×
اقتصادی
شناسه خبر : 213285
تاریخ انتشار :

نورنیوز از کاهش بارش‌ها، میزان پرشدگی سدها و ناترازی در منابع آبی گزارش می دهد

اُفت 43 درصدی بارش‌های امسال نسبت به درازمدت

هرچند بارندگی‌های نیمه‌ی دوم بهمن ماه، امیدواری‌ها برای بهبود ذخایر آبی کشور را اندکی بالا برد اما انتشار جداول بارش در سال آبی جدید همچنان از نگران‌کننده بودن این ذخایر حکایت دارند. داده‌های آماری، از جمله گزارش‌های سازمان هواشناسی، گویای این واقعیت تلخ‌اند که بارش‌های 5 ماه اول در سال آبی جدید نسبت به میانگین درازمدت، افتی بیش از 43 درصد داشته است.

نورنیوز– گروه اقتصادی : هرچند بارندگی‌های دهه سوم بهمن ماه، امیدواری‌ها برای بهبود ذخایر آبی کشور را اندکی بالا برد اما انتشار جداول بارش در سال آبی جدید همچنان از نگران‌کننده بودن این ذخایر حکایت دارند. داده‌های آماری نهادهای تخصصی، از جمله گزارش‌های سازمان هواشناسی، که اخیرا در رسانه‌های کشور منتشر شده، گویای این واقعیت تلخ‌است که بارش‌های 5 ماه اول در سال آبی جدید (از اول مهرماه تا اواخر بهمن ماه) نسبت به میانگین درازمدت، افتی بیش از 43 درصد داشته است. این گزارش، وضعیت تراز بارندگی‌ها را در چند مقطع اینگونه توصیف کرده است:

از ابتدای ماه جاری منتهی به ۲۷ بهمن‌ماه به‌طور میانگین ۲۵ میلیمتر بارش ثبت شده، در حالی که میزان آن در بلندمدت ۳۳.۶ میلیمتر است. در نتیجه ۲۵.۵ درصد با کاهش بارش نسبت به بلند مدت روبرو بوده‌ایم.

از ابتدای فصل جاری منتهی به ۲۷ بهمن‌ماه در کشور به‌طور میانگین۳۷.۱  میلیمتر بارش دریافت شده که نسبت به بارش ۶۶ میلیمتری بلندمدت ۴۳.۸ درصد کاهش یافته است.

از ابتدای سال جاری تا ۲۷ بهمن‌ماه به‌طور میانگین ۷۰.۹ میلیمتر بارش در کشور ثبت شده که نسبت به میانگین بلندمدت با مقدار ۱۲۵ میلیمتر با کاهش ۴۳.۳ درصدی بارش روبرو هستیم.

به این ترتیب با اینکه ظرف یکی دوهفته‌ی اخیر، بارش های برف و باران تقریبا تمام مناطق کشور را دربرگرفت اما تراز بارش‌ها هنوز نسبت به درازمدت، کاهش زیادی را نشان می‌دهد. چنین وضعیتی، از هم‌اکنون برخی دغدغه‌های جدی درباره‌ی تأمین آب در سال آینده را ایجاد کرده است.  براین اساس به نظر می‌رسد رعایت صرف‌جویی و مدیریت مصرف،‌علاوه بر برق و گاز برای آب نیز ضرورت مبرم دارد.

وضعیت نگران‌کننده سدها

  در کنار صورت‌وضعیت‌ بارش‌ها، گزارش‌هایی که از وضعیت سدهای کشور منتشر می شود هم مثبت نیست. این گزارش‌ها حکایت از آن دارند که در آستانه‌ی ششمین ماه از سال آبی جاری، سدهای کشور ،‌تقریبا 43 درصد پرشدگی دارن؛ یعنی 57 درصد ظرفیت سدهای کشور خالی‌اند.

از ابتدای سال آبی تا ۲۷ بهمن ماه میزان ورودی مخازن کل سدها معادل ۷ میلیارد ۴۲۰ میلیون متر مکعب بوده که در مقایسه با مدت زمان مشابه سال گذشته که این عدد به ۸ میلیارد ۹۴۰ ‌رسید، نشان دهنده کاهش ۱۷ درصدی ورودی سد‌ها است.

خروجی سد‌ها هم با ۹ میلیارد و ۸۹۰ میلیون متر مکعب نسبت به سال گذشته افزایش ۵ درصدی را نشان می‌دهد، زیرا در مدت زمان مشابه، خروجی سد‌ها به ۹ میلیارد و ۴۷۰ میلیون متر مکعب می‌رسید.

البته حجم آب موجود مخازن اکنون ۲۲ میلیارد و ۷۰ میلیون متر مکعب ثبت شده که این عدد نسبت به سال قبل که عددی معادل ۲۱ میلیارد و ۶۳۰ میلیون متر مکعب بوده که نشان دهنده رشد ۲ درصدی است.

به این ترتیب، از یکسو ورودی آب سدها کاهش داشته و از سوی دیگر خروجی سدها، افزایشی بوده است.

براین اساس در 70 روز اخیر، سه میلیارد و ۲۵۰ میلیون مترمکعب آب وارد سدهای مهم و بزرگ کشور شده که نسبت به سه میلیارد و ۴۵۰ میلیون متر مکعب سال گذشته ۶ درصد کاهش نشان می دهد. حجم آب موجود در سدها نیز از ابتدای سال آبی جاری تا ۱۰ آذرماه ۲۲ میلیارد و ۶۶۰ میلیون متر مکعب شد که این میزان در مقایسه با ۲۰ میلیارد و ۳۵۰ میلیون متر مکعب سال گذشته ۱۱ درصد بیشتر شده است. در این مدت ۹ سد مهم و بزرگ کشور بین ۲۵ تا ۷۵ درصد کاهش حجم آب دارند و ۹ سد هم با رشد بیش از ۹۰ درصدی حجم آب روبرو شده اند.

سدهای پنجگانه تهران در وضعیت قرمز

در عین حال وضعیت پنج سد تأمین‌کننده آب استان تهران، وضعیتی نگران کننده است. مسئولان و کارشناسان صنعت آب خبر داده اند که سدهای پنجگانه تهران کمتر از ۲۰ درصد پرشدگی دارند. سخنگوی صنعت آب چندی پیش خبر داد که سدهای پنج گانه تهران شامل طالقان، امیرکبیر، ماملو، لار و لتیان  در وضعیت نامناسبی قرار دارند به طوری که سد امیرکبیر با ۳۰ درصد پرشدگی ۶۳ میلیون متر مکعب آب دارد. البته گویا سد طالقان از وضعیت بهتری برخودار است به گونه‌ای که با ۵۴ درصد پرشدگی ۲۳۹ میلیون متر مکعب آب دارد. موجودی آب در سد لتیان، ۲۵ میلیون مترمکعب است و سد لار با ۳۴ میلیون مترمکعب، ‌فقط ۳ درصد پرشدگی دارد که پایین ترین میزان در بین سدهای ۵ گانه است. درصد پرشدگی سد ماملو هم ۱۴ درصد است و فقط ۳۴ میلیون مترمکعب آب دارد.

 به این ترتیب، سدهای تهران کمتر از ۲۰ درصد آب دارند و میزان کلی آب آنها حداکثر  ۳۷۳ میلیون متر مکعب است. این مقدار، کمترین میزان پرشدگی سدهای تهران در 60 سال اخیر است. این وضعیت نقش مدیریت مصرف را برای تامین پایدار آب در کشور و به خصوص تهران جدی تر می کند و ضروری است همه شهروندان مصرف درست را رعایت کنند. سدهای پنج گانه تهران، جمعیتی نزدیک به ۲۰ میلیون نفر را پوشش می دهند.

در مردادماه امسال فقط در یک روز چهار میلیون مترمکعب آب در تهران مصرف شد که عدد بالایی است. به گفته مقامات مسئول، رعایت ۲۰ درصدی صرفه جویی در مصرف آب می تواند مشکل را حل کند. مشترکان آب، به سه دسته خوش مصرف (که تا الگو مصرف دارند)، پرمصرف (که تا ۲ برابر الگو مصرف دارند) و بد مصرف ها تقسیم می شوند. الگوی مصرف آب برای هر خانوار در تهران ۱۲ متر مکعب در روز است که لازم است همه آن را رعایت کنند.

مصرف بی رویه در منابع آبی کشور

  متوسط بارندگی در دنیا حدود 800 تا 850 میلی متر، در قاره آسیا 600 تا 650 میلی متر، و در کشور ما حدود 200 تا 250 میلی متر است. در ایران، اکنون در حوزه شهری حدود 9/99  درصد جمعیت شهری و در روستاها بیش از 87 درصد جمعیت  تحت پوشش آب شرب قرار دارند. به طور میانگین 16 درصد هدر رفت آب داریم و هر شهروند تهرانی در شبانه‌روز ۲۵۰ لیتر آب مصرف می‌کند.

این در حالی است که در بسیاری از کشورهای پیشرفته که از میانگین بارندگی بالاتری در مقایسه با ایران برخوردارند، سرانه مصرف هر شهروند ۱۷۰ لیتر در شبانه‌روز است. 23  درصد از مجموع آب شرب مصرفی کشور در استان تهران توزیع می‌شود.

برای جلوگیری از مصرف بی رویه آب و جریمه مشترکان پرمصرف در لایحه بودجه ۱۴۰۳ کل کشور وزارت نیرو از طریق شرکت های آب و فاضلاب استانی سراسر کشور مکلف شد علاوه بر نرخ آب  به ازای هر مترمکعب فروش آب شرب بالاتر از الگوی مصرف تا دو برابر بیش از الگو، پانزده درصد  نرخ آب بها را افزایش دهد و در مورد مشترکانی که بیش از دو برابر الگو مصرف کرده اند به ازای هر مترمکعب مازاد، 35 درصد نرخ را افزایش و از آنان دریافت و به خزانه داری کل کشور واریز کند. 

با افزایش جمعیت ایران به ۱۰۶ میلیون نفر در سال ۱۴۲۰، پیش‌بینی می‌شود سرانه آب تجدیدپذیر کشور به حدود ۹۷۶ مترمکعب در سال کاهش یابد که بر اساس شاخص فالکن مارک، به معنای عبور کشور از شرایط فعلی (تنش آبی) به شرایط بحران آبی در سال ۱۴۲۰ است.

در حال حاضر حدود ۸۸.۹ درصد آب تجدیدپذیر کشور مصرف می‌شود که بیش از دوبرابر شاخص کمیسیون پایدار سازمان ملل است. سرانه آب تجدیدپذیر کشور برابر با ۱۲۷۱ مترمکعب و سرانه آب تجدیدپذیر حوضه آبریز فلات مرکزی و شرقی برابر ۴۷۳ مترمکعب است. در چهار دهه گذشته، سرانه آب تجدیدپذیر کشور، یک‌سوم شده است.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
عارف: توسعه روابط با منطقه راهبرد قطعی ایران است
انقلاب در پیوند قلب با دست توانای متخصصان ایرانی + فیلم
شکست تلخ تراکتور مقابل قهرمان آفریقا در واپسین ثانیه‌ها
تعطیلی یزد، قم و خوزستان در روز چهارشنبه+ جزئیات کاهش ساعت کاری روز سه‌شنبه
گفت‌وگوی تلفنی پوتین و نتانیاهو درباره ایران و سوریه
قدمت واقعی سمرقند فراتر از آن‌ چیزی است که تصور می‌شد
در جنگ 12 روزه اسرائیل علیه ایران، چند نفر از وزارت اطلاعات شهید شدند؟
وداع زودهنگام گلر الجزایری با سرخ‌ها در ارزروم
عکس های منتخب جهان،28 جولای2025
مهران با 51.8 درجه داغ‌ترین شهر ایران شد
هشدار ایران به رژیم اسرائیل درباره جداسازی استان‌های جنوبی سوریه
شکست پرسپولیس در آخرین بازی تدارکاتی در اردوی ترکیه
دبیرکل سازمان ملل: نسل‌کشی در غزه هیچ توجیهی ندارد
عراقچی: اگر تجاوز تکرار شود، بدون تردید واکنشی قاطع‌تر نشان خواهیم داد
کارت ورود به جلسه آزمون استخدامی آموزش و پرورش 1404 منتشر شد
میدری: حذف یارانه یا تغییر دهک‌بندی قبل از اعمال به افراد اطلاع داده می‌شود
گزارش تصویری | مرگ آرام بزرگ‌ترین دریاچه ایران
تیراندازی مرگبار در آتلانتا؛ یک کشته و 10 زخمی
ادامه قتل عام با گرسنگی؛ 14 فلسطینی دیگر در محاصره غزه جان باختند
حمله سایبری گسترده، سفرهای هوایی روسیه را مختل کرد
صادرات 45.5 میلیون دلاری از جلفا به 9 کشور دنیا
هشدار هواشناسی؛ موج گرما از فردا وارد کشور می‌شود + فیلم
جنگ 12 روزه را چگونه روایت کنیم؟
نسخه جدید دولت برای نشاط اجتماعی؛ بُن سفر در راه است؟
نظری جویباری از مدیرعاملی استقلال استعفا داد + فیلم
نماینده اسکواش ایران یک قدم تا قهرمانی جهان فاصله دارد
توافقی به رنگ سلطه؛ اروپا در سایه آمریکا
سخنگوی دولت: چهارشنبه تعطیل نیست/ لایحه فضای مجازی علیه آزادی بیان نیست
کارگردان «جنگ ستارگان» گنجینه هنری‌اش را به نمایش می‌گذارد
برای شرکت در اجلاس روسای مجالس جهانی؛ قالیباف عازم ژنو شد
درخواست توبه تتلو در دست بررسی دادگاه/ارجاع پرونده قتل «منصوره قدیری‌جاوید» به دیوان عالی
ترامپ: از ایران سیگنال‌های بدی دریافت می کنیم
رئیس‌جمهور مصر: کوچ اجباری فلسطینی‌ها خط قرمز ماست/رفح باید از سمت فلسطین نیز باز باشد
استرداد لایحه: شکست؟ عقب‌نشینی؟ یا حرکت به سمت حکمرانی گفت‌وگویی؟
تاکید پزشکیان بر ارتقای تعامل با کشورهای دیگر، بر مبنای منافع مشترک
موافقت رئیس‌جمهور با پس گرفتن لایحه مقابله با انتشار محتوای خبری خلاف واقع در فضای مجازی
ترامپ: کمک‌های امریکا به کودکان غزه دزدیده می‌شود!
«کلیشه‌های سیاسی» جان کودکان غزه را نجات نمی‌دهد
پیش‌فروش خودروی کوئیک GX_L از امروز آغاز شد
تعداد ثبت‌نام کنندگان اربعین در سامانه سماح از یک میلیون نفر گذشت! +لینک‌سایت
جولانی اولین انتخابات مجلس سوریه پس از سقوط اسد را بدون حضور مردم برگزار می‌کند!
نوراینفو | هنگام مراجعه به دادگاه یا دادسرا چه کنیم؟
قیمت دلار و سایر ارزها امروز دوشنبه 6 مرداد 1404
مجلس در هفته منتهی به اربعین حسینی تعطیل شد
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
مرزهای شرقی برای ورود زائران اربعین 1404 فعال شد
اوباما خواستار اقدام فوری برای جلوگیری از قحطی در غزه شد
نورنما | آتش‌سوزی در هواپیمای بوئینگ 737
آموزش‌وپرورش: مدارس حق ندارند دانش‌آموزان با نمرات پایین را ثبت‌نام نکنند
شلاق اقلیمی
X
آگهی تبلیغاتی