×
بین الملل
شناسه خبر : 206731
تاریخ انتشار :

معمار تحریم‌های ایران اذعان کرد؛ توافق دیپلماتیک، بهترین مسیر برای حل مساله هسته‌ای ایران

معمار تحریم های ایران گفت: اقدام نظامی نه تنها مانع پیشرفت‌های هسته‌ای نمی‌شود، بلکه می‌تواند منجر به تشدید بحران و کاهش اعتبار آمریکا در سطح بین‌المللی شود. به باور این دیپلمات آمریکایی، دیپلماسی همچنان بهترین و پایدارترین راه‌حل درباره مساله هسته‌ای ایران است.

 نورنیوز-گروه بین الملل: «ریچارد نفیو» معمار تحریم‌های ایران در دوره ریاست جمهوری باراک اوباما در آمریکا، طی یادداشتی تحلیلی برای نشریه فارن‌افرز، با بررسی محدودیت‌های استراتژیک ایالات متحده، تنش‌های منطقه‌ای و تحولات ژئوپلیتیک، تأکید کرد که تنها راهکار پایدار و مؤثر برای حل مساله هسته‌ای ایران، بازگشت به مسیر دیپلماسی است.

 نفیو با بررسی محدودیت‌های نظامی آمریکا، تنش‌های منطقه‌ای و روابط پیچیده ژئوپلیتیک، گزینه نظامی را ناکارآمد و پرهزینه توصیف کرده و نسبت به پیامدهای آن برای ایالات متحده و خاورمیانه هشدار داده است. وی معتقد است که اقدام نظامی نه تنها مانع پیشرفت‌های هسته‌ای نمی‌شود، بلکه می‌تواند منجر به تشدید بحران و کاهش اعتبار آمریکا در سطح بین‌المللی شود. به باور این دیپلمات آمریکایی، دیپلماسی همچنان بهترین و پایدارترین راه‌حل درباره مساله هسته‌ای ایران است.

وی در این یادداشت نوشت: «برای دو دهه، صداهای جنگ‌طلب در واشنگتن خواستار حمله به برنامه هسته‌ای ایران بوده‌اند، اما این درخواست‌ها طی این مدت رد شده‌اند. دلیل این امر این بود که استدلال علیه اقدام نظامی قانع‌کننده و واضح بود: قابلیت‌های هسته‌ای ایران در مراحل ابتدایی بود و جامعه بین‌المللی بر لزوم اثبات اهداف صلح‌آمیز ایران اتفاق‌نظر داشت. زمانی که مشخص شد این اهداف صلح‌آمیز نیستند، تحریم‌ها به‌صورت یکپارچه علیه ایران اعمال شد و این تحریم‌ها هزینه‌های سنگینی را بر جمهوری اسلامی تحمیل کرد و ایران را به سمت مذاکرات سوق داد.»

وی افزود: «با این حال، هنوز دلایل زیادی برای عدم حمله به ایران وجود دارد. حمله به ایران موجب آشوب و بی‌ثباتی بیشتر در خاورمیانه خواهد شد. این کار منابع قابل توجهی از آمریکا را در زمانی مصرف می‌کند که واشنگتن مایل است بر مناطق دیگر تمرکز کند. همچنین اگر این حملات موفق نباشند ممکن است اعتبار آمریکا را تضعیف کند. این درحالیست که شانس شکست نیز بالاست، زیرا حتی دقیق‌ترین حملات ممکن است تنها به تأخیر در دستیابی ایران به توانایی‌های هسته‌ای منجر شوند و بهترین و پایدارترین راه‌حل همچنان توافق دیپلماتیک است.»

این دیپلمات آمریکایی در بخش دیگری از این یادداشت نوشته است که فعال کردن مکانیسم ماشه برای بازگشت تحریم‌هایی که به واسطه برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ لغو شد «ممکن است امکان‌پذیر باشد، اما نیازمند همکاری چین، به‌ویژه در زمانی است که این با خصومت دو چندان از سوی واشنگتن مواجه است. روابط روسیه با ایران نیز اکنون قوی‌تر از هر زمان دیگری در دهه‌های اخیر است و این روابط با همکاری‌های دفاعی متقابل تقویت شده است.»

نفیو با اشاره به ناکارآمدی گزینه نظامی علیه ایران عنوان کرد که ایالات متحده باید آخرین تلاش خود را برای مذاکره و امتحان مسیر دیپلماسی با ایران انجام دهد. وی افزود: «دلایل زیادی برای دادن یک فرصت نهایی به دیپلماسی وجود دارد. نخست و مهم‌تر از همه، مقامات آمریکایی نمی‌دانند که آیا یک حمله نظامی موفق خواهد بود یا خیر. ایالات متحده و شرکای آن ممکن است توانایی نابود کردن تمام تأسیسات اصلی هسته‌ای ایران را داشته باشند. اما این تضمینی برای از بین بردن تمام مواد هسته‌ای یا تجهیزات هسته‌ای ایران نیست، چرا که برخی از این موارد ممکن است در مکان‌های مخفی و در اعماق زمین نگهداری شوند.»

وی اعتراف کرد که حمله ادعایی نظامی به تاسیسات هسته ای ایران ممکن است، تمام تجهیزات و مواد موجود را غیرقابل استفاده کند، اما تخصص و دانش هسته‌ای ایران را نابود نمی‌کند. نفیو گفت: «بازسازی برنامه هسته‌ای زمان می‌برد، اما حمله‌ای که نطنز و سایر سایت‌ها را نابود کند، پایان ماجرا نخواهد بود، همان‌طور که مرگ فیزیکدان ایرانی محسن فخری‌زاده در سال ۲۰۲۰ یا حمله به سایت تولید سانتریفیوژ ایران در سال ۲۰۲۱ پایان‌بخش نبود.»

این دیپلمات آمریکایی همچنین عنوان کرد که حتی اگر ایالات متحده هزینه سنگین حمله نظامی به ایران را متقبل شود، نه تنها احتمال شکست آن وجود دارد بلکه ناگزیر است به مسیر دیپلماسی بازگردد. وی افزود: «ایالات متحده ممکن است مجبور باشد به طور مستمر به ایران حمله کند یا دست به حملات بسیار گسترده‌تری بزند. هر دوی این وظایف بسیار طولانی‌تر و دشوارتر از یک اقدام نظامی محدود خواهند بود و فرض این‌که واشنگتن تعهد لازم برای انجام آن را دارد، ساده‌لوحانه است. این به این معناست که حملات به ایران مشکلات اعتباری برای رهبران آمریکا ایجاد خواهد کرد، به‌ویژه اگر واشنگتن در نهایت از حملات خود دست بکشد و تهران یک سلاح هسته‌ای تولید کند.»

نفیو در همین حال به کمبود مهمات و سامانه‌های دفاع موشکی در ایالات متحده اشاره و عنوان کرد که اقدام نظامی علیه ایران در شرایطی که روسیه به جنگ علیه اوکراین ادامه می‌دهد، خطر حمله چین به تایوان وجود دارد و تقریباً کل خاورمیانه در وضعیت ناآرامی قرار دارد «هزینه‌های اضافی در زمانی بد برای واشنگتن خواهد بود.»

دیپلمات آمریکایی بر همین اساس نتیجه گرفت: هزینه‌های بالای حمله به ایران به این معناست که ایالات متحده باید دوباره دیپلماسی را امتحان کند. و دلایلی برای خوش‌بینی وجود دارد که علیرغم وضعیت متلاطم، دو کشور بتوانند به توافقی دست یابند.

وی در همین پیوند یادآور شد: ابتکارات اروپایی در اوایل دهه ۲۰۰۰ به تعلیق‌های کوتاه‌مدت در فعالیت‌های هسته‌ای ایران منجر شد. در سال ۲۰۱۳ هم برنامه اقدام مشترک، پیشرفت‌های هسته‌ای ایران را متوقف کرد تا دو سال مذاکره برای دستیابی به برجام فراهم شود. برجام بخش‌های قابل توجهی از برنامه هسته‌ای ایران را کاملاً متوقف کرد و آن را تحت نظارت‌های بین‌المللی سخت‌گیرانه‌تری قرار داد.

نفیو با اعتراف به پایندی ایران به برجام افزود: «حتی دولت اول ترامپ در گزارش‌های اجباری خود به کنگره درباره (پایبندی ایران به) این توافق اذعان کرد. برجام فروپاشید زیرا ترامپ در اولین دوره ریاست‌جمهوری خود از آن خارج شد. اما ترامپ دقیقاً به این دلیل که توافق قبلی را از بین برد، در موقعیت مناسبی برای مهندسی یک جایگزین قرار دارد. مذاکرات برای بازگرداندن ایالات متحده و ایران به پایبندی کامل و متقابل به برجام در سال‌های ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ شکست خورد زیرا ایرانی‌ها به آمریکا برای پایبندی به توافق پس از انتقال قدرت اعتماد نداشتند و آمریکا نیز حاضر به بررسی سایر رویکردهای دیپلماتیک نشد. با این حال، اگر خود ترامپ با یک توافق جدید موافقت کند، ایران ممکن است باور کند که این توافق پابرجا خواهد ماند. اکثر دموکرات‌ها از دیپلماسی حمایت کرده‌اند، و اگر ترامپ موافقت کند، احتمالاً جمهوری‌خواهان نیز همین کار را خواهند کرد.»

به گفته این دیپلمات آمریکایی «هنوز دلایلی برای امیدواری وجود دارد که با زمان و خلاقیت کافی، تهران و واشنگتن بتوانند به نوعی توافق دست یابند. البته پیشرفت‌های هسته‌ای ایران باعث شده زمان به منبعی کمیاب تبدیل شود و اگر ایالات متحده به دنبال یک رویکرد “فشار حداکثری” برای نرم کردن ایران برای مذاکرات بعدی برود، تهران ممکن است با خروج از معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (NPT) پاسخ دهد.»

نفیو در پایان این نوشتار خود آورده است: «زمانی که ایالات متحده برجام را مذاکره کرد، استدلال این بود که حفظ زمان گریز هسته‌ای ایران - زمان لازم برای تولید مواد هسته‌ای قابل استفاده برای سلاح هسته‌ای - یک سال فرصت‌ برای دیپلماسی یا در صورت لزوم بسیج جهان برای یک پاسخ نظامی را فراهم می‌کند. اما این حال با غنی‌سازی اورانیوم ۶۰ درصدی در ایران دیگر وجود ندارد. سکوت نسبی ایران و ایالات متحده نیز بیشتر به دلیل جنگ‌های دیگر است تا خویشتن‌داری ایران یا دیپلماسی مؤثر آمریکا. این‌که اقدام نظامی ممکن است برای جلوگیری از گریز هسته‌ای ایران ضروری باشد، باید به‌عنوان شکست دیپلماسی تلقی شود.»

به گزارش ایرنا، وی با تاکید بر اینکه «معایب اقدام نظامی جدی است» نتیجه گرفت: «مسیر امن‌تر این است که تلاش دیگری برای مذاکره با ایران انجام شود.»


نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
سقوط تیم هوادار پس از 4 فصل + خلاصه بازی
مسکن ارزان‌تر با مشارکت مردمی؛ وقتی مردم بهتر از دولت می‌سازند
جاده چالوس 10 روز بسته می‌شود؛ ایمنی، اولویت راه‌سازی
طوفان خاک در راه است، اما خوزستان غافلگیر نمی‌شود
جدول گروهB جام جهانی فوتبال ساحلی پس از بازی های روز اول | 11 اردیبهشت
دستورات جدید ترامپ برای تحریم نفت ایران
جدول لیگ برتر در هفته بیست و هشتم پس از بازی های امروز 5 شنبه 11 اردیبهشت
خوابیدن کنار موبایل به مغز آسیب می‌رساند؟/ تأثیر گوشی‌های هوشمند بر کیفیت خواب
نورنما | سفر مجازی به پایتخت موسیقی جهان!/سنندج
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ شناسایی 29نفر از جان‌باختگان حادثه بندر شهید رجایی
این‌گونه از هوش مصنوعی بپرسید / 7 اصل طلایی برای گرفتن پاسخ بهتر
صدها تروریست در سیستان و بلوچستان منهدم یا دستگیر شدند
مشکل مطهری با روحانیت چه بود؟
به دنیای نوجوانان نزدیک شویم؛ کلیدهای گفت‌وگو
نتیجه بازی فولاد (1) - چادرملو اردکان (1) | بازی در بارش سخت باران + خلاصه بازی
جنایت فجیع خانوادگی
نورنما | 12 اردیبهشت سالروز شهادت آیت الله مرتضی مطهری و روز معلم گرامی باد
پیام مدیرعامل فولاد مبارکه به مناسبت روز کارگر؛ تقدیر از دستان خستگی‌ناپذیر
نتیجه نهایی بازی پرسپولیس (3) مس رفسنجان (0) + خلاصه بازی | انتقام قرمز ها در باشگاه مس
هشدار هواشناسی: احتمال باران، باد شدید و صاعقه در تهران
تعویق مذاکرات رم؛ آیا پای اعتراض به دیپلماسی تهدید و تحریم در میان است؟
برد نفس گیر ایران در اولین دیدار؛ ایران(5) - موریتانی(4) + فیلم
برنامه بازی های بعدی تیم ملی ایران در جام جهانی فوتبال ساحلی 2025
ورود پزشکان به سامانه نسخه‌نویسی، دو مرحله‌ای شد
«گرگ پارسی» تاریخ‌ساز شد؛ پرافتخارترین بدنساز ایران در جهان!
بمب بزرگ استقلال؛ ماتزاری آمد؟ / باشگاه واکنش نشان داد
جنایت اسید پاشی در مدرسه
نخستین واکنش از شرکت سینا: "هیچ تقصیری نداریم"+ویدیو
آغاز فروش 2 محصول جدید سایپا دیزل + لینک ثبت نام
هشدار رسمی ایران در واکنش به رفتار های ضد و نقیض آمریکا
دفترچه سوالات کنکور 1404 رشته ریاضی و علوم انسانی منتشر شد
قیمت طلا و سکه امروز 11 اردیبهشت 1404
کارگران؛ طلایه‌داران تولید و افتخارآفرینی در صنعت کشور هستند
نورنما | روزت مبارک ای معلم، ای فراتر از کلام،تو را سپاس
آخرین جزئیات آتش‌سوزی گسترده در اراضی اشغالی/گسترش آتش ادامه دارد+فیلم
جهنم در سرزمین های اشغالی: وقتی اسرائیل از مهار آتش ناتوان ماند!
رونمایی از تعداد و سهمیه رشته‌ها در بیستمین بازی‌های آسیایی 2026
روایت گروسی از احتمال درگیری نظامی ایران و آمریکا
ابطال کارت سوخت خودرو های فاقد بیمه شخص ثالث
حرکت زیبای مهدی طارمی برای هموطنان عزادارش + فیلم
فرجام سارقان مسلحی که شبح مرگ بودند
برنامه مسابقات فوتبال و ورزش امروز 11 اردیبهشت + پخش زنده
فیلم کریستیانو رونالدو و عجیب‌ترین 3 دقیقه دوران فوتبالش
فروش سم به جای چلوکباب!
مدیوم شات | خداحافظی با شکوه هنرمند دوران ساز از صحنه و دوربین
نورنما | ضربه دیدنی کنده به رئال از دیدگاه دوربین بارسلونایی ها
مشاهده دو قلاده پلنگ در پارک ملی بمو استان فارس + فیلم
چرایی افزایش تهدیدات آمریکا در آستانه دور چهارم مذاکره با ایران
حمایت شما یک دنیا ارزش دارد؛ واکنش رونالدو بعد از حذف النصر
فاز دوم آزادراه تهران-شمال چه زمانی افتتاح می شود؟
X
آگهی تبلیغاتی