نورنیوز-گروه فرهنگی: در یک کشف مهم باستانشناسی، گروهی از پژوهشگران ایرانی موفق به شناسایی و ثبت مجموعهای از ابزارهای سنگی متعلق به دوران پارینهسنگی در سواحل مکران در استان سیستان و بلوچستان شدند. این دستساختهها شامل قلوهسنگهایی با نشانههای تراش و تراشههای بزرگ هستند که در محدودهای میان رشتهکوه کوپال و ساحل مکران کشف شدهاند.
مرتضی حصاری، سرپرست هیأت باستانشناسی، درباره اهمیت این یافتهها گفت: این ابزارهای سنگی نمایانگر استقرارهای انسانی در دوران پارینهسنگی قدیم در منطقه مکران هستند؛ دورهای که تاکنون دادههای اندکی از آن در این منطقه وجود داشت. تا پیش از این، تنها یافتههای محدود مربوط به اواسط و اواخر پارینهسنگی از کنارک و سدیچ در دهه ۱۳۵۰ توسط ویتا فینزی ثبت شده بود.
این کشف جدید، اطلاعات ارزشمندی درباره نحوه استقرار و احتمالاً مسیرهای مهاجرت انسانهای اولیه در امتداد سواحل جنوبی ایران فراهم میآورد؛ مسیری که برخی پژوهشگران آن را بخشی از راه پراکنش انسانهای پارینهسنگی به سمت جنوب و شرق آسیا میدانند.
حصاری توضیح داد که این یافتهها در چارچوب طرح پژوهشی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و از طریق گمانهزنی برای تعیین حریم و کاوش محوطه باستانی کوپال بهدست آمدهاند. این محوطه که در جنوب کوه کوپال و در امتداد جاده چابهار به بریس در شهرستان دشتیاری قرار دارد، پیشتر نیز آثاری از دورههای مفرغ، اشکانی و ساسانی را در خود جای داده است.
او همچنین از همکاری فرمانداری دشتیاری و اداره میراث فرهنگی چابهار قدردانی کرد و ابراز امیدواری کرد که در آیندهای نزدیک نمایشگاهی از این یافتههای کمنظیر با مشارکت اداره کل میراث فرهنگی سیستان و بلوچستان برگزار شود.
این کشف، جایگاه سواحل مکران را بهعنوان یکی از مناطق کلیدی در درک بهتر از دوران پارینهسنگی و پراکنش انسانهای اولیه، بیش از پیش برجسته میسازد.
ایسنا