×
سیاسی
شناسه خبر : 222148
تاریخ انتشار :

نورنیوز ابعاد راهبردی سفر رییس جمهور به جمهوری آذربایجان را بررسی می کند؛

همسایگی هوشمندانه؛ تهران و باکو علیه خط تفرقه

سفر رئیس‌جمهور ایران به جمهوری آذربایجان، بازگشت یک سیاست منطقی به همسایگی شمالی است؛ حرکتی راهبردی در مسیر خنثی‌سازی نقش‌آفرینی مخرب بازیگران ثالث، تقویت پیوندهای اقتصادی و فرهنگی، و احیای موقعیت ایران در معادلات ژئوپلیتیک قفقاز پس از بحران قره‌باغ.

نورنیوز-گروه سیاسی: سفر دکتر مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور ایران به جمهوری آذربایجان را می‌توان نقطه عطفی در روند ترمیم و بازسازی روابط دو کشور همسایه دانست؛ روابطی که پس از حمله مسلحانه به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران در زمستان ۱۴۰۱ دچار تنش و بی‌اعتمادی شد. هرچند این حادثه تلخ با واکنش قاطع مقامات ایرانی همراه بود، اما به شکل ملموسی موجب سردی روابط و عقب‌نشینی موقت باکو از برخی همکاری‌های مشترک شد. با این حال، دیپلماسی فعال ایران و اراده متقابل برای عبور از بحران، به‌تدریج مسیر بازگشت به تعامل سازنده را هموار کرد.

جمهوری آذربایجان به‌عنوان همسایه شمالی ایران، یکی از بازیگران اصلی منطقه قفقاز محسوب می‌شود و روابط راهبردی با آن برای تهران از اهمیت بالایی برخوردار است. در ماه‌های اخیر، تبادل هیأت‌های سیاسی، دیدارهای امنیتی و بازگشایی مسیرهای گفت‌وگو، نشان داد که دو طرف به اهمیت روابط دوجانبه آگاه‌اند. بنابراین، سفر رئیس‌جمهور ایران به باکو تنها یک حرکت تشریفاتی نبود، بلکه اقدامی سنجیده برای بازسازی اعتماد، تعمیق مناسبات و ارتقای نقش ایران در تحولات قفقاز بود.

تحولات منطقه‌ای، به‌ویژه منازعه مزمن میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر سر منطقه قره‌باغ، همواره تأثیر مستقیم بر معادلات امنیتی قفقاز گذاشته است. جمهوری اسلامی ایران که همواره بر حفظ ثبات و تقویت مناسبات منطقه‌ای تأکید داشته، در طول سال‌های درگیری، با موضع اصولی در حمایت از تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان و ضرورت پایان اشغال قره‌باغ، تلاش کرد تا راه‌حل سیاسی را جایگزین منازعه نظامی کند.

در این میان، نباید از نقش بازیگران فرامنطقه‌ای و برخی جریان‌های رسانه‌ای و امنیتی غافل شد که با طرح‌های تفرقه‌افکنانه، در پی تضعیف مناسبات تهران و باکو هستند. از جمله این تهدیدها می‌توان به حضور رژیم صهیونیستی در پروژه‌های نظامی آذربایجان، تلاش غرب برای منزوی‌سازی ایران در مسیرهای ترانزیتی و همچنین دامن‌زدن به تنش‌های قومی و مرزی اشاره کرد. با وجود این موانع، استقبال گرم مقامات آذربایجانی از رئیس‌جمهور ایران نشانه‌ای از اراده دو دولت برای عبور از این چالش‌ها و بازگشت به مسیر همکاری است.

در جریان این سفر، افزون بر دیدارهای رسمی و امضای اسناد همکاری، محورهایی چون گسترش روابط اقتصادی، افزایش تبادلات انرژی، توسعه مسیرهای ترانزیتی و اجرای پروژه‌های مشترک زیربنایی مورد تأکید قرار گرفت. ایران و جمهوری آذربایجان با تکیه بر موقعیت ژئوپلیتیک خود، در پی ایفای نقش فعال در زنجیره ترانزیت شمال-جنوب و مسیرهای تجاری منطقه‌ای هستند. در این چارچوب، گذرگاه‌های مرزی شمالی ایران و بنادر جنوبی کشور، نقشی کلیدی در آینده همکاری‌ها خواهند داشت.

از منظر فرهنگی و علمی نیز، اشتراکات عمیق تاریخی، مذهبی و زبانی دو ملت، ظرفیت‌های گسترده‌ای برای تعمیق همکاری‌ها فراهم کرده است. همکاری‌های دانشگاهی، آموزش زبان فارسی و ترکی، تأسیس مراکز فرهنگی مشترک و پروژه‌های علمی در حوزه‌هایی مانند نانو، پزشکی و کشاورزی هوشمند، از جمله زمینه‌هایی است که می‌تواند به پیوندهای پایدار میان دو کشور عمق بیشتری ببخشد. این تعاملات مردمی، برخلاف نوسانات سیاسی، همواره بستر مناسبی برای تحکیم روابط باقی مانده است.

در نهایت، سفر دکتر پزشکیان به باکو را باید فرصتی استراتژیک برای عبور از سوءتفاهم‌های گذشته، طراحی نقشه راهی جدید برای روابط دوجانبه و تثبیت جایگاه ایران به‌عنوان شریکی مطمئن در قفقاز دانست. اکنون تهران و باکو با پشتوانه اراده سیاسی و پشتیبانی مردمی، می‌توانند آینده‌ای روشن، باثبات و همگرایانه برای منطقه ترسیم کنند.


نورنیوز
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
آمریکا 2پایگاه‌ خود در سوریه را ترک کرد
دستگیری 5 جاسوس موساد در لرستان
هشدار مکرون به ترامپ: حمله نظامی به ایران اشتباه بزرگی‌ست
افزایش بی سابقه تولید 203 هزار تنی روغن نباتی
نورنما | تصویربرداری یک خلبان هواپیمای تجاری از عملیات موشکی سپاه
سخنگوی عملیات وعده صادق 3: بر آسمان سرزمین اشغالی تسلط کامل داریم
اشتباه محاسباتی؛ بزرگ‌ترین تهدید برای ترامپ در پرونده ایران
تأملی در ماهیت پارادوکسیکال جنگی که ویرانی ایران را هدف قرار داده است
ادعای وزارت خارجه آمریکا: ترامپ دنیایی در صلح می‌خواهد!
موج دهم وعده صادق 3؛ پاسخ پرقدرت نیروهای مسلح ایران به سرزمین‌های اشغالی +فیلم
نحوه فعالیت بانک‌های تهران در 28 خرداد اعلام شد
دو راهی خطرناک ترامپ: نجات تل‌آویو یا حفظ شعار «جنگ‌نکن»؟
عبور از تنگۀ هرمز فقط با اجازۀ ایران
آژیر خطر در بحر المیت در نزدیکی مرز اردن و فلسطین اشغالی به صدا درآمد
«وعده صادق 3» پایگاه‌های هوایی رژیم صهیونیستی را هدف گرفت+فیلم
هزینه دفاع موشکی برای اسرائیل هر شب چقدر هزینه دارد؟
سپاه: بر آسمان سرزمین های اشغالی تسلط کامل یافته‌ایم+فیلم
واکنش مدیر کل پیشین آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به حملات اسراییل به ایران
ابراز نگرانی متا از حذف اپ های جاسوسی رژیم صهیونسیتی توسط ایرانیان
واکنش جواد نکونام درخصوص حمله اسرائیل به ایران
برنامه مسابقات امروز 28 خرداد + پخش زنده
موشک‌های فتاح پیام اقتدار ایران را به هم پیمانِ جنگ افروزِ تل‌آویو ارسال کردند
آتش‌سوزی عمدی نفوذی‌ها در محوطه برج میلاد؛ تلاش ناکام برای ایجاد جنگ روانی
آمریکا پشت اسرائیل را خالی کرد!
اوتیسمی ها در صف خدمت سربازی در اراضی اشغالی!
رهبر معظم انقلاب: هرگز با صهیونیست‌ها سازش نخواهیم کرد
تماس فوری ترامپ با نتانیاهو پس از نشست امنیتی درباره ایران
تمدید ممنوعیت پروازها در ایران تا ساعت 14 امروز
پایان نشست اضطراری شورای امنیت ملی آمریکا؛ ایران محور اصلی گفتگوها
حضور گسترده مردم در میدان فلسطین تهران در محکومیت رژیم صهیونیستی+ فیلم
اعترافات خلبانان اف-35 ساقط‌شده رژیم صهیونیستی به زودی منتشر می‌شود
اصابت موشک‌های ایران به مقر موساد؛ سانسور رسانه‌ای رژیم صهیونیستی+ فیلم
دستگیری عوامل موساد توسط نیروهای مردمی+ فیلم
دستگیری شبکه تروریستی موساد در بهارستان؛ کشف مواد منفجره و تجهیزات پیشرفته
رایزنی تلفنی وزیر خارجه مصر با عراقچی و ویتکاف
دستگیری یک جاسوس تبعه خارجی از نیروگاه اتمی بوشهر+ فیلم
پاسخ به یک سئوال مهم ؛چرا ایران تسلیم نمی‌شود
بحران سوخت در رژیم صهیونیستی/ زد و خورد شهرک نشینان بر سر بنزین+ فیلم
انصارالله: همانند غزه، از ایران هم حمایت می‌کنیم
لیست جدید شهدای حملات ظالمانه رژیم صهیونیستی +اسامی شهیدان
آخرین آمار کشته های رژیم صهیونیستی در حملات موشکی ایران+ فیلم
واکنش مهدی قایدی به تجاوز رژیم صهیونی
تخلیه تهران یا ایران؟!
اختلالات اینترنت ناشی از حملات سایبری است
واکنش کاربران آمریکایی به توییت ترامپ درباره احتمال ورود به جنگ
دستگیری عوامل اسرائیل در زنجان/ کشف ‌پهپاد‌ از‌ خانه تیمی مزدوران
جاده چالوس یک‌طرفه شد
از هشدار تا حمله: فاصله‌ای به‌اندازه یک دروغ
صهیونیست‌ها از ترس موشک‌های ایران در مترو می‌خوابند
بازدید شهردار تهران از آخرین وضعیت خدمت‌رسانی به شهروندان تهرانی
X
آگهی تبلیغاتی