×
سیاسی
شناسه خبر : 201269
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1403/09/06 ساعت 20:17

صابر گل‌عنبری*

ایران و ترامپ؛ احترام و اعتماد؟!

اگر ایران قصد مذاکره‌ای با دولت ترامپ را دارد که به احتمال زیاد اتفاق می‌افتد، باید خود را برای اظهارات جنجالی و «احترام‌سوز» او آماده کند.

نورنیوز- گروه سیاسی: صابر گل‌عنبری، کارشناس مسائل بین‌الملل طی یادداشتی مذاکرات احتمالی ایران با آمریکا را پس از در دست گرفتن قدرت توسط ترامپ بررسی کرد. در ادامه مشروح این یادداشت را از نظر می‌گذرانیم.

فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت ایران امروز در نشست خبری خود در پاسخ به سوالی درباره موضع ایران در قبال درخواست احتمالی دولت آمریکا برای مذاکره دوجانبه گفت که دولت جمهوری اسلامی ایران هر پیشنهادی را که در راستای منافع ایران باشد بررسی می‌کند.

وی سپس این مذاکره را نیازمند احترام و اعتمادسازی دانست و تاکید کرد که احترام و اعتماد هم موضوعی نیست که فقط در کلام متبادر بشود و باید عملیاتی شود.

این دو «پیش شرط» که معمولا در رابطه با مذاکره با آمریکا مطرح می‌شود دو مفهوم کلی است و سطح و دامنه و مصادیق روشنی هم برای آن‌ها تعریف نشده است؛ این که مشخصا باید چه نوع احترام و اعتمادسازی انجام شود؟ البته تا حدودی مفهوم اعتمادسازی روشن است، ولی مفهوم احترام در روابط شخصی واضح است، اما در دنیای سیاست به چه معناست؟

آیا آمریکا برای نشان دادن احترام باید دست از خصومت بردارد یا تحریم‌ها را کاهش داده یا رفع کند یا دارایی‌های ایران را آزاد کند و غیره؟
هیچ کدام از این اتفاقات قبل از مذاکره روی نخواهد داد و بعد از مذاکره هم برخی از آن‌ها مانند دست برداشتن از دشمنی اتفاق نخواهد افتاد؛ مگر این که یکی از دو‌ طرف اساسا ماهیت سیاست خود در قبال دیگری را تغییر دهد.
 
اما فارغ از این مباحث، پرسش این است که مگر اروپا و بالاخص سه کشور فرانسه، آلمان و انگلیس آن دو شرط را از نظر تهران به جای آورده‌اند؟ یعنی اعتمادسازی کرده‌اند که قرار است گفتگوهای روز جمعه آتی در ژنو برگزار شود؟ مضافا این که این گفتگوها پس از تصویب قطعنامه اخیر در شورای حکام با پیشنهاد سه کشور و تحریم‌های اروپا انجام می‌شود که اگر قرار بود از منظر احترام و اعتمادسازی به مذاکره نگریست، این رفتار تروئیکای اروپایی واجد چه نوع احترام و اعتمادسازیِ مورد نظر تهران است؟
 
کما این که مگر مذاکرات مستقیم منتج به برجام با آمریکا مسبوق به چنین احترام و اعتمادسازی بود؟ اگر بود که چرا این اعتماد برجام را تقویت نکرد و اگر نبود چرا آن وقت مذاکره صورت گرفت؟
حالا نیز چنین است و طرح این ملاک‌ها موضوعیت ندارد. حال که در گفتگو با اروپا از دو عامل پیشگفته عبور شده، این پرسش مطرح می‌شود که چرا در مورد آمریکا نیز چنین نشود؟

از این گذشته اتفاقا ترامپ کسی نیست که حتی در ظاهر امر نیز احترام را نگه دارد؛ چه رسد به این که احترام کلامی را عملیاتی کند. در دوره نخست او این رفتارش در قبال متحدان آمریکا به ویژه عربستان کاملا مشهود بود؛ تا جایی که آن را «گاو شیرده» نامید؛ اما بن سلمان به روی خود نیاورد و با وجود آن منافعش را در بازگشت ترامپ به قدرت می‌دید و او را بر دموکرات‌ها که ظواهر را نیز رعایت می‌کنند، ترجیح داد.

از این رو، اگر ایران قصد مذاکره‌ای با دولت ترامپ را دارد که به احتمال زیاد اتفاق می‌افتد، باید خود را برای اظهارات جنجالی و «احترام‌سوز» او آماده کند. ترامپ خیلی دوست دارد که با اولین مذاکره و هر توافقی بر روی آن مانور دهد و آن را نشانه پیروزی خود بداند و چه بسا کلماتی بر زبان جاری کند که برای تهران آزار دهنده باشد.

در هر صورت به نظر می‌رسد که تهران به طریقی و شیوه‌ای با ترامپ مذاکره خواهد کرد؛ اما مشکل سیاست خارجی ایران این است که نه بموقع مذاکره می‌کند و نه بموقع ابتکار عمل دارد و واکنش‌ها و گفتگوها معمولا در چارچوبی انفعالی و نه ابتکاری است.


نورنیوز
کلید واژگان
ایرانآمریکاترامپ
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
وحید هاشمیان: آماده لیگ هستیم/به حاشیه ها اهمیت نمی دهیم
چرا مکرون و زلنسکی خصوصی دیدار می‌کنند؟
ضرر هنگفت صنعت نفت آمریکا در جنگ قیمت اوپک
اسرائیل نگران اعمال تحریم‌ها از سوی کشورهای جهان است
رئیس طالبان شکست آمریکا را «فتح عظیم مجاهدین» خواند/فلسطین هم پیروز می شود
دبیرکل گردان‌های حزب‌الله عراق: سلاح مردم سپر دفاعی برای ناموس و سرزمین است
نوردیدیو | میدان نبرد، این‌بار در ذهن‌هاست
هشدار هواشناسی به کشاورزان نوار شمالی کشور
هیلاری کلینتون: اگر ترامپ جنگ اوکراین را پایان دهد او را نامزد جایزه نوبل می کنم
یمنی ها در راهپیمایی میلیونی اقدامات صهیونیستی مصر و عربستان را تقبیح کردند
ترامپ در راه آلاسکا/ او برای پوتین رجزخوانی کرد
سقف اعتباری ثبت سفارش اتوبوس‌های مسافری حذف شد
عارف: همبستگی کشورهای منطقه ضریب امنیت را در مقابل تهدیدات خارجی بالا می برد
اتحادیه اقتصادی اوراسیا تجارت با ایران را توسعه می دهد
توافق 10 سند برای ایجاد بازار دارویی مشترک در اورا آسیا
خطیب‌زاده: گفتگو با اروپا ادامه می یابد/ ایران از حقوق هسته‌ای صلح‌آمیز خود دفاع می کند
ورود 500 هزار تن برنج وارداتی تا نیمه مردادماه به کشور
عراقچی:همگرایی اربعین به دیپلماسی ما در سطح بین‌الملل کمک خواهد کرد
واکنش تند ایران‌خودرو به ادعای تعزیرات حکومتی درباره گران‌فروشی
فوتبالیست ایرانی آکادمی بارنت درگذشت+علت فوت
روایت مسئول دفتر پزشکیان از روز بمباران جلسه «شعام»+ فیلم
مرز مهران پرترددترین مسیر خروج زائران اربعین شد
نتایج اولیه نوبت دوم کنکور اعلام شد
پخش مستند «آقای فرمانده» از تلویزیون
مخالفت چین با بازگرداندن مکانیسم اسنپ بک علیه تهران
بازسازی صدای بیمار با کمک ایمپلنت مغزی
جاده کندوان یک طرفه شد؛ ترافیک سنگین در هراز
یک میلیون و 300 هزار زائر اربعین از مرز مهران وارد کشور شدند
هشدار وزیر امور خارجه پاکستان نسبت به نقض قوانین بین‌المللی از سوی رژیم اسرائیل
سیل جان 50 پاکستانی را گرفت +فیلم
شکست بازدارندگی اسرائیل / ارزیابى جنگ دوازده‌ روزه
زلزله 6 ریشتری شرق روسیه را لرزاند
عرضه بنزین سوپر وارداتی به زودی آغاز می شود
زمان برگزاری حراج بعدی شمش طلا مشخص شد
سلام نظامی، پیام بی‌کلام ورزشکاران به نمایندگی از استقامت یک ملت
ابوترابی‌فرد: دیپلماسی نباید عرصه اختلافات کم‌مایه سیاسی شود
قالیباف: غزه آخرین خاکریز مقاومت در برابر صهیونیست‌هاست
قرعه‌کشی لیگ نخبگان آسیا؛ حریفان تراکتور مشخص شدند
پایان حضور نیروهای آمریکا در پایگاه عین‌الاسد
کرملین: در نشست آلاسکا هیچ سندی میان پوتین و ترامپ امضا نخواهد شد
اختلال در شبکه برق اسرائیل؛ قطار تل آویو-حیفا با قطعی برق تعطیل شد
توهّمی به نام «اسراییل بزرگ»
گلایه بازنشستگان علوم پزشکی از بلاتکلیفی زمان واریز مطالبات
قرعه‌کشی لیگ 2 آسیا ؛ استقلال و سپاهان رقبای خود را شناختند
نعیم قاسم: سلاح مقاومت خط قرمز ما است و تحویل داده نمی‌شود + فیلم
نظر لاوروف درباره نشست امروز آلاسکا + فیلم
شهرک‌های صنعتی تهران دو روز در هفته تعطیل می شوند+علت تعطیلی
عارف: تاب‌آوری جمعی کلید مقابله با چالش‌های آینده اتحادیه اقتصادی اوراسیا است
آتش‌سوزی گسترده در پاساژ آشنا با تلاش چند ساعته مهار شد
گودرزوند: حذف چهار صفر از پول ملی باعث کاهش تورم نمی‌شود
X
آگهی تبلیغاتی