×
بین الملل
شناسه خبر : 211876
تاریخ انتشار :

نورنیوز از تحولات سوریه جدید و نگرانی‌های بازیگران منطقه‌ای گزارش می دهد؛

سوریه میان عربستان و ترکیه؛ احمد الشرع به دنبال توازن یا چرخش سیاسی؟

پس از سال‌ها جنگ و ویرانی، سوریه وارد مرحله‌ای تازه از تحولات سیاسی شده که بازیگران منطقه‌ای را وادار به رقابت برای نفوذ در این کشور کرده است. عربستان سعودی، امارات و مصر تلاش می‌کنند از افزایش قدرت گروه‌های اسلام‌گرای وابسته به اخوان‌المسلمین در سوریه جلوگیری کنند، در حالی که ترکیه و قطر از حامیان اصلی این جریان هستند.

نورنیوز-گروه بین الملل:  پس از سال‌ها بحران و جنگ‌های داخلی که به سقوط حکومت بشار اسد منجر شد، هیئت تحریر الشام و گروه‌های وابسته به آن در سوریه به قدرت رسیدند. اکنون این کشور وارد مرحله‌ای جدید از تحولات سیاسی شده که با شتاب قابل‌ملاحظه‌ای در حال پیشرفت است. این تحولات به‌ویژه برای کشورهای خلیج‌فارس و مصر نگرانی‌هایی به همراه داشته است. پس از استقرار حاکمیت جدید سیاسی در سوریه، حضور هیئت‌های دیپلماتیک از کشورهای مختلف، به‌ویژه از سوی کشورهای خلیج‌فارس، نشان‌دهنده اهتمام این کشورها نسبت به ضرورت بازیگری در تحولات جاری است. البته هنوز زود است که بتوان این تحرکات را ناشی از تغییر در نگرش برخی از این کشورها نسبت به حاکمیت جدید در سوریه قلمداد کرد. این کشورها، به‌ویژه عربستان سعودی و امارات متحده عربی، با ارسال پیام‌های پیدا و پنهان، خواستار رعایت خطوط قرمز خود در سیاست خارجی سوریه شده‌اند. آن‌ها از دمشق خواسته‌اند که در همکاری‌های اقتصادی و سیاسی خود، منافع این کشورها را مدنظر قرار دهد.

مخالفت با جریان‌های اسلام‌گرای سیاسی

مهم‌ترین نگرانی این کشورها مربوط به حضور جریان‌های اسلام‌گرای وابسته به اخوان‌المسلمین در حاکمیت جدید سوریه است. این مسئله در میان برخی کشورهای عربی از جمله عربستان سعودی و امارات متحده عربی به یک نگرانی جدی تبدیل شده است. در طول تاریخ، این کشورها نگرش‌های خاصی نسبت به جریان‌های اسلام‌گرای سیاسی داشته‌اند و در بسیاری از مواقع، نگرانی‌های خود را نسبت به نفوذ اخوان‌المسلمین و گروه‌های مشابه اعلام کرده‌اند. عربستان سعودی و امارات متحده عربی، به‌ویژه پس از تجارب تلخ بهار عربی، بر این باورند که جریان‌های اسلام‌گرای سیاسی می‌توانند تهدیدی برای ثبات داخلی این کشورها باشند و تحولات منطقه‌ای را تحت تأثیر قرار دهند.

رویکرد محتاطانه عربستان و امارات

در این زمینه، سعودی‌ها و اماراتی‌ها تلاش کرده‌اند تا با رویکردی احتیاطی و درعین‌حال سیاست‌گذاری متمرکز بر تقویت هویت عربی به سوریه جدید نزدیک شوند. سیاست‌های این کشورها در قبال سوریه جدید، تحت تأثیر تغییرات ژئوپولیتیک و شرایط داخلی در ابوظبی و ریاض قرار دارد. در واقع، عربستان سعودی به‌ویژه در تلاش است تا با تمایز دادن سیاست‌های خود از سیاست‌های دیگر کشورهای منطقه، به قدرتی اقتصادی در خاورمیانه تبدیل شود. در همین راستا، امارات متحده عربی نیز به‌دنبال ایجاد ثبات در منطقه است تا بتواند پروژه‌های اقتصادی خود را گسترش دهد.

سوریه؛ فرصت یا تهدید برای کشورهای خلیج‌فارس؟

در این چارچوب، سوریه جدید به‌عنوان یک کشور در حال تحول، می‌تواند فرصتی برای سرمایه‌گذاری و توسعه اقتصادی در غرب آسیا و مرتبط شدن این کشورها به حوزه مدیترانه باشد. اما نگرانی‌های سیاسی همچنان بر روابط دیپلماتیک و اقتصادی کشورهای خلیج‌فارس و سوریه تأثیرگذار خواهد بود. سوریه در حال حاضر به‌دنبال بازسازی کشور و بهبود وضعیت اقتصادی خود است، اما برای دستیابی به این اهداف نیاز به همکاری‌های بین‌المللی دارد. اگرچه ایران به‌عنوان یکی از بازیگران ذی‌نفوذ در حوزه شامات، ظرفیت تأثیرگذاری قابل‌توجهی در تحولات آتی در سوریه دارد، اما حاکمیت جدید، به دلیل روابط نزدیک تهران و دمشق در دوران حکومت بشار اسد، در تلاش است تا روابط خود را با کشورهای عربی خلیج‌فارس گسترش دهد و از آن‌ها کمک‌های اقتصادی دریافت کند.

نقش عربستان در کاهش نفوذ اخوان‌المسلمین

یکی از دلایل مهمی که عربستان سعودی را به بازیگری فعال در تحولات سوریه واداشته، تلاش این کشور برای کاهش نگرانی‌هایش از اوج‌گیری فعالیت گروه‌های اخوانی در منطقه است. ریاض به‌خوبی آگاه است که در صورت تقویت روابط دمشق با ترکیه و قطر، که هر دو از حامیان اصلی جریان‌های اخوانی محسوب می‌شوند، احتمال افزایش نفوذ این گروه در ساختار قدرت سوریه بسیار بالا خواهد رفت. به همین دلیل، عربستان می‌کوشد از طریق ارائه کمک‌های اقتصادی و ایجاد وابستگی حکومت جدید سوریه به خود، از شکل‌گیری چنین سناریویی جلوگیری کند. در این مسیر، مصر و امارات نیز که همواره در سیاست‌های منطقه‌ای با ریاض همسو بوده‌اند، نقش مهمی ایفا می‌کنند. این سه کشور به دنبال آن هستند که با محدود کردن نفوذ اخوان‌المسلمین در سوریه، مانع از تکرار تجربه‌های تلخ گذشته در جهان عرب شوند و از بی‌ثباتی احتمالی در منطقه جلوگیری کنند.

سفر احمد الشرع به ریاض و پیام‌های سیاسی آن

در این راستا، سفر اخیر احمد الشرع، رئیس‌جمهور سوریه، به عربستان سعودی به‌عنوان یک گام مهم در راستای بازسازی روابط سیاسی و اقتصادی با کشورهای عربی به‌شمار می‌رود. این سفر با هدف تأکید بر هویت عربی سوریه و بازگشت آن به دامان امت عربی صورت گرفت. سفر پیوسته احمد الشرع به ترکیه، که در کنار قطر حامی اصلی هیئت تحریر الشام برای به‌دست‌گیری قدرت در سوریه به شمار می‌رود، نشان‌دهنده تمایل دمشق به همکاری با کشورهای عربی و ترکیه و ایجاد توازن میان این دو قطب است. اگرچه اظهارات و تبلیغات حکام جدید سوریه بر علیه ایران به‌صورت معناداری کاهش یافته، اما ریل‌گذاری احمد الشرع در روابط خارجی نشان می‌دهد که حداقل در حال حاضر قصد ندارد روابطش را با ایران ترمیم کند.

چشم‌انداز آینده سوریه جدید

روند موجود نشان می‌دهد که آینده سیاسی سوریه تحت تأثیر مجموعه‌ای از عوامل داخلی و خارجی قرار دارد. در حالی که دولت جدید سوریه به‌دنبال بازسازی و توسعه اقتصادی است، نگرانی‌های منطقه‌ای و گفتمان‌های سیاسی مختلف بر روابط سوریه با کشورهای عربی تأثیر می‌گذارد. روند تحولات سیاسی در سوریه نشان می‌دهد که این کشور در حال ورود به دوران جدیدی از روابط بین‌المللی است که می‌تواند آینده‌ای پرچالش در کنار فرصت‌های اقتصادی مناسب برای دمشق به همراه داشته باشد.

تلاش رهبران تحریر الشام برای ایجاد مشروعیت و مقبولیت برای حکومت خود و بازسازی چهره گذشته این گروه که موجب قرار گرفتن آن در فهرست تروریستی سازمان ملل و بسیاری از کشورهای غربی شده بود، در کنار انجام برخی اقدامات برای حفظ یکپارچگی سرزمینی و ایجاد انسجام سیاسی، امنیتی و اجتماعی، گام‌های ابتدایی حکومت جدید سوریه برای شکل‌دهی به نظام سیاسی جدید در این کشور است.

بستر‌سازی برای بازسازی کشور از طریق همکاری‌های بین‌المللی و جذب سرمایه‌گذاران خارجی، به‌ویژه از کشورهای خلیج‌فارس، هدف دیگری است که حکومت جدید برای مقابله با چالش‌های اقتصادی و سیاسی شکننده در این کشور دنبال می‌کند. در این مسیر، سوریه تلاش می‌کند ضمن رعایت منافع کشورهای عربی، به دنبال حفظ استقلال و حاکمیت خود باشد تا بتواند به ثبات اقتصادی و سیاسی دست یابد.

توجه به تحولات منطقه‌ای و تأثیر سیاست‌های عربی و بین‌المللی بر سوریه، به‌ویژه در زمینه همکاری‌های اقتصادی و سیاسی، برای درک بهتر مسیر تحولات این کشور و تأثیر آن بر وضعیت خاورمیانه ضروری است.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
انتقال پایتخت به سواحل جنوبی مخاطرات امنیتی ندارد
خروج ایران از NPT در واکنش به فعال‌سازی مکانیسم ماشه
برنامه کامل هفته‌های اول تا پانزدهم نیم‌فصل اول اعلام شد
خلافِ واقع!
استقلال و پرسپولیس مهرماه به ورزشگاه آزادی بازمی‌گردند
جهش فناوری در ایران؛ ساخت بازوی رباتیک فایبرکربنی برای صنعت خودرو
سودجویان در کمین‌اند؛ ارز و سیم‌کارت را فقط از مراکز مجاز تهیه کنید
رسانه ژاپنی: «زاهدی» کلید تقویت خط حمله «توکیو وردی» است
بارسلونا با پیروزی 3-1 گام نخست خود را محکم برداشت
ثبت احوال بدون مراجعه حضوری گواهی انحصار وراثت صادر می‌کند
راه اندازی مسیر دریایی خرمشهر-بصره برای زائران اربعین
دیلی تلگراف خبر داد: آتش‌بس در غزه تعارض آشکار دیدار ترامپ و استارمر
4 دلار میزان تخفیف نفتی ایران به چین
قانون‌گذاری برای سکوت یا مقابله با اخبار جعلی؟
نورویدئو | چهل روز گذشت
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: ارتباطات پایدار از ایران تا کربلا تامین می‌شود
حمله نظامیان صهیونیست به کشتی حنظله/حنظله چیست؟/جهاد اسلامی اقدام اسرائیل را محکوم کرد
محور هراز سه شب متوالی بسته می‌شود
قیمت خودرو امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از وعده پایان جنگ ها تا بمب‌های رادارگریز؛ تناقض بزرگ سیاست ترامپ
قیمت دلار و سایر ارزها امروز یکشنبه 5 مرداد 1404
ناگفته‌های جنگ 12 روزه از زبان وزیر امور خارجه ایران
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از عفو نظام تا بازگشت به ترور؛ بهروز احسانی اسلاملو که امروز اعدام شد کیست؟
آخرین وضعیت پرونده قتل الهه حسین‌نژاد؛ بررسی اتهامات و مراحل قانونی
خشونت در فروشگاه آمریکایی؛ 11 نفر قربانی چاقوکشی شدند
«ابرقویی‌نژاد» پرسپولیسی شد
بورسا در محاصره آتش
نورنما | الگوگیری دختر کوچولو از خانم سحر امامی
تاخیر در اعزام، به مرگ کودک عقرب گزیده منجر شد
ارتش: در خط مقدم دفاع از ملت ایستاده‌ایم
قول رئیس دادگستری سیستان و بلوچستان درباره قطع دست گروهک جیش‌الظلم از منطقه +عکس و فیلم
ابهام استراتژیک در دیپلماسی هسته‌‌‌ای ایران
جریان های جدید سیاسی و نظامی در غرب آسیا
اولین سفر دریایی زائران اربعین از بندر خرمشهر به بصره جمعه شروع می‌شود
زمان و مکان مسابقه سوپرجام 1403 مشخص شد
همدلی مردم انگلیس با فلسطینیان افزایش یافت
اعدام 2 عضو گروه منافقین در تهران +تصاویر
روبیو: ترامپ پلیس جهان است!
احتمال ادامه تعطیلی چهارشنبه‌ها تا پایان تابستان
تجربه تعامل ایران و تروئیکای اروپا در پرونده هسته‌ای
استفاده از موبایل برای نمایندگان در صحن مجلس ممنوع شد
مسئله آب در ایران و گسست قدرت
مجلس با دوفوریت لایحه مقابله با انتشار محتوای خلاف واقع در فضای مجازی موافقت کرد
ماکرون: فلسطین باید اسرائیل را به رسمیت بشناسد!
موج محکومیت علمای اهل سنت در پی حادثه تروریستی دیروز زاهدان
پایان بازی دوستانه منچستریونایتد 2 - وستهم 1 + خلاصه بازی
ایران‌نما | معرفی جاذبه‌های گردشگری شهرهای ایران(58) «برزُک»
روایت پزشکیان از حمله اسرائیل به شورای عالی امنیت ملی +فیلم
ولایتی: دشمنان با طرح دالان زنگه‌زور در پی تهدید تمامیت ارضی هستند
X
آگهی تبلیغاتی