×
اقتصادی
شناسه خبر : 222329
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/02/11 ساعت 09:40

نورنیوز گزارش می دهد؛

رقابت نابرابر دود سیگار و بورس برای تولید ثروت!

در سال 1403، درآمد مالیاتی دولت از فروش سیگار دو برابر مالیات بازار سرمایه شد. این آمار عجیب، نشانه‌ای هشداردهنده از وضعیت بازار سهام در ایران است؛ بازاری که به‌جای جذب سرمایه و خلق ثروت، با بی‌اعتمادی عمومی و سیاست‌گذاری‌های ناپایدار دست‌به‌گریبان است.

نورنیوز-گروه اقتصادی: بر اساس داده‌های سازمان امور مالیاتی کشور، در سال ۱۴۰۳ درآمد دولت از مالیات بر مصرف و فروش سیگار به ۱۳ هزار و ۱۹۴ میلیارد تومان رسید، در حالی‌که درآمد حاصل از مالیات بر نقل‌وانتقال سهام در بازار سرمایه تنها ۷ هزار و ۵۵۹ میلیارد تومان بوده است. این اختلاف معنادار، نه‌فقط مقایسه‌ای آماری، بلکه نشانه‌ای از وضعیت فعلی و نگران‌کننده بازار سرمایه در اقتصاد ایران است.

شاید در نگاه اول مقایسه مالیات بازار سرمایه با مالیات مصرفی مانند سیگار نادرست به‌نظر برسد، اما اعداد گاهی حقایق تلخی را روایت می‌کنند؛ حقیقتی از جنس بی‌اعتمادی عمومی به بازار سرمایه، کوچ سرمایه‌گذاران خرد، و کاهش فعالیت واقعی در بازاری که باید تکیه‌گاه تأمین مالی بلندمدت کشور باشد.

رکود در بازار سرمایه، مالیات را هم کوچک کرد

بررسی‌ها نشان می‌دهد بازار سرمایه در سال ۱۴۰۳ شرایط پرتلاطمی را تجربه کرده است. از سویی، افزایش نرخ بهره بانکی و رکود در بخش تولید موجب شد بسیاری از سرمایه‌گذاران ترجیح دهند منابع خود را به سمت بازارهای کم‌ریسک‌تر ببرند. از سوی دیگر، نبود سیاست‌های شفاف و پایدار از سوی دولت و همچنین تحولات سیاسی داخلی و خارجی باعث شده روند خروج سرمایه از بازار سهام تداوم یابد.

 در فروردین و اردیبهشت امسال، شاخص کل بورس در کانال ۳ میلیون واحد نوسان داشته، ولی رشد آن بیشتر ناشی از تحرک نمادهای خاص بوده است. شاخص هم‌وزن نیز که بیانگر عملکرد شرکت‌های کوچک‌تر است، هرچند در مرز یک میلیون واحد تثبیت شده، اما نوسانات زیادی را تجربه کرده و هنوز نتوانسته یک روند صعودی پایدار ایجاد کند. این شکاف بین شاخص کل و هم‌وزن، نشانه‌ای از بازاری نابرابر و غیرجذاب برای سرمایه‌گذاران خرد است.

اعتماد گمشده و مالیات‌هایی که محقق نمی‌شوند

بازار سرمایه در حالت مطلوب باید ابزار مهمی برای تأمین مالی بنگاه‌ها، و از سوی دیگر منبع درآمدی پایدار برای دولت باشد. اما آنچه امروز می‌بینیم، بازاری است که با بی‌اعتمادی عمومی، حجم پایین معاملات، و نقش پررنگ بازیگران حقوقی دست‌به‌گریبان است. کاهش ارزش معاملات خرد و مهاجرت پول‌ها به بازارهای موازی، دولت را هم از درآمدهای بالقوه مالیاتی در این حوزه محروم کرده است.

بر اساس همین واقعیت‌هاست که مالیات بازار سرمایه کمتر از درآمدی شده که از کالای زیان‌باری چون سیگار به‌دست آمده است؛ کالایی که نه اشتغال‌زاست، نه تولیدکننده ثروت، و نه یاری‌دهنده رشد اقتصادی.

بازار سرمایه را جدی بگیریم، پیش از آنکه دیر شود

کارشناسان اقتصادی معتقدند احیای اعتماد به بازار سرمایه، بدون بازسازی سیاست‌های اقتصادی و شفاف‌سازی تصمیمات دولت ممکن نیست. حذف قیمت‌گذاری دستوری، ثبات در سیاست‌های ارزی، و کاهش دخالت‌های غیرسازنده حقوقی‌ها، از مهم‌ترین راهکارهایی است که برای نجات بازار سرمایه مهم‌ترین راهکارهایی است که برای تقویت بازار سرمایه باید مدنظر سیاست‌گذاران قرار گیرد.

مقایسه میان مالیات سیگار و مالیات بورس، شاید در ظاهر شوک‌آور باشد، اما برای سیاست‌گذاران اقتصادی باید یک هشدار روشن تلقی شود: اگر بازار سرمایه را رها کنیم، نه‌تنها سرمایه‌گذاران کوچک بلکه خود دولت هم بازنده اصلی خواهد بود.
 


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
ابوالغیط: هر گونه سازوکاری درباره غزه باید بر اساس خروج کامل اسرائیل باشد
سیاری: اسرائیل بدون حمایت آمریکا و ناتو توان ادامه جنگ را ندارد
علت صدای انفجار در شیراز / مردم نگران نباشند
برنامه کامل مسابقات ورزشی روز سه‌شنبه 2 مهر
اسلامی: تاسیسات آسیب دیده بازسازی می‌شوند
تاثیر قطعی معدل در کنکور، طبق قانون
سقوط معیارهای دیپلماسی؛ ترامپ و ابتذال سیاست
وزیر اطلاعات: ایران در رژیم صهیونیستی نفوذ دارد
قضاوت داوران ایرانی در لیگ نخبگان فوتبال آسیا
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز 2 مهر1404+ جدول
پنج شنبه ها در گیلان تا پایان سال تعطیل شد
قالیباف: در شب حمله رژیم صهیونیستی، از شیوه حمله غافلگیر شدیم
خرید خدمت سربازی شایعه‌ای بی‌اساس است
ترجمه فوری به واتس‌اپ اضافه شد
پایان سال آبی با کاهش 40 درصدی بارندگی
رقابت های امروز مرحله یک چهارم نهایی والیبال قهرمانی جهان + نمودار
ما نیاز داریم که اقدامات عملی ایران را ببینیم
آغاز ساخت گسترده مسکن کارگری در هفت استان کشور
ترامپ و مکرون درباره پیامدهای به‌ رسمیت‌ شناختن کشور فلسطین گفت‌ وگو کردند
حماس ادعاهای ترامپ برای آتش‌بس را کاملا بی‌اساس توصیف کرد
رئیس‌جمهور شیلی خواستار محاکمه نتانیاهو شد
رویای سال نو نتانیاهو: نابودی محور ایران!
تیراندازی مرگبار پلیس کبک به نوجوان 15 ساله
جامعه بی‌لنگر
ترامپ در برابر جهان امریکا را بی‌اعتبار کرد
زلنسکی: ایران هرگز طرف ما نخواهد بود
حمله پهپادی به ناوگان جهانی الصمود
اقتصاد و روایت‌های سیاسی
ماکرون: ایران به تعهدات هسته‌ای خود عمل نکرده است
گروه 7: ایران همکاری با آژانس را از سر بگیرد
ترک جلسه هیأت آمریکا بعد از حمایت کلمبیا از فلسطین
گروسی: ایران توانایی بازسازی برنامه هسته‌ای خود را دارد
بازتاب بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در رسانه‌های عرب زبان
وضعیت آب و هوا امروز چهارشنبه 2 مهر+ وضعیت استان ها
هدف واقعی ‎آمریکا اخلال در فعالیت دیپلماتیک ایران در سازمان ملل است
صنعت قیر؛قربانی بانک مرکزی ومکانیسم حراج باز بورس کالا
تلاش آمریکا برای ازسرگیری میانجی‌گری قطر در مورد غزه
انفجار نزدیک سفارت رژیم اسرائیل در پایتخت نروژ
لاریجانی : ایران با تعصب از امنیت ملی دفاع می‌کند
تیراندازی به اردوگاه ارتش صهیونیستی در کرانه باختری
آغاز ثبت‌نام فروش فوق‌العاده سایپا و پارس‌خودرو از فردا
پسران هندبال ایران جهانی شدند
دیدار مجدد عراقچی و گروسی در نیویورک
نماینده فلسطین در سازمان ملل: به رسمیت شناختن کشور ما یک حق است
سردار نائینی: «وعده صادق 1 و 2» انسجام رسانه‌ای جنگ جدید را شکل داد
کشف تازۀ باستان‌شناسان در 2 کیلومتری تخت جمشید
برلین مدعی شد ارائه مهلت چندروزه به ایران از سوی تروئیکای اروپایی
پیشکسوت استقلال در بیمارستان بستری شد
نخست وزیر لبنان اظهارات نماینده آمریکا را محکوم کرد
دبیر: کسب 15 مدال در 20 وزن بی‌سابقه بود
X
آگهی تبلیغاتی