×
بین الملل
شناسه خبر : 202952
تاریخ انتشار : یکشنبه 1403/09/18 ساعت 13:39

نورنیوز بررسی می کند؛

بشار اسد؛ از ظهور تا افول

زندگی بشار اسد، از چشم‌پزشک تا رئیس‌جمهور یکی از پیچیده‌ترین کشورهای خاورمیانه، روایتگر مسیری پرفرازونشیب است که تاثیرات عمیقی بر تاریخ معاصر سوریه و منطقه گذاشته است.

نورنیوز-گروه بین الملل: بشار حافظ اسد در ۱۱ سپتامبر ۱۹۶۵ در دمشق، سوریه متولد شد. او فرزند دوم حافظ اسد، رئیس‌جمهور پیشین سوریه، و انیسه مخلوف است. بشار در خانواده‌ای علوی با نفوذ و سیاسی بزرگ شد. برخلاف برادرش باسل، که برای جانشینی پدر آماده می‌شد، بشار علاقه چندانی به سیاست نشان نمی‌داد و به تحصیلات خود در زمینه پزشکی پرداخت.

او در سال ۱۹۸۸ از دانشکده پزشکی دانشگاه دمشق فارغ‌التحصیل شد و به عنوان پزشک چشم‌پزشک مشغول به کار شد. برای تکمیل تخصصش به لندن رفت و در بیمارستان‌های آنجا به کارآموزی پرداخت.

ورود به سیاست

زندگی بشار اسد زمانی دچار تحول شد که برادرش باسل، وارث مورد نظر حافظ اسد، در سال ۱۹۹۴ بر اثر یک تصادف رانندگی درگذشت. پس از این حادثه، بشار به سوریه بازگشت و به تدریج وارد عرصه سیاسی شد. او آموزش‌های نظامی دید و در ساختار سیاسی حزب بعث جایگاهی پیدا کرد.

پس از درگذشت حافظ اسد در سال ۲۰۰۰، بشار به عنوان رئیس‌جمهور سوریه انتخاب شد. پارلمان سوریه پیش از انتخابات، حداقل سن ریاست‌جمهوری را کاهش داد تا بشار بتواند در سن ۳۴ سالگی به قدرت برسد.

ریاست‌جمهوری و تحولات سوریه

بشار اسد در آغاز ریاست‌جمهوری خود وعده اصلاحات اقتصادی و سیاسی داد. او تلاش کرد با به‌کارگیری تکنولوژی‌های نوین و گشودگی نسبی در فضای اقتصادی، تصویری مدرن از سوریه ارائه دهد. با این حال، اصلاحات وعده داده شده هیچ‌گاه به صورت کامل اجرایی نشد.

در سال ۲۰۱۱، با آغاز اعتراضات که در کشورهای عربی (بهار عربی) شکل گرفت، سوریه نیز دستخوش اعتراضات گسترده شد. این اعتراضات به سرعت به درگیری‌های مسلحانه و در نهایت جنگ داخلی تبدیل شد.

در چنین شرایطی گروههای تروریستی تکفیری مانند داعش و جبهه النصره و گروه موسوم به ارتش آزاد ترکیه و همچنین جدایی طلبان کرد ( قسد)وارد درگیری‌های گسترده با ارتش این کشور شدند و بخش‌های قابل توجهی از خاک سوریه را اشغال و حکومت مستقل تشکیل دادند.

بسیاری از کشورهای منطقه و جهان از جمله آمریکا، ترکیه، عربستان سعودی و قطر، به حمایت مالی، نظامی و سیاسی از گروه‌های مخالف بشار اسد پرداختند. این حمایت‌ها به مخالفان اسد قدرت بیشتری برای مقابله با حکومت او داد.

حکومت بشار اسد با حمایت‌هایی از جانب ایران، روسیه و حزب‌الله لبنان توانست بر گروههای تروریستی پیروز شود و بیشتر بخش‌های تصرف شده را مجددا به کنترل خود نگه درآورد

زندگی شخصی

بشار اسد در سال ۲۰۰۰ با “اسماء الاخرس”، یک زن سوری-بریتانیایی که در حوزه بانکداری کار می‌کرد، ازدواج کرد. اسماء نقش پررنگی در به تصویر کشیدن یک چهره مدرن برای بشار ایفا کرد. این زوج سه فرزند دارند: حافظ، زین، و کریم.

چالش‌ها

بشار اسد در طول حدود۲۴ سال حکومت در سوریه با چالش‌های متعددی روبرو بود؛ از جنگ داخلی و بحران انسانی گرفته تا تحریم‌های بین‌المللی و فشارهای اقتصادی.

سوریه یک کشور چندقومیتی و چندمذهبی است و حکومت اسد که به شدت به جامعه علوی تکیه دارد، در مدیریت تنش‌های قومی و مذهبی نیز با چالشهای جدی روبرو بود. همین مسئله باعث شد بخش زیادی از جامعه سنی کشور علیه او موضع بگیرند.

 از سال ۲۰۱۱ تاکنون یکی از مهمترین تهدیدات حکومت بشار اسد، اشغال بخشی از خاک این کشور توسط ارتش آمریکا و گروههای مسلح وابسته به ترکیه بود.

فشارهای بین‌المللی و تحریم‌ها

حکومت بشار اسد به دلیل اتهام‌های مربوط به نقض حقوق بشر، استفاده از سلاح‌های شیمیایی، با تحریم‌های شدید بین‌المللی مواجه شد. این تحریم‌ها اقتصاد سوریه را فلج کرد و به تضعیف حکومت مرکزی انجامید.

سقوط

گروه جبهه النصره( تحریر الشام) که از سوی ترکیه حمایت می شوند پس از پیروزی ارتش این کشور در مبارزه با تروریسم از پنج سال قبل در چارچوب توافق سوچی در استان ادلب مستقر بودند. این گروه مسلح از ده روز قبل و با انجام عملیات گسترده در منطقه حلب پیشروی از شمال این کشور به سمت دمشق را آغاز کرد.

گروه تحریر الشام با همکاری سایر گروههای مسلح که از بخش جنوبی سوریه اقدام به عملیات نظامی برای علیه ارتش این کشور کردند نیمه شب شنبه ۱۷ آذرماه موفق به تسخیر دمشق و ساقط نمودن دولت بشار اسد شدند و به ۲۴ سال حکومت وی بر سوریه پایان دادند.

رسانه ها اعلام کردند بشار اسد شب گذشته و پس از نفوذ شورشیان مسلح به دمشق با هواپیمای اختصاصی پایتخت سوریه را به مقصد نامعلوم ترک کرد


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
حمله هوایی رژیم صهیونیستی به یک خودرو در جنوب لبنان
گوترش و عراقچی درباره موضوع هسته‌ای و وضعیت یمن گفتگو کردند
تصاویر مظنون تیراندازی به حامی ترامپ منتشر شد
جبهه اصلاحات: اسرائیل تهدیدکننده صلح و ثبات جهان است
فشار قطر به امارات برای تعطیلی سفارتش در اسرائیل
عراقچی: شروط سه کشور اروپایی برای تمدید اسنپ بک، غیر عاقلانه بود
تشییع شهدای حمله تروریستی رژیم صهیونیستی به نشست حماس در دوحه
شورای امنیت سازمان ملل حملات اسرائیل به دوحه را محکوم کرد
جاسوسی تلفنی ترامپ با سلاح اسرائیلی
چین: با فعال‌سازی مکانیسم ماشه مخالفیم
پورمحمدی: قرار نیست هر ردیف بودجه تا ابد ادامه یابد
سارق؛ شاگرد مالک از آب درآمد!
واکنش خبرنگار بی بی سی به ترورهای آمریکا و اسرائیل در زمان مذاکرات!
روپوش دانش‌آموزان تا 3 سال تغییر نمی‌کند+فیلم
امارات حضور اسرائیل را در کنفرانس امنیتی دبی ممنوع کرد
عملیات موفقیت آمیز القسام علیه تجهیزات و نظامیان رژیم صهیونیستی
ترامپ خواستار تعرفه 100 درصدی اروپا علیه چین و هند شد
انفجار بزرگ در ونزوئلا + فیلم
کمبود نقدینگی، عامل تعطیلی 53 درصد از واحد‌های صنعتی
اولین حضور سه رهبر حماس مقابل دوربین‌ها پس از حمله اسرائیل
ایلان ماسک دیگر ثروتمندترین فرد جهان نیست
قطر: همکاری امنیتی با آمریکا قوی‌تر از همیشه است
ابلاغ آیین‌نامه اختصاص 3 درصد درآمدهای نفت و گاز به مناطق نفت‌خیز
پیراهن استقلال 3 برابر ارزش ستارۀ اسپانیایی درآمدزایی کرد
توسعه همکاری‌های انرژی میان ایران و ارمنستان
لاوروف: حمله به قطر نباید تکرار شود؛ مسکو از این حمله ناراضی است
7800 هکتار از شبکه آبیاری پایاب سد خداآفرین در اردبیل افتتاح شد
مادورو: ارتش ونزوئلا در جبهه های نبرد سراسر کشور مستقر می شوند
تحریم‌های جدید آمریکا علیه جنبش حوثی‌های یمن اعلام شد
وضعیت نگران‌کننده سد لار با 97 درصد مخزن خالی
نخست وزیر پاکستان خواستار اتحاد مسلمانان علیه تجاوز صهیونیستی شد
واکنش بغداد به مصوبه مجلس نمایندگان آمریکا
مدیوم‌شات | سخنان تند سینماگر پیشکسوت علیه موسیقی سنتی
روایت وزیر خارجه تونس از رایزنی با عراقچی
آخرین وضعیت سلامتی حمید هیراد
پزشکیان : سپردن مدیریت به افراد شایسته تنها راه حل مشکلات کشور است
هافبک ازبک پرسپولیس آماده بازی شد
اتحادیه اروپا: شاید جنگ اوکراین چند سال دیگر ادامه یابد
راه‌اندازی 68 دوربین ثبت تخلفات در جاده‌های گیلان
توافق ایران و آژانس مانع اجماع جهانی علیه ایران می‌شود
ناسا درهای خود را به روی چینی‌ها بست
اسرائیل به کجا می‌رود؟!
مرگ کارگر جوان در چاه
سه‌گانه‌ای که جهان نمی‌فهمد
نسل بیمار آینده؛ کودکان در محاصره
طرح توقیف سیستمی گواهینامه از ابتدای شهریور اجرا می‌شود
الحوثی: جنایات اسرائیل علیه مردم فلسطین «جنایت قرن» است
انتشار بخشنامه رئیس قوه قضاییه درباره شرایط عفو معیاری 1404
گشوده شدن پرونده کیفری علیه تیک‌تاک در فرانسه
رئال مادرید امسال هم به مراسم توپ طلا نخواهد رفت
X
آگهی تبلیغاتی