×
از نگاه دیگران
شناسه خبر : 224821
تاریخ انتشار :

تحلیل اندیشکده آمریکایی: غنی‌سازی ایران متوقف نمی‌شود، باید با آن کنار آمد

اندیشکده کوئینسی هشدار داد: ترامپ در صورت پرهیز از توهم «غنی‌سازی صفر» و درس‌گیری از اشتباهات گذشته، می‌تواند به توافقی قوی با ایران دست یابد؛ توهمی که در گذشته نه‌تنها مانع دیپلماسی شد، بلکه باعث گسترش برنامه هسته‌ای ایران نیز گردید.

نورنیوز-گروه بین الملل: اندیشکده کوئینسی در مقاله‌ای تحلیلی تأکید کرده است که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور پیشین آمریکا، اگر از اشتباهات گذشته درس بگیرد و از توهم «غنی‌سازی صفر» در قبال ایران فاصله بگیرد، شانس زیادی برای دستیابی به توافقی مستحکم با تهران خواهد داشت. در این مقاله آمده است که موضع‌گیری‌های نرم‌تر و کمتر شفاف ترامپ در مقایسه با سیاست‌مداران تندروی جمهوری‌خواه مانند مارکو روبیو و استیو ویتکاف، فضای بیشتری برای مانور دیپلماتیک ایجاد کرده است.

نویسنده با مرور سابقه دو دهه تلاش ناکام ایالات متحده برای مهار برنامه هسته‌ای ایران، به این نتیجه رسیده است که سیاست‌های غیرواقع‌گرایانه‌ای چون درخواست توقف کامل غنی‌سازی، نه‌تنها کارآمد نبوده بلکه موجب تقویت برنامه هسته‌ای ایران شده‌اند. به‌عنوان نمونه، در سال ۲۰۰۳ زمانی که ایران تنها ۱۶۴ سانتریفیوژ در اختیار داشت، پیشنهادی جامع برای توافق ارائه داد؛ اما دولت جورج بوش این پیشنهاد را نادیده گرفت و حتی سفیر سوئیس را بابت انتقال پیام ایران توبیخ کرد.

نتیجه چنین نگاهی، پیشرفت شتابان فعالیت‌های هسته‌ای ایران بود، به‌طوری‌که تا سال ۲۰۰۶ تعداد سانتریفیوژها به بیش از ۳۰۰۰ رسید و مذاکرات متوقف شد. بعدها، در دوران ریاست‌جمهوری اوباما و پس از پذیرش حق غنی‌سازی در چارچوب توافق، راه برای شکل‌گیری برجام هموار شد. این تجربه، به‌وضوح نشان داد که توافقی با محدودیت‌های راستی‌آزمایی‌شده بسیار مؤثرتر از رویکردهای حداکثری و غیرقابل تحقق است.

نویسنده با اشاره به وضعیت کنونی می‌نویسد: فعال‌سازی احتمالی «مکانیسم ماشه» توسط اروپا در ماه ژوئن و پایان یافتن آن در اکتبر می‌تواند به خروج ایران از برجام و حتی پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (NPT) منجر شود. این خروج می‌تواند برنامه هسته‌ای ایران را به یک "جعبه سیاه" غیرقابل نظارت بدل کند. چنین وضعیتی ضمن به‌خطر انداختن امنیت منطقه‌ای، گزینه نظامی را برای آمریکا و متحدانش پرهزینه‌تر خواهد کرد.

این مقاله همچنین به ناکامی سامانه‌های دفاع موشکی اسرائیل در برابر حملات موشکی اخیر ایران و حوثی‌ها اشاره می‌کند و هشدار می‌دهد که جنگ با ایران، نه‌تنها احتمالاً به تأخیر یک‌ساله در برنامه هسته‌ای این کشور منتهی می‌شود، بلکه خسارات گسترده‌ای برای آمریکا و اسرائیل به همراه خواهد داشت. پنتاگون نیز پس از حمله دقیق موشکی به فرودگاه بن‌گوریون در هفته‌های اخیر، برآوردهای تلفات خود را اصلاح کرده است.

در پایان، اندیشکده کوئینسی نتیجه می‌گیرد که ترامپ اگر از رویکرد واقع‌گرایانه‌تری پیروی کند و وارد بازی خطرناک غنی‌سازی صفر نشود، می‌تواند به توافقی قابل دوام با ایران دست یابد. چنین توافقی می‌تواند از درگیری نظامی جلوگیری کرده و راه‌حل پایدار‌تری برای بحران هسته‌ای فراهم سازد. این مسیر به دور از فانتزی‌ها، بیش از هر چیز به تصمیم نهایی ترامپ بستگی دارد.


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
کسب 3 طلا و یک نقره توسط تیم ایران در المپیاد جهانی زیست‌شناسی
انتقاد درویش از زنوزی؛ اگر حق با شماست، چرا دنبال مصالحه‌اید؟
سرژ اوریه در آستانه پیوستن به پرسپولیس+ عکس
تکذیب شایعات پرآبی سدهای تهران:/وضعیت منابع آبی بحرانی است
رژیم صهیونیستی تهدید کرد؛ کشتی «حنظله» را توقیف می کنیم
کریستیانو رونالدو همچنان در رتبه اول پردرآمدترین فوتبالیست‌ های جهان
احداث سازه مجاور برج آزادی بدون تایید میراث فرهنگی!
تخت‌روانچی: غنی‌سازی باید جزء جدایی‌ناپذیر هر توافقی باشد/مذاکره باید برد-برد باشد
ورود 117 کامیون کمک بشردوستانه به نوار غزه
ایران در عملیات «بشارت فتح» به پایگاه العدید چه چیزی را هدف قرار داد؟+فیلم
سردار ابن‌رضا جانشین وزیر دفاع شد
نورنما | کودکان چه نقشی در جنگ دارند؟
یک کفش کتانی، راز سرقت میلیاردی در تهران را فاش کرد
اربعین زنان؛ کنشگری خیر دینی زنان ایرانی عراقی در آیین پیاده‌روی اربعین
امیدی تازه در درمان تومورهای مقاوم
دستور وزیر کشور برای پیگیری حادثه زاهدان/عارف و اژه‌ای پیام دادند، مولوی عبدالحمید بیانیه
عکس های منتخب ایران، شنبه 4 مرداد 1404
چرخش خطرناک قدرت؛ از دوحزبی‌گری تا فاشیسم
دوربین‌ شهروندان راست می‌گوید یا آمار و تحلیل دولت؟
زلزله 4.7 ریشتری در عسلویه/ تاسیسات نفت و گاز آسیبی ندیدند
قدرت‌نمایی هواوی با رونمایی از سیستم پیشرفته‌تر از انویدیا
چگونه با پویش «کلیک امن» پلیس فتا گرفتار کلاهبرداران اینترنتی نشویم؟
جزئیات زمانبندی جدید دانشگاه آزاد برای جاماندگان امتحانات نیمسال دوم
مسیر اربعین برای مشمولان فاقد معافیت در اربعین 1404 بسته است!
ماکرون در مورد ایران با سران آلمان و انگلیس رایزنی کرد
600 جایگاه CNG در جنگ 12 روزه گاز رایگان عرضه کردند
نصب سیستم اعلان عمومی آژیر هشدار در تهران آغاز شد
«ابرقویی‌نژاد» به پرسپولیس پیوست
ایرانخودرو نصف مشتریانش را از دست داد!
توضیحات سخنگوی سپاه درباره نقش شهدای اقتدار در توسعه قدرت‌ دفاعی ایران
نوراینفو | دانستنی‌هایی در مورد سفر اربعین
قیمت طلا و سکه امروز شنبه 4 مرداد 1404
کاهش 100 میلیون متر مکعبی ذخایر سد کرج نسبت به پارسال +فیلم
عملیات تروریستی در زاهدان؛ حلقه تکمیلی جنگ ترکیبی علیه ایران
برانکو: از ایران پیشنهاد دارم!
بیانیه 191 فعال سیاسی و فرهنگی: «روز ایستادن پای ایران است»
نخست‌وزیر مالزی: اسرائیل باید از سازمان ملل اخراج شود + فیلم
انقلاب در حمل‌ونقل پایتخت با تاکسی اینترنتی شهرداری تهران
ترجیحات ایران و اروپا در استانبول
طرح بیمه رانندگان کامیون در مجلس کلید خورد
کمیته بین‌المللی صلیب سرخ: هیچ عذری برای آنچه در غزه می‌گذرد پذیرفتنی نیست
قیمت دلار امروز شنبه 4 مرداد 1404
نبرد نان؛ نقشه جدید قدرت از مزرعه تا مرزهای ژئوپلیتیک
کشتی «حنظله» با وجود تهدید توسط 30 پهپاد به غزه نزدیک می‌شود
یمن باز هم با موشک «فلسطین 2» به اسرائیل حمله کرد
ترامپ: «در آستانه تحقق بزرگ‌ترین توافق تجاری با اروپا هستیم»
قیمت خودرو امروز شنبه 4 مرداد 1404
سخنگوی شورای نگهبان: طرح مالیات بر سوداگری و سفته‌بازی در شورای نگهبان تایید شد
نظارت ویژه بر 600 مجتمع خدماتی در مسیر زائران اربعین
فروش ارز اربعین از امروز در 4 بانک کلید خورد +جزئیات
X
آگهی تبلیغاتی