×
بین الملل
شناسه خبر : 219376
تاریخ انتشار :

نورنیوز بررسی می‌کند؛

مذاکره مستقیم ایران و آمریکا؛ بازی با کارت‌های پنهان

در بازی راهبردی میان تهران و واشنگتن، مذاکره نه یک کارت که زمین بازی است. هر حرکت ایران و آمریکا تلاشی برای بهره‌برداری حداکثری از موقعیت‌هایی است که استفاده از کارت موثر را ضروری می کند. اکنون سوال اینجاست: کدام‌طرف هوشمندانه تر از کارت های بازی استفاده خواهد کرد؟

نورنیوز-گروه سیاسی: وقتی دونالد ترامپ ادعا می‌کند که «ایران دیگر نیازی به واسطه ندارد» و آماده مذاکره مستقیم با آمریکا شده در ظاهر امر می‌توان چنین پنداشت که فضای تنش رو به کاهش بوده و حتی شاید گشایشی در راه است. اما اگر این تحولات را در چارچوب نظریه بازی‌ها بررسی کنیم، به‌جای ساده‌انگاری درباره نیت‌ها، باید به تحلیل استراتژی‌ها بپردازیم. در این چارچوب، مذاکره «کارت» نیست؛ بلکه بستر و صحنه‌ای است که در آن کارت‌ها به نمایش درمی‌آیند و بازیگران سعی می‌کنند با بازی هوشمندانه، بیشترین امتیاز ممکن را کسب کنند.

کارت‌های بازی؛ برتری عددی یا وزنی؟

ایران در این بازی، کارت‌هایی چون جایگاه ژئوپلیتیک ویژه، نفوذ در محور مقاومت، برنامه هسته‌ای قابل بازگشت، توانایی وارد کردن ضربه متقابل، تاثیر گذاری بر جریان انرژی،دست برتر در تنگه هرمز، و نیز روابط فعال با چین و روسیه را در اختیار دارد. در مقابل، آمریکا کارت‌هایی مانند تحریم‌های اقتصادی گسترده، سلطه مالی جهانی، تهدیدات اسراییل،ائتلاف‌های سنتی، و ابزارهای رسانه‌ای و نظامی دارد. اما نکته مهم اینجاست که قدرت بازیگری نه صرفاً در تعداد کارت‌ها، بلکه در «زمان‌بندی»، «ترکیب» و «استفاده به هنگام» از کارت‌هاست. ایران توانسته است با استفاده ترکیبی از سکوت استراتژیک، مانور دیپلماتیک و آرایش هدفمند نظامی، وزن کارت‌هایش را افزایش دهد.
از طرف مقابل، ترامپ در تلاش است با فعال‌سازی کارت‌های روانی و دیپلماتیک – مانند دعوت به مذاکره مستقیم، هم‌زمان با تهدیدهای لفظی، یک «بازی فشرده روانی» راه بیندازد. او می‌خواهد ایران را وارد میدان مذاکره‌ای کند که قواعد آن از پیش توسط کاخ سفید تعریف شده است. این دقیقاً همانجایی است که نظریه بازی‌ها از «تعامل» فراتر می‌رود و به «طراحی بازی» می‌رسد.

مسیرهای بسته، دروازه‌های باز
در چارچوب این بازی، حرکت ایران برای پذیرش مذاکره غیرمستقیم یک سیگنال چندلایه است. از یک‌سو، نشان می‌دهد که ایران همچنان در میز مذاکره حضور دارد و حاضر به بازی در زمین دیپلماسی هست. اما از سوی دیگر، با خودداری از پذیرش قواعد تحمیلی ترامپ، یک «هزینه درون بازی» برای واشنگتن تعریف کرده است. این همان نقطه‌ای است که طرف آمریکایی نمی‌تواند با تکیه صرف بر تهدید و فشار، ایران را وادار به بازی طبق سناریوی خود کند.
در این میدان، مذاکره برای ایران نه میدانی برای امتیازدهی، بلکه صحنه‌ای برای بهره‌برداری از سایر کارت‌هاست. تهران با سنجش دقیق فضای بازی و ارزیابی رفتار بازیگران دیگر – از جمله نتانیاهو، لابی صهیونیستی، مخالفان داخلی ترامپ و کشورهای عربی – در پی آن است که هرگونه امتیازگیری را وابسته به ترکیب اقدامات طرف مقابل کند. بازی‌ای که پیشبرد موفق آن با برتری در منطق و نه در شعار، محقق می‌شود.

اسرائیل؛ کارت موثر یا تنظیم‌گر قواعد؟
سفرهای مکرر نتانیاهو به آمریکا، تلاش برای احیای گزینه نظامی و ایجاد جو روانی علیه ایران، می تواند بخشی از یک بازی مکمل باشد.  اگرچه نتانیاهو همواره تلاش می‌کند تا قواعد بازی دیپلماسی میان ایران و آمریکا را با اختلال مواجه کرده و فضای بازی را به نفع خود تنظیم کند اما اگر اسرائیل را یک کارت مؤثر در بازی طراحی شده از سوی آمریکا در نظر بگیریم، حضور نتانیاهو در واشنگتن هم‌زمان با ادعای ترامپ درباره مذاکره از پشت پرده ای خبر می دهد که طی آن آمریکا در حال بازتعریف خطوط تماس و چیدمان کارت‌ها خود است.
اما آنچه تهران را متمایز می‌کند، حفظ موقعیت استراتژیک در میدان مذاکره بدون ورود زودهنگام یا بازی در زمین دیگران است.  تاثیرکارتهای تهران، نه الزاماً در اقدام، بلکه در «واکنش سنجیده و تأخیری» در شرایط مناسب است. در نظریه بازی‌ها، این مدل رفتاری به بازیگر اجازه می‌دهد که با حداقل اقدام، بیشترین بهره را از اشتباه یا شتاب‌زدگی حریف بگیرد.

 میدان شطرنج یا بازی مجموع صفر؟
این بازی برخلاف تصور عمومی، یک بازی مجموع صفر نیست. هدف هر دو طرف، رسیدن به ترکیبی از «امنیت»، «اعتبار» و «منافع اقتصادی» است، ولی مسیر رسیدن به آن از نگاه دو طرف، متفاوت است. ترامپ مذاکره را برای تکمیل پروژه فشار حداکثری می‌خواهد و ایران آن را ابزاری برای کاستن از فشار بدون وادادگی تلقی می‌کند.

در چنین شرایطی، بازیگر برنده نه کسی است که کارت‌های بیشتر دارد، بلکه آن است که قواعد بازی را بهتر طراحی، مدیریت و اجرا می‌کند. تهران فعلاً در حال طراحی مجدد زمین بازی است؛ زمینی که مذاکره مستقیم، نه پایان بازی، بلکه فقط یک حرکت دیگر روی صفحه پیچیده شطرنج است.

 


اخبار مرتبط
ترامپ کارت جنگ را رو کرد؛ ایران چگونه بازی را تغییر می‌دهد؟
دوشنبه 1404/01/18 ساعت 10:00
نورنیوز بررسی می‌کند؛
ترامپ کارت جنگ را رو کرد؛ ایران چگونه بازی را تغییر می‌دهد؟
در تقابل کم سابقه میان تهران و واشنگتن ، ترامپ برای نخستین‌بار مستقیماً ایران را به «حمله نظامی سخت» تهدید کرده است. ایران اما با بازدارندگی ترکیبی، از آرایش نظامی تا دیپلماسی چندلایه، در حال مهار این تهدید و تبدیل بازی به یک قمار پرهزینه برای واشنگتن است.
وقتی مذاکره به ابزار بازی تبدیل می‌شود؛ نه پایان آن!
یکشنبه 1404/01/17 ساعت 12:28
وقتی مذاکره به ابزار بازی تبدیل می‌شود؛ نه پایان آن!
ترامپ می‌گوید ایران مایل به مذاکره مستقیم است و نیازی به واسطه ندارد. این بخشی از بازی روانی ترامپ است. اما مذاکره «کارت بازی» نیست؛ صحنه‌ای است برای بازی با کارت‌ها. آنچه مهم‌تر از کارت‌هاست، ترکیب و زمان استفاده از آن‌هاست. آیا بازی دوباره چیده می‌شود؟
عراقچی: حاضریم مسیر مذاکره غیرمستقیم را بیازماییم
یکشنبه 1404/01/17 ساعت 09:43
عراقچی: حاضریم مسیر مذاکره غیرمستقیم را بیازماییم
وزیر خارجه ایران با تاکید بر اینکه «مذاکره مستقیم با طرفی که مدام تهدید به توسل به زور بر خلاف منشور ملل متحد می‌کند و مواضع متناقضی توسط مقام‌های مختلف آن بیان می‌شود، بی‌معنا خواهد بود»، تصریح کرد: اما ما همچنان به دیپلماسی پایبند بوده و حاضریم مسیر مذاکره غیرمستقیم را بیازماییم.
بازگشت غیرمنتظره نتانیاهو به واشنگتن؛ پیام جنگ یا فشار برای مذاکره؟
شنبه 1404/01/16 ساعت 11:29
نورنیوز بررسی می‌کند؛
بازگشت غیرمنتظره نتانیاهو به واشنگتن؛ پیام جنگ یا فشار برای مذاکره؟
در سایه تنش‌های تازه در روابط تهران و واشنگتن، ادعای ترامپ درباره بی‌نیازی ایران به واسطه و سفر دوباره نتانیاهو به آمریکا، نشانه‌ای از طراحی جدید برای افزایش فشار است. ایران ضمن آمادگی برای گفت‌وگو، نسبت به تغییر راهبرد هسته ای در صورت افزایس تهدیدات هشدار داده است.
آیا ایران به مذاکره مستقیم با ترامپ راضی خواهد شد؟
جمعه 1404/01/15 ساعت 15:48
آیا ایران به مذاکره مستقیم با ترامپ راضی خواهد شد؟
ترامپ از آمادگی ایران برای مذاکراه مستقیم خبر داده. مذاکرات هشته ای و گفتگوی تلفنی روحانی و اوباما و توافق برجام منفعتی برای ایران نداشت و ترامپ به راحتی از آن خارج شد. چه نشانه جدید از حسن نیت وجود دارد که ایران به مذاکره مستقیم راضی شود؟
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
حمایت شما یک دنیا ارزش دارد؛ واکنش رونالدو بعد از حذف النصر
فاز دوم آزادراه تهران-شمال چه زمانی افتتاح می شود؟
پایان تراژیک در کوچه‌ای بی‌صدا؛ پرونده‌ای جنایی در آمل گشوده شد
پوستر اولین بازی ایران در جام جهانی فوتبال ساحلی
ظرفیت اروپا در مذاکرات؛ سازنده یا تخریبی؟!
تحلیلگر شبکه فاکس نیوز: حوثی ها مسبب سقوط جنگنده آمریکایی هستند + فیلم
منافع ملی، خط قرمز است
آیا تکاپوی دولت‌های اروپایی، حاکی از نزدیک بودن توافق ایران و آمریکاست؟
بحران پنهان در خانه بازنشستگان؛با حقوق فعلی فقط می‌شود زنده ماند!
تشدید تنش به سبک آمریکایی: وقتی پنتاگون بر میز مذاکره سایه جنگ می‌افکند
توصیه پلیس فتا به حجاج برای سفر ایمن
«طرحی نو» لازم است
سازمان هواپیمایی با شرکت های متخلف برخورد خواهد کرد
پایان مأموریت مخفی موساد در ایران؛ از اعترافات تا اجرای حکم اعدام
خسارت های ناشی از زمین لرزه در رشتخوار
زمان و شیوه تغییر ساعت کاری ادارات اعلام شد +فیلم
وقتی تولید ثروت کمتر از دود سیگار مالیات می‌دهد!
پیشکسوت نامدار ملوان بندر انزلی درگذشت + فیلم
پیام متاثرکننده جناب خان در پی حادثه بندر رجایی + فیلم
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ جزییات شناسایی مفقودین و پرداخت دیه
کالابرگ 1404؛ تداوم یا توقف؛اعتبار جدید چه زمانی شارژ می شود؟
پیش‌فروش فوق‌العاده ایران‌خودرو در اردیبهشت +جزییات و لینک ثبت نام
تبریک سفارت روسیه به دوستان ایرانی
رقابت برای آینده: کنکور نوبت اول از صبح امروز آغاز شد!
وضعیت اب و هوا امروز 11 اردیبهشت + وضعیت استانها
برنامه مسابقات امروز 11 اردیبهشت + پخش زنده
در حسرت یک قرارداد دائم
اعلام جزئیات کامل هزینه نقل و انتقال خودرو در سال 1404
لامین یامال تاریخی ظاهر شد: ستاره بارسلونا با گل رؤیایی مقابل اینتر
توافق با ایران بسیار مهم است/ گفت‌وگوها به برخی جزئیات فنی رسیده‌
وزیر کار تکلیف کالابرگ را مشخص کرد
جهنم در سرزمین های اشغالی: وقتی اسرائیل از مهار آتش ناتوان ماند!
یمن: علیه ناو هواپیمابر وینسون آمریکا حمله پهپادی انجام دادیم
عکس های منتخب جهان، 30 آوریل 2025
شکست ناباورانه النصر مقابل کاوازاکی: پیروزی 3-2 برای تیم ژاپنی در نبرد آسیایی
عکس های منتخب ایران، چهارشنبه 10 اردیبهشت 1404
پایان فوتبال تماشایی ستارگان و درخشش یامال؛ بارسلونا (3) - اینتر (3) + خلاصه بازی
نورنما | طبیعت خشن و بسیار زیبای آبشار کردیت (کردی)
اعترافات تکان دهنده جاسوس موساد که امروز اعدام شد+ فیلم
تبیین راهبرد ایران در مورد ساخت سلاح هسته ای از سوی دبیر شورای عالی امنیت ملی+ فیلم
حوادث مجدد برای سرویس مدارس؛ مصدومیت چندین دانش آموز
ایلان ماسک از کاخ سفید رفت؟
نورنما | 11 اردیبهشت روز جهانی کار و کارگر گرامی باد
اعلام زمان پرداخت ارز زیارتی به حجاج+مبلغ مصوب
کار بزرگ وزیر تعاون در هفته کارگر
جزییات جلسه شبانه داوران لیگ برتر برای هماهنگی بازی های حساس
اصلی ترین محرومان هفته 28 لیگ برتر
تشریح جزئیات پرونده‌های قضایی جنجالی ؛از بندر شهید رجایی تا بابک زنجانی و کوروش کمپان
آتش در قلب بازار تفلیس؛
اورشلیم در آتش! تخلیه گسترده ساکنان در قدس اشغالی! + فیلم
X
آگهی تبلیغاتی