×
اقتصادی
شناسه خبر : 204586
تاریخ انتشار :

نورنیوز بررسی کرد؛

ناترازی انرژی در ایران؛ بحران ساختاری و راهکارها

مدیریت ناکارآمد در تولید، توزیع و مصرف انرژی، فشارهای داخلی و تحریم های ظالمانه باعث شده که ساختار انرژی کشور در هر سه بخش دچار مشکلات جدی باشد.

نور نیوز-گروه اقتصادی: تاثیرات پیدا و پنهان ناترازی انرژی در ایران سال‌هاست که به صورت تدریجی به ساختارهای اقتصادی و اجتماعی کشور تحمیل شده اما اکنون این عارضه به نقطه بحرانی رسیده است. این مسئله برای کشوری که از بزرگ‌ترین ذخایر نفت و گاز جهان برخوردار است، غیرطبیعی و نگران‌کننده به نظر می‌رسد. سیاست‌گذاری نامنسجم و ناکارآمد در حوزه انرژی به همراه مدیریت غیر علمی و سلیقه ای در بخش مصرف حامل های انرژی و همچنین تحریم های خارجی، از دلایل اصلی این بحران است.

دلایل ناترازی انرژی

  1. ضعف سیاست‌گذاری در مدیریت انرژی: مدیریت ناکارآمد در تولید، توزیع و مصرف انرژی باعث شده که ساختار انرژی کشور در هر سه بخش دچار مشکلات جدی باشد.طی سال‌های گذشته بیش از آن که برآوردهای علمی و کارشناسانه بر این حوزه حاکم باشد، تصمیمات سلیقه ای، اقتضایی و غیر قابل توجیه مبنای اقدامات در بخش انرژی بوده است.
  2. فشارهای سیاسی و تحریم‌ها: تحریم‌های گسترده و تنگناهای حوزه سیاست خارجی، یکی از موانع مهم در زمینه کاهش سرمایه گذاری و در نتیجه توسعه نیافتگی صنعت نفت و گاز بوده است. اگرچه در بخش دستیابی به فناوری های پیشرفته و بهره گیری از ظرفیتهای داخلی برای توسعه حوزه نفت و گاز قدمهای ارزنده ای نیز برداشته شده اما بدلیل ویژگی های این صنعت، توان داخلی جوابگوی نیازهای فنی و مالی روبه افزایش در این بخش نیست.
  3. ساختار معیوب مصرف سوخت: تولید خودروهای پرمصرف، پایین بودن قیمت سوخت و نبود برنامه‌های جدی برای بهینه‌سازی مصرف سوخت، علاوه بر افزایش آلودگی هوا و ایجاد بحران زیست محیطی، مصرف حامل‌های انرژی و قاچاق فرآورده های نفتی را بشدت افزایش داده است.
  4.  عدم پیشرفت در انرژی‌های پاک: در حالی که ایران از پتانسیل‌های عظیم انرژی‌های تجدیدپذیر مانند انرژی خورشیدی برخوردار است، تحقق اهداف تعیین‌شده در این حوزه بسیار ناچیز بوده است. سرمایه‌گذاری در این حوزه بویژه جذب سرمایه بخش خصوصی برای ایجاد نیروگاه‌های خورشیدی ضمن آن که اقدامی مهم در  مسیر جایگزینی سوختهای فسیلی با منابع انرژی پاک به حساب می آید ظرفیتهای جدیدی را به سبد تولید برق در کشور می افزاید.

پیامدها و وضعیت کنونی

بحران انرژی علاوه بر ایجاد مشکلات زیست‌محیطی وافزایش قاچاق ،رشد اقتصادی و صنعتی کشور را محدود کرده و شهرهای ایران را به آلوده‌ترین نقاط جهان تبدیل کرده است. در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر نیز با وجود برنامه‌های توسعه‌ای، تنها ۵ درصد اهداف پیش‌بینی‌شده تحقق یافته  که این امر نشان‌دهنده نبود اراده جدی در اجرای سیاست‌ها مصوب است.

راهکارها و پیشنهادها:

  1. اصلاح سیاست‌گذاری انرژی: گذار از سیاست‌های بخشی و کوتاه‌مدت به سیاست‌های جامع و توسعه‌محور در بخش انرژی ضروری است.
  2. تشکیل سازمان‌های تخصصی: توسعه فعالیت سازمان بهینه‌سازی مصرف سوخت و تقویت آن می‌تواند گامی موثر در مدیریت مصرف انرژی باشد.
  3. جذب سرمایه‌گذاری بخش خصوصی: استفاده از ظرفیت‌های بخش خصوصی در بخش‌های بالادستی و تجدیدپذیر باید به عنوان یک اولویت مدنظر قرار گیرد.
  4. جذب سرمایه گذاری و فناوری خارجی: رفع تحریم‌ها و بهبود روابط بین‌المللی می‌تواند زمینه‌ساز ورود فناوری‌های نوین و جذب سرمایه خارجی شده و ضمن افزایش ظرفیتهای مالی و علمی کشور زمینه ایجاد پیوندهای اقتصادی قوی با کشورهای دوست شود.
  5. افزایش شفافیت و نظارت: سیاست‌گذاری شفاف و نظارت دقیق بر عملکرد بخش انرژی و افزایش حساسیت در قبال ترک فعل و اقدامات خلاف قانون در این حوزه از سوی نهادهای ذیربط ضروری است.
  6. بحران انرژی در ایران، بازتابی از برخی ضعف‌های ساختاری در نظام حکمرانی و سیاست‌گذاری است. رفع این بحران، نیازمند اصلاحات بنیادی و اتخاذ رویکردهای علمی و واقع‌گرایانه در مدیریت انرژی است. دولت چهاردهم میراث دار شرایط بسیار نابسامانی در حوزه انرژی است که می بایست با بهره‌گیری از توانمندی‌های داخلی و بین‌المللی، بسترهای لازم برای عبور از وضعیت فعلی و ایجاد تحول مثبت در این حوزه را فراهم کند.

نورنیوز - امیر یوسفی
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
قمار 50 میلیون یورویی النصر با توصیه رونالدو!
گزارش الاخبار در مورد چشم‌انداز همکاری روسیه، چین و ایران در مرحله پساجنگ
عارف: توسعه روابط با منطقه راهبرد قطعی ایران است
انقلاب در پیوند قلب با دست توانای متخصصان ایرانی + فیلم
شکست تلخ تراکتور مقابل قهرمان آفریقا در واپسین ثانیه‌ها
تعطیلی یزد، قم و خوزستان در روز چهارشنبه+ جزئیات کاهش ساعت کاری روز سه‌شنبه
گفت‌وگوی تلفنی پوتین و نتانیاهو درباره ایران و سوریه
قدمت واقعی سمرقند فراتر از آن‌ چیزی است که تصور می‌شد
در جنگ 12 روزه اسرائیل علیه ایران، چند نفر از وزارت اطلاعات شهید شدند؟
وداع زودهنگام گلر الجزایری با سرخ‌ها در ارزروم
عکس های منتخب جهان،28 جولای2025
مهران با 51.8 درجه داغ‌ترین شهر ایران شد
هشدار ایران به رژیم اسرائیل درباره جداسازی استان‌های جنوبی سوریه
شکست پرسپولیس در آخرین بازی تدارکاتی در اردوی ترکیه
دبیرکل سازمان ملل: نسل‌کشی در غزه هیچ توجیهی ندارد
عراقچی: اگر تجاوز تکرار شود، بدون تردید واکنشی قاطع‌تر نشان خواهیم داد
کارت ورود به جلسه آزمون استخدامی آموزش و پرورش 1404 منتشر شد
میدری: حذف یارانه یا تغییر دهک‌بندی قبل از اعمال به افراد اطلاع داده می‌شود
گزارش تصویری | مرگ آرام بزرگ‌ترین دریاچه ایران
تیراندازی مرگبار در آتلانتا؛ یک کشته و 10 زخمی
ادامه قتل عام با گرسنگی؛ 14 فلسطینی دیگر در محاصره غزه جان باختند
حمله سایبری گسترده، سفرهای هوایی روسیه را مختل کرد
صادرات 45.5 میلیون دلاری از جلفا به 9 کشور دنیا
هشدار هواشناسی؛ موج گرما از فردا وارد کشور می‌شود + فیلم
جنگ 12 روزه را چگونه روایت کنیم؟
نسخه جدید دولت برای نشاط اجتماعی؛ بُن سفر در راه است؟
نظری جویباری از مدیرعاملی استقلال استعفا داد + فیلم
نماینده اسکواش ایران یک قدم تا قهرمانی جهان فاصله دارد
توافقی به رنگ سلطه؛ اروپا در سایه آمریکا
سخنگوی دولت: چهارشنبه تعطیل نیست/ لایحه فضای مجازی علیه آزادی بیان نیست
کارگردان «جنگ ستارگان» گنجینه هنری‌اش را به نمایش می‌گذارد
برای شرکت در اجلاس روسای مجالس جهانی؛ قالیباف عازم ژنو شد
درخواست توبه تتلو در دست بررسی دادگاه/ارجاع پرونده قتل «منصوره قدیری‌جاوید» به دیوان عالی
ترامپ: از ایران سیگنال‌های بدی دریافت می کنیم
رئیس‌جمهور مصر: کوچ اجباری فلسطینی‌ها خط قرمز ماست/رفح باید از سمت فلسطین نیز باز باشد
استرداد لایحه: شکست؟ عقب‌نشینی؟ یا حرکت به سمت حکمرانی گفت‌وگویی؟
تاکید پزشکیان بر ارتقای تعامل با کشورهای دیگر، بر مبنای منافع مشترک
موافقت رئیس‌جمهور با پس گرفتن لایحه مقابله با انتشار محتوای خبری خلاف واقع در فضای مجازی
ترامپ: کمک‌های امریکا به کودکان غزه دزدیده می‌شود!
«کلیشه‌های سیاسی» جان کودکان غزه را نجات نمی‌دهد
پیش‌فروش خودروی کوئیک GX_L از امروز آغاز شد
تعداد ثبت‌نام کنندگان اربعین در سامانه سماح از یک میلیون نفر گذشت! +لینک‌سایت
جولانی اولین انتخابات مجلس سوریه پس از سقوط اسد را بدون حضور مردم برگزار می‌کند!
نوراینفو | هنگام مراجعه به دادگاه یا دادسرا چه کنیم؟
قیمت دلار و سایر ارزها امروز دوشنبه 6 مرداد 1404
مجلس در هفته منتهی به اربعین حسینی تعطیل شد
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
مرزهای شرقی برای ورود زائران اربعین 1404 فعال شد
اوباما خواستار اقدام فوری برای جلوگیری از قحطی در غزه شد
نورنما | آتش‌سوزی در هواپیمای بوئینگ 737
X
آگهی تبلیغاتی