×
سیاسی
شناسه خبر : 201669
تاریخ انتشار : جمعه 1403/09/09 ساعت 19:35

تاکید بر تداوم گفت‌وگوها در ژنو/ ترجیح ایران مسیر تعامل است

دور تازه گفت‌وگوها میان ایران و سه کشور اروپایی در ژنو سوئیس با بیم و امیدها و چالش‌های پیش‌رو انجام شد و دو طرف ایرانی و اروپایی بر ضرورت تداوم آن تاکید کردند.

نورنیوز-گروه سیاسی: نشست معاونان وزرای خارجه جمهوری اسلامی ایران، فرانسه، آلمان و انگلیس برای گفت‌وگو در مورد مسائل دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی امروز جمعه ٩ آذر برگزار شد. «مجید تخت روانچی» معاون وزیر امور خارجه و مذاکره‌کننده ارشد هسته‌ای ایران عصر پنجشنبه با «انریکه مورا» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دیدار کرده بود.

پیش از آغاز این دیدارها اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر تعامل و همکاری با دیگر کشورها بر مبنای اصول عزت، حکمت و مصلحت، گفت‌وگوها با سه کشور اروپایی را در ادامه گفت‌وگوهای انجام شده با آنها در حاشیه اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک توصیف کرد و گفت: در این دور از گفت‌وگوها که از همان نیویورک برنامه‌ریزی شده است، طیفی از مباحث و موضوعات منطقه‌ای و بین‌المللی از جمله موضوع فلسطین و لبنان و نیز موضوع هسته‌ای مورد بحث و تبادل نظر قرار خواهد گرفت.

توافق برای تداوم گفت‌وگوها 

کاظم غریب آبادی معاون حقوقی و بین‌الملل وزارت امور خارجه با اشاره به برگزاری دور جدید گفتگوهای ایران با نمایندگان سه کشور اروپایی فرانسه، انگلیس و آلمان در روز جمعه نهم آذرماه در ژنو گفت: در این جلسه توافق شد که در آینده نزدیک گفت‌وگوهای دیپلماتیک ادامه یابد.
وی در مطلبی در شبکه اجتماعی ایکس در مورد این دیدار که با حضور وی و مجید تخت روانچی و نمایندگان سه کشور اروپایی فرانسه، انگلیس و آلمان برگزار شد، اظهار کرد: دور دیگری از گفت‌وگوها با مدیران سیاسی فرانسه، آلمان و انگلیس برگزار شد. آخرین تحولات دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی، به‌ویژه مباحث هسته‌ای و رفع تحریم، مورد بحث و ارزیابی قرار گرفت.
 
این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد: ما قاطعانه به پیگیری منافع مردم خود متعهد هستیم و ترجیح ما مسیر گفت‌وگو و تعامل است و در این دور از نشست توافق شد که در آینده نزدیک گفت‌وگوهای دیپلماتیک ادامه یابد.

غریب‌آبادی همچنین در ارتباط با دیدار روز پنجشنبه خود و مجید تخت روانچی، معاون سیاسی وزیر خارجه با «انریکه مورا» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ژنو در صفحه اجتماعی ایکس نوشت: با انریکه مورا گفتگوی صریحی در مورد طیفی از موضوعات و همچنین چشم انداز مذاکرات هسته‌ای و رفع تحریم در پرتو تحولات جدید داشتیم.

 وی ادامه داد: به مورا گفته شد اتحادیه اروپا باید دست از رفتار خودبینانه و غیرمسئولانه خود در قبال موضوعات و چالش‌های این قاره و مسائل بین‌المللی بردارد.

غریب آبادی ادامه داد: اروپا نباید مشکلات و اشتباهات خودش، از جمله در رابطه با منازعه اوکراین، را با درگیر کردن دیگران فرافکنی کند. اروپا با رفتار همدستانه‌ای که به‌ویژه سه کشور مهم آن در قبال نسل‌کشی در غزه داشته‌اند، اکنون هیچ جایگاه اخلاقی برای نصیحت‌کردن دیگران در مورد حقوق بشر ندارد. اروپا در موضوع هسته‌ای ایران نیز به دلیل عدم برخورداری از روحیه مسئولیت‌پذیری و اعتماد به نفس لازم، مدت‌ها است از بازیگری تاثیرگذار فاصله گرفته است. اروپا نیازمند خودبازیابی است.

انریکه مورا، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، نیز بامداد روز جمعه در حساب کاربری‌ خود در شبکه اجتماعی ایکس با تکرار برخی از ادعاها در مورد حمایت نظامی ایران از روسیه در جنگ اوکراین در مورد این دیدار نوشت: «با معاون‌های وزیر خارجه ایران، تخت روانچی و غریب آبادی گفت‌وگوی صریحی در خصوص حمایت نظامی ایران از روسیه که باید متوقف شود، مسأله هسته‌ای که به راه حل دیپلماتیک نیاز دارد، تنش‌های منطقه‌ای (که جلوگیری از تشدید بیشتر تنش‌ها از سوی همه طرف‌ها مهم است) و حقوق بشر داشتم.

مدیران سیاسی وزارت امور خارجه انگلیس، فرانسه و آلمان هم، پس از دیدارهای خود با هیأت ایرانی در ژنو، با لحنی محتاطانه اعلام کردند که گفت‌وگوهای دیپلماتیک با ایران پیگیری خواهد شد.

بازتاب گفت‌وگوها در رسانه‌های خارجی 

رسانه‌ها و وب‌سایت‌های خبری به بررسی و تحلیل گفت‌وگوهای ایران با سه کشور اروپایی پرداختند.  خبرگزاری انگلیسی رویترز در گزارشی به دیدارهای ژنو پرداخت و نوشت که ایران و اروپایی‌ها دیپلماسی را در آستانه دوره جدید ترامپ می‌آزمایند. یک مقام ارشد ایرانی به رویترز گفته که تهران انتظار دارد این گفت‌وگوها «سخت و جدی» باشد و تهران هفته آینده روسیه و چین را در جریان این گفت‌وگوها قرار خواهد داد. خاورمیانه، فعالیت‌های هسته‌ای ایران و جنگ اوکراین موضوعات این دور نشست‌ها هستند که به گفته مقام ایرانی این سه موضوع به یکدیگر مرتبط هستند. چهار دیپلمات اروپایی گفتند که با وجود بازگشت ترامپ به قدرت که سوالات زیادی را بی‌پاسخ گذاشته است، سه کشور اروپایی (انگلیس، فرانسه و آلمان) احساس می‌کنند که باید اکنون اقداماتی انجام دهند چراکه زمان در حال از دست رفتن است.

یک مقام ارشد ایرانی در این رابطه گفته است: «اگر بتوانیم با فرانسه، انگلیس و آلمان بر سر نقشه راهی برای حل اختلافات هسته‌ای به توافق برسیم، آنگاه توپ در زمین آمریکا خواهد بود تا توافق ۲۰۱۵ را احیا کرده یا آن را نابود کند.» یک مقام اروپایی نیز گفت هدف اصلی این گفت‌وگوها این است که تقویم زمانی و چارچوبی برای آغاز مذاکرات در نظر گرفته شود تا تعهدی روشن برای آغاز گفت‌وگوهای ملموس قبل از به روی کار آمدن ترامپ وجود داشته باشد.

سه مقام ایرانی گفتند که هدف اصلی تهران یافتن راه‌هایی برای «تضمین لغو تحریم‌های» اعمال شده از سال ۲۰۱۸، پس از نقض توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ بین ایران و شش قدرت جهانی توسط ترامپ است. یکی از این سه مقام گفت: «هدف، استفاده از نشست ژنو برای یافتن زمینه مشترک است و اگر پیشرفت کنیم، واشنگتن می‌تواند در مرحله بعدی به آن بپیوندد.»

روزنامه گاردین هم در ارزیابی مذاکرات ژنو، با مشارکت ایران، تروئیکای اروپایی (انگلیس، فرانسه، آلمان) و اتحادیه اروپا را تلاش برای خروج از بن بست هسته‌ای تا قبل از بازگشت دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا به کاخ سفید ارزیابی کرد. بر اساس برنامه ریزی انجام شده قرار است گفت‌وگوهای هیات ایرانی با نمایندگان سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان در روز جمعه در ژنو برگزار شود.

ابن دیدار در ادامه گفتگوهایی است که مهر ماه امسال به منظور ارزیابی شرایط و تبادل نظر در خصوص مجموعه‌ای از موضوعات فی‌مابین ایران و اروپا (اتحادیه اروپا و سه کشور اروپایی) در حاشیه مجمع عمومی ملل متحد در نیویورک برگزار شد. در آن نشست‌ها مقرر شد طرفین در تاریخی که بعدا مورد توافق قرار می‌گیرد، مجددا ملاقات  کنند و در همین چارچوب دور جدید گفت‌وگوهای ایران و اروپا روز جمعه ۹ آذرماه با حضور تخت‌روانچی و غریب‌آبادی برگزار می‌شود.

این قبیل نشست‌ها برای تبیین دقیق مطالبات و ملاحظات کشور و پرهیز دادن طرف‌های مقابل از هرگونه اشتباه محاسباتی و نیز شنیدن نقطه‌نظرات آن‌ها اهمیت دارد. در عین حال، رایزنی و تبادل‌نظر در خصوص آینده مذاکرات در پرتو تحولات جدید و دورنمای سناریوهای محتمل برای رسیدن به یک توافق در خصوص موضوع هسته‌ای و رفع تحریم‌ها در دستورکار این نشست خواهد بود.

چشم‌انداز گفت‌وگوها 

آینده این گفت‌وگو از سوی وزیر امور خارجه هم ارزیابی شد و سید عباس عراقچی تصریح کرد: این دیدار در حقیقت یک جلسهٔ هم‌فکری است تا ببینیم آیا واقعاً راهی برای خروج از وضعیت فعلی وجود دارد یا خیر.
وی با اشاره به اینکه نسبت به این دیدار خوش‌بین نیستم؛ توضیح داد: چون اطمینان ندارم که ایران با طرف درستی صحبت می‌کند یا نه. به‌نظر می‌رسد کشورهای اروپایی به‌ویژه انگلیس، آلمان و فرانسه سیاست تقابل را انتخاب کرده‌اند.

وی گفت: پس‌از قطعنامهٔ شورای حکام، ایران تصمیم گرفته هزاران دستگاه جدید و بسیار پیشرفتهٔ سانتریفیوژ را وارد مدار کند. تزریق گاز به این ماشین ها شروع شده و این نتیجهٔ فشار آن‌هاست.

وزیر امور خارجه با تاکید بر اینکه ما در حال حاضر قصد نداریم غنی‌سازی بیش از ۶۰ درصد را انجام دهیم و این تصمیم ما در حال حاضر است، تصریح کرد: مایلم باز هم تأکید کنم که ما خط همکاری را برای حل شرافتمندانهٔ این مشکل انتخاب کرده‌ایم.


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
ترک جلسه هیأت آمریکا بعد از حمایت کلمبیا از فلسطین
گروسی: ایران توانایی بازسازی برنامه هسته‌ای خود را دارد
بازتاب بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در رسانه‌های عرب زبان
وضعیت آب و هوا امروز چهارشنبه 2 مهر+ وضعیت استان ها
هدف واقعی ‎آمریکا اخلال در فعالیت دیپلماتیک ایران در سازمان ملل است
صنعت قیر؛قربانی بانک مرکزی ومکانیسم حراج باز بورس کالا
تلاش آمریکا برای ازسرگیری میانجی‌گری قطر در مورد غزه
انفجار نزدیک سفارت رژیم اسرائیل در پایتخت نروژ
لاریجانی : ایران با تعصب از امنیت ملی دفاع می‌کند
تیراندازی به اردوگاه ارتش صهیونیستی در کرانه باختری
آغاز ثبت‌نام فروش فوق‌العاده سایپا و پارس‌خودرو از فردا
پسران هندبال ایران جهانی شدند
دیدار مجدد عراقچی و گروسی در نیویورک
نماینده فلسطین در سازمان ملل: به رسمیت شناختن کشور ما یک حق است
سردار نائینی: «وعده صادق 1 و 2» انسجام رسانه‌ای جنگ جدید را شکل داد
کشف تازۀ باستان‌شناسان در 2 کیلومتری تخت جمشید
برلین مدعی شد ارائه مهلت چندروزه به ایران از سوی تروئیکای اروپایی
پیشکسوت استقلال در بیمارستان بستری شد
نخست وزیر لبنان اظهارات نماینده آمریکا را محکوم کرد
دبیر: کسب 15 مدال در 20 وزن بی‌سابقه بود
ترامپ در دیدار با زلنسکی: روسیه از قدرت نظامی قابل‌توجهی برخوردار است
نورنما | کارون زیبا،اهواز
سه برابر شدن یارانه خانواده‌های غیرکارمند دارای 3 فرزند
گروسی: بازرسان آژانس در راه ایران هستند
حماس ادعاهای ترامپ را کاملا بی‌اساس توصیف کرد
ماکرون: آماده تحریم‌های اسرائیل هستیم
دیدار عراقچی با وزرای خارجه اسپانیا و قطر در نیویورک/توافق همکاری آموزشی ایران و مجارستان
مدافع ایرلندی در آستانه پرسپولیسی شدن
آلمان: درهای مذاکره با ایران باز است
تغییر ساعات کاری ساتنا و چکاوک از اول مهرماه+جزئیات
روز برگزاری دومین دیدار تدارکاتی تیم ملی فوتبال ایران تعیین شد
گزارش تصویری | « هفته دفاع مقدس»
دادستانی تهران علیه بلاگر وکیل‌نما اعلام جرم کرد
ترامپ ادعاهای خود علیه ایران را تکرار کرد/کنایه اردوغان به ترامپ در سازمان ملل
اطلاعیه سپاه ایلام در مورد انفجار کنترل شده طی امشب
اعلام جزییات نشست عراقچی با وزرای خارجه سه کشور اروپایی
رهبر معظم انقلاب اسلامی: اتحاد ملت ایران در جنگ دوازده‌ روزه دشمن را ناامید کرد
واریز مرحله پنجم وام 50 میلیونی بازنشستگان کشوری
نورنما | هفته دفاع مقدس گرامی‌باد
ناوگان الصمود به نزدیکی یونان رسید
دروغی به نام فرار ایران از میز مذاکره
استقبال حماس از بیانیه کنفرانس راهکار دودولتی در نیویورک
ایران 3-2 صربستان | با نمایش غیرت ملی پوشان، ایران به 8 تیم برتر جهان صعود کرد + بازی بعدی
گروسی رسما نامزد دبیرکلی سازمان ملل شد
قائم‌مقام معاون راهبردی رئیس‌جمهور منصوب شد
رایزنی عراقچی و دیپلمات‌های ارشد اروپایی در نیویورک
درخواست عربستان از همه کشورها برای به رسمیت شناختن کشور فلسطین
افزایش سه‌ درجه‌ای دما در تهران تا شنبه
دادگاه لاهه تحریم می‌شود
پیام جنگی جدید نتانیاهو؛ استراتژی عملیاتی یا فرافکنی؟
X
آگهی تبلیغاتی