×
اقتصادی
شناسه خبر : 204552
تاریخ انتشار :

نورنیوز بررسی کرد؛

عدد نجومی سهم مسکن در درآمد خانوارها+ آمار استانی

طی سال‌های اخیر، تورم بالا و سیاست‌های اقتصادی ناپایدار موجب افزایش نجومی قیمت مسکن شده و با کاهش مستقیم قدرت خرید خانوارها هزینه مسکن را به بخش عمده‌ای از درآمد آن‌ها تبدیل کرده است.

 نور نیوز-گروه اقتصادی : طی سال‌های اخیر، تورم بالا و سیاست‌های اقتصادی ناپایدار موجب افزایش نجومی قیمت مسکن شده و به‌طور مستقیم قدرت خرید خانوارها را کاهش داده و هزینه مسکن را به بخش عمده‌ای از درآمد آن‌ها تبدیل کرده است.

بر اساس استانداردهای جهانی، هزینه مسکن نباید بیش از ۳۰ درصد از درآمد خانوار را در برگیرد. اما در ایران، این میزان به شکل قابل توجهی بالاتر از استاندارد جهانی است و فشار اقتصادی زیادی بر خانوارها وارد می‌کند. طبق داده‌های مرکز آمار ایران، استان تهران با سهم ۵۵.۸ درصدی از هزینه مسکن نسبت به درآمد خانوار، در صدر قرار دارد.

وضعیت استان‌ها

بررسی داده‌های رسمی نشان می‌دهد که تهران بیشترین فشار هزینه مسکن را تجربه می‌کند، به‌گونه‌ای که بیش از نیمی از درآمد خانوار صرف مسکن می‌شود. پس از تهران، استان‌های فارس و البرز به‌ترتیب با ۴۸.۸ درصد و ۴۷.۴ درصد در رتبه‌های بعدی قرار دارند.

در مقابل، استان‌هایی مانند کهگیلویه و بویراحمد و کرمان، به‌ترتیب با ۱۹.۵ درصد و ۱۹.۴ درصد کمترین فشار هزینه مسکن را تجربه می‌کنند.

نکته حائز اهمیت این است که ۱۶ استان کشور دچار "فقر مسکن" هستند؛ به این معنا که سهم هزینه مسکن در آن‌ها بسیار بالاتر از میانگین کشوری و استاندارد جهانی است.

تحلیل دلایل وضعیت فعلی

رشد بی‌رویه قیمت مسکن: طی سال‌های اخیر، تورم بالا و سیاست‌های اقتصادی ناپایدار موجب افزایش نجومی قیمت مسکن شده است. این افزایش قیمت به‌طور مستقیم قدرت خرید خانوارها را کاهش داده و هزینه مسکن را به بخش عمده‌ای از درآمد آن‌ها تبدیل کرده است.

عدم تعادل عرضه و تقاضا: در کلان‌شهرهایی نظیر تهران، تولید و عرضه واحدهای مسکونی جدید بسیار کمتر از میزان تقاضا بوده است. این شکاف عرضه و تقاضا به افزایش سرسام‌آور قیمت مسکن دامن زده است.

کاهش قدرت خرید خانوار: کاهش ارزش پول ملی و کاهش درآمد واقعی خانوارها، باعث شده تا توانایی آن‌ها برای تأمین مسکن مناسب به‌شدت کاهش یابد.

پیامدهای فشار هزینه مسکن

افزایش فقر و کاهش رفاه اجتماعی: سهم بالای هزینه مسکن باعث می‌شود خانوارها از تأمین سایر نیازهای ضروری مانند آموزش، بهداشت و تغذیه باز بمانند.

رشد حاشیه‌نشینی: بسیاری از خانوارها به دلیل ناتوانی در خرید یا اجاره مسکن مناسب در مناطق شهری، به حاشیه شهرها و سکونت‌گاه‌های غیررسمی روی آورده‌اند.

مهاجرت اجباری: هزینه‌های بالای مسکن بسیاری از خانوارها را مجبور به ترک کلان‌شهرها و مهاجرت به مناطق ارزان‌تر کرده است.

راهکارهای پیشنهادی

توسعه ساخت مسکن اجتماعی: دولت باید به ساخت مسکن ارزان و در دسترس برای دهک‌های پایین جامعه اولویت دهد. این اقدام می‌تواند فشار هزینه مسکن را به‌ویژه برای اقشار کم‌درآمد کاهش دهد.

کنترل بازار اجاره‌بها: تعیین سقف افزایش اجاره‌بها و نظارت بر بازار می‌تواند به حمایت از مستأجران کمک کند.

ایجاد تعادل در عرضه و تقاضا: با اجرای سیاست‌های مناسب برای افزایش عرضه مسکن، به‌ویژه در کلان‌شهرها، می‌توان شکاف موجود را کاهش داد.

تسهیلات مسکن هدفمند: ارائه وام‌های مسکن با سود پایین و شرایط بازپرداخت مناسب برای اقشار کم‌درآمد، یکی از اقدامات موثر در کاهش بحران مسکن است.

سهم بالای هزینه مسکن در هزینه‌های خانوار، به‌ویژه در استان‌هایی مانند تهران، نشان‌دهنده یک بحران جدی در کشور است. این بحران نیازمند برنامه‌ریزی جامع و اقدام فوری از سوی دولت و سایر نهادهای مسئول است. کاهش فشار هزینه‌های مسکن از یک‌سو به بهبود وضعیت معیشتی خانوارها کمک کرده و از سوی دیگر می‌تواند زمینه‌ساز ارتقای رفاه اجتماعی و توسعه پایدار باشد.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
نامه آیت‌الله نوری‌همدانی تقدیم پاپ شد
مهرشاد سهیلی جایی در آنتن ندارد؛ روایت یک فریب تبلیغاتی
شرط جدید بانک مرکزی برای خرید ارز اربعین 1404
قمار 50 میلیون یورویی النصر با توصیه رونالدو!
گزارش الاخبار در مورد چشم‌انداز همکاری روسیه، چین و ایران در مرحله پساجنگ
عارف: توسعه روابط با منطقه راهبرد قطعی ایران است
انقلاب در پیوند قلب با دست توانای متخصصان ایرانی + فیلم
شکست تلخ تراکتور مقابل قهرمان آفریقا در واپسین ثانیه‌ها
تعطیلی یزد، قم و خوزستان در روز چهارشنبه+ جزئیات کاهش ساعت کاری روز سه‌شنبه
گفت‌وگوی تلفنی پوتین و نتانیاهو درباره ایران و سوریه
قدمت واقعی سمرقند فراتر از آن‌ چیزی است که تصور می‌شد
در جنگ 12 روزه اسرائیل علیه ایران، چند نفر از وزارت اطلاعات شهید شدند؟
وداع زودهنگام گلر الجزایری با سرخ‌ها در ارزروم
عکس های منتخب جهان،28 جولای2025
مهران با 51.8 درجه داغ‌ترین شهر ایران شد
هشدار ایران به رژیم اسرائیل درباره جداسازی استان‌های جنوبی سوریه
شکست پرسپولیس در آخرین بازی تدارکاتی در اردوی ترکیه
دبیرکل سازمان ملل: نسل‌کشی در غزه هیچ توجیهی ندارد
عراقچی: اگر تجاوز تکرار شود، بدون تردید واکنشی قاطع‌تر نشان خواهیم داد
کارت ورود به جلسه آزمون استخدامی آموزش و پرورش 1404 منتشر شد
میدری: حذف یارانه یا تغییر دهک‌بندی قبل از اعمال به افراد اطلاع داده می‌شود
گزارش تصویری | مرگ آرام بزرگ‌ترین دریاچه ایران
تیراندازی مرگبار در آتلانتا؛ یک کشته و 10 زخمی
ادامه قتل عام با گرسنگی؛ 14 فلسطینی دیگر در محاصره غزه جان باختند
حمله سایبری گسترده، سفرهای هوایی روسیه را مختل کرد
صادرات 45.5 میلیون دلاری از جلفا به 9 کشور دنیا
هشدار هواشناسی؛ موج گرما از فردا وارد کشور می‌شود + فیلم
جنگ 12 روزه را چگونه روایت کنیم؟
نسخه جدید دولت برای نشاط اجتماعی؛ بُن سفر در راه است؟
نظری جویباری از مدیرعاملی استقلال استعفا داد + فیلم
نماینده اسکواش ایران یک قدم تا قهرمانی جهان فاصله دارد
توافقی به رنگ سلطه؛ اروپا در سایه آمریکا
سخنگوی دولت: چهارشنبه تعطیل نیست/ لایحه فضای مجازی علیه آزادی بیان نیست
کارگردان «جنگ ستارگان» گنجینه هنری‌اش را به نمایش می‌گذارد
برای شرکت در اجلاس روسای مجالس جهانی؛ قالیباف عازم ژنو شد
درخواست توبه تتلو در دست بررسی دادگاه/ارجاع پرونده قتل «منصوره قدیری‌جاوید» به دیوان عالی
ترامپ: از ایران سیگنال‌های بدی دریافت می کنیم
رئیس‌جمهور مصر: کوچ اجباری فلسطینی‌ها خط قرمز ماست/رفح باید از سمت فلسطین نیز باز باشد
استرداد لایحه: شکست؟ عقب‌نشینی؟ یا حرکت به سمت حکمرانی گفت‌وگویی؟
تاکید پزشکیان بر ارتقای تعامل با کشورهای دیگر، بر مبنای منافع مشترک
موافقت رئیس‌جمهور با پس گرفتن لایحه مقابله با انتشار محتوای خبری خلاف واقع در فضای مجازی
ترامپ: کمک‌های امریکا به کودکان غزه دزدیده می‌شود!
«کلیشه‌های سیاسی» جان کودکان غزه را نجات نمی‌دهد
پیش‌فروش خودروی کوئیک GX_L از امروز آغاز شد
تعداد ثبت‌نام کنندگان اربعین در سامانه سماح از یک میلیون نفر گذشت! +لینک‌سایت
جولانی اولین انتخابات مجلس سوریه پس از سقوط اسد را بدون حضور مردم برگزار می‌کند!
نوراینفو | هنگام مراجعه به دادگاه یا دادسرا چه کنیم؟
قیمت دلار و سایر ارزها امروز دوشنبه 6 مرداد 1404
مجلس در هفته منتهی به اربعین حسینی تعطیل شد
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
X
آگهی تبلیغاتی