×
سیاسی
شناسه خبر : 216008
تاریخ انتشار : دوشنبه 1403/12/20 ساعت 11:51

علی‌اصغر زرگر*

اعراب منطقه و احتمال میانجی‌گری

کشورهای عربی هشدار داده‌اند که در صورت آسیب‌دیدن تأسیسات هسته‌ای ایران و نشت مواد رادیواکتیو، آب‌های خلیج فارس آلوده خواهد شد. این مسئله تهدیدی جدی برای منابع آبی و امنیت غذایی کشورهای منطقه محسوب می‌شود. با توجه به این ملاحظات، کشورهای عربی به‌ویژه قطر و عمان، که روابط متوازن‌تری با ایران دارند، به دنبال راهکارهای دیپلماتیک برای کاهش تنش‌ها هستند.

نورنیوز-گروه سیاسی: تحولات سیاسی و امنیتی منطقه خلیج فارس همواره تحت تأثیر رقابت‌های ژئوپلیتیکی قدرت‌های جهانی و منطقه‌ای بوده است. در این میان، کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس نقش مهمی در تحولات منطقه‌ای ایفا می‌کنند و دارای قدرت لابی‌گری در ایالات متحده هستند.

این نفوذ می‌تواند عاملی تعیین‌کننده در سیاست‌های واشنگتن نسبت به ایران باشد، به‌ویژه در مقاطع حساس که بحث تهدید نظامی علیه ایران مطرح می‌شود. کشورهای عربی خلیج فارس، به‌ویژه عربستان سعودی و امارات متحده عربی، از طریق روابط اقتصادی و نظامی گسترده‌ای که با ایالات متحده دارند، نفوذ قابل‌توجهی بر سیاست‌گذاران آمریکایی اعمال می‌کنند.

این کشورها با استفاده از ابزارهای دیپلماتیک و رسانه‌ای، تلاش دارند تا واشینگتن را متقاعد کنند که حمله نظامی به تأسیسات هسته‌ای ایران نه‌تنها بی‌نتیجه خواهد بود، بلکه امنیت کل منطقه را به خطر می‌اندازد. آنها هشدار می‌دهند که چنین اقدامی با واکنش شدید ایران همراه خواهد شد و می‌تواند پیامدهای جبران‌ناپذیری برای ثبات خاورمیانه داشته باشد.

 ایران نیز به‌خوبی می‌داند که هرگونه حمله‌ای به تأسیسات هسته‌ای آن، یک پاسخ قاطع در پی خواهد داشت. تهران ابزارهای کافی برای مقابله‌به‌ مثل را در اختیار دارد و می‌تواند پایگاه‌های آمریکا در منطقه، از جمله پایگاه «سنتکام» در کشورهای حاشیه خلیج فارس را هدف قرار دهد.

 از آنجا که واشینگتن پایگاه‌های متعددی در منطقه دارد، هرگونه درگیری نظامی می‌تواند دامنه وسیعی پیدا کند و کنترل اوضاع را دشوار سازد. یکی از مهم‌ترین نگرانی‌های ایالات متحده در قبال هرگونه اقدام نظامی علیه ایران، تأثیر آن بر بازار انرژی جهان است.

 افزایش تنش‌ها در خلیج فارس به‌طور مستقیم بر قیمت نفت تأثیر می‌گذارد. در شرایطی که دولت آمریکا، به‌ویژه در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ، به دنبال کنترل قیمت سوخت و جلوگیری از افزایش تورم در داخل کشور است، وقوع یک جنگ در منطقه می‌تواند منجر به جهش قیمت نفت و بحران اقتصادی شود. علاوه بر این، نگرانی‌هایی درباره پیامدهای زیست‌محیطی یک حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران نیز مطرح است.

کشورهای عربی هشدار داده‌اند که در صورت آسیب‌دیدن تأسیسات هسته‌ای ایران و نشت مواد رادیواکتیو، آب‌های خلیج فارس آلوده خواهد شد. این مسئله تهدیدی جدی برای منابع آبی و امنیت غذایی کشورهای منطقه محسوب می‌شود. با توجه به این ملاحظات، کشورهای عربی به‌ویژه قطر و عمان، که روابط متوازن‌تری با ایران دارند، به دنبال راهکارهای دیپلماتیک برای کاهش تنش‌ها هستند. آنها بر این باورند که واشینگتن باید به‌جای تهدید نظامی، رویکردی انعطاف‌پذیرتر در قبال ایران اتخاذ کند.

یکی از پیشنهادهایی که مطرح شده، آزادسازی بخشی از دارایی‌های مسدودشده ایران در بانک‌های بین‌المللی است. این اقدام می‌تواند به‌عنوان نشانه‌ای از حسن نیت تلقی شود و زمینه را برای مذاکرات جدی‌تر فراهم کند. در این میان، روسیه نیز تأکید کرده است که هرگونه مذاکره با ایران باید بر مسئله هسته‌ای متمرکز باشد و از ورود به مباحث مرتبط با توانایی‌های دفاعی ایران پرهیز شود. مسکو بر این باور است که رویکرد عادلانه و شرافتمندانه در مذاکرات می‌تواند به کاهش تنش‌ها کمک کند و مانع از گسترش درگیری‌ها شود.

در مجموع، لابی کشورهای عربی در آمریکا نقش مؤثری در جهت‌دهی به سیاست‌های واشینگتن در قبال ایران دارد. این کشورها با درک تبعات یک درگیری نظامی، تلاش می‌کنند تا رویکرد آمریکا را از گزینه‌های نظامی به‌سوی دیپلماسی و مذاکره سوق دهند.

از سوی دیگر، ایران نیز در پی یافتن راه‌هایی برای کاهش فشارهای اقتصادی و سیاسی است. اگر آمریکا و غرب بتوانند با ارائه تضمین‌هایی در خصوص لغو تحریم‌ها، زمینه را برای مذاکراتی سازنده فراهم کنند، احتمال حل‌وفصل بحران از طریق دیپلماسی افزایش خواهد یافت.


آرمان ملی
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
500 دوربین ثبت تخلفات رانندگی تا پایان سال نصب می‌شود
سفر نخست وزیر پاکستان به قطر با هدف ابراز همبستگی
مرحله چهارم اعتبار کالابرگ الکترونیکی برای سرپرستان خانوار‌ واریز شد
پزشکیان: کیفیت آموزشی باید ارتقا یابد/ مدرسه‌ها و دانشگاه‌ها آینده کشور را می‌سازد
بزرگ‌ترین ظرفیت ذخیره‌سازی خون بندناف را در اختیار داریم
عفو شامل حال مجرمان کلان اقتصادی نخواهد شد
روسیه در سال 2026 میزبان هفته فرهنگ ایران می‌شود
آیا دریاچه ارومیه از دست رفته است؟
استارمر در گفتگو با رئیس‌جمهور اسرائیل: بحران انسانی در غزه نگران کننده است
ورود زبان‌های خارجی به دبستان‌ها نیازمند بررسی‌های کارشناسی است
وزیر خارجه روسیه حمله اسرائیل به قطر را شدیداً محکوم کرد
جزئیات افزایش 45 درصدی حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی اعلام شد
تصادف در «گردنه چری» 19 کشته برجای گذاشت
آخرین وضعیت ترافیکی محورهای شمالی/ جاده چالوس دو طرفه شد
فیلم‌های سینمایی امروز تلویزیون | پنجشنبه 20 شهریور ماه
آغاز بزرگترین رزمایش مشترک نظامی آمریکا و ژاپن
برنامه مسابقات ورزشی امروز پنج‌شنبه 20 شهریور 1404
حمله موشکی یمن به سرزمین های اشغالی
وضعیت آب و هوا امروز پنجشنبه 20 شهریور 1404 + وضعیت استان‌ها
امیر تتلو مشمول عفو رهبری نشد
واکنش ترامپ به تیراندازی در دانشگاه یوتا/جزییات ترور +فیلم
افزایش اعتبار کارت حکمت؛ عیدی ویژه برای بازنشستگان نیروهای مسلح
تهرانی‌ها فردا منتظر خنک شدن هوا باشند
گرامیداشت روز سینما همراه با مردم در باغ فردوس
نورینفو | چطور از آنفولانزا دور بمانیم؟
100 مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر در 8 استان به بهره برداری رسید + فیلم
آلمان در صدر لیست حامیان مالی اوکراین قرار گرفت
نورنما | ساحل مکسر بندر مقام در غرب استان هرمزگان
فرافکنی سفیر اتحادیه اروپا در شورای حکام: ایران فوراً همکاری با آژانس را از سر بگیرد
کانادا در روابط با رژیم صهیونیستی تجدیدنظر می‌کند
کدام استانها با کاهش چشمگیر بارش‌ها مواجه شدند
نتانیاهو در تله ترور؛ از شکست دوحه تا تهدید ترکیه
نتایج و جدول لیگ آزادگان پس از پایان روز اول از هفته سوم
پوستر باشگاه فولاد خوزستان برای بازی با پرسپولیس
شبکه 5 تهران HD شد
نتانیاهو، تروریست بی‌پروا؛ تهدید قطر و ترکیه پس از شکست در دوحه
پیاتزا: هیچ مسابقه‌ای پیش از آغاز آسان نیست
پوستر باشگاه سپاهان برای تقابل همزمان آقایان و بانوان سپاهان و گل‌گهر در روز جمعه
گفت‌وگوی پزشکیان و رئیس جمهور مصر
حماس حمله هوایی رژیم صهیونیستی به یمن را محکوم کرد
کوشکی اعلام کرد: مصدوم نیستم!
9 شهید و 118 مجروح در حمله امروز رژیم صهیونیستی به یمن
فاریاب کرمان لرزید
تماس تلفنی وزیر خارجه ایران با همتای قطری
پروژه «اسرائیل بزرگ» و پیام‌های سخنرانی دبیرکل حزب‌الله
هشدار پلیس راه درباره اوج‌گیری ترافیک در روزهای پایانی تابستان
توزیع یک میلیون دوز واکسن آنفلوانزا
دیدار وزیر امور خارجه با رئیس‌جمهور تونس
واکنش ستادکل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران به تجاوز رژیم صهیونیستی به قطر
فعالیت‌های دریایی در مازندران ممنوع شد
X
آگهی تبلیغاتی