×
بین الملل
شناسه خبر : 210554
تاریخ انتشار :

پایگاه تحلیلی Responsible Statecraft؛

ترامپ به دنبال مدیریت تنش با تهران از راه دیپلماتیک است

پایگاه تحلیلی Responsible Statecraft نوشت: دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، با مخالفت با گمانه‌زنی‌ها در مورد از سرگیری کمپین «فشار حداکثری» علیه ایران، ترجیح خود را برای راه‌حل دیپلماتیک به منظور مدیریت تنش‌ها با تهران اعلام کرد.

نورنیوز-گروه بین الملل:  پایگاه تحلیلی «Responsible Statecraft» در گزارشی نوشت: دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده مشتاق یک توافق سریع برای به نمایش گذاشتن قدرت خود در مصالحه است.

به گزارش پایگاه تحلیلی «Responsible Statecraft» در گزارشی با عنوان «ترامپ نشان داده که ممکن است با سرپیچی از تندروها با ایران گفت‌وگو کند»، نوشت: دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده مشتاق یک توافق سریع برای به نمایش گذاشتن قدرت مصالحه خود است چرا که اکنون پایان سریع جنگ در اوکراین به‌شدت غیرمحتمل به نظر می‌رسد. یک توافق محدود و با الگوبرداری از توافقی که ترامپ در اولین دوره ریاست جمهوری خود با کره شمالی امضا کرد، می تواند به عنوان یک طرح اولیه عمل کند و همانطور که منابع دیپلماتیک ایرانی بر این باورند، در صورت اتخاذ تصمیم سیاسی، این پروسه می تواند ظرف چند هفته آینده آغاز شود.

در ادامه این گزارش آمده است: دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، با مخالفت با گمانه‌زنی‌ها در مورد از سرگیری کمپین «فشار حداکثری» علیه ایران، ترجیح خود را برای راه‌حل دیپلماتیک به منظور مدیریت تنش‌ها با تهران اعلام کرد. ترامپ در برنامه «هانیتی» فاکس نیوز در ۲۳ ژانویه گفت که «تنها چیزی» که بر آن اصرار دارد این است که ایران «نمی‌تواند سلاح هسته‌ای داشته باشد». نکته قابل توجه این است که او هیچ اشاره ای به سیاست های منطقه ای ایران یا درگیری این کشور با (رژیم) اسرائیل نکرد و همچنین تمایلی برای بمباران ایران یا تغییر رژیم در آن کشور از خود نشان نداد. با توجه به اینکه خود رهبران ایران بارها تاکید کرده اند که به دنبال سلاح هسته ای نیستند، توافق بین واشنگتن و تهران باید کاملاً ممکن به نظر برسد.

در واقع، پس از انتخاب رئیس جمهور اصلاح طلب، مسعود پزشکیان، تهران نیز پیوسته آمادگی خود را برای ورود مجدد به دیپلماسی اعلام کرده است. جواد ظریف، معاون رئیس جمهور در امور راهبردی، که برخی در تهران از او به عنوان فردی که پزشکیان را رئیس جمهور کرد یاد می کنند، در مقالات اخیر برای فارین افرز و اکونومیست، چشم انداز جدید سیاست خارجی ایران را تشریح و هفته گذشته در داووس نیز بر آن تاکید کرد.

با این حال، با وجود اراده سیاسی ظاهری هر دو طرف، مسیر دستیابی به توافق مسیری سرراست نیست. فضای امروز به طور قابل توجهی با سال ۲۰۱۵ زمانی که توافق هسته ای موسوم به برجام بین ایران و قدرت های جهانی منعقد شد، متفاوت است.

پس از خروج ترامپ از برجام در سال ۲۰۱۸ و شکست بایدن در بازگرداندن آمریکا به توافق، ایران به طور پیوسته برنامه هسته ای خود را پیش برده است. این پیشرفت شامل غنی‌سازی اورانیوم تا ۶۰ درصد، سطحی که امکان غنی‌سازی سریع تا ۹۰ درصد (سطح درجه سلاح) را فراهم میکند و نصب سانتریفیوژهای پیشرفته‌تر است. به گفته کلسی داونپورت، کارشناس هسته ای، ایران اکنون می تواند مواد کافی، پنج تا شش بمب را در حدود دو هفته تولید کند. ( جمهوری اسلامی ایران همواره هرگونه تلاش برای تولید، نگهداری و یا استفاده از سلاح هسته ای را تکذیب کرده است.)

نویسنده این مطلب در ادامه ادعا می‌کند که نگرانی‌ها در مورد این تحولات با دسترسی محدود آژانس بین‌المللی انرژی اتمی (IAEA) به ایران از سال ۲۰۲۱ تشدید می‌شود و خطر پراکندگی بدون نظارت مواد هسته‌ای به سایت‌های مخفی را افزایش می‌دهد. ( لازم به ذکر است که بازرسی‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از تاسیسات هسته‌ای ایران کماکان ذیل عضویت ایران در ان.پی.پی ادامه دارد.)

آنچه مسائل را پیچیده تر می کند، تغییر در گفتمان هسته ای ایران است. خط رسمی همچنان این است که تهران به دنبال تسلیحات ‌هسته ای نیست و فتوای رهبر ایران به عنوان یک فرمان دینی مبنی بر منع تولید سلاح های هسته ای هنوز به قوت خود باقی است. با این حال، برخی بر این باورند که برخی از تحولات منطقه‌ای، انگیزه‌های قدرتمندی را برای ایران در جهت ایجاد بازدارندگی هسته ای ایجاد کرده است. مقامات و سیاست گذاران ایرانی اکنون آشکارا به احتمال بازنگری در دکترین هسته‌ای ایران اشاره می‌کنند. اظهارات ستیزه جویانه بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم اسرائیل برای حمله مستقیم به جمهوری اسلامی ایران (با کمک آمریکا، چون اسرائیل به تنهایی چنین قابلیتی را ندارد) فقط تهران را تشویق می کند که این مسیر را ادامه دهد. مذاکرات فنی بر سر برنامه هسته ای ایران با توجه به وضعیت پیشرفته برنامه هسته ای طولانی خواهد بود که باید در آن به نگرانی‌های امنیتی ایران - در کنار دیگر بازیگران خاورمیانه - توجه شود تا انگیزه‌های دستیابی به بازدارنده هسته‌ای را در وهله اول کاهش دهد.

چهره های پیش‌روتر که عمدتاً توسط دولت اصلاح‌طلب پزشکیان نمایندگی می‌شوند، طرفدار ارتباط فعالانه با واشنگتن برای شکل دادن به مذاکرات در آینده نزدیک هستند. با این حال مخالفان محافظه‌کارتر آنها اصرار دارند که از آنجایی که ایالات متحده طرفی بود که برجام را کنار گذاشت، باید اولین قدم را برای جلب اعتماد تهران بردارد. علاوه بر این، این تندروها انگیزه راهبردی کمی در مبادله اهرم هسته‌ای ایران در ازای لغو تحریم‌ها بسیار نامشخص می‌بینند. در همین حال، محافظه کاران همچنین مطمئن هستند که یک مشارکت استراتژیک با روسیه، به ویژه بندهای آن مربوط به همکاری های نظامی و امنیتی، می تواند ایران را در برابر حملات آتی اسرائیل و یا ایالات متحده یاری رساند.

به نظر می رسد که طرفداران انتظار برای اقدام ایالات متحده، در حال حاضر، در بحث های داخلی تهران دست بالا را دارند، اصلاح طلبان اما بر این باورند که صرفا انتظار برای ارائه پیشنهاد از سوی آمریکا اشتباه و اتلاف وقت است. آنها احتمالاً به درستی ارزیابی می‌کنند که ترامپ مشتاق یک توافق سریع برای به نمایش گذاشتن قدرت مصالحه خود است چرا که اکنون پایان سریع جنگ در اوکراین به‌شدت غیرمحتمل به نظر می‌رسد. یک توافق محدود و با الگوبرداری از توافقی که ترامپ در اولین دوره ریاست جمهوری خود با کره شمالی امضا کرد، می تواند به عنوان یک طرح اولیه عمل کند و همانطور که منابع دیپلماتیک ایرانی بر این باورند، در صورت اتخاذ تصمیم سیاسی می تواند ظرف چند هفته آینده آماده شود.

نگرانی‌های قابل توجه، حتی در میان کسانی که چنین اقدامی را در نظر می‌گیرند، در مورد امکان‌پذیری پیگیری اساسی‌تر چنین معامله‌ای وجود دارد. با این حال، حتی یک توافق محدود، که در حالت ایده‌آل با یک گام بسیار نمادین، مانند دست دادن ترامپ و پزشکیان قابل تحقق است، می‌تواند به شدت از این رابطه تنش زدایی کرده و زمان و فضای سیاسی برای مذاکره را فراهم کند تا در نهایت یک توافق پایدار و اساسی که به برنامه هسته ای ایران، رفع تحریم ها و حتی وضعیت منطقه ای گسترده تر می پردازد، به امضا برسد.

در حالی که دیپلماسی با ایالات متحده هنوز در مرحله کشف و شهود است، ایرانی ها قبلاً با اتحادیه اروپا و E۳ (بریتانیا، فرانسه، آلمان) تعامل داشته اند. تهران هیچ امیدی ندارد که اتحادیه اروپا/E۳ بخواهد یا بتواند به تنهایی برجام را احیا کند، بدون آمریکا هدف از این نشست ها جلوگیری از بازی های مخرب‌تر از جمله بازگرداندن تحریم های شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران قبل از پایان ضرب الاجل در اکتبر ۲۰۲۵ است. انگلیس و فرانسه به عنوان اعضای شورای امنیت سازمان ملل میتوانند از اسنپ بک استفاده کنند در حالی که آنها قابلیت وتو در این پرونده نیز ندارد.

با این حال، این مذاکرات میان ایران و اروپا همچنین به منظور این است که به واشنگتن نشان دهد که تهران در مورد توافق جدی است. راه رسیدن به برجام اولیه نیز در ابتدا با مذاکرات ایران با سه گانه اروپایی هموار شد که ایالات متحده در مرحله بعدی به آن ملحق شد. ایالات متحده انگیزه آشکاری برای پیوستن به مذاکرات اساسی در قالب چندجانبه دارد، در غیر این صورت، اگر صرفاً در مسیری دوجانبه با ایران درگیر شود، این خطر وجود دارد که E۳، از ترس کنار گذاشته شدن از توافق بالقوه بین واشنگتن و تهران، با فعال کردن اسنپ بک، نقش یک بازیگر مخرب را ایفا کنند به ویژه که روابط بین ایالات متحده و اتحادیه اروپا به سمت آب های ناشناخته کشیده می شود.

به گزارش ایرنا، یک توافق دوجانبه محدود که می‌تواند تنش‌ها بین ایالات متحده و ایران را کاهش دهد و به دنبال آن مذاکرات چندجانبه عمیق‌تر شامل امضاهای اولیه برجام، واقع‌بینانه‌ترین راه رو به جلو به نظر می‌رسد.


اخبار مرتبط
دنیای توهم براندازان
شنبه 1403/11/13 ساعت 09:59
سید عطاءالله مهاجرانی*
دنیای توهم براندازان
ترامپ دنیای واهمه زده براندازان را ویران کرد. اینها گمان می‌کردند که با آمدن ترامپ و اتحاد ترامپ-نتانیاهو دیگر کار جمهوری اسلامی تمام است.
سایه روشن سیگنال ترامپ
چهارشنبه 1403/11/10 ساعت 10:33
سید محمود صدری*
سایه روشن سیگنال ترامپ
موضع فعلی رئیس جمهور آمریکا آن طور که مطرح می‌کند کنترل و نظارت شدید بر فعالیت هسته‌ای ایران به منظور‌ عدم امکان دستیابی به سلاح هسته‌ای است.
دشمنی آمریکا را فراموش نکنیم!
چهارشنبه 1403/11/10 ساعت 09:44
اسماعیل کوثری *
دشمنی آمریکا را فراموش نکنیم!
رهبر معظم انقلاب مسأله توجه به دشمنی آمریکا را مطرح کردند تا دیپلمات‌ها ومسئولان توجه داشته باشند و ازبیان هرسخنی بدون سنجیدن جوانب آن خودداری کنند.
تخت‌روانچی: درباره ترامپ ایده و برنامه داریم/پیامی با دولت ترامپ رد و بدل نشده
دوشنبه 1403/11/08 ساعت 09:45
تخت‌روانچی: درباره ترامپ ایده و برنامه داریم/پیامی با دولت ترامپ رد و بدل نشده
«مجید تخت‌روانچی» معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در گفت‌وگوی با ایسنا، به سوال‌هایی درباره سیاست‌های وزارت امور خارجه درباره مسائل مختلف، موضوعات منطقه‌ای و بین‌المللی و همچنین گفت‌وگوها با اروپا پاسخ داد.
بازگشت ترامپ و ضرورت دیپلماسی هوشمندانه
دوشنبه 1403/11/08 ساعت 09:16
خسرو قاضی‌زاده*
بازگشت ترامپ و ضرورت دیپلماسی هوشمندانه
دونالد ترامپ، یکی از شخصیت‌های جنجالی‌، پرحاشیه در سیاست، دارای صفات شخصیتی منحصربه‌فرد و خود ویژه‌ای است که او را به مذاکره‌کننده‌ای نامتعارف و غیرقابل پیش‌بینی و پیچیده تبدیل کرده است.
چرا  مذاکره مستقیم ایران و امریکا ضرورت دارد؟
شنبه 1403/11/06 ساعت 08:40
نصرت الله تاجیک*
چرا مذاکره مستقیم ایران و امریکا ضرورت دارد؟
چرا از اصل مذاکره جامع و مستقیم با آمریکا، و ضرورت و فوریّت آن دفاع می‌نمایم؟
راه‌حل‌های منطقی  از راه مذاکره می گذرد
سه‌شنبه 1403/11/02 ساعت 09:54
حسن بهشتی‌پور*
راه‌حل‌های منطقی از راه مذاکره می گذرد
ویژگی مهم دونالد ترامپ این است که می‌خواهد نشان دهد غیرقابل پیش‌بینی است و با تصمیم‌های ساختارشکنانه سعی می‌کند در اخبار مطرح باشد.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
فاجعه در بزرگراه پاکستان؛ واژگونی مرگبار اتوبوس در پنجاب
فداکاری در دل شب؛ ناجی‌ای که برای نجات 6 نفر جان باخت
کمبود نیروی کار ماهر؛ مهم‌ترین چالش صنعت کشور از نگاه کارفرمایان
نتانیاهو: اجازه ورود کامل کمک به غزه را نمی‌دهیم
انتقال پایتخت به سواحل جنوبی مخاطرات امنیتی ندارد
خروج ایران از NPT در واکنش به فعال‌سازی مکانیسم ماشه
برنامه کامل هفته‌های اول تا پانزدهم نیم‌فصل اول اعلام شد
خلافِ واقع!
استقلال و پرسپولیس مهرماه به ورزشگاه آزادی بازمی‌گردند
جهش فناوری در ایران؛ ساخت بازوی رباتیک فایبرکربنی برای صنعت خودرو
سودجویان در کمین‌اند؛ ارز و سیم‌کارت را فقط از مراکز مجاز تهیه کنید
رسانه ژاپنی: «زاهدی» کلید تقویت خط حمله «توکیو وردی» است
بارسلونا با پیروزی 3-1 گام نخست خود را محکم برداشت
ثبت احوال بدون مراجعه حضوری گواهی انحصار وراثت صادر می‌کند
راه اندازی مسیر دریایی خرمشهر-بصره برای زائران اربعین
دیلی تلگراف خبر داد: آتش‌بس در غزه تعارض آشکار دیدار ترامپ و استارمر
4 دلار میزان تخفیف نفتی ایران به چین
قانون‌گذاری برای سکوت یا مقابله با اخبار جعلی؟
نورویدئو | چهل روز گذشت
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: ارتباطات پایدار از ایران تا کربلا تامین می‌شود
حمله نظامیان صهیونیست به کشتی حنظله/حنظله چیست؟/جهاد اسلامی اقدام اسرائیل را محکوم کرد
محور هراز سه شب متوالی بسته می‌شود
قیمت خودرو امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از وعده پایان جنگ ها تا بمب‌های رادارگریز؛ تناقض بزرگ سیاست ترامپ
قیمت دلار و سایر ارزها امروز یکشنبه 5 مرداد 1404
ناگفته‌های جنگ 12 روزه از زبان وزیر امور خارجه ایران
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از عفو نظام تا بازگشت به ترور؛ بهروز احسانی اسلاملو که امروز اعدام شد کیست؟
آخرین وضعیت پرونده قتل الهه حسین‌نژاد؛ بررسی اتهامات و مراحل قانونی
خشونت در فروشگاه آمریکایی؛ 11 نفر قربانی چاقوکشی شدند
«ابرقویی‌نژاد» پرسپولیسی شد
بورسا در محاصره آتش
نورنما | الگوگیری دختر کوچولو از خانم سحر امامی
تاخیر در اعزام، به مرگ کودک عقرب گزیده منجر شد
ارتش: در خط مقدم دفاع از ملت ایستاده‌ایم
قول رئیس دادگستری سیستان و بلوچستان درباره قطع دست گروهک جیش‌الظلم از منطقه +عکس و فیلم
ابهام استراتژیک در دیپلماسی هسته‌‌‌ای ایران
جریان های جدید سیاسی و نظامی در غرب آسیا
اولین سفر دریایی زائران اربعین از بندر خرمشهر به بصره جمعه شروع می‌شود
زمان و مکان مسابقه سوپرجام 1403 مشخص شد
همدلی مردم انگلیس با فلسطینیان افزایش یافت
اعدام 2 عضو گروه منافقین در تهران +تصاویر
روبیو: ترامپ پلیس جهان است!
احتمال ادامه تعطیلی چهارشنبه‌ها تا پایان تابستان
تجربه تعامل ایران و تروئیکای اروپا در پرونده هسته‌ای
استفاده از موبایل برای نمایندگان در صحن مجلس ممنوع شد
مسئله آب در ایران و گسست قدرت
مجلس با دوفوریت لایحه مقابله با انتشار محتوای خلاف واقع در فضای مجازی موافقت کرد
ماکرون: فلسطین باید اسرائیل را به رسمیت بشناسد!
موج محکومیت علمای اهل سنت در پی حادثه تروریستی دیروز زاهدان
X
آگهی تبلیغاتی