عدم مستندات شرعی:  محدود کردن اجرای مهریه به ۱۴ سکه فاقد مستندات صریح شرعی است و برخلاف اختیار قانونی و شرعی زوجه در مطالبه حق خود است. به بیان دیگر، این محدود کردن، فاقد مستندات صریح شرعی است و صرفا می‌توان با قید «عندالاستطاعه» با پذیرش زوجه بر آن محدودیت ایجاد کرد.
تضعیف موقعیت حقوقی زنان:  در استدلال معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، مهریه در نظام حقوقی ایران صرفاً دینِ زوج یا یک تعهد مالی نیست بلکه ابزار حمایتی مهم برای زنان است، به ویژه در شرایطی که برخی حقوق دیگر مانند حق طلاق در انحصار زوج قرار دارد. کاهش سقف اجرایی مهریه بدون اصلاح و همراهی سایر مقررات مرتبط در قوانین خانواده، می‌تواند موقعیت حقوقی و اقتصادی زنان را به طور قابل توجهی تضعیف کند.
عدم اثربخشی در کاهش دعاوی:  از سوی دیگر، طبق ادعای بهروزآذر، مطالعات نشان داده حتی در دوره‌ای که ضمانت اجرایی مهریه به ۱۱۰ سکه کاهش یافت، این اقدام منجر به کاهش مشهود و معنادار دعاوی یا میزان مراجعه به دادگاه‌ها نشد.
لزوم رویکرد جامع:  طبق دیدگاه این معاونت، بحث مهریه یک تکه از پازل حقوقی و اقتصادی خانواده است، لذا نمی‌توان یک تکه از پازل را تغییر داد و سایر اجزا را دست‌نخورده باقی گذاشت.

 در مقابل، نمایندگان طرفدار این طرح اعلام کرده‌اند که با توجه به قیمت بالای سکه تمام بهار آزادی و شرایط اقتصادی، مهریه‌های بالا بهانه‌ای برای برهم زدن بنیان خانواده‌ها شده است و برخی بانوان با کوچکترین اتفاق و ناملایمات مهریه خود را اجرا می‌گذارند. و همین به افزایش تعداد زندانیان مهریه منجر می‌شود. طبق اعلام ستاد دیه کشور، اکنون بیش از ۲ هزار مرد بابت ناتوانی در پرداخت مهریه در حبس به سر می‌برند؛ به عبارتی دیگر حدود ۱۴ درصد از زندانیان جرایم غیرعمد مربوط به زندانیان مهریه است.

محمد سراج، یکی از نمایندگان مجلس، به تازگی گفته بود: «کمیسیون اصلی بررسی طرح اصلاح موادی از قانون نحوه اجرای محکومیت‌های مالی و برخی از احکام مهریه، کمیسیون قضایی، و کمیسیون اجتماعی نیز به عنوان کمیسیون فرعی این طرح را مورد بررسی قرار دادند و اکنون در نوبت رسیدگی در صحن علنی مجلس است.»

پیشنهادهای جایگزین دولت

معاونت امور زنان و خانواده پیشنهاد داده است به جای کاهش عددی سقف مهریه، تبصره‌هایی به ماده ۲۲ قانون حمایت خانواده افزوده شود که هم امکان توافق آزادانه زوجین درباره میزان و نحوه اجرای مهریه را فراهم کند و هم اقدامات فرهنگی و آموزشی برای افزایش آگاهی زوجین نسبت به آثار حقوقی مهریه تقویت شود. معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده با بیان اینکه تحلیل و اصلاح سازوکارهای مرتبط با مهریه نیازمند رویکردی جامع، تدریجی و توازنی است، گفت: «این رویکرد از یک‌سو به حفظ فلسفه فقهی و کارکرد حمایتی مهریه در تأمین امنیت حقوقی و اقتصادی زنان توجه دارد، و از سوی دیگر، با بهره‌گیری از ابزارهای حقوقی، فرهنگی و آموزشی، امکان پیشگیری از سوء‌استفاده، کژکارکردها و پیامدهای منفی آن را فراهم می‌سازد. چنین نگاهی، می‌تواند در خدمت تعالی نهاد خانواده، تقویت مسئولیت‌پذیری زوجین در بستر شریعت و قانون قرار گیرد.

از منظر بهروزآذر، ‌رویکرد مطلوب آن است که به جای اعمال محدودیت‌های عددی و عمومی، با اصلاح تدریجی ساختار نظام حقوق و تکالیف در خانواده به عنوان واحد بنیادی جامعه، ‌ تقویت نهادهای حمایتی، ارتقای آگاهی زوجین و فراهم‌سازی بسترهای توافقی شفاف در قالب شروط ضمن عقد، جایگاه مهریه در چارچوب اهداف متعالی خانواده اسلامی بازتعریف شود؛ به گونه‌ای که مهریه، ‌نه ابزار فشار و اجبار بلکه ضامن عدالت، کرامت زنان و پایداری در خانواده‌ها باشد.»

اکنون باید منتظر ماند و دید که با صحن مجلس با فرارسیدن نوبت بررسی این طرح، چه تصمیمی در این زمینه اتخاذ خواهد کرد و موضوع مهم مهریه را به چه چشمی خواهد نگریست.


نورنیوز
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
توضیح صندوق بازنشستگی درباره افزایش حقوق اردیبهشت بازنشستگان
سیاراتی که در منظومه شمسی دارای قمر هستند + فیلم
تصویب دولت برای کسر حق بیمه بازنشستگی از اضافه‌کار و احکام کارگزینی
جزئیات بازگشایی آزاد راه تهران ـ شمال
ایران هشدار داد: مرز با ارمنستان خط قرمز ماست
دعوت رسمی تانزانیا از برنامه محبوب قرآنی ایرانی
منچسترسیتی (3) - بورنموث (1) |پیروزی و اشک های بدرقه گواردیولا برای دیبروینه +خلاصه بازی
عکس های منتخب جهان، 20 می 2025
سفر مهم سرلشکر باقری به زاهدان؛ امنیت مرزها در اولویت
13 گلوله پلیس در پای شرور تحت تعقیب + فیلم
افزایش دما در عربستان؛ توصیه‌های حیاتی برای حجاج
بانک شهر در آستانه خروج از پرسپولیس؟ اختلافات بالا گرفت
ولایتی: رفتار دولت ترامپ در تاریخ دیپلماسی بی‌سابقه است
سپاهان در آستانه شکایت رسمی از پرسپولیس به‌خاطر شکاری
پادکست | به مناسبت روز ملی جمعیت
تکذیب آغاز مرحله سوم کالابرگ؛ هیچ اعتبار جدیدی واریز نشده است
جعفر سمیعی، مدیرعامل پیشین پرسپولیس: بر نمی‌گردم!
هشدار روبیو به سنای آمریکا: ظرفیت غنی‌سازی ایران، چالشی جدی است
کاهش سهمیه ایران در لیگ نخبگان آسیا
تعطیلی پیست‌های اتومبیلرانی کل ایران
مهریه فقط 14 سکه‌؟!
ابهام در وضعیت سربازی لژیونرها و ستاره‌های لیگ در فصل نقل و انتقالات
افشای جزییاتی جدید از عدم تسویه بدهی بابک زنجانی
وزیر دفاع ایران وارد ایروان شد
کشف 200هزار دلاری در اقدسیه
فرزندان بالای 18 سال با درآمد مستقل را حذف کنید
پوستر AFC‌ برای سالروز دو قهرمانی پیاپی ایران در آسیا
حقوق اردیبهشت‌ بازنشستگان چه زمانی واریز می شود؟+ زمان پرداخت معوقات
قتل فجیع زن جوان به دست رمال؛ پسر 12 ساله شاهد جنایت
یامگا رفت؛ نساجی در آستانه فروپاشی؟
دور جدید مذاکرات ایران و آمریکا به ایتالیا می‌رود؟
جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/پیکر آخرین مفقودی حادثه انفجار بندرعباس پیدا شد+ فیلم
شرکت امدادخودروسایپا نیرو جذب می‌کند+ جزییات
نمایش قدرت در قره‌باغ؛ رزمایش مشترک سپاه و ارتش آذربایجان در قره‌باغ برگزار شد+ فیلم
استخدام نیروی انسانی در بانک پاسارگاد +لینک ثبت نام
گزارش تصویری | مراسم بزرگداشت شهید رئیسی و شهدای خدمت با حضور رهبر انقلاب
مسئولیتی که با مردم ماند؛ نگاهی راهبردی به پرواز ناتمام
تعویض و بعد دعوا؛ شب پرماجرای احمد نور در لیگ امارات+ فیلم
واکنش عراقچی به اظهارات صریح رهبری در مورد مذاکرات
نورنما | حمله وحشیانه موبایل قاپ به دختر جوان در عظیمیه
جوایز جدید و زمان برگزاری توپ طلا مشخص شد
شایعه حضور «کلوپ» در رُم رد شد
چرا آمریکا «غلط زیادی» می کند؟
سرانجام فوق‌العاده ویژه فرهنگیان + جزئیات
رهبر معظم انقلاب خطاب به آمریکا: غلط زیادی نکنید
خوزستان در آستانه یک هفته سوزان؛ توده گرما در راه است
هادی حجازی‌فر گزینه اصلی نقش ابوذر در سلمان فارسی
جزییات همسان سازی زمان و ایجاد شفافیت در پرداخت حقوق
اعتراف رسمی به نسل‌کشی؛ اسموتریچ پرده‌ها را کنار زد
تحلیل اندیشکده آمریکایی: غنی‌سازی ایران متوقف نمی‌شود، باید با آن کنار آمد
X
آگهی تبلیغاتی