×
سیاسی
شناسه خبر : 200887
تاریخ انتشار :

کانورسیشن؛

ترامپ؛ فشار حداکثری یا گشایش برای گفت‌وگو؟

سیاست خارجی غیرمتعارف ترامپ به دوره ای از تقابل شدید با ایران در اولین دوره ریاست جمهوری او منجر شد. با این حال، روندهای منطقه در چهار سال گذشته تغییر کرده است و رویکرد ترامپ در قبال ایران ممکن است در نتیجه تغییر کند.

نورنیوز-گروه سیاسی: با بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید، روابط بین آمریکا و ایران ممکن است به طور قابل توجهی تغییر کند. تنش بین دو رقیب در حال افزایش است. به تازگی وزارت دادگستری ایالات متحده اتهامات فدرال علیه یکی از اعضای سپاه و دو عامل محلی، با موضوع تلاش برای قتل دونالد ترامپ و آنچه توطئه خنثی شده ایران برای ترور ترامپ خوانده بود، را افشا کرد. عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، این اتهامات را «ساختگی» خواند. در گزارشی در وال استریت ژورنال، مقامات ایرانی ماه گذشته در یک تبادل نظر محرمانه به دولت آمریکا گفتند که این کشور به دنبال کشتن ترامپ نخواهد بود. بنابراین، آیا این تنش ها در دوره دوم ترامپ ادامه خواهد یافت ؟ یا ممکن است فرصتی برای ایران و آمریکا وجود داشته باشد تا روابط خود را واقعا بهبود بخشند؟

سیاست «فشار حداکثری» چگونه کار کرد؟

دونالد ترامپ در اولین دوره ریاست جمهوری خود سیاستی به اصطلاح «فشار حداکثری» را با هدف مهار نفوذ فزاینده ایران در خاورمیانه به اجرا گذاشت. ایران پس از لغو تحریم ها به عنوان بخشی از توافق هسته ای ۲۰۱۵ موسوم به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) که توسط دولت اوباما مذاکره شد، بسیار قوی‌تر شده بود.

ترامپ در سال ۲۰۱۸ از این توافق خارج شد. آمریکا مجددا تحریم‌های شدیدی را علیه ایران اعمال کرد و صادرات نفت این کشور را تحریم کرد. این امر تأثیرات شدیدی بر اقتصاد ایران گذاشت. در ژانویه ۲۰۲۰، تنش بین آمریکا و ایران با ترور قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس، توسط هواپیمای بدون سرنشین آمریکا به اوج خود رسید. این امر منجر به حملات تلافی جویانه ایران به پایگاه نظامی آمریکا در عراق شد. در پاسخ به این فشارهای فزاینده، ایران پایبندی خود به برجام را کاهش داد و در نهایت، بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را از نظارت بر برنامه هسته‌ای و اورانیوم غنی سازی ‌شده تا سطح نزدیک به درجه تسلیحاتی منع کرد.

منطقه تغییر کرده است

طی چهار سال گذشته، تغییرات اساسی در روابط ایران با کشورهای عربی منطقه رخ داده است. مهم‌تر از همه، جمهوری اسلامی ایران و رقیب اصلی آن، عربستان سعودی، روابط دیپلماتیک خود را در مارس ۲۰۲۳ از سر گرفتند و دوران طولانی خصومت میان خود را به طور تاریخی به پایان رساندند. روابط بین دو کشور به سرعت به سطحی از همکاری رسید که تا سال‌ها پیش غیرقابل تصور بود. و با ادامه جنگ‌های اسرائیل در غزه و لبنان، عربستان سعودی از اسرائیل دور شده و به ایران نزدیک‌تر شده است.

اگرچه برخی تردیدها همچنان وجود دارد، اما وزرای خارجه هر دو کشور ماه گذشته در ریاض با یکدیگر دیدار کردند و پس از آن این هفته دیداری میان رئیس ستاد کل نیروهای مسلح عربستان سعودی و همتای وی در تهران برگزار شد. در نشست سران کشورهای منطقه در ریاض، محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی از اسرائیل خواست به حاکمیت ایران احترام بگذارد و اسرائیل را به " نسل کشی دسته جمعی" در غزه متهم کرد. قطعنامه اجلاس سران همچنین نسبت به خطر «گسترش تجاوز» اسرائیل  علیه ایران و سایر کشورهای منطقه هشدار داد.

دونالد ترامپ در مبارزات انتخاباتی برای دور دوم ریاست جمهوری خود همواره علیه دخالت طولانی مدت ایالات متحده آمریکا در جنگ ها صحبت کرده است. او همچنین از اتخاذ رویکرد آشتی جویانه تری نسبت به جمهوری اسلامی ایران خبر داد. وی با رد ایده تغییر نظام جمهوری اسلامی تحت هدایت آمریکا در تهران، خاطرنشان کرد: من دوست دارم ایران را بسیار موفق ببینم. تنها چیزی که وجود دارد این است که آنها نمی‌توانند سلاح هسته‌ای داشته باشند. وی در ادامه با ابراز امیدواری برای بهبود روابط گفت: به دنبال بد رفتاری با ایران نیستم، امیدوارم روابطی دوستانه داشته باشیم.

نیویورک تایمز گزارش داد، ایلان ماسک، میلیاردر حوزه فناوری که از متحدان نزدیک ترامپ است، در اوایل این هفته با سفیر ایران در سازمان ملل نیز دیدار کرد تا تنش‌ها را در دولت بعدی کاهش دهد.

با این حال، گزارش‌های دیگر نشان می‌دهد که مشاوران ارشد ترامپ در حال برنامه ریزی برای بازگرداندن کمپین «فشار حداکثری» علیه جمهوری اسلامی ایران هستند. این اقدامات شامل افزایش مجدد تحریم‌ها و خفه کردن درآمد نفتی ایران با «تعقیب بنادر خارجی و بازرگانانی است که نفت ایران را اداره می کنند». سبک سیاست‌گذاری غیرقابل پیش‌بینی ترامپ نشان می‌دهد که هنوز زود است که بدانیم او چه رویکردی را می‌تواند در قبال ایران اتخاذ کند.

موضع ایران در قبال دور دوم ریاست جمهوری ترامپ

جمهوری اسلامی ایران اکنون توسط یک دولت اصلاح‌طلب (بر اساس استانداردهای ایران) رهبری می‌شود که دوره تصدی آن با دوره دوم ریاست‌جمهوری ترامپ همپوشانی دارد. دولت رئیس جمهور وقت ایران، دکتر مسعود پزشکیان تمایل خود را برای بهبود روابط با غرب و از سرگیری مذاکرات هسته ای ابراز کرده است و عموماً از حمایت رهبر معظم ایران، آیت‌الله سید علی خامنه‌ای، برخوردار است.

علیرغم قدرت نظامی، جمهوری اسلامی ایران با چالش‌های اقتصادی مواجه است که نارضایتی عمومی را افزایش داده است. بنابراین ایران ممکن است به دنبال اولویت‌بندی راه‌حل‌های دیپلماتیک با دولت جدید ترامپ باشد، زیرا می‌داند هر گونه تشدید تنش می‌تواند منطقه را بی‌ثبات کند.

محمدجواد ظریف، معاون امور راهبردی رئیس‌جمهور ایران، در نشانه‌ای از صراحت نسبت به ترامپ، از وی خواسته است تا سیاست «فشار حداکثری» را مورد ارزیابی مجدد قرار دهد و گفت: «ترامپ باید نشان دهد که از سیاست‌های اشتباه گذشته پیروی نمی‌کند». عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز در همین راستا سیگنال‌های مثبتی به ترامپ ارسال کرده و گفته است: مردم آمریکا تصمیم خود را گرفته‌اند و ایران به حق آنها برای انتخاب رئیس‌جمهور مورد نظرشان احترام می‌گذارد. مسیر پیش رو نیز یک «انتخاب» است و این انتخاب، با «احترام» شروع می‌شود. ایران دنبال سلاح‌های هسته‌ای نیست، تمام! این سیاست مبتنی بر آموزه‌های اسلامی و محاسبات امنیتی ماست. اعتمادسازی به صورت متقابل مورد نیاز است. این خیابان یک طرفه نیست.»

جمهوری اسلامی ایران هنوز به آخرین حمله مستقیم اسرائیل در اواخر اکتبر پاسخ نداده است. اگرچه ایران در سال جاری دو حمله مستقیم به اسرائیل انجام داده است، اما ممکن است به دنبال تنش زدایی نیز باشد. جمهوری اسلامی ایران در اواخر اکتبر در بیانیه‌ای اعلام کرد که آتش‌بس در درگیری‌های غزه و لبنان مهم‌تر از انتقام‌جویی علیه اسرائیل است. در صورت برقراری آتش بس، منطقه می‌تواند پس از یک سال تشدید تنش وارد یک دوره آرامش نسبی شود. این یک فرصت ارزشمند برای ایالات متحده به سمت دستیابی به یک چارچوب صلح منطقه‌ای دائمی است.


نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
حمایت شما یک دنیا ارزش دارد؛ واکنش رونالدو بعد از حذف النصر
فاز دوم آزادراه تهران-شمال چه زمانی افتتاح می شود؟
پایان تراژیک در کوچه‌ای بی‌صدا؛ پرونده‌ای جنایی در آمل گشوده شد
پوستر اولین بازی ایران در جام جهانی فوتبال ساحلی
ظرفیت اروپا در مذاکرات؛ سازنده یا تخریبی؟!
تحلیلگر شبکه فاکس نیوز: حوثی ها مسبب سقوط جنگنده آمریکایی هستند + فیلم
منافع ملی، خط قرمز است
آیا تکاپوی دولت‌های اروپایی، حاکی از نزدیک بودن توافق ایران و آمریکاست؟
بحران پنهان در خانه بازنشستگان؛با حقوق فعلی فقط می‌شود زنده ماند!
تشدید تنش به سبک آمریکایی: وقتی پنتاگون بر میز مذاکره سایه جنگ می‌افکند
توصیه پلیس فتا به حجاج برای سفر ایمن
«طرحی نو» لازم است
سازمان هواپیمایی با شرکت های متخلف برخورد خواهد کرد
پایان مأموریت مخفی موساد در ایران؛ از اعترافات تا اجرای حکم اعدام
خسارت های ناشی از زمین لرزه در رشتخوار
زمان و شیوه تغییر ساعت کاری ادارات اعلام شد +فیلم
وقتی تولید ثروت کمتر از دود سیگار مالیات می‌دهد!
پیشکسوت نامدار ملوان بندر انزلی درگذشت + فیلم
پیام متاثرکننده جناب خان در پی حادثه بندر رجایی + فیلم
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ جزییات شناسایی مفقودین و پرداخت دیه
کالابرگ 1404؛ تداوم یا توقف؛اعتبار جدید چه زمانی شارژ می شود؟
پیش‌فروش فوق‌العاده ایران‌خودرو در اردیبهشت +جزییات و لینک ثبت نام
تبریک سفارت روسیه به دوستان ایرانی
رقابت برای آینده: کنکور نوبت اول از صبح امروز آغاز شد!
وضعیت اب و هوا امروز 11 اردیبهشت + وضعیت استانها
برنامه مسابقات امروز 11 اردیبهشت + پخش زنده
در حسرت یک قرارداد دائم
اعلام جزئیات کامل هزینه نقل و انتقال خودرو در سال 1404
لامین یامال تاریخی ظاهر شد: ستاره بارسلونا با گل رؤیایی مقابل اینتر
توافق با ایران بسیار مهم است/ گفت‌وگوها به برخی جزئیات فنی رسیده‌
وزیر کار تکلیف کالابرگ را مشخص کرد
جهنم در سرزمین های اشغالی: وقتی اسرائیل از مهار آتش ناتوان ماند!
یمن: علیه ناو هواپیمابر وینسون آمریکا حمله پهپادی انجام دادیم
عکس های منتخب جهان، 30 آوریل 2025
شکست ناباورانه النصر مقابل کاوازاکی: پیروزی 3-2 برای تیم ژاپنی در نبرد آسیایی
عکس های منتخب ایران، چهارشنبه 10 اردیبهشت 1404
پایان فوتبال تماشایی ستارگان و درخشش یامال؛ بارسلونا (3) - اینتر (3) + خلاصه بازی
نورنما | طبیعت خشن و بسیار زیبای آبشار کردیت (کردی)
اعترافات تکان دهنده جاسوس موساد که امروز اعدام شد+ فیلم
تبیین راهبرد ایران در مورد ساخت سلاح هسته ای از سوی دبیر شورای عالی امنیت ملی+ فیلم
حوادث مجدد برای سرویس مدارس؛ مصدومیت چندین دانش آموز
ایلان ماسک از کاخ سفید رفت؟
نورنما | 11 اردیبهشت روز جهانی کار و کارگر گرامی باد
اعلام زمان پرداخت ارز زیارتی به حجاج+مبلغ مصوب
کار بزرگ وزیر تعاون در هفته کارگر
جزییات جلسه شبانه داوران لیگ برتر برای هماهنگی بازی های حساس
اصلی ترین محرومان هفته 28 لیگ برتر
تشریح جزئیات پرونده‌های قضایی جنجالی ؛از بندر شهید رجایی تا بابک زنجانی و کوروش کمپان
آتش در قلب بازار تفلیس؛
اورشلیم در آتش! تخلیه گسترده ساکنان در قدس اشغالی! + فیلم
X
آگهی تبلیغاتی