×
اقتصادی
شناسه خبر : 206477
تاریخ انتشار :

منصور بیطرف*

بزهای طلیعه اقتصاد ایران

در «سفر لاویان» کتاب عهد عتیق از حیوانی به نام «بز طلیعه» نام می‌برند. بزی که بار گناهان دیگران بر او تحمیل و از جامعه رانده می‌شود. به نظر می‌آید که این سیاست یعنی پیدا کردن «بز طلیعه» در اقتصاد ایران داستان بلندی دارد.

نورنیوز-گروه اقتصادی: در آخرین روزهای سال2024، درحالی‌که همه رؤسای کل بانک مرکزی جهان در حال ارزیابی سیاست‌های پولی و ارزی خود برای سال2025 هستند؛ محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی ایران هم در مرکز مبادله ارز و طلا شگفتی سال میلادی را رقم زد. او در جمعی از افراد اظهار داشت که یک کانال تلگرامی به نام «بن‌بست» قیمت‌های ارز را در ایران تعیین می‌کند و برای اینکه دست آمریکا را هم در این میان نشان دهد و بگوید دشمنی آمریکا با ایران را هم می‌توان در تعیین نرخ ارز دید، ادامه داد که سرور این کانال در آمریکاست.

اگر اسم فرزین و رئیس کل بانک مرکزی از این سخنان حذف شود، گمان می‌کنیم که این اظهارات از سوی فردی غیرمطلع به سیاست‌های پولی و ارزی بیان می‌شود؛ اما شگفتی‌برانگیز در اینجاست که این سخن نه از سوی افراد غیرمطلع و غیرکارشناس که یادآور صحبت‌های درون تاکسی‌هاست، بلکه از سوی رئیس کل بانک مرکزی ایران بیان می‌شود؛ نهادی که سیاستگذار پولی و مسئول کنترل نرخ تورم و حفظ ارزش پول ملی است.

متهم کردن دست‌های بیرونی در بازار ارز و طلا در ایران – در سیاست و اقتصاد ایران – ید طولایی دارد. در اواخر دهه 1380 و اوایل 1390 – یعنی مهرماه 1391 –معاون اول محمود احمدی‌نژاد، رئیس‌جمهور وقت،  در جمع خبرنگاران عامل افزایش قیمت دلار آمریکا در بازار آزاد ارز که از حدود 2000 تومان به حدود 3000 تومان رسیده بود را نه سیاست‌های ارزی یا تحریم که اتفاقاً هم تشدید می‌شد بلکه فردی به اسم «جمشید بسم‌الله» دانسته بود که به گفته وی صبح به صبح – آن هم  قبل از شروع ساعات کاری بازار - روی چهارپایه در جلوی صرافی خود می‌رود و قیمت جدید را اعلام می‌کند.

در اواسط همان دهه یعنی سال 1397 هم وقتی قیمت هر قطعه سکه طلا از حدود  یک میلیون و 500 هزار تومان در سال 1396 به حدود 4 میلیون تومان رسیده بود عامل افزایش قیمت سکه را مسئولان وقت، نه سیاست‌های اقتصادی و موانع آن از جمله تحریم و تشدید آن  که اتفاقاً حدود شش ماه قبل از آن ترامپ از برجام خارج شده بود، بلکه دوباره فردی به نام «وحید مظلومین» معروف به سلطان سکه شد که محاکمه و اعدام گشت و این بار کانال تلگرامی «بن‌بست»!

در «سفر لاویان» کتاب عهد عتیق از حیوانی به نام «بز طلیعه» نام می‌برند. بزی که بار گناهان دیگران بر او تحمیل و از جامعه رانده می‌شود. به نظر می‌آید که این سیاست یعنی پیدا کردن «بز طلیعه»  در اقتصاد ایران داستان بلندی دارد. هر زمان که مسئولان دچار کاستی می‌شوند و یا جرأت بیان دلایل و ریشه‌های کاستی را ندارند و یا نمی‌خواهند قصور خود را باور کنند به دنبال «بز طلیعه» می‌گردند تا بار گناهان و قصور خود را بر گردن او بیاندازند.

«بزهای طلیعه» اقتصاد ایران یک زمانی «جمشید بسم‌الله» بود، زمانی دیگر «وحید مظلومین» و این بار کانال تلگرامی «بن‌بست». زمانی که فرزین کانال تلگرامی «بن‌بست» را مسئول نوسانات ارزی ایران معرفی می‌کرد قیمت هر دلار آمریکا بالغ بر 79 هزار تومان شده بود. امروز این قیمت به بیش از 81 هزار تومان رسیده  و برآوردها از چالش‌های اقتصاد ایران حاکی از افزایش بیشتر آن در ماه‌های بعد است.

از سال 1391 که جمشید بسم‌الله عامل افزایش قیمت هر دلار آمریکا به 3000 تومان شده بود تا زمان وحید مظلومین، سال 1397، که قیمت هر دلار آمریکا به حدود 7000 تومان رسید، شش سال گذشته بود. از زمان وحید مظلومین که قیمت دلار آمریکا 7000 تومان بود تا امسال هم که قیمت دلار آمریکا 80 هزار تومان است و متهم اصلی آن کانال تلگرامی «بن‌بست» است، دوباره شش سال گذشته. در زمان وحید مظلومین قیمت هر سکه طلا به 4میلیون تومان رسیده بود و الان قیمت هر  قطعه سکه طلا به بیش از 57میلیون تومان!

بهتر است آقای فرزین روایت‌ها را که خود به خوبی می‌داند چیست، باور کند و  از «بز طلیعه» کردن کانال تلگرامی «بن‌بست» دست بردارد که نه در شأن نهاد بانک مرکزی است که نشان دهد از یک کانال تلگرامی شکست می‌خورد و نه در شأن دولت چهاردهم...

* روزنامه‌نگار و تحلیلگر اقتصاد

 

 


هم میهن
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
آزادی در انتظار آبی‌پوشان؛ جباری و مأموریت دشوار برابر آلومینیوم +ترکیب احتمالی استقلال
تسریع و تداوم عملیات سردسازی کانتینر بندر شهید رجایی+ فیلم
قیمت طلا امروز جمعه 12 اردیبهشت 1404/ افزایش قیمت+ جدول
ترامپ در مقابل رسانه‌ها!
نمایش پهپادی در دبی به مناسبت یک میلیاردی شدن‌ تلگرام+ فیلم
حواشی کنکور 1404: وقتی تنها پول انگیزه انتخاب رشته تجربی می‌شود!+ فیلم
دفترچه سوالات علوم تجربی نوبت اول کنکور 1404 منتشر شد
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ جمع جانباختگان شناسایی شده به 33نفر رسید
جولان مرگبار سگ‌های ولگرد در دماوند
ترکیب احتمالی تراکتور در بازی سرنوشت
چالوس از ساعت 18 یک‌طرفه می‌شود
نورنما | سه کلمه ای که باعت خوشبختی ما میشه!
گودال عجیب انفجار در بندر شهید رجایی+ فیلم
روایت خلبان فداکاری که فرشته نجات بندر شهید رجایی شد+ فیلم
قرارداد استقلال و مذاکرات پیچیده با ماتزاری و شروطی عجیب
کار دست معلّم نیست
انحصار سلاح یا انکار واقعیت؟ بازخوانی موضع جوزف عون در سایه تهدیدات اسرائیل
نتایج اولیه کنکور چه زمانی اعلام می شود؟+ فیلم
آخرین جزئیات آتش‌سوزی گسترده در اراضی اشغالی/ آتش مهار نشد،نتانیاهو زیر آتش نقدها +فیلم
فیلم های سینمایی امروز تلویزیون
آغاز رقابت نفس‌گیر برای صندلی‌های پزشکی
وضعیت آب و هوا امروز 12 اردیبهشت +وضعیت استانها
فرصت جدید ایران‌خودرو برای مشتریان دارای حساب وکالتی+جزییات و لینک ثبت نام
برنامه مسابقات امروز 12 اردیبهشت + پخش زنده
ساعت کاری ادارات تغییر خواهد کرد / جزئیات جدید از تصمیم دولت +فیلم
یمن: به پایگاه رامات دیوید در شرق حیفا حمله کردیم +فیلم
خلاصه بازی منچستریونایتد و اتلتیک بیلبائو +فیلم
سقوط تیم هوادار پس از 4 فصل + خلاصه بازی
مسکن ارزان‌تر با مشارکت مردمی؛ وقتی مردم بهتر از دولت می‌سازند
جاده چالوس 10 روز بسته می‌شود؛ ایمنی، اولویت راه‌سازی
طوفان خاک در راه است، اما خوزستان غافلگیر نمی‌شود
جدول گروهB جام جهانی فوتبال ساحلی پس از بازی های روز اول | 11 اردیبهشت
دستورات جدید ترامپ برای تحریم نفت ایران
جدول لیگ برتر در هفته بیست و هشتم پس از بازی های امروز 5 شنبه 11 اردیبهشت
خوابیدن کنار موبایل به مغز آسیب می‌رساند؟/ تأثیر گوشی‌های هوشمند بر کیفیت خواب
نورنما | سفر مجازی به پایتخت موسیقی جهان!/سنندج
این‌گونه از هوش مصنوعی بپرسید / 7 اصل طلایی برای گرفتن پاسخ بهتر
صدها تروریست در سیستان و بلوچستان منهدم یا دستگیر شدند
مشکل مطهری با روحانیت چه بود؟
به دنیای نوجوانان نزدیک شویم؛ کلیدهای گفت‌وگو
نتیجه بازی فولاد (1) - چادرملو اردکان (1) | بازی در بارش سخت باران + خلاصه بازی
جنایت فجیع خانوادگی
نورنما | 12 اردیبهشت سالروز شهادت آیت الله مرتضی مطهری و روز معلم گرامی باد
پیام مدیرعامل فولاد مبارکه به مناسبت روز کارگر؛ تقدیر از دستان خستگی‌ناپذیر
نتیجه نهایی بازی پرسپولیس (3) مس رفسنجان (0) + خلاصه بازی | انتقام قرمز ها در باشگاه مس
هشدار هواشناسی: احتمال باران، باد شدید و صاعقه در تهران
تعویق مذاکرات رم؛ آیا پای اعتراض به دیپلماسی تهدید و تحریم در میان است؟
برد نفس گیر ایران در اولین دیدار؛ ایران(5) - موریتانی(4) + فیلم
برنامه بازی های بعدی تیم ملی ایران در جام جهانی فوتبال ساحلی 2025
ورود پزشکان به سامانه نسخه‌نویسی، دو مرحله‌ای شد
X
آگهی تبلیغاتی