×
سیاسی
شناسه خبر : 214123
تاریخ انتشار :

عمادالدین باقی*

از محبت تلخ‌ها شیرین شود

نو شدن طبیعت در نوروز را با نو شدن تفکر و منش خود هم‌نوا کنیم و فرصت را برای شیرین کردن تلخی‌ها مغتنم بشماریم تا زندانیان به آغوش خانواده بازگردند.

نورنیوز-گروه سیاسی: می‌دانم باز هم برخی خوانندگان خواهند گفت، چرا هنوز امیدوارید و خیرخواهی می‌کنید و…؟ ولی اگر ذره‌ای احتمال تاثیر برود، تکلیف بر ما جاری است و دست‌کم حسن‌نیتی را تکرار می‌کنیم.

اگر امروز دشمن به ایران طمع می‌کند، طمع به شکاف دولت- ملت دارد. شکاف‌ها با عدم رعایت حقوق بشر و شهروند پدیدار می‌شوند. تنها با داشتن یک دموکراسی مقتدر می‌توان کشور را از تعرض دشمن مصون نگه داشت و آن هم با رعایت قواعد مردم‌سالارانه و آزادی بیان محقق می‌شود. شگفت آنکه در برنامه پنجم توسعه دیپلماسی قضایی و سیاسی را تعریف کرده و یکی از مهم‌ترین وظایف حکومت را رفع انتقادات حقوق بشری دانسته است اما هیچ تلاشی در این رابطه صورت نمی‌گیرد و می‌توان گفت هیچ‌یک از مسئولان کشور حتی نمی‌دانند چنین قانونی تصویب کرده‌اند چون حتی یک ‌بار هم اشاره‌ای به آن نداشته‌اند.‌

در ماده ۲۱۰ قانون برنامه پنجم توسعه آمده است: «وزارت امور خارجه موظف است با بهره‌گیری از نظرات کارشناسان کلیه سازمان‌ها و نهادهای مسئول و برای اعتلای شأن، موقعیت، اقتدار و نقش جمهوری اسلامی ایران و استفاده از فرصت‌های اقتصادی در منطقه و نظام بین‌الملل و بسط گفتمان عدالت‌خواهی در روابط بین‌الملل، سیاست‌های مناسب را برای اجرایی کردن احکام ذیل به مراجع ذی‌ربط ارائه دهد: «تنظیم سطح روابط و مناسبات سیاسی، اقتصادی و فرهنگی با کشورهای دارای دیدگاه‌ها و مواضع غیرهمسو با جمهوری اسلامی ایران و اتخاذ دیپلماسی فعال جهت توقف روند صدور قطعنامه‌های حقوق بشری علیه جمهوری اسلامی ایران».

ولی در عمل هیچ اتفاقی نمی‌افتد بلکه برعکس هر روز با اجرای حکم زندان یا اعدامی بر این وضعیت نفت می‌ریزند. فقط برای نمونه اشاره می‌کنم که پس از محکومیت دکتر حمید قره‌حسنلو و همسرش، تاکنون چند بار مسئولان قوه قضائیه رسماً اعلام کرده‌اند که آنان هیچ نقشی در خشونت‌های انتسابی نداشته‌اند و این را به استناد پرونده و مدارک موجود می‌گویند. در فضای تند روزهای جنبش مهسا احکامی صادر شده بود و اکنون آن زمان گذشته است.

 تصور کنید زن‌وشوهری را به ترتیب به ۵ سال و ۱۵ سال حبس محکوم و یکی را در زندان یزد و دیگری را در زندان مشهد تبعید کرده‌اند و فرزندان‌شان که یکی از آنها دختری ۱۳ ساله است در کرج است. پیامبر اسلام می‌گوید، دنبال بهانه باشید تا افراد را از مجازات دور کنید: (ادْرَؤوا الحُدودَ عنِ المسلِمینَ ما اسْتَطَعْتُم ، فإنْ وَجَدتُم للمسلِمِ مَخْرَجا فَخَلّوا سبیلَهُ) آن هم درباره افراد گناهکار، نه کسانی که بی‌گناه هستند، آیا شایسته نبود که خود قوه قضائیه دست‌کم خانم فرزانه قره‌حسنلو را در لیست عفو بگذارد تا در یکی از چندلیستی که تاکنون آزاد شده‌اند، قرار گرفته و آزاد شود و بخشی از بار روانی و آزار حبس ناعادلانه یک زوج کاسته شود؟

حکم شرعی جهاد این است که حکومت مجاز نیست بیش از ۴ ماه مردان را به جنگ اعزام کند و از خانواده دور نگه دارد. در کدام شرع و آیین خوانده‌اید که افراد متاهل مانند مصطفی تاج‌زاده یا سعید مدنی یا داوود رضوی یا محمد نجفی و هاشم خواستار و محمد نوری‌زاد را حتی اگر مخالف حکومت باشند، می‌توان ماه‌ها یا سال‌ها بدون مرخصی در حبس نگه داشت؟

بدون‌شک خشونت، خشونت می‌آورد و عطوفت، عطوفت می‌پروراند. راه مواجهه با منتقدان، گفت‌‌وگو است، نه زندان. اگر افراد حرف نادرست می‌زنند، خودشان رسوا و بی‌اعتبار می‌شوند و اگر حرف درست می‌زنند، ولو مخالف شما باشند از آن بهره‌مند شوید که امام صادق می‌فرماید: رحمت خدا بر آن‌ کس که مرا به عیوبم آگاه کند: «رحم‌الله أمرا أهدى إلَیَ عُیوبی». اگر نتوانید با ضیا نبوی و رحیم قمیشی و تاج‌زاده و مدنی گفت‌وگو کنیم این از ناتوانی ماست. جامعه ما به عطوفت نیاز دارد. عطوفت آن است که مولانا می‌فرماید: از محبت تلخ‌ها شیرین شود /وز محبت مس‌ها زرین شود /از محبت دردها صافی شود/ وز محبت دردها شافی شود/ از محبت خارها گل می‌شود.

نو شدن طبیعت در نوروز را با نو شدن تفکر و منش خود هم‌نوا کنیم و فرصت را برای شیرین کردن تلخی‌ها مغتنم بشماریم تا زندانیان به آغوش خانواده بازگردند.

*جامعه‌شناس و پژوهشگر حقوق‌بشر


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
حمله سایبری گسترده، سفرهای هوایی روسیه را مختل کرد
صادرات 45.5 میلیون دلاری از جلفا به 9 کشور دنیا
هشدار هواشناسی؛ موج گرما از فردا وارد کشور می‌شود + فیلم
جنگ 12 روزه را چگونه روایت کنیم؟
نسخه جدید دولت برای نشاط اجتماعی؛ بُن سفر در راه است؟
نظری جویباری از مدیرعاملی استقلال استعفا داد + فیلم
نماینده اسکواش ایران یک قدم تا قهرمانی جهان فاصله دارد
توافقی به رنگ سلطه؛ اروپا در سایه آمریکا
سخنگوی دولت: چهارشنبه تعطیل نیست/ لایحه فضای مجازی علیه آزادی بیان نیست
کارگردان «جنگ ستارگان» گنجینه هنری‌اش را به نمایش می‌گذارد
برای شرکت در اجلاس روسای مجالس جهانی؛ قالیباف عازم ژنو شد
درخواست توبه تتلو در دست بررسی دادگاه
ترامپ: از ایران سیگنال‌های بدی دریافت می کنیم
رئیس‌جمهور مصر: کوچ اجباری فلسطینی‌ها خط قرمز ماست/رفح باید از سمت فلسطین نیز باز باشد
استرداد لایحه: شکست؟ عقب‌نشینی؟ یا حرکت به سمت حکمرانی گفت‌وگویی؟
تاکید پزشکیان بر ارتقای تعامل با کشورهای دیگر، بر مبنای منافع مشترک
موافقت رئیس‌جمهور با پس گرفتن لایحه مقابله با انتشار محتوای خبری خلاف واقع در فضای مجازی
ترامپ: کمک‌های امریکا به کودکان غزه دزدیده می‌شود!
«کلیشه‌های سیاسی» جان کودکان غزه را نجات نمی‌دهد
پیش‌فروش خودروی کوئیک GX_L از امروز آغاز شد
تعداد ثبت‌نام کنندگان اربعین در سامانه سماح از یک میلیون نفر گذشت! +لینک‌سایت
جولانی اولین انتخابات مجلس سوریه پس از سقوط اسد را بدون حضور مردم برگزار می‌کند!
نوراینفو | هنگام مراجعه به دادگاه یا دادسرا چه کنیم؟
قیمت دلار و سایر ارزها امروز دوشنبه 6 مرداد 1404
مجلس در هفته منتهی به اربعین حسینی تعطیل شد
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
مرزهای شرقی برای ورود زائران اربعین 1404 فعال شد
اوباما خواستار اقدام فوری برای جلوگیری از قحطی در غزه شد
نورنما | آتش‌سوزی در هواپیمای بوئینگ 737
آموزش‌وپرورش: مدارس حق ندارند دانش‌آموزان با نمرات پایین را ثبت‌نام نکنند
شلاق اقلیمی
راز قتل مادر و دختر ساکن طبقه هفتم
کشورهای کوچک و گام‌های بزرگ
4 کشته در تیراندازی بازار معروف بانکوک +فیلم
آغاز دریافت کارت ورود به جلسه آزمون استخدامی آموزش و پرورش +جزئیات
وزیر کار: همسان‌سازی حقوق بازنشستگان مردادماه انجام می‌شود
نورنما | علائم و درمان گرمازدگی
حسین ابرقویی با پرسپولیس به توافق رسید؛ امضای قرارداد به‌زودی انجام می‌شود
اتابک: خسارت خودروهای آسیب‌دیده در جنگ 12 روزه خارج از نوبت پرداخت می‌شود
دولت و آزمون مهم صداقت و شجاعت
عضو سابق منافقین پس از سال‌ها جنایت به سزای اعمالش رسید که بود؟
دستور اژه‌ای برای شناسایی عاملان حمله تروریستی به دادگستری زاهدان +عکس و فیلم حادثه
فریده شجاعی: شخصاً حسینی را دوست دارم و می‌خواستم بماند
قیمت خودرو امروز دوشنبه 6 مرداد 1404 +جدول
انتقاد شدید حجازی از مدیریت استقلال و از دست دادن حسینی
زلزله 4.9 ریشتری عسلویه بوشهر را لرزاند
ثبت مستندات حقوقی و اسناد خسارتهای تجاوز نظامی آمریکا و اسراییل به ایران+فیلم
پیش‌بینی دمای بالای 50 درجه در برخی مناطق کشور
تنها یک مانع برای پیوستن سرژ اوریه به پرسپولیس باقی مانده!+ عکس
قاتل در دادگاه پرونده الهه حسین‌نژاد: نمی‌خواستم او را بکشم، مرا جادو کرده بودند +عکس
X
آگهی تبلیغاتی