×
سیاسی
شناسه خبر : 219589
تاریخ انتشار :

نورنیوز گزارش می دهد؛

شنبه دیپلماتیک یا شنبه تهدید؟ چرا ترامپ در رسانه مذاکره می کند؟!

در حالی‌که ترامپ در جریان مصاحبه مشترک با نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی مدعی انجام مذاکره مستقیم میان ایران و آمریکا در روز شنبه شد، ایران با رد هرگونه مذاکره مستقیم از انجام مذاکرات غیرمستقیم در عمان خبر داده است. اما چرا رئیس جمهور پرحاشیه آمریکا بر اعلام اخبار جعلی در رسانه ها اصرار دارد؟

نورنیوز-گروه سیاسی: جدیدترین اظهارات دونالد ترامپ درباره برگزاری یک نشست مستقیم با مقامات عالی ایران در روز شنبه، را باید در چارچوب یک عملیات روانی پیچیده و طراحی‌شده با هدف تأثیرگذاری بر افکار عمومی داخلی و خارجی مورد ارزیابی قرار داد.

او که همزمان با حضور بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل این اظهارات را مطرح کرده، مدعی شده است که «مذاکراتی در بالاترین سطوح» میان ایران و ایالات متحده در جریان است و در آستانه سفری رسمی به ریاض، خبر از دیداری مهم و مستقیم با طرف ایرانی داده است؛ دیداری که طبق گزارش رسانه‌هایی چون الجزیره ، رویترز و خبرگزاری فرانسه، به‌زعم ترامپ از سوی مقامات ایرانی نیز مورد پذیرش قرار گرفته است.

این در حالی است که سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران و دیگر مقامات دیپلماتیک کشور، این ادعا را به‌طور کامل رد کرده‌اند و تأکید دارند که نه‌تنها تاکنون گفت‌وگویی شکل نگرفته، بلکه در صورت تحقق مذاکره نیز، فرآیند آن صرفاً به‌صورت غیرمستقیم خواهد بود.

مهندسی روایت سیاسی و تاکتیک‌های روانی

تحرک رسانه‌ای ترامپ را باید در چارچوب جنگ روایت‌ها در عرصه سیاست خارجی ایالات متحده تحلیل کرد. ترامپ می‌کوشد با طرح ادعای مذاکره مستقیم، نه‌تنها ابتکار عمل دیپلماتیک را به نام خود ثبت کند، بلکه ایران را نیز در موضع انفعال قرار دهد؛ موضعی که در آن جمهوری اسلامی به‌عنوان بازیگری غیرمنعطف و مخالف گفت‌وگو معرفی می‌شود.

این تاکتیک هم‌زمان واجد کارکردهای سیاسی برای ترامپ در صحنه داخلی آمریکاست و هم ابزاری برای اعمال فشار سیاسی در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی بویژه پس از فشارهای جهانی به آمریکا در جریان جنگ تعرفه ها به‌شمار می‌آید.
در چنین چارچوبی، هدف اصلی نه دستیابی به توافق، بلکه تثبیت موقعیت ایالات متحده به‌عنوان طرف «پیش‌قدم» و «مبتکر» در حل منازعات معرفی می‌شود؛ روایتی که از طریق پوشش گسترده رسانه‌ای و با بهره‌گیری از منابع خبری نزدیک به کاخ سفید منتشر می‌شود و با واکنش سنجیده مقامات ایرانی، به‌ویژه در سطح وزارت خارجه، مواجه شده است.

ارجاع به مدل لیبی؛ تهدید در لباس توافق

در کنار این تحرک رسانه‌ای، سخنان بنیامین نتانیاهو در واشنگتن و بدنبال اظهارات ترامپ مبنی بر امکان دستیابی به توافقی «مشابه لیبی» با ایران، معنای خاصی در فضای تحلیل‌های راهبردی دارد.

اشاره به مدل لیبی به‌وضوح نشان‌دهنده برداشت غیرصادقانه طرف آمریکایی و متحدانش از مفهوم توافق است. تجربه سال ۲۰۰۳ لیبی – که در آن دولت معمر قذافی پس از پذیرش خلع سلاح کامل، نظارت بین‌المللی گسترده و باز شدن ساختار دفاعی کشورش، در نهایت با دخالت نظامی ناتو و فروپاشی مواجه شد – در حافظه راهبردی بسیاری از کشورهای مستقل باقی مانده است.

در این چارچوب، اشاره به چنین مدلی نه‌تنها حامل پیام دیپلماتیک نیست، بلکه نشانگر رویکرد تهدیدآمیز و مبتنی بر اجبار در سیاست آمریکا و متحدانش است.

دیپلماسی رسانه‌ای در برابر دیپلماسی رسمی

تضاد میان ادعاهای رسانه‌ای کاخ سفید و مواضع رسمی جمهوری اسلامی ایران، نشانه‌ای از فقدان زیرساخت‌های لازم برای یک روند واقعی دیپلماسی است. ترامپ، همان‌گونه که پیش‌تر نیز در ماجرای نامه‌نگاری‌های رسمی به تهران تلاش داشت از طریق فشار رسانه‌ای، جایگاه خود را ارتقا دهد، این‌بار نیز با استفاده از یک ادعای برنامه‌ریزی‌نشده و غیرمستند، به‌دنبال دستکاری در فضای ادراکی است. اما فقدان کانال‌های مشخص، هماهنگی‌های اولیه، و حتی تفاهم ابتدایی، نشان می‌دهد که ادعای مذکور بیش از آن‌که نشانه‌ای از واقع‌گرایی دیپلماتیک باشد، نوعی نمایش تاکتیکی در خدمت اهداف سیاسی کوتاه‌مدت است.

برآورد راهبردی از سناریوی شنبه

در سطح راهبردی، آنچه ترامپ در پی آن است، نه آغاز یک مسیر دیپلماتیک قابل اتکا، بلکه آزمودن واکنش ایران در برابر فشارهای ترکیبی روانی، رسانه‌ای و سیاسی است. چنین اقدامی با هدف ارزیابی میزان آمادگی جمهوری اسلامی برای ورود به فرآیند چانه‌زنی صورت می‌گیرد؛ فرآیندی که اگر با همراهی و سکوت تهران مواجه شود، می‌تواند به‌عنوان زمینه‌ای برای تحمیل مطالبات یک‌طرفه ایالات متحده مورد بهره‌برداری قرار گیرد.

در مقابل، موضع روشن و مستدل وزارت خارجه ایران، که صراحتاً هرگونه مذاکره مستقیم را رد و امکان مذاکره غیرمستقیم را منوط به شرایط ویژه‌ای دانسته، از حفظ انسجام در راهبرد دیپلماسی مقاومت حکایت دارد. تا زمانی که ایالات متحده نه تنها تغییری در رفتار واقعی خود اعمال نکرده، بلکه همچنان با تهدید، تحریم و عملیات روانی در پی تغییر محاسبات طرف مقابل است، هیچ‌گونه مذاکره‌ای – مستقیم یا غیرمستقیم – نمی‌تواند مبنای حل‌وفصل واقعی مسائل قرار گیرد.


نورنیوز
اخبار مرتبط
تهدیدات ترامپ و جواب قاطع ایران؛ دستور مذاکرات ایران و آمریکا چیست؟
چهارشنبه 1404/01/20 ساعت 10:09
نورنیوز چشم انداز مذاکرات ایران و آمریکا را بررسی می‌کند؛
تهدیدات ترامپ و جواب قاطع ایران؛ دستور مذاکرات ایران و آمریکا چیست؟
شروع مذاکرات ایران و آمریکا که ترامپ آن را رسانه ای کرد، حالا در کانون توجه جهانی قرار گرفته است. این اعلام در حالی صورت گرفت که بنیامین نتانیاهو در واشنگتن بود، و عباس عراقچی نیز تأکید کرد که مذاکرات به صورت غیرمستقیم در عمان برگزار خواهد شد. اما آیا این مذاکرات می‌تواند به نتیجه‌ای دست یابد؟
چرا باید به مذاکراه ایران و آمریکا خوش‌بین باشیم؟
چهارشنبه 1404/01/20 ساعت 08:42
محمد یگانه*
چرا باید به مذاکراه ایران و آمریکا خوش‌بین باشیم؟
مذاکرات روز شنبه، 23 فروردین‌ماه 1404، میان ایران و آمریکا در کشور عمان در حالی برگزار خواهد شد که دلایل متعددی برای خوش‌بینی به آن وجود دارد:
پزشکیان: به مذاکره باور داریم اما نه با ذلت
دوشنبه 1404/01/18 ساعت 18:14
پزشکیان: به مذاکره باور داریم اما نه با ذلت
رئیس جمهور گفت: ما به مذاکره باور داریم اما به هر قیمت مذاکره نمی‌کنیم. ما دنبال جنگ، ناآرامی و بمب هسته‌ای نیستیم، به دنبال مذاکره هستیم، اما آمریکایی‌ها هم باید ثابت کنند که به دنبال مذاکره هستند.
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
لامین یامال تاریخی ظاهر شد: ستاره بارسلونا با گل رؤیایی مقابل اینتر
توافق با ایران بسیار مهم است/ گفت‌وگوها به برخی جزئیات فنی رسیده‌
وزیر کار تکلیف کالابرگ را مشخص کرد
جهنم در سرزمین های اشغالی: وقتی اسرائیل از مهار آتش ناتوان ماند!
یمن: علیه ناو هواپیمابر وینسون آمریکا حمله پهپادی انجام دادیم
عکس های منتخب جهان، 30 آوریل 2025
شکست ناباورانه النصر مقابل کاوازاکی: پیروزی 3-2 برای تیم ژاپنی در نبرد آسیایی
عکس های منتخب ایران، چهارشنبه 10 اردیبهشت 1404
پایان فوتبال تماشایی ستارگان و درخشش یامال؛ بارسلونا (3) - اینتر (3) + خلاصه بازی
نورنما | طبیعت خشن و بسیار زیبای آبشار کردیت (کردی)
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ پرداخت دیه جان باختگان در کمتر از 48 ساعت
اعترافات تکان دهنده جاسوس موساد که امروز اعدام شد+ فیلم
تبیین راهبرد ایران در مورد ساخت سلاح هسته ای از سوی دبیر شورای عالی امنیت ملی+ فیلم
حوادث مجدد برای سرویس مدارس؛ مصدومیت چندین دانش آموز
ایلان ماسک از کاخ سفید رفت؟
نورنما | 11 اردیبهشت روز جهانی کار و کارگر گرامی باد
اعلام زمان پرداخت ارز زیارتی به حجاج+مبلغ مصوب
کار بزرگ وزیر تعاون در هفته کارگر
جزییات جلسه شبانه داوران لیگ برتر برای هماهنگی بازی های حساس
اصلی ترین محرومان هفته 28 لیگ برتر
تشریح جزئیات پرونده‌های قضایی جنجالی ؛از بندر شهید رجایی تا بابک زنجانی و کوروش کمپان
آتش در قلب بازار تفلیس؛
اورشلیم در آتش! تخلیه گسترده ساکنان در قدس اشغالی! + فیلم
تهران در قلب بریکس؛ روایت قدرت از غرب آسیا
جزییات افزایش 4 تا 14 میلیون تومانی حقوق کارکنان دولت؛
قیمت سکه و طلا امروز 10 اردیبهشت 1404 + جدول قیمتها
خالی ماندن این صندلی،‌ گران درمی‌آید
زنگ آغاز بزرگ‌ترین رقابت علمی کشور به صدا در‌می‌آید
یک قلاده پلنگ شناسنامه‌دار در اشکنان لامرد مشاهده شد
هشدار هواشناسی : باد شدید و گرد و خاک در راه تهران
خلیج‌فارس؛ نگین ژئوتمدنی ایران و قلب دیپلماسی فرهنگی منطقه
افزایش قیمت سرسام آور خدمات روانپزشکی
اعلام زمان تغییر ساعت کاری ادارات +فیلم
فروش آنلاین در نمایشگاه کتاب تهران؛ فرصتی برای ناشران و کتابخوانان
پوستر متفاوت باشگاه تراکتور از بیرانوند برای دیدار تراکتور و شمس آذر
قیمت ارزهای خارجی امروز 10 اردیبهشت 1404 +جدول قیمتها
جدیدترین فیلم از لحظه انفجار بندر شهید رجایی
دیدار نمایندگان ایران و سه کشور اروپایی پیش از دور چهارم مذاکره با آمریکا
کالابرگ الکترونیکی به میادین میوه و تره بار رسید
تصادف خونین در بزرگراه خرازی یک قربانی گرفت+فیلم
همدردی با خانواده‌های قربانیان بندر شهید رجایی؛ دمام‌زنی در حضور مسعود پزشکیان + فیلم
چرا دولت لایحه امنیت زنان را پس گرفت؟
فینال داغ لیگ برتر بسکتبال | دوئل طبیعت اسلامشهر و شهرداری گرگان
جاسوس موساد در قلب تهران؛ پایان مأمور تاریکی با طناب دار
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران(21)"ارومیه"
کدام استان ها تعطیل شدند؟
آماده باش جنگنده های شکاری و رهگیر برای ایجاد لایه اولیه پدافندی در پایتخت
نورنما | کهنه سربازی که در وصف ایران می خواند!
حذف گسترده در پیام نور؛ آموزش عالی روی خط اصلاح! + فیلم
سفر مقام ارشد امنیتی ایران به برزیل + فیلم
X
آگهی تبلیغاتی