×
اقتصادی
شناسه خبر : 216179
تاریخ انتشار :

نورنیوز فراز و فرودهای بازار مسکن در سال۱۴۰۳ و چشم انداز سال ۱۴۰۴ را بررسی می کند؛

رکود سنگین در بازار مسکن؛ چشم‌انداز 1404 چگونه خواهد بود؟

بازار مسکن همواره یکی از ارکان مهم اقتصاد کشور بوده و به‌شدت تحت تأثیر شرایط اقتصادی، اجتماعی و سیاسی قرار دارد. با توجه به اینکه به‌طور متوسط نیمی از هزینه‌های خانوار صرف مسکن می‌شود، نوسانات قیمتی در این حوزه تأثیر مستقیمی بر معیشت مردم دارد. علاوه بر این، مسکن به‌عنوان یک حوزه سرمایه‌گذاری نیز همواره مورد توجه بوده و نقش مهمی در رونق یا رکود اقتصادی دارد.

نورنیوز-گروه اقتصادی: سال ۱۴۰۳، سالی بود که رکود تورمی در بازار مسکن بیش از هر زمان دیگری خود را نشان داد. قیمت‌ها همچنان بالا ماند، اما معاملات کاهش یافت و ساخت‌وساز نیز با چالش‌های جدی روبه‌رو شد. با این اوصاف، سؤال اصلی این است که بازار مسکن در سال ۱۴۰۴ چه سرنوشتی خواهد داشت؟ آیا این رکود ادامه خواهد یافت، یا تحولات جدیدی در انتظار بازار است؟

افزایش قیمت مسکن؛ روندی کندتر اما همچنان نگران‌کننده

بررسی‌ها نشان می‌دهد که قیمت مسکن در سال ۱۴۰۳، به‌ویژه در کلان‌شهرها، همچنان روند صعودی داشته است. میانگین قیمت هر مترمربع مسکن در تهران در محدوده ۹۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان قرار داشت که هرچند نسبت به جهش‌های شدید سال‌های ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۰ با سرعت کمتری رخ داد، اما همچنان با قدرت خرید مردم همخوانی ندارد.

براساس شاخص مسکن، قیمت پیشنهادی هر مترمربع واحد مسکونی در مناطق ۲۲گانه تهران در بهمن ۱۴۰۳ به ۹۴ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان رسید که نسبت به دی‌ماه ۳.۶ درصد افزایش داشت. همچنین، طبق آمار بانک مرکزی، مناطق ۲، ۵، ۱۰ و ۴ بالاترین میزان معاملات را ثبت کردند، درحالی‌که مناطق ۱۹ و ۲۰ کمترین میزان معاملات را داشتند.

برخی کارشناسان معتقدند که سرعت رشد قیمت‌ها کندتر شده و در برخی ماه‌ها حتی ثبات نسبی مشاهده شده است. اما این موضوع به معنای کاهش قیمت نیست؛ بلکه کاهش تقاضا و رکود معاملات باعث شده است که جهش‌های شدید قیمتی مشابه سال‌های قبل کمتر دیده شود.

نقش دلار، تورم و سیاست‌های دولتی در بازار مسکن

یکی از مهم‌ترین عوامل تأثیرگذار بر قیمت مسکن، نوسانات نرخ ارز و تورم عمومی است. در سال ۱۴۰۳، تغییرات قیمت دلار همچنان یکی از محرک‌های اصلی بازار مسکن بود. هرگونه جهش ارزی مستقیماً هزینه‌های ساخت‌وساز را افزایش داد و منجر به رشد قیمت تمام‌شده واحدهای مسکونی شد.

همچنین، برآورد تورم ۳۲ درصدی برای سال ۱۴۰۳ فشار زیادی بر معیشت خانوارها وارد کرد و سهم مسکن در سبد هزینه‌های خانوارها به شکل نگران‌کننده‌ای بالا رفت. از سوی دیگر، سیاست‌هایی مانند اخذ مالیات از خانه‌های خالی (که بیش از ۲.۵ میلیون واحد خالی تخمین زده می‌شود) نتوانستند اثرگذاری مطلوبی داشته باشند و همچنان اجرای این سیاست‌ها با چالش مواجه است.

وام مسکن؛ ناکارآمدی در افزایش قدرت خرید

وام مسکن یکی از ابزارهای دولت برای کمک به خانه‌دار شدن مردم است، اما بررسی‌ها نشان می‌دهد که این ابزار در سال‌های اخیر تأثیر چندانی در افزایش قدرت خرید متقاضیان نداشته است. علت اصلی این مسئله، بالا بودن قیمت مسکن نسبت به سقف وام‌ها و همچنین هزینه بالای اوراق است.

به‌طور متوسط، ۲۳ درصد از مبلغ وام صرف خرید اوراق می‌شود که این موضوع باعث کاهش اثرگذاری آن شده است. برای مثال، حتی در مناطق ارزان‌تر تهران، قیمت آپارتمان‌های کوچک و قدیمی بین ۲ تا ۳ میلیارد تومان است. درحالی‌که سقف وام‌های پرداختی ۴۰۰ تا ۶۰۰ میلیون تومان است که نمی‌تواند تأثیر چندانی بر تأمین مسکن داشته باشد.

افت معاملات و کاهش ساخت‌وساز؛ رکود مسکن در ۱۴۰۳

یکی از نشانه‌های رکود بازار مسکن، کاهش تعداد معاملات است. آمارها نشان می‌دهد که تعداد معاملات مسکن در تهران در سال ۱۴۰۳ بین ۳۰۰۰ تا ۵۰۰۰ معامله در ماه بوده، درحالی‌که در سال‌های پیش از جهش قیمت‌ها، این رقم به ۱۳۰۰۰ معامله در ماه می‌رسید.

این کاهش چشمگیر معاملات به دلیل کاهش قدرت خرید، عدم اطمینان از آینده اقتصادی و انتظار کاهش بیشتر قیمت‌ها بوده است. درحالی‌که برخی افراد از ورود به بازار اجتناب کرده‌اند، برخی دیگر نیز به امید کاهش قیمت‌ها دست نگه داشته‌اند.

از سوی دیگر، عرضه مسکن نیز وضعیت مطلوبی نداشته است. طبق برآوردهای رسمی، کشور با کمبود ۶ تا ۷ میلیون واحد مسکونی مواجه است. برنامه‌ریزی برای ساخت یک میلیون واحد مسکونی در سال نیز محقق نشده و همچنان فاصله زیادی با اهداف تعیین‌شده دارد.

پیش‌بینی بازار مسکن در سال ۱۴۰۴؛ آینده در ابهام

در کوچه‌پس‌کوچه‌های شهر، خانه‌هایی که روزگاری پر از صدای خنده و زندگی بودند، حالا در سکوتی سنگین فرو رفته‌اند. پشت شیشه‌های بنگاه‌های املاک، آگهی‌های فروش و اجاره یکی پس از دیگری روی هم انباشته شده‌اند. خریدارانی که روزگاری با هیجان به دنبال خانه‌ای مناسب بودند، حالا با چشمانی مردد به قیمت‌ها نگاه می‌کنند و از کنار آگهی‌ها عبور می‌کنند.

سال ۱۴۰۴ برای بازار مسکن، سالی پر از تردید خواهد بود. اگر دولت بتواند افسار تورم را بکشد و نوسانات دلار را مهار کند، شاید اندکی امید به این بازار بازگردد. شاید کارگران ساختمانی که ماه‌هاست بیکار مانده‌اند، دوباره صدای پتک و کلنگشان در خیابان‌ها طنین‌انداز شود. اما اگر این اتفاق نیفتد، اگر قیمت‌ها همچنان افسارگسیخته پیش بروند و مردم بیش از پیش از قدرت خرید جا بمانند، رکود عمیق‌تری در انتظار بازار خواهد بود.

سرنوشت مسکن در ۱۴۰۴، درست مثل شهری در مه، نامشخص است. آیا این مه کنار خواهد رفت و رونق دوباره به این بازار بازخواهد گشت؟ یا باید به تماشای خانه‌هایی نشست که با هر روز گذر زمان، دست‌نیافتنی‌تر می‌شوند؟ زمان، پاسخ این معما را خواهد داد.

جمع‌بندی؛ بازار مسکن در برزخ رکود و تورم

بازار مسکن در سال ۱۴۰۳ با رکود عمیقی مواجه بود. قیمت‌ها همچنان بالا ماندند، اما قدرت خرید مردم کاهش یافت و معاملات در سطح پایینی قرار گرفت. در عین حال، سیاست‌های حمایتی مانند وام مسکن نتوانستند تأثیر مطلوبی داشته باشند و عرضه مسکن نیز با کمبود جدی مواجه شد.

در سال ۱۴۰۴، مسیر بازار به عوامل متعددی بستگی دارد؛ از جمله نرخ تورم، نوسانات ارز، سیاست‌های حمایتی دولت و تحولات اقتصادی کلان. اگر دولت بتواند سیاست‌های مناسبی را اجرا کند، ممکن است بازار از رکود خارج شود. اما در غیر این صورت، رکود تورمی همچنان ادامه خواهد داشت.


نورنیوز
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
فولاد (0) و چادرملو اردکان (1) بازی در بارش سخت باران | حبیبی نژاد دروازه فولاد را باز کرد
جنایت فجیع خانوادگی
نورنما | 12 اردیبهشت سالروز شهادت آیت الله مرتضی مطهری و روز معلم گرامی باد
پیام مدیرعامل فولاد مبارکه به مناسبت روز کارگر؛ تقدیر از دستان خستگی‌ناپذیر
پرسپولیس آتشین مقابل مس رفسنجان 3-0 | قرمزها آماده انتقام در بازی برگشت
هشدار هواشناسی: احتمال باران، باد شدید و صاعقه در تهران
تعویق مذاکرات رم؛ آیا پای اعتراض به دیپلماسی تهدید و تحریم در میان است؟
برد نفس گیر ایران در اولین دیدار؛ ایران(5) - موریتانی(4) + فیلم
برنامه بازی های بعدی تیم ملی ایران در جام جهانی فوتبال ساحلی 2025
ورود پزشکان به سامانه نسخه‌نویسی، دو مرحله‌ای شد
«گرگ پارسی» تاریخ‌ساز شد؛ پرافتخارترین بدنساز ایران در جهان!
بمب بزرگ استقلال؛ ماتزاری آمد؟ / باشگاه واکنش نشان داد
جنایت اسید پاشی در مدرسه
نخستین واکنش از شرکت سینا: "هیچ تقصیری نداریم"+ویدیو
آغاز فروش 2 محصول جدید سایپا دیزل + لینک ثبت نام
هشدار رسمی ایران در واکنش به رفتار های ضد و نقیض آمریکا
دفترچه سوالات کنکور 1404 رشته ریاضی و علوم انسانی منتشر شد
قیمت طلا و سکه امروز 11 اردیبهشت 1404
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ کاهش تعداد مصدومین بستری حادثه بندرعباس
کارگران؛ طلایه‌داران تولید و افتخارآفرینی در صنعت کشور هستند
نورنما | روزت مبارک ای معلم، ای فراتر از کلام،تو را سپاس
آخرین جزئیات آتش‌سوزی گسترده در اراضی اشغالی/گسترش آتش ادامه دارد+فیلم
جهنم در سرزمین های اشغالی: وقتی اسرائیل از مهار آتش ناتوان ماند!
رونمایی از تعداد و سهمیه رشته‌ها در بیستمین بازی‌های آسیایی 2026
روایت گروسی از احتمال درگیری نظامی ایران و آمریکا
ابطال کارت سوخت خودرو های فاقد بیمه شخص ثالث
حرکت زیبای مهدی طارمی برای هموطنان عزادارش + فیلم
فرجام سارقان مسلحی که شبح مرگ بودند
برنامه مسابقات فوتبال و ورزش امروز 11 اردیبهشت + پخش زنده
فیلم کریستیانو رونالدو و عجیب‌ترین 3 دقیقه دوران فوتبالش
فروش سم به جای چلوکباب!
مدیوم شات | خداحافظی با شکوه هنرمند دوران ساز از صحنه و دوربین
نورنما | ضربه دیدنی کنده به رئال از دیدگاه دوربین بارسلونایی ها
مشاهده دو قلاده پلنگ در پارک ملی بمو استان فارس + فیلم
چرایی افزایش تهدیدات آمریکا در آستانه دور چهارم مذاکره با ایران
حمایت شما یک دنیا ارزش دارد؛ واکنش رونالدو بعد از حذف النصر
فاز دوم آزادراه تهران-شمال چه زمانی افتتاح می شود؟
پلیس بدنبال رمز گشایی از قتل زن جوان آرایشگر
پوستر جذاب اولین بازی ایران در جام جهانی فوتبال ساحلی
ظرفیت اروپا در مذاکرات؛ سازنده یا تخریبی؟!
چگونه حوثی ها جنگنده آمریکایی را ساقط کردند؟ + فیلم
منافع ملی، خط قرمز است
آیا تکاپوی دولت‌های اروپایی، حاکی از نزدیک بودن توافق ایران و آمریکاست؟
متناسب سازی حقوق بازنشستگان و چند سئوال کلیدی
رمز گشایی از ادبیات تهدید آمیز وزیر دفاع آمریکا در آستانه دور چهارم مذاکرات با ایران
توصیه پلیس فتا به حجاج برای سفر ایمن
«طرحی نو» لازم است
سازمان هواپیمایی با شرکت های متخلف برخورد خواهد کرد
مأمور مخفی موساد در ایران به آخر خط رسید؛ از اعترافات تا اجرای حکم اعدام
خسارت های ناشی از زمین لرزه در رشتخوار
X
آگهی تبلیغاتی