×
بین الملل
شناسه خبر : 216617
تاریخ انتشار :

سی‌ان‌ان؛

پشت پرده میزبانی چین در نشست سه جانبه تهران، مسکو و پکن

«تونگ ژائو»، پژوهشگر اندیشکده «بنیاد کارنگی» معتقد است چین به دنبال تعمیق مشارکت خود در مسئله هسته‌ای ایران بوده و با گرد هم آوردن روسیه و ایران به دنبال برجسته‌سازی اهمیت «رویکردهای غیرغربی» در حل چالش‌های جهانی است.

نورنیوز-گروه بین الملل: چین روز جمعه به وقت محلی، میزبان دیپلمات‌هایی از ایران و روسیه برای گفتگو در مورد برنامه هسته‌ای ایران و مساله رفع تحریم‌های این کشور بود. در پایان این نشست معاونان وزرای خارجه سه کشور با صدور یک بیانیه مشترک بر ضرورت لغو تمام تحریم‌های یکجانبه و همچنین توسل به دیپلماسی برای خروج پرونده رفع تحریم‌های ایران تاکید کردند.

پایگاه اینترنتی شبکه «سی‌ان‌ان» آمریکا در گزارشی درباره این نشست نوشت: در حالی که قدرت‌های اروپایی در  ماه‌های اخیر چندین دور مذاکره با تهران را در این زمینه انجام داده‌اند، دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا که در دوره اول ریاست جمهوری خود ایالات متحده را از توافق هسته‌ای با ایران خارج کرد، همچنان برای دستیابی به یک توافق جدید فشار می‌آورد.

با توجه به درگیری‌ها در خاورمیانه، یافتن یک مسیر دیپلماتیک برای کنترل برنامه هسته‌ای ایران به یک ضرورت تبدیل شده‌است. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هشدار داده است که ایران به سرعت ذخایر اورانیوم خود را که در آستانه غنای تسلیحاتی است، گسترش داده است. ایران عنوان می‌کند که به دنبال بمب هسته‌ای نیست و اصرار دارد که برنامه هسته‌ای آن کاملاً صلح‌آمیز است.

چین با ورود مستقیم به این عرصه، تلاش دیپلماتیک خود را آغاز کرده است، تلاشی که ناظران آن را در راستای هدف پکن برای معرفی خود به عنوان رهبر جایگزین جهانی به جای ایالات متحده می‌دانند، هدفی که رهبران چین فرصت بیشتری برای تحقق آن می‌بینند به‌ویژه با توجه به سیاست‌های ترامپ که با شعار «اول آمریکا» در حال تغییر سیاست خارجی ایالات متحده است.

«تونگ ژائو»، پژوهشگر ارشد اندیشکده «بنیاد کارنگی» می‌گوید: چین بیش از پیش به دنبال این است که با تعمیق مشارکت خود در مسئله هسته‌ای ایران از منافع خود محافظت کند، نفوذ منطقه‌ای خود را گسترش دهد و تصویر جدیدی از خود به عنوان یک قدرت جهانی مسئول ارائه کند. چین با گرد هم آوردن روسیه و ایران ممکن است همچنین به دنبال برجسته کردن اهمیت رویکردهای غیرغربی در حل چالش‌های جهانی باشد.

چین با گرد هم آوردن روسیه و ایران ممکن است همچنین به دنبال برجسته کردن اهمیت رویکردهای غیرغربی در حل چالش‌های جهانی باشد.پکن مدت‌هاست که از توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ حمایت کرده است، توافقی که بین پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل و ایران مذاکره 

شده بود. پکن خروج آمریکا از این توافق را محکوم کرده و با تحریم‌های ایالات متحده علیه ایران مخالفت است. بر اساس توافق ۲۰۱۵، کشورها تنها تا ماه اکتبر فرصت دارند تا بازگردانی سریع تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران را که در چارچوب برجام لغو شده بود، اجرایی کنند.
«فو کونگ»، سفیر چین در سازمان ملل، پیش از نشست ویژه شورای امنیت سازمان ملل درباره برنامه هسته‌ای ایران، به خبرنگاران گفت: ما همچنان امیدواریم که بتوانیم از زمان محدودی که تا اکتبر امسال باقی مانده است استفاده کنیم تا به توافق جدیدی دست یابیم و برجام حفظ شود. اعمال فشار حداکثری بر یک کشور خاص به نتیجه نخواهد رسید.

اشاره‌ سفیر چین در سازمان ملل به سیاست ترامپ در اعمال انزوای اقتصادی و دیپلماتیک بر ایران به منظور جلوگیری از دستیابی تهران به سلاح هسته‌ای است. ترامپ هفته گذشته در مصاحبه‌ای با فاکس بیزینس گفت که برای رهبر معظم ایران، آیت‌الله علی خامنه‌ای نامه‌ای ارسال کرده است و البته همزمان ادعا کرد که «دو راه برای برخورد با ایران وجود دارد، یا از طریق اقدام نظامی یا از طریق  مذاکره؛ من ترجیح می‌دهم مذاکره کنم.» جمهوری اسلامی ایران در روزهای اخیر هرگونه مذاکره مستقیم با آمریکا در سایه سیاست فشار حداکثری را رد کرده‌است.

هنوز مشخص نیست که توافق جدید احتمالی چه شکلی خواهد داشت یا چگونه به نتیجه خواهد رسید، اما عدم دستیابی به توافق می‌تواند منجر به تشدید درگیری‌های جاری در خاورمیانه شود، 

به‌طوری که اسرائیل و ایران به تبادل حملات مستقیم پرداخته‌ یا ممکن است تهران را وادار کند که در موضع خود درباره سلاح‌های هسته‌ای تجدیدنظر کند.
چین و روسیه توافقی محدودتر را که صرفاً بر برنامه هسته‌ای ایران متمرکز است دنبال می‌کنند، در حالی که اروپا و احتمالاً ایالات متحده به دنبال توافقی گسترده‌تر هستند.«صنم وکیل»، مدیر  برنامه خاورمیانه و شمال آفریقا در اندیشکده «چتم هاوس» می‌گوید: در واقع، همه برای حل این مسئله رقابت می‌کنند؛ در شرایطی که چندین تلاش دیپلماتیک به صورت همزمان در جریان است، این فرصت برای روسیه و چین فراهم شد تا هماهنگ شوند و نسخه خود را از یک توافق پیشنهاد دهند.

چین و روسیه در اینکه ایران نمی‌خواهد برنامه هسته‌ای خود را تسلیحاتی کند هم نظر هستند و تلاش دارند از نظر دیپلماتیک به دنبال راه‌حلی باشند. اما ممکن است ترجیح دهند توافقی محدودتر را که صرفاً بر برنامه هسته‌ای ایران متمرکز است دنبال کنند، در حالی که اروپا و احتمالاً ایالات متحده به دنبال توافقی گسترده‌تر هستند.

ایران نیز چین و روسیه را به عنوان شرکای بالقوه در این مذاکرات می‌بیند. در سال‌های اخیر همکاری بین تهران و مسکو افزایش یافته است. چین همچنان حامی اقتصادی و دیپلماتیک کلیدی ایران محسوب می‌شود، اما همزمان سعی دارد همکاری خود با تهران را با روابط رو به رشد با شرکایی مانند عربستان سعودی متعادل کند. هفته گذشته، روسیه، چین و ایران پنجمین رزمایش دریایی مشترک خود از سال ۲۰۱۹ را برگزار کردند.

نمایش همگرایی این سه کشور همچنین می‌تواند برای پکن مفید باشد، به‌ویژه در زمانی که دولت ترامپ به دنبال تضعیف روابط نزدیک بین چین و مسکو و مقابله با آن چیزی است که به‌عنوان یک محور در حال شکل‌گیری بین چین، روسیه، ایران و کره شمالی تلقی می‌شود. کرملین نیز اعلام کرده است که روسیه آماده مشارکت در مذاکرات هسته‌ای بین ایالات متحده و ایران است، اقدامی که نشان‌دهنده گرم شدن روابط بین مسکو و واشنگتن در دولت دوم ترامپ است.

«تونگ ژائو» از بنیاد کارنگی می‌گوید: سیاست‌های آینده روسیه و ایران تأثیر قابل توجهی بر گزینه‌های استراتژیک چین در خاورمیانه و فراتر از آن خواهد داشت. به همین دلیل پکن به دنبال تقویت ارتباطات خود با مسکو و تهران در چنین مسائلی است. چنین هماهنگی‌ همچنین نشان‌دهنده همبستگی در برابر تلاش‌های احتمالی آمریکا برای ایجاد تفرقه میان آنها است.

چین در خاورمیانه منافع زیادی دارد، این کشور به منابع انرژی منطقه وابسته است و در حال تعمیق روابط استراتژیک خود با کشورهای ثروتمند حاشیه خلیج فارس و متحدان سنتی آمریکا است.

«اسفندیار باتمانقلیچ»، بنیان‌گذار اندیشکده «بورس و بازار» می‌گوید: ایران و روسیه کاملاً آگاهند که چین به تازگی نقش میانجی‌گری در چنین مسائل بزرگ بین‌المللی را بر عهده گرفته است. اما در عین حال، هر دو کشور از حضور چین در این عرصه راضی به نظر می‌رسند.


ایرنا
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
سقوط تیم هوادار پس از 4 فصل به لیگ یک پس تساوی امروز با نساجی + خلاصه بازی
مسکن ارزان‌تر با مشارکت مردمی؛ وقتی مردم بهتر از دولت می‌سازند
جاده چالوس 10 روز بسته می‌شود؛ ایمنی، اولویت راه‌سازی
طوفان خاک در راه است، اما خوزستان غافلگیر نمی‌شود
جدول گروهB جام جهانی فوتبال ساحلی پس بازی های روز اول | 11 اردیبهشت
دستورات جدید ترامپ برای تحریم نفت ایران
جدول لیگ برتر در هفته بیست و هشتم پس از بازی های امروز 5 شنبه 11 اردیبهشت
خوابیدن کنار موبایل به مغز آسیب می‌رساند؟/ تأثیر گوشی‌های هوشمند بر کیفیت خواب
نورنما | سفر مجازی به پایتخت موسیقی جهان!/سنندج
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ شناسایی 29نفر از جان‌باختگان حادثه بندر شهید رجایی
این‌گونه از هوش مصنوعی بپرسید / 7 اصل طلایی برای گرفتن پاسخ بهتر
صدها تروریست در سیستان و بلوچستان منهدم یا دستگیر شدند
مشکل مطهری با روحانیت چه بود؟
به دنیای نوجوانان نزدیک شویم؛ کلیدهای گفت‌وگو
نتیجه بازی فولاد (1) - چادرملو اردکان (1) | بازی در بارش سخت باران + خلاصه بازی
جنایت فجیع خانوادگی
نورنما | 12 اردیبهشت سالروز شهادت آیت الله مرتضی مطهری و روز معلم گرامی باد
پیام مدیرعامل فولاد مبارکه به مناسبت روز کارگر؛ تقدیر از دستان خستگی‌ناپذیر
نتیجه نهایی بازی پرسپولیس (3) مس رفسنجان (0) + خلاصه بازی | انتقام قرمز ها در باشگاه مس
هشدار هواشناسی: احتمال باران، باد شدید و صاعقه در تهران
تعویق مذاکرات رم؛ آیا پای اعتراض به دیپلماسی تهدید و تحریم در میان است؟
برد نفس گیر ایران در اولین دیدار؛ ایران(5) - موریتانی(4) + فیلم
برنامه بازی های بعدی تیم ملی ایران در جام جهانی فوتبال ساحلی 2025
ورود پزشکان به سامانه نسخه‌نویسی، دو مرحله‌ای شد
«گرگ پارسی» تاریخ‌ساز شد؛ پرافتخارترین بدنساز ایران در جهان!
بمب بزرگ استقلال؛ ماتزاری آمد؟ / باشگاه واکنش نشان داد
جنایت اسید پاشی در مدرسه
نخستین واکنش از شرکت سینا: "هیچ تقصیری نداریم"+ویدیو
آغاز فروش 2 محصول جدید سایپا دیزل + لینک ثبت نام
هشدار رسمی ایران در واکنش به رفتار های ضد و نقیض آمریکا
دفترچه سوالات کنکور 1404 رشته ریاضی و علوم انسانی منتشر شد
قیمت طلا و سکه امروز 11 اردیبهشت 1404
کارگران؛ طلایه‌داران تولید و افتخارآفرینی در صنعت کشور هستند
نورنما | روزت مبارک ای معلم، ای فراتر از کلام،تو را سپاس
آخرین جزئیات آتش‌سوزی گسترده در اراضی اشغالی/گسترش آتش ادامه دارد+فیلم
جهنم در سرزمین های اشغالی: وقتی اسرائیل از مهار آتش ناتوان ماند!
رونمایی از تعداد و سهمیه رشته‌ها در بیستمین بازی‌های آسیایی 2026
روایت گروسی از احتمال درگیری نظامی ایران و آمریکا
ابطال کارت سوخت خودرو های فاقد بیمه شخص ثالث
حرکت زیبای مهدی طارمی برای هموطنان عزادارش + فیلم
فرجام سارقان مسلحی که شبح مرگ بودند
برنامه مسابقات فوتبال و ورزش امروز 11 اردیبهشت + پخش زنده
فیلم کریستیانو رونالدو و عجیب‌ترین 3 دقیقه دوران فوتبالش
فروش سم به جای چلوکباب!
مدیوم شات | خداحافظی با شکوه هنرمند دوران ساز از صحنه و دوربین
نورنما | ضربه دیدنی کنده به رئال از دیدگاه دوربین بارسلونایی ها
مشاهده دو قلاده پلنگ در پارک ملی بمو استان فارس + فیلم
چرایی افزایش تهدیدات آمریکا در آستانه دور چهارم مذاکره با ایران
حمایت شما یک دنیا ارزش دارد؛ واکنش رونالدو بعد از حذف النصر
فاز دوم آزادراه تهران-شمال چه زمانی افتتاح می شود؟
X
آگهی تبلیغاتی