×
سیاسی
شناسه خبر : 209166
تاریخ انتشار :

مسعود سالاری*

به سوی موازنه مثبت؟

هرچند هنوز جریان ایدئولوژیک تندرو داخلی و متنفذ در ساختار سیاسی، در کارشکنی و بحران‌آفرینی در این مسیر فعال‌تر از قبل بر طبل خود می‌کوبد؛ اما به‌نظر می‌رسد راهبرد ایران بر مبنای موازنه مثبت در سیاست خارجی معماری می‌شود که اگر موفق شود، امری مبارک است.

نورنیوز-گروه سیاسی: در چند دهه بعد از انقلاب هرگاه ایران به غرب متمایل شده و یا قراردادهای اقتصادی با کشورهای غربی منعقد کرده، روسیه و در دو دهه اخیر چین را به واکنش واداشته است. این واکنش‌ها در دوران گفت‌وگوی برجامی و پس از امضای برجام بیش از گذشته و از جانب روسیه بسیار آشکارتر و فعال‌تر بود؛ به‌طوری‌که در دوران احیای برجام در دوره دولت سیزدهم عملاً سخنگوی مذاکرات برجامی را اولیانف نماینده روسیه در مذاکرات از جانب ایران هم برعهده گرفته بود. در نهایت هم، نه‌تنها کمکی به تحقق احیای برجام نکردند؛ بلکه در نافرجامی آن نقش موثری ایفا کردند. این کمک نکردن و تلاش برای نافرجامی آن از سوی روسیه دو دلیل داشت:

1- روسیه در طول تاریخ همسایگی با ایران نزدیکی ایران به غرب را مضر و حتی خطرناک برای منافع ملی خود دانسته است؛ به‌طوری‌که صفراف، مدیر مرکز مطالعات ایران در روسیه، یک‌بار در مصاحبه تلویزیونی با بر شمردن ۱۳دلیل به‌روشنی بیان کرد که نزدیکی ایران به غرب از ایران هسته‌ای برای روسیه خطرناک‌تر است و البته، دلیل این ارزیابی روسیه هم تحلیل جداگانه‌ای می‌طلبد که مورد بحث در این مقال نیست.

2- روسیه اگر نتواند مانع نزدیکی ایران به غرب شود حداقل می‌خواهد مطمئن باشد که نزدیکی ایران به غرب نباید موجب قطع روابط و یا رابطه حداقلی با روسیه شود. یک نمونه چنین نگرانی برای روسیه، روابط یکطرفه با غرب در زمان پهلوی دوم بود.

ایران هم در طول حداقل چهار قرن اخیر که موضوع منازعه قدرت‌ها بوده؛ به‌استثنای مواقع محدودی نتوانسته از رابطه یکطرفه و یا حداکثری با یکی از قدرت‌ها پرهیز کند. ایران هزینه‌های هنگفتی را در طول چهار قرن گذشته به دلیل عدم برقراری «موازنه مثبت» با قدرت‌ها متحمل شده است. یک دلیل اصلی ناکامی برقراری موازنه مثبت در سیاست خارجی ایران عدم استقلال در تامین امنیت خود بود.

جنگ تحمیلی ۸ساله با عراق این نگرانی ایران را عینیت بخشید. هریک از بلوک‌های قدرت از گذشته تاکنون با استفاده از همه اهرم‌ها از جمله القاء اندیشه پرهیز از رابطه با بلوک دیگر با نفوذ فکری در گروه‌ها و جریان‌های سیاسی داخلی مانع برقراری موازنه مثبت در سیاست خارجی می‌شوند. ایران دو دهه است که با تحمل سنگین‌ترین هزینه اقتصادی، اجتماعی و روابط بین‌المللی به سطح نسبتاً اطمینان‌بخشی به استقلال دفاعی و تامین امنیت ارضی رسیده و البته این موضوعی نیست که خوشایند قدرت‌ها و کشورهای منطقه باشد و آنها را به تکاپو برای تضعیف یا از بین بردن استقلال دفاعی ایران واندارد.

اگر تحرکات قدرت‌ها و کشورهای منطقه را از این دید در دوسه سال گذشته رصد کنیم، متوجه می‌شویم که چگونه برای حمله به ایران و از بین بردن توان نظامی ایران از هیچ کوششی فروگذار نیستند و این امر تا مرز درگیری مستقیم بین ایران و اسرائیل کشیده شد و تلاشی بسیاری شد و کماکان می‌شود که این هدف با درگیری مستقیم آمریکا تحقق یابد. اما از بین بردن توان دفاعی یا نظامی ایران توسط آمریکا و اسرائیل و حتی جلب همکاری اروپا در این زمینه، چیزی نیست که همکاری روسیه و چین را هم با خود به همراه داشته باشد.

نه از باب اینکه آنها مدافع ایران و منافع ملی ایران هستند؛ بلکه به‌دلیل موقعیت ژئوپلیتیک و ژئواستراتژیک ایران است که در صورت تضعیف شدن و غلتیدن ناگزیر، بر هریک از دو سمت بلوک قدرت به ضرر منافع سمت دیگر قدرت خواهد بود و ایران تجزیه‌شده هم که آرزوی شوم کشورهای منطقه و بعضاً همسایه ایران است و البته به ضررقدرت‌های بازیگر اصلی در عرصه‌های ژئواستراتژیک منطقه.

این دیدگاه و تمایل دوگانه در کنار دیگر عناصر ملی، تاریخی و فرهنگی خود راز بقای ایران در طول تاریخ بوده و درعین‌حال، عاملی بالقوه برای ایجاد تعادل در روابط خارجی است که تاکنون به فعل در نیامده است. با توجه به چنین وضعیت و کشمکشی است که هرگاه عقلانیتی مستقل، بر قوه اجرایی ایران حاکم شده؛ ضمن تلاش برای حفظ توان دفاعی خود درصدد ایجاد موازنه‌ای مثبت در برقراری روابط خارجی خود نیز شده است. هرچند جریان‌های ایدئولوژیک متاثر از القاء فکری و نظری پیش‌گفته و دارای نفوذ سیاسی، همواره در یکی از دو سمت این کشمکش بازی کرده‌اند و مشکلات و موانعی را بر سر راه جریان عقلانیت مستقل و به محاق بردن آن ایجاد کرده‌اند و کماکان از تلاش و تکاپو نیفتاده‌اند.

مذاکرات با چین و روسیه، همزمان با مذاکرات اجرای برجام در دولت دوازدهم و تنظیم تفاهمنامه بلندمدت همکاری با این دو قدرت تلاشی بود برای اطمینان‌بخشی به این دو بازیگر جهانی، در صورت اجرای برجام. اما نهایی نشدن تفاهمنامه با روسیه و پایان عمر دولت دوازدهم و تصاحب دولت و مجلس توسط جریان ایدئولوژیک هم به نافرجامی برجام انجامید و هم تفاهمنامه بلندمدت روسیه مسکوت ماند.

با چنین سوابقی، امضای تفاهمنامه بلندمدت با روسیه توسط دولت چهاردهم، در کنار تفاهمنامه امضاءشده با چین می‌تواند اطمینان دو قدرت اخیر را از عدم روابط اقتصادی، سیاسی و امنیتی در صورت توافق با غرب برای آنها تا حدودی تامین کند و همچنین، تلاش دولت برای اخذ مصوبه FATF از مجمع تشخیص مصلحت، مسیر امضاء توافق بر سر منازعه با غرب را که سیگنال‌های تمایل به رسیدن به چنین توافقی از سوی ایران به انحاء مختلف در حال ارسال است، تسهیل می‌کند و ایران را در مسیر پیشبرد موازنه مثبت در سیاست خارجی و برقراری روابط همسنگ با همه قدرت‌ها قرار می‌دهد. هرچند هنوز جریان ایدئولوژیک تندرو داخلی و متنفذ در ساختار سیاسی، در کارشکنی و بحران‌آفرینی در این مسیر فعال‌تر از قبل بر طبل خود می‌کوبد؛ اما به‌نظر می‌رسد راهبرد ایران بر مبنای موازنه مثبت در سیاست خارجی معماری می‌شود که اگر موفق شود، امری مبارک است.

در این میان، ماده۳ و ۴ تفاهمنامه ایران و روسیه که بر  مضمون «همکاری در تامین امنیت داخلی...» استوار است، شاید تا حدودی نگرانی جریان‌های آزاداندیش داخلی را فراهم کند. اما درعین‌حال پیام روشنی است برای جریانی که در غرب با همکاری تنگاتنگ اپوزیسیون برانداز خارجی و داخلی که نگران موفقیت این راهبرد عقلانی هستند، در تلاش به دامن زدن به نارضایتی‌ها و ناامیدی‌ها و ایجاد شورش و کشاندن موج نارضایتی کشور به اغتشاش و براندازی هستند.

ارسال سیگنال انسجام و همگرایی اجتماعی در پشتیبانی از راهبرد عقلانی جاری که توسط دولت چهاردهم در حال پیگیری است، هم در پیشبرد این راهبرد موثر است و هم پیام قوی و بازدارنده‌ای است به جریان‌های متنفذ در قدرت‌های غربی و برخی کشورهای منطقه که بر طبل ایران ضعیف‌شده می‌کوبند و آنها را به حمله نظامی تشویق می‌کنند و یا به ایجاد شورش داخلی و براندازی دل بسته‌اند.

* تحلیلگر و کنشگر سیاسی

 


هم میهن
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
توافق بزرگ ایران و چین برای برقی‌سازی 1000 کیلومتر ریل
وزیر خارجه آمریکا: «ویتکاف» برای مذاکرات آتش‌بس در غزه تلاش می‌کند!
دیپلمات فرانسه به وزارت خارجه صهیونیست‌ها احضار شد
بقائی: ایران تحت فشار از حقوق هسته‌ای خود نخواهد گذشت
ترامپ: ایران حق غنی‌سازی اورانیوم ندارد
وزیر نفت: امکان قاطی شدن آب و بنزین در جایگاه‌ها وجود ندارد
سخنگوی دولت: تعطیلی یک‌هفته‌ای تابستانه در دست بررسی است
پیاتزا 25 والیبالیست را به اردوی تیم ملی دعوت کرد
انتقاد بازیگر «بازی تاج‌وتخت» از سکوت هالیوود در برابر کشتار در غزه
167 کیلوگرم شمش طلا در مرکز مبادله معامله شد
استاندار تهران: تعویض کاهنده‌ها با هزینه بسیار محدود در اختیار شهروندان قرار می گیرد
کمک‌های هوایی به غزه یا مهندسی گرسنگی؟
آلودگی در مرز قرمز؛ هوای تهران برای همه ناسالم شد
بقایی حمله رژیم صهیونیستی به کشتی «حنظله» را محکوم کرد
پزشکیان:اگر مسئولی اشتباهی کرد کمک کنیم آن را رفع کند و پرونده‌سازی نکنیم
وزیر جهاد کشاورزی: قیمت برنج داخلی به‌زودی متعادل می‌شود
رئیس سازمان اطلاعات سپاه: امنیت کشور در شرایط خوبی قرار دارد
فاجعه در بزرگراه پاکستان؛ واژگونی مرگبار اتوبوس در پنجاب
فداکاری در دل شب؛ ناجی‌ای که برای نجات 6 نفر جان باخت
کمبود نیروی کار ماهر؛ مهم‌ترین چالش صنعت کشور از نگاه کارفرمایان
نتانیاهو: اجازه ورود کامل کمک به غزه را نمی‌دهیم
انتقال پایتخت به سواحل جنوبی مخاطرات امنیتی ندارد
خروج ایران از NPT در واکنش به فعال‌سازی مکانیسم ماشه
برنامه کامل هفته‌های اول تا پانزدهم نیم‌فصل اول اعلام شد
خلافِ واقع!
استقلال و پرسپولیس مهرماه به ورزشگاه آزادی بازمی‌گردند
جهش فناوری در ایران؛ ساخت بازوی رباتیک فایبرکربنی برای صنعت خودرو
سودجویان در کمین‌اند؛ ارز و سیم‌کارت را فقط از مراکز مجاز تهیه کنید
رسانه ژاپنی: «زاهدی» کلید تقویت خط حمله «توکیو وردی» است
بارسلونا با پیروزی 3-1 گام نخست خود را محکم برداشت
ثبت احوال بدون مراجعه حضوری گواهی انحصار وراثت صادر می‌کند
راه اندازی مسیر دریایی خرمشهر-بصره برای زائران اربعین
دیلی تلگراف خبر داد: آتش‌بس در غزه تعارض آشکار دیدار ترامپ و استارمر
4 دلار میزان تخفیف نفتی ایران به چین
قانون‌گذاری برای سکوت یا مقابله با اخبار جعلی؟
نورویدئو | چهل روز گذشت
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: ارتباطات پایدار از ایران تا کربلا تامین می‌شود
حمله نظامیان صهیونیست به کشتی حنظله/حنظله چیست؟/جهاد اسلامی اقدام اسرائیل را محکوم کرد
محور هراز سه شب متوالی بسته می‌شود
قیمت خودرو امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از وعده پایان جنگ ها تا بمب‌های رادارگریز؛ تناقض بزرگ سیاست ترامپ
قیمت دلار و سایر ارزها امروز یکشنبه 5 مرداد 1404
ناگفته‌های جنگ 12 روزه از زبان وزیر امور خارجه ایران
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از عفو نظام تا بازگشت به ترور؛ بهروز احسانی اسلاملو که امروز اعدام شد کیست؟
آخرین وضعیت پرونده قتل الهه حسین‌نژاد؛ بررسی اتهامات و مراحل قانونی
خشونت در فروشگاه آمریکایی؛ 11 نفر قربانی چاقوکشی شدند
«ابرقویی‌نژاد» پرسپولیسی شد
بورسا در محاصره آتش
نورنما | الگوگیری دختر کوچولو از خانم سحر امامی
X
آگهی تبلیغاتی